zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:134/201)

Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 231

dodatkiem gotowanej szynki. Prosto, szybko i pysznie! Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, aż osiągnie stan al dente , po czym dokładnie odcedzamy go z wody. Na patelni mocno podgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią grubo zmieloną (np. w malakserze) lub startą na tarce o dużych oczkach pszenną suchą bułkę. Mieszamy dokładnie bułkę z oliwą, zmniejszamy płomień(...)powstania grudek. Wlewamy całe mleko, podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Powinien powstać dość rzadki beszamel. Do jasnego sosu wsypujemy ¾ startych serów (resztę zostawiamy do posypania zapiekanki), wrzucamy pokrojoną szynkę, mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia serów. Beszamel przestanie być rzadki, zacznie być mocno serowy i lekko ciągnący. Próbujemy sosu – sprawdzamy ile dosolić (szynka i cheddar są dość

Karo in the Kitchen
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM – BE FIT! 168

Znów kasza jaglana – nuda? O nie nie nie! Kasza jaglana wcale nie jest nudna, bo można ją przygotować na miliony sposobów! Na blogu są już ciasta , zapiekanki , kotlety i różne inne, fantastyczne przysmaki z kaszy jaglanej. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne klopsiki/pulpeciki z kaszy jaglanej zapiekane z sosie pomidorowo-paprykowym. Ja podałam je z makaronem spaghetti(...)czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * olej do smażenia oraz świeża zielenina SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu gotujemy aż warzywa się rozpadną. Doprawiamy do smaku solą

Ostra na Słodko
Z jednego gara: Makaron z brokułem i sosem alfredo 176

  Składniki: 450 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty); 1 średni brokuł; 4 szklanki zimnej wody; 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 3/4

Gospodyni Miejska
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką 214

Dzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Indyk zapiekany z warzywami 95

mój kolejny przepis na zapiekankę z gatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko na drugie śniadanie do pracy czy szkoły(...)naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną papryczkę chili bez nasion. Polać olejem, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. 4. Kalafior i brokuła podzielić na cząstki, sparzyć wrzątkiem. 5. Naczynie wyjąć z piekarnika. Poukładać brokuły

Danka Pichci
Sos pomidorowy z fetą i chili 187

Bardzo aromatyczny, pomidorowy o wyczuwalnym ostrym smaku chili, słonej fety i aromatycznych ziół sos, który sprawdzi się w naszej kuchni w kilku odsłonach. Idealny do zapiekanek, pieczonych faszerowanych warzyw, np. bakłażanów, cukinii, papryk, pomidorów, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy(...)się zbyt gęsty) oliwa z oliwek Przygotowanie sosu: Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kosteczkę chili, cebulę i czosnek. W misce wymieszaj passatę z fetą, dodaj przesmażone z patelni i wystudzone cebulę, chili i czosnek. Dodaj resztę składników, dopraw do smaku. Gotowe, podawaj

Zasmakuj Kuchni
Makaron razowy z twarogiem, szpinakiem i brukselką 130

Szybko, łatwo i bez zbędnych kalorii Ciąg dalszy dietetycznych ofiar w ludziach - po kilku godzinach intensywnego rowerowania - i wyrzeczeń kulinarnych - bo nie zjadłam tej ociekającej roztopionym serem zapiekanki, na którą miałam strrrraszną ochotę .  Z racji awersji Pana Męża do wszystkiego co dietetyczne, przedstawiam propozycję na obiad jednoosobowy - akurat dla średnio-żartej jednostki płci żeńskiej . Składniki na porcję 1-osobową(...)następnie położyć na garnku z gotującą się wodą od brukselki - aby warzywka zbytnio nie wystygły .   W międzyczasie gotowania makaronu i brukselki, rozmrozić w mikrofali brykiety szpinakowe. Na rozgrzanej patelni i łyżeczce oliwy podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek, dodać rozmrożony szpinak, przyprawić do smaku i chwile smażyć.  Następnie wkruszyć twaróg, wymieszać z resztą zawartości patelni i poddusić na wolnym

Grunt to przepis!
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 207

Nadzienie czy farsz jest mi zupełnie obojętne :-))). Może być na słodko, może być wytrawnie..., jestem wdzięczną konsumentką każdego drożdżowego ciasta. Dzisiaj proste bułeczki z farszem pieczarkowym, taka namiastka niezapomnianych zapiekanek, bardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych. Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki(...)Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy

Kulinarne przygody Gatity
Tosty francuskie na słodko 114

6 kromek chałki, 2 jajka, 100 ml mleka, 2 łyżki cukru, masło, ulubione owoce: np. jagody, banan, truskawki, cukier puder do posypania. Uwielbiam śniadania na słodko

Świat Domowej Kuchni
Orientalna zupa 191

Pyszna, wyrazista i rozgrzewająca zupa, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie musimy ganiać po sklepach w poszukiwaniu nietypowych i drogich składników, sprawdźcie sami:)  Składniki

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami 349

Zapraszam Was na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i warzywami. Szybka w przygotowaniu, bezproblemowa, bardzo smaczna. U mnie co prawda warstwa ziemniaków „straciła się” pod ilością pozostałych składników. Jeżeli rozłożycie plasterki ziemniaków w naczyniu i zostanie Wam ich więcej, proponuję rozłożyć je podwójną warstwą – jedne na drugich – będzie bardziej sycąco i bardziej ziemniaczano;) 4-6 większych ziemniaków(...)półplasterki. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła doprawiając pod koniec solą oraz mieloną papryką. Cebulę kroimy w piórka. Boczek i kiełbasę kroimy na paseczki. Obsmażamy krótko na rozgrzanej patelni. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie paseczki. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy plasterki ziemniaków, oprószamy je szczyptą soli oraz mieloną słodką papryką. Następnie rozprowadzamy podsmażone pieczarki, boczek z kiełbasą

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i zielonym groszkiem 212

Bardzo prosta, delikatna w smaku zapiekanka ryżowa z gotowanym kurczakiem. Fajnie smakuje podana z ketchupem. Zielony groszek i czerwony cheddar nadają jej ładnego, wiosennego koloru:) Jeżeli nie jesteście fanami zielonego groszku, wybierzcie fasolkę szparagową lub brokuły – również świetnie się tutaj sprawdzą:) kurczak o wadze ok. 1 kg 250 g ryżu długoziarnistego 2 szkl. mrożonego groszku Hortex 2-3 marchewki(...)przez około 30 minut. Groszek gotujemy krótko w osobnym naczyniu, odcedzamy. Ugotowanego kurczaka wyławiamy (wywar zachowujemy). Gdy ostygnie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Wsypujemy suchy ryż (surowy). Smażymy przez kilka minut, aż nabierze złotawego koloru. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz, mieszamy. Podsmażony ryż przekładamy do wysmarowanego

Smaki Na Talerzu
Jak wykorzystać ser mozzarella w kuchni? 142

dodatku do kanapek. Poniżej prezentuję kilka przepisów na dania z dodatkiem mozzarelli. Zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą Szukasz pomysłu na szybki obiad, który zasmakuje każdemu członkowi rodziny? Koniecznie wypróbuj zapiekankę z kurczakiem i mozzarellą. Do jej przygotowania potrzebujesz: 2 kulki mozzarelli (bez zalewy) Opakowanie makaronu penne 2 białe cebule 2 piersi z kurczaka Garść posiekanej pietruszki Pół słoiczka suszonych pomidorów(...)mozzarellą to pozycja obowiązkowa w menu miejsc takich jak restauracja włoska Estella . Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podobne danie przygotować samodzielnie w domowej kuchni. Wystarczy, że posiadasz patelnię do grillowania lub elektryczny grill. Warzywa – bakłażana Cukinię 3 rodzaje papryk – czerwoną, żółtą i zieloną Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 2 czerwone cebule Kulkę mozzarelli Przyprawy – rozmaryn, tymianek i oregano Warzywa

Mojewlasne.pl
Spaghetti ze szpinakiem, włoskim serkiem i pomidorkami 150

trochę wiosennych smaków do dzisiejszego obiadu.  Od niedawna stałam się fanką białego serka typu włoskiego - jest niezwykle delikatny i smaczny. Uwielbiam jako dodatek na kanapki, do sałatek czy zapiekanek. Ale przyznam, że zdarza mi się go podjadać bez niczego.  Jest taaaaaki pyszny! Tym razem użyłam go do dzisiejszej pasty. Bardzo rzadko jadam potrawy w których główną rolę odgrywa(...)może być też mozzarella Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj trwa to ok. 8 minut. W międzyczasie, gdy makaron będzie się gotować, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju, wrzucamy czosnek przeciśnięty  przez praskę i chwilę przesmażamy. Wrzucamy kostki mrożonego szpinaku i podlewamy całość niewielką ilością wody. Zagotowujemy, solimy i dodajemy pieprz

Kuchnia Ellie
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym 216

Składniki: 300 g makaronu (u mnie świdry, pełne ziarno Lubella); 1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 1 średnia, czerwona

Gospodyni Miejska
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 141

towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej i choć jest mocno odtłuszczone nadal pozostaje chrupiące. Zapiekanka jest bardzo smaczna, polecam! Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej 1050 80 g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie(...)delikatnie podsypać mąką. Nadmiary ciasta można obciąć, ja zostawiłam, bo bardzo lubię chrupiące brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut orzechy nerkowca podrażyć na suchej patelni do zezłocenia. Pod koniec dodać odrobinę masła i soli. Odstawić do ostudzenia pół małego ananasa pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać cukier/ksylitol i sok z cytryny następnie zagotować. Zmniejszyc płomień

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania