sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso, oprószamy suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy pora i całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W wysmarowanym masłem żaroodpornym(...)porem, na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem. Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonZapiekanka wegetariańska na obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu szczyptę(...)gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Ugotować ryż i ostudzić. Szpinak można rozmrozić wcześniej lub rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelnie, wrzucić kostki zamarzniętego szpinaku i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (gałkę muszkatołową, pieprz i 1 łyżeczkę soli). Cukinię pokroić w półplasterki i dodać
KuchniaWeDwoje.plweekend postanowiłam przygotować zapiekankę - jeden z moich smaków dzieciństwa, którą często przygotowywałyśmy w domu z moją siostrą. Zapiekanka jest łatwa i stosunkowa szybka w przygotowaniu. Farsz można przygotować jakiś czas wcześniej, a wstawić do zapieczenia tuż przed podawanie, Ponadto jest tania, zawiera jedynie kilka podstawowych produktów, jest bardzo smaczna i sycąca. Myślę, że polubią ja np. studenci, lub inne(...)200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć aż grzyby zmiękną. W międzyczasie przygotować zalewę
Codzienne GotowanieZapiekanka ziemniaczana z karkówką i kapustą to świetny sposób na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa z kapustą na ziemniakach przykryte zapieczonym serem to treściwy posiłek idealny na chłodniejsze dni :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg karkówki 6 średnich ziemniaków 300 ml śmietany 12% 1-1,5 łyżki ulubionej przyprawy do mięsa 2 ząbki czosnku(...)mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, karkówkę kroimy w plastry a następnie w poprzek na cieniutkie mniejsze kawałeczki, obsypujemy przyprawą i odstawiamy na chwilę, kapustę drobno szatkujemy, na patelnię dodajemy olej i smażymy mięso wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, usmażone mięso przekładamy naczynia żaroodpornego, na pozostałym po mięsie tłuszczu smażymy kapustę, pieprzymy i solimy, następnie dusimy pod przykryciem
Blog kulinarny S9.PLhistoryczna otoczka. Wszystko jest kwestią marketingu:) Dzisiaj pasta Alfredo żyje swoim życiem i niewiele ma wspólnego z prostym makaronem z miękkim parmezanem i masłem. Amerykanie przekształcili ją w zapiekankę z dużą ilością sosu śmietanowo-serowego, coś w rodzaju mac&cheese. Danie pyszne, ale mocno kaloryczne. Ostatnio modny zrobił się zdrowy Alfred, bez niepotrzebnych kalorii. I takie jest też nasze(...)międzyczasie zagotuj wodę na makaron. Dobrze posól (woda powinna smakować jak woda morska), wsyp do niej penne. Gotuj 8 minut. Odcedź. Krok 3 Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni, posiekaj w plastry pieczarki, wrzuć na rozgrzaną patelnię, posól i smaż na dość mocnym ogniu, aż grzyby się zrumienią. Zdejm z patelni. Krok 4 Przełóż patelnię z powrotem na palnik, wyłóż
Niedzielny kucharztego szczypta cynamonu do mięsa i sosu, o którym nie możecie zapomnieć :) Inspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla , gdzie w roli głównej były bakłażany i mięso mielone. Swoje zapiekanki zrobiłam w dwóch malutkich naczynkach ceramicznych, ale śmiało można w jednej dużej. Bardzo polecam! Składniki: 2 cukinie 450 g gotowanego mięsa z rosołu 1 kulka mozzarelli 2 cebule olej/oliwa pieprz, sól(...)skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i ugrillować. Odłożyć na bok. Mięso z rosołu zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na patelni. Do zmielonego mięsa dodać połowę podsmażonej cebuli (resztę cebuli zostawić w rondelku), pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz przyprawy: 5 g oregano, szczyptę cynamonu, sól i pieprz. Wymieszać. Do podsmażonej cebulki
Kocham..lubię..gotuję..Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Bazą dzisiejszego dania będzie topinambur - dość egzotyczne warzywo (przynajmniej dla nas) o specyficznym smaku. Jeśli
Związek na patelniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Związek na patelniWielkanocna babka ziemniaczana - idealna na świąteczny stół. Pieczona z dodatkiem szynki, żółtego sera, szpinaku, szczypiorku i natki pietruszki. Idealna od razu po przygotowaniu lub
La grande e la piccola cuocadanie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu(...)łyżki masła, wsyp na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu przez 2 minuty mieszając kapustę. Przykryj rondel, zmniejsz ogień i duś kapustę przez 10 minut. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wysyp na nie drobno posiekaną cebulę. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Krok 4 Dodaj do cebuli mielone mięso. Smaż na dość intensywnym ogniu rozdrabniając
Niedzielny kucharzZapiekanka makaronowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i cebulą, zapiekana pod warstwą z świeżych pomidorów i mozzarelli posypanej obficie oregano jest po prostu boska! Jeżeli kochacie kuchnię włoską, to koniecznie musicie spróbować. Przygotowuje się ją dosyć szybko i jest niesamowita w smaku. SKŁADNIKI 300 g makaronu fusilli 350 g piersi z kurczaka oliwa 1 duża cebula 200 g pieczarek(...)dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany odcedzić i zostawić w garnku. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Mięso polać oliwą, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i nadal smażyć. Na koniec
Passions hobbies lifeDziś przepis będzie archiwalny, gdyż od kilku dni walczę z gorączką i niewiele jestem aktualnie w stanie ugotować. Odpowiednio do mojego stanu dobrałam też charakter dania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;)Składniki:- 6 ziemniaków- 2 cebule- 6 pieczarek- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej- 2 ząbki czosnku- 100 g startego żółtego sera- 2 kulki mozarelli(...)oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz sosik się przegryza, szynkę wrzucamy na patelnię, na niewielką ilość tłuszczu. Powiecie, że wędzonej szynki się nie smaży, a ja powiem, że to rewelacyjnie uwydatnia jej smak ;) Podsmażamy tak, by tylko lekko się zarumieniła, nie chcemy
Kulinarne zapędy Kokosałyżki mąki pszennej Ok. 2 szklanki mleka Masło do formy Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Makaron Casarecce gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy szpinak(...)pozostałym farszem. Całość zalewamy sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy aby powstała nam jasna zasmażka; stopniowo dolewamy mleko tak aby powstał sos o konsystencji śmietany). Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 15 minut oraz kolejne 15 minut bez przykrycia
VioletoweKucharzeniewegańską, to zamiast dodawać takie lub inne mięso podlejcie warzywa niewielką ilością mocnego bulionu warzywnego. Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 2016-10-10 13:12:52 Prosta i pożywna zapiekanka z ziemniaków i jarmużu. W przepisie z dodatkiem wędzonego boczku, ale można przygotować także wersję bezmięsną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g grubo siekanego jarmużu 800g ziemniaków 400g(...)plastry, a cebulę w podobnej grubości półtalarki. Marchewkę oraz boczek kroimy natomiast w cieńsze (3-4mm) plasterki. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię i wrzucamy na nią boczek. Smażymy przez ok. 5 minut, aż się zarumieni i wytopi tłuszcz. Na dno brytfanny wlewamy nieco wody (na wysokość ok. 1/2 centymetra) i kilka łyżek oleju rzepakowego. Wkładamy wszystkie
Kulinarna Pokusa