zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:86/201)

MAKARON ZE SMAŻONĄ CUKINIĄ 257

Pisałam już nieraz i zapewne wiecie, że uwielbiam cukinię. W postaci sałatek , zup , zapiekanek , a nawet ciast ! W trakcie upałów dodaję ją do makaronów i dziś właśnie taki przepis dla Was przygotowałam! Danie łatwe, szybkie i pyszne! Idealne na lekki obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie!   SKŁADNIKI: * cukinia zielona – 1 szt * cukinia żółta – 1 szt * iała(...)czosnek – 2 ząbki * makaron świderki – ok. 300 g * oliwa z oliwek * sól, pieprz, estragon, cząber – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię ( jeśli jest młoda, z delikatną skórką to nie musimy obierać ) , smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy

Ostra na Słodko
Zupa z pora z pulpecikami 172

Moja córeczka uwielbia wszelakie pulpeciki i klopsiki. Małe mięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego , u mnie(...)jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz Pory dokładnie umyć i osuszyć, ja miałam małe sztuki więc miałam w sumie 6 kawałków.  Następnie pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone pory. Potem przełożyć je do garnka i zalać bulionem. Zagotować. Serki topione pokroić na  małe kawałki. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać pokrojone serki oraz

Monia miesza i gotuje
,,Zapiekanka szpinakowa’’ 314

oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak i chwilę podsmażamy. Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy(...)połowę makaronu, posypujemy startym serem, pieczarki, kukurydze, szpinak posypujemy serem. Wykładamy drugą połowę makaronu, ser, pieczarki szpinak i tak do wyczerpania składników. Na wierzch posypujemy serem i polewamy naszą zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze

Podróż w kulinaria
Zapiekane warzywne kanapeczki 185

nawet dodatek do mięska z grilla.  składniki: 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia żółta 3-4 pomidory, u mnie malinowe 250 g mozzarelli (dałam taką z kawałka do zapiekanek) zioła włoskie (młynek Kotanyi) olej Bakłażana i cukinię pokroić w plasty o grubości ok 1 cm. Najlepiej aby warzywa były mniej więcej takiej samej wielkości. Plastry bakłażana oprószyć lekko solą(...)papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziemy sie goryczki. Następnie plastry cukinii i bakłażana oprószyć z obu stron ziołami włoskimi i skropić lekko olejem. Tak przygotowane plastry warzyw ugrillować na patelni grillowej (lub na grillu).  Pomidory pokroić w grube plastry i odstawić. Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć połowę ugrillowanych plasterków, wybierać te większe. Na każdym

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 194

Znowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :DTym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was. Składniki: 2 bakłażany1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella )400 g pomidorów bez skóry z puszki2 średnie cebulesól, pieprzoregano120 g sera ricotta2 jajka100-120 g sera dojrzewającego(...)mnie Stary Olęder) lub parmezanuolej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące.Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia.W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć

kolorowotorcikowo
Szybka zapiekanka makaronowa dla jednej osoby 210

same w domu - mąż wyjechał, dzieci u dziadków. Lenistwo czas zacząć! Oprócz tego błogiego spokoju musimy przecież coś jeść, tylko co? Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na zapiekankę makaronową dla jednej osoby. Składniki: 200g piersi z kurczaka 150g makaronu (ja użyłam Farfalle) papryka czerwona (ja miałam 100g) 1 mała cebula przyprawy do piersi z kurczaka (lubczyk, pieprz czarny(...)lubczyk, pieprz czarny Wszystko razem wymieszać. Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu. 2. Piersi z kurczaka kroimy na małą kosteczkę i przyprawiamy. 3. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulkę pokrojoną w małą kostkę, następnie dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę. 4. Połowę ugotowanego makaronu wrzucamy do naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy podsmażoną cebulę wraz z papryką. 5. Smażymy

My World by Dagmara Rek
Pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i serem 311

Polecam przepis na bardzo smaczną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, dwoma rodzajami sera i warzywami. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (wstążki) 300 g mięsa mielonego puszka groszku papryka czerwona spora garść oliwek zielonych 180 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 150 g sera wędzonego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Mięso mielone podsmażamy(...)oleju, po chwili dodajemy pokrojoną w paski paprykę, następnie wlewamy śmietankę. Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć, zdejmujemy patelnię z ognia. Do dużej miski wkładamy makaron, mięso z papryką, groszek, pokrojone w plasterki oliwki, starty ser żółty i przyprawy. Wszytko mieszamy ze sobą dokładnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy plastry sera wędzonego. Zapiekamy w 180 C przez

e-PrzepisyKulinarne
łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem 179

różyczki i wykładamy go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na kalafiora układamy plastry łososia i całość posypujemy pokrojoną w cienkie paski papryką.  Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem,  gałką muszkatołową, dodajemy drobno posiekany ząbek(...)wlewamy na kalafiora z łososiem, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni. Następnie wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki

Miód i pieprz
Frankfurterki w chińskiej fasolce, pod beszamelem 121

6 frankfurterek 500 g fasolki chińskiej 600 ml mleka 3 łyżki mąki 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz imbir gałka muszkatołowa 1 jajko Fasolki ugotować

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z makaronem, kuczakiem i fetą 444

Sałatka idealna na imprezę, coś dla miłośników makaronów;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu, np. kokardki, pomidorki koktajlowe, 2 ogórki wężowe, papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekanka makaronowa 174

   Pomysł na danie z makaronem.Składniki:-30 dkg makaronu ( rurki )-30 dkg mięsa mielonego-20 dkg pieczarek-1 cebula-1 papryka-kawałek pora-ząbek

Maminek kulinarny
Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem 102

mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek.  Składniki (4 porcje) -600 g mielonego mięsa wołowego -1/2 szkl. białego ryżu -1 cebula -1 jajko -2 papryczki chili -2 łyżki oleju -1 puszka pomidorów -słoiczek ostrego ajwaru(...)suszona kolendra do dekoracji Przygotowanie Cebulę obrać i drobno posiekać. W misce umieścić mięso wołowe. Dodać połowę posiekanej cebuli, ryż, jajko, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pozostałą cebulę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Papryczki chili pokroić w półplasterki lub kostkę. Przesmażyć z cebulą. Gotowe warzywa przenieśćdo garnka i zalać bulionem. Zagotować. Z mięsa

Zielona Kuchnia
Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 105

zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na indyka pod parmezanem(...)marinara nabiera aromatu i soczystości, zachowując przy tym zwartość i jędrność. W naszym przepisie zrezygnowaliśmy ze smażenia panierowanych kotletów. Zamiast tego zapiekamy je w piekarniku na dobrze nagrzanej wcześniej patelni żeliwnej. Jeśli nie macie takiej patelni, użyjcie naczynia żaroodpornego o grubym dnie. Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki: 4 plastry z fileta z indyka 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku

Niedzielny kucharz
Ziemniaki faszerowane pieczarkami. Przepis krok po kroku. 187

średniej mączystości tzw. uniwersalne np. Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.   Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i odstaw do całkowitego wystygnięcia.   Krok 2:   Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wsyp pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki oraz utarty czosnek. Smaż aż wyparuje cały nadmiar wody(...)przedziurawić skórki. Miąższ ziemniaków można użyć do farszu, ale dla mnie staje się wtedy za ciężki i mocno ziemniaczany. Wykorzystuje go potem do zapiekanki, tortilla de patatas czy zagęszczenia zupy.   Krok 4:   Wydrążone ziemniaki napełniamy z górką. Farszu powinno być sporo Piekarnik rozgrzewamy do 220°C z funkcją grilla

kuron.com.pl
Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 155

zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na indyka pod parmezanem(...)marinara nabiera aromatu i soczystości, zachowując przy tym zwartość i jędrność. W naszym przepisie zrezygnowaliśmy ze smażenia panierowanych kotletów. Zamiast tego zapiekamy je w piekarniku na dobrze nagrzanej wcześniej patelni żeliwnej. Jeśli nie macie takiej patelni, użyjcie naczynia żaroodpornego o grubym dnie. Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki: 4 plastry z fileta z indyka 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku

Niedzielny kucharz
DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY 176

Dietetyczny sos paprykowy z czerwoną fasolą jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Jego konsystencja jest dosyć gęsta i zwarta, przez co można go również używać do zapiekanek zamiast zwykłego sosu pomidorowego. Przygotowanie tego sosu nie jest trudne a smak powala na kolan, sam możesz o tym się przekonać DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY: 0,5kg mięsa mielonego 1 papryka(...)rosołowa ( przepis TU ) 2 łyżki mąki ryżowej przyprawy ( pieprz, sól, papryka czerwona, papryka chilli ) Cebulę kroimy w kosteczkę, razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na patelni. Po ok 10min dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażymy. W szklance z wodą mieszamy mąkę ryżową i ok 3 łyżki papryki słodkiej, po czym wlewamy to do mięsa

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Danie jednogarnkowe – zapiekanka ziemniaczana babci Basi 165

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam danie jednogarnkowe -zapiekankę ziemniaczaną! Składniki : 10 ziemniaków średnich, ok. 50 dag schabu ( bez kości ), 2 duże cebule, 30 dag pieczarek, 30 dag żółtego sera, 300 ml śmietany 30 %,( ja użyłam 18 %) tymianek, ostra(...)plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Ziemniaki posypujemy połową startego żółtego sera. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy umyte ( lub obrane ) i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy do momentu , aż odparuje nam się woda. Następnie dodajemy pokrojoną w grube półplasterki cebulę i dusimy

Pysznosci Babci Basi
Jajecznica idealna 155

sera żółtego aldamer MSM Mońki garść obranego ugotowanego bobu garść posiekanej cebuli garść posiekanej papryki garść posiekanego lubczyku  sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie dodać masło oraz warzywa. Podsmażyć, dodać jajka i ser. Smażyć aż do ścięcia się jajek. Nie określ czasu bo jedni wolą mniej lub bardziej wysmażona jajecznice. Doprawić solą i pieprzem(...)Jego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Aldamer MSM Mońki doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną kompozycję z łagodnym w smaku serem Aldamer, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe. Źródło

ClauditteMissCooking
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i mięsem mielonym 145

Zapiekanka z pomidorami i mięsem mielonym jest idealna, aby przygotować ją dzień wcześniej. Podczas odgrzewania nie zmienia smaku, więc tym bardziej ją polecam. Składniki na 2 dosyć spore porcje: 8 (średniej wielkości) ugotowanych ziemniaków 250 g mięsa mielonego 2 pomidory (ja dałam pomarańczowego i malinowego) 1 mała czerwona cebulka sól, pieprz zioła prowansalskie 100 g śmietany 18% odrobina mleka starty(...)oliwa bądź olej Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju). Gdy cebula się zeszkli dodać surowe mięso, wszystko smażyć na średnim ogniu tak długo, aż mięso zmieni kolor. Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W międzyczasie ziemniaki obrać z łupinek i pokroić na dosyć grube plasterki. Pomidory umyć i pokroić

Ugotować
Śmietankowe pieczarki, z kiełbaską lub bez 139

Pieczarki ze śmietanką to specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :) Składniki: 3/4 kg pieczarek *2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 30g margaryny Ok.1 łyżeczka natki pietruszki(...)podawać z makaronem, pieczywem, ziemniaczkami lub kaszą- w zależności od tego jak lubicie :) Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Po około 7-10 minutach wrzucamy kiełbasę i cebulę, lekko solimy i smażymy kolejne 5 minut

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania