się spodobała koncepcja pieczenia bułeczek na mięsie, że musiałam spróbować. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała Efekt jest nie tylko ciekawy wizualnie, ale i pyszny. Zapiekanka hamburgerowa Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego) 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli 2 ogórki kiszone 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka(...)podwoić swoją objętość, wiec w zależności od temperatury pomieszczenia może to zająć od 1h do 1h 30 minut. W czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę
PatiGotujeSięgając w kuchni po makaron mamy szerokie pole do popisu. Możemy go wykorzystać w różny sposób, na przykład jako dodatek do zup, czy sałatek lub zapiec w formie zapiekanek, a także podać z sosami. Najbardziej popularne to spaghetti w sosie Carbonara lub Bolognese . U mnie dzisiaj był makaron w sosie pomidorowym z boczkiem wędzonym. Od pewnego czasu moi domownicy uwielbiają(...)boczek wędzony, dlatego przygotowałam takie danie. Właśnie ten składnik sprawia, że makaron w sosie pomidorowym ma wyjątkowy smak. Jest to potrawa jednogarnkowa, ponieważ przygotowałam całe danie na jednej patelni bez dodatkowego gotowania makaronu. W moim przypadku jest to makaron w kształcie kolanek z falbanką, ale możecie użyć innego drobnego makaronu. Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem wędzonym to sycące
Danka PichciDanie jednogarnkowe... leczo z makaronem w formie zapiekanki makaronowej, pieczone w piekarniku. Składa się ono z papryki, cukinii, cebuli, pomidorów z puszki, kiełbasy oraz dowolnego makaronu (u mnie: tagliatelle). Całość zalana jest sokiem pomidorowym i włożona do piekarnika. Pyszne danie jednogarnkowe, którego nie trzeba pilnować- potrzebujemy zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie(...)wcześniejszego gotowania makaronu! Bez brudzenia garnków i patelni! Pożywny i treściwy obiad dla całej rodziny... Składniki: ok. 200 g makaronu (tagliatelle, świderki lub inny) 1 cebula 150-170 g kiełbasy 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojonych ok. 400 ml soku pomidorowego papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLenyDanie jednogarnkowe... leczo z makaronem w formie zapiekanki makaronowej, pieczone w piekarniku. Składa się ono z papryki, cukinii, cebuli, pomidorów z puszki, kiełbasy oraz dowolnego makaronu (u mnie: tagliatelle). Całość zalana jest sokiem pomidorowym i włożona do piekarnika. Pyszne danie jednogarnkowe, którego nie trzeba pilnować- potrzebujemy zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie(...)wcześniejszego gotowania makaronu! Bez brudzenia garnków i patelni! Pożywny i treściwy obiad dla całej rodziny... Składniki: ok. 200 g makaronu (tagliatelle, świderki lub inny) 1 cebula 150-170 g kiełbasy 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojonych ok. 400 ml soku pomidorowego papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLenyBardzo prosta w przyrządzeniu zapiekanka o klasycznym smaku - zawiera ona po prostu: mięso, ziemniaki i kalafior. Dopełnieniem dania jest parmezan nadający jej wyjątkowego smaku. Składniki na 1 porcję: kilka różyczek kalafiora 100 g mięsa mielonego 1 ziemniak 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka lub ostra papryka płaska łyżeczka startego parmezanu Przygotowanie: Mięso mielone przesmaż(...)posiekaną cebulą na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu) - dopraw przyprawą i pieprzem. Ziemniaka obierz, przekrój na pół i ugotuj na półtwardo - odcedź i pokrój w talarki. Różyczki kalafiora wrzuć na wrzątek i podgotuj ok. 7 minut. Naczynie żaroodporne spryskaj oliwą i rozłóż plastry ziemniaka - zapiekaj ok. 10 min. w nagrzanym do temp. 220°C piekarniku (opcja grill, środkowa półka). Następnie
Alutka-Gotujektóre chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól(...)lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Quinoa gotujemy od 20-30 minut (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu) z dodatkiem oliwy i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, różyczki kalafiora, rozdrobnione orzechy włoskie, następnie dodajemy starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy
wege i kropkaPodróży po smakach Hiszpanii ciąg dalszy:). Po raz kolejny użyłam kiełbasy chorizo, która nadaje aromatu całemu daniu. Jajka wbite na wierzch zapiekanki nadają jej nie tylko smaku, ale i uroku oraz oryginalności. 250 g kiełbasy chorizo 200g ryżu 3 jajka 2 czerwone papryki 2 cebule 100g zielonych oliwek 1 puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, tymianek(...)czosnek granulowany 1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Na suchej patelni podsmażamy chorizo. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy ryż. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy
Szefowa kuchnidodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę, wyciskamy czosnek i smażymy razem na patelni. Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu dodajemy starty ser. Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, posypujemy startym(...)serem, pieczarki, kukurydze, suszone pomidory i posypujemy serem. Wykładamy drugą połowę makaronu, ser, pieczarki, suszone pomidory i tak do wyczerpania składników. Na wierzch posypujemy serem i polewamy naszą zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze
Podróż w kulinariaKolejne maminkowe zapiekanki. Tym razem ziemniaczano-serowa z cebulką. Składniki: -0,5 kg obranych ziemniaków -0,3 kg białego sera -3 jajka -3 duże cebule -ok. 1 szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej -ok. 5 dkg masła -bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju i łyżkę masła i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy do przestudzonych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, jedną odkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy
Maminek kulinarny1 czerwona papryka1 zielona papryka1 żółta papryka6 jajekFix Spaghetti carbonara Knorr 1 duża cebula oliwa z oliwek 750 g ziemniakówZiemniaki obrać i pokroić w
Świat Domowej Kuchnidodatkowe E i sztuczne aromaty. Postanowiłyśmy zrobić zapiekankę cebulową samodzielnie, bez dodatku fixu, czy gotowych proszków. Danie wyszło zdecydowanie smaczniejsze! :) Od tego momentu jeśli mamy ochotę na zapiekankę cebulową to tylko ze świeżych produktów! Składniki: podwójna pierś z kurczaka 5 ziemniaków 5 cebul szklanka śmietany 12% 100g zółtego sera sól, pieprz (lub inne przyprawy, które lubimy używać do kurczaka ) Ziemniaki(...)obieramy i gotujemy kwadrans w osolonej wodzie. Bulwy po odcedzeniu powinny być jeszcze dość twarde. W między czasie obieramy cebule i kroimy w piórka. Podsmażamy ją na patelni na złoty kolor. Kiedy już nam się zeszkli zmniejszamy ogień i dodajemy śmietany. Wyłączamy palnik. Ugotowane ziemniaki kroimy w paski. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy po skosie w szerokie
Kolizje SmakówZapiekanka z kalafiorem w trzech kolorach. O ile biały i żółty kalafior nie jest czymś nadzwyczajnym, to ten fioletowy jest przepiękny :) W smaku jest bardzo podobny do tego zwykłego kalafiora. Można być zaskoczonym, jak po obgotowaniu kolor zniknie i zamieni się w szary. Wystarczy skropić sokiem z cytryny i piękny fiolet powróci :) 200 g fioletowego kalafiora 400 g kalafiora białego(...)wyłowić, a do wody dodać kurkumę. Po zabarwieniu wody włożyć resztę kalafiora i również obgotować. Kalafiory powinny być al’dente, nierozgotowane. Ziemniaki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Przełożyć na spód formy do pieczenia o średnicy ok 23 cm. Jajka
https:KKuchniaMniamPyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i serem cheddar to danie idealne dla miłośników sytego i treściwego jedzenia. Moim domownikom bardzo przypadła do gustu. Jeszcze nie raz zagości na moim stole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg ziemniaków ok 360 gram boczku wędzonego surowego 2 duże cebule 150 gram sera żółtego u mnie(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, boczek kroimy w kostkę a cebulę w piórka, na patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy, gdy zacznie ładnie się rumienić dolewamy trochę oleju i dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy całość kilka minut aż cebula ładnie zmięknie. Ściągamy z gazu, sery trzemy
Blog kulinarny S9.PLUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations before putting the vessel(...)Cebulę pokrój w dość drobną kostkę, szpinak umyj, pourywaj co grubsze łodyżki. Łososia poszatkuj, średnio drobno, twardy ser zetrzyj na drobnych oczkach a mozzarellę pokrój/porwij na plastry. Rozgrzej patelnię z łyżka oleju, wrzuć najpierw cebulę, jak się zeszkli dorzuć szpinak, a na końcu łososia. Gdy wszystko się usmaży, wyłącz ogień i zostaw mieszankę do wystygnięcia. W misce wymieszaj jogurt
Martyna Cooks