zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:138/201)

Naleśniki po meksykańsku 161

Naleśniki po meksykańsku Naleśniczki nadziewane mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i pomidorami oraz doprawione po meksykańsku i zapiekane z żółtym serem to świetny pomysł na pyszny obiad

Blog z Apetytem
Cukinia a la lazania 166

Jak wiadomo lasagne ( tak się pisze ) to rodzaj makaronu. W mojej wersji makaron zastąpiłam cukinią i tak powstała moja wersja. Smaczna sprawa. No i odchudzona o

Smaki Ewy
Środa: Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków 163

strony), ale chodzi o to, żeby się ładnie podpiekły i na zewnątrz wytworzyła chrupiąca „skórka”, kryjąca kremowy środek. Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu: Niedziela: Zapiekanka mac and cheese Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce(...)Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Krok 2 Uformuj 4 duże lub 8 małych burgerów. Obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Środa: Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Makaron w sosie szpinakowo - pomdorowym 177

Składniki: 300 g długiego makaronu (u mnie spaghetti); 250 g liści świeżego szpinaku baby; 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga netto wraz z zalewą

Gospodyni Miejska
A’la pizza z ziemniaków 160

Jest to moja propozycja na pyszną kolację. Trochę inne wydanie pizzy. Zrobiłam z tej porcji dwie pizze o średnicy 20 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki

Kuchnia Pokoleń
Zucchini miracle evening 184

czyli placuszki cukiniowo - ziemniaczane Był sobie wieczór... i była sobie samotna cukinia... Nie wiedziała co ze soba zrobić, była sama, miała pomóc w budowie zapiekanki, ale jakoś o niej zapomniano...,aż tu nagle, pewnego wieczora, przyszedł mały głodek... Zdecydował, aby połączyć cukinie z ziemniakiem, że razem na pewno się dogadają, będzie lepiej...  I tak po krótkiej negocjacji zarumieniły(...)szalotkę. Dopraw grubo mielonym pieprzem i płatkami chilli jeśli lubisz oraz solą.  Dodawaj mąkę partiami - ciasto powinno być gęste, by móc je łyżką układać, a nie wylewać na patelnię.   UWAGA - gdyby jednak ciasto wyszło za gęste, dodaj łyżkę jogurtu lub mleka.  Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju kokosowym na złoto.  Podawaj z kozim serkem

Lajtkraft food intolerance
Cannelloni nadziewane pieczarkami i serem pod beszemelem. 160

dobre połączenie, o czym mogliście się przekonać  w skandalizującym poście  Maćka (NSA i bomba?!). Ze sporymi wyrzutami sumienia, ale jeszcze większą ochotą spróbowałbym jego dania. Moja zapiekanka to cannelloni nadziewane pieczarkami i żółtym serem, a następnie zapiekane pod beszamelem. Żeby nieco podkręcić serowy smak, dodałam też gorgonzolę. Efekt osiągnęłam, chociaż dla młodszej części rodziny najbardziej podkręciłam zapach(...)doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać. Rurki cannelloni obgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Wyjąć i przestudzić. Nadziewać farszem. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodawać mąkę partiami cały czas intensywnie mieszając. Gdy już nie będzie grudek dolewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Makaron zalać

zadanie-gotowanie
Halloumi z pieczonymi warzywami i berberysem 160

brukwią? W Szwecji można ją kupić przez cały rok. W smaku przypomina kalarepę. Prawdę mówiąc to poznałam to warzywo w Szwecji, bo używa się je tutaj nagminnie do zapiekanek z korzennych warzyw. Dodałam również berberys. Nie wiem czy w Polsce jest jadalny berberys ale możecie go kupić w internetowym sklepie . Halloumi to ser solankowy, który najlepiej smakuje usmażony lub ugrillowany(...)solą, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz przez 35 minut. Warzywa powinny być al dente. Na 3 minuty przed końcem pieczenia dodaj szpinak. Na patelni rozpuść masło z łyżka wody i dodaj berberys. Smaż przez 30 sekund. Posyp warzywa berberysem i lekko przemieszaj. Na tej samej patelni usmaż pokrojony na kawałki halloumi i dodaj sałatki. Zetrzyj

codojedzenia
Sos pomidorowy z cukinią 222

pomidory pokrój w grubszą kostkę, usuń twarde wnętrze. Obierz i umyj resztę warzyw. Marchewkę, cebulę i czosnek drobno pokrój. Cukinię pokrój w mniejszą kostkę. Rozgrzej w dużym garnku lub patelni masło z olejem. Gdy masło się całkowicie rozpuści, wsyp marchewkę. Smaż na większym ogniu minutę-dwie. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dołóż czosnek i smaż jeszcze kilka chwil, co jakiś(...)Możesz też zblendować sos, będzie wtedy aksamitnie gładki i niektórym pewnie lepiej będzie smakować. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do makaronu, posypany startym serem żółtym. Można go jednak wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Ja sos wykorzystałam do polania gołąbków, które dostaliśmy od cioci. Pycha

Anioszek w kuchni
Moussaka-tradycyjne greckie danie 136

bakłażanów smażymy z obu stron. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i smażyć na oliwie po bakłażanach. Obraną cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając a następnie dopraw mięso solą i wymieszaj. Duś farsz pod przykryciem około 20 minut(...)warstwami: warstwę ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów, mięso, a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polej wszystko sosem. Do rozgrzanego piekarnika wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni. Zwykle trwa to w sumie około 40 minut. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Piątek: Bigos z dorszem Karola Okrasy 169

Prosty, a ciekawy sposób na danie rybne. Dorsz zapieczony w kapuście jest potrawą lekką, zdrową o delikatnym kwaśno-słodkim smaku. Warte spróbowania. Czas: Godzin Poziom trudności

Niedzielny kucharz
KALAFIOR POD BESZAMELEM 158

  Bardzo fajne danie warzywne .Lubię jak warzywa okrywa ser  lub  beszamel albo inny sos ,  nic mi więcej wówczas nie potrzeba żeby się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pikantny gulasz w bułce 198

Pikantny gulasz z dodatkiem soczewicy. Podany w takiej formie na pewno spodoba się zarówno domownikom jak i gościom.  Składniki: Na 10 porcji: 10 dużych bułek

Kuchnia w czekoladzie
Odrywana (ślimaczkowa) pizza 160

Pizza trochę w innym wydaniu. Ciasto składa się z małych ślimaczków z farszem, które po upieczeniu można odrywać.składniki:375 g mąki pszennej25 g świeżych drożdżyduża

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z kurczaka i pieczarek 226

tego zależeć będzie ile tłuszczu będzie w całym daniu. W mojej zapiekance jest dodany delikatny w smaku ser mozzarella, ale dobry będzie bardziej wyrazisty parmezan lub grana padano  Zapiekanka powinna smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zadowoli szczególnie osoby, które dbają o siebie i zwracają uwagę na to co jedzą. Składniki: podwójna pierś z kurczaka(...)podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać z rozmarynem i majerankiem, dodać do smażącej się cebuli, lekko obsmażyć, pod koniec przyprawić pieprzem i solą. Kurczaka zdjąć z patelni, a na jego miejsce wrzucić umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki, dodać tymianek, a pod koniec smażenia pieprz i sól. Podczas smażenia dodać łyżkę masła, smażyć do lekkiego zrumienienia. Wymieszać kurczaka

Kuchcik gotuje
Siekane kotlety z kurczaka 142

Bardzo często na blogu pojawia się pierś z kurczaka więc dzić w zupełnie innej odsłonie. Bardzo proste i bardzo smaczne kotleciki, które smakują również dzieciom. Ja

kuchnia doski
Rolada z ciasta francuskiego z warzywami 14406

Po prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli

Kuchnia Pełna Pasji
Quiche z kurczakiem z rosołu 90

często mam problem co z niego zrobić. Ale już kilka pomysłó zrealizowałam, pewnie pojawią się w dalszym czasie na tym blogu. Na dzisiaj mam przepis na quiche, czyli zapiekankę jajeczno śmietanową na kruchym cieście a do nadzienia użyłam właśnie mięso z kurczaka z rosołu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z kurczakiem z rosołu składniki Danie z wykorzystaniem mięsa z rosołu składniki(...)Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć obciążenie.Po upieczeniu ciasto zostawić na moment do przestygnięcia i zabrać się za przyrządzenie. Kurczaka kroimy w kostkę przekładamy na patelnię i smażymy na oliwie z oliwek. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, ostrą, słodką papryką, curry (nie szczędzić przypraw!) sosem worcester. Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z kurczakiem, nie smażymy już

Do Garów!
Czwartek: Meksykańskie zapiekane słodkie ziemniaki 186

Aromatyczna i treściwa zapiekanka, po której nie trzeba zmywać naczyń. Zapiekane łódeczki z batatów świetnie nadają się na lunch do pracy. Bardzo też smakują dzieciom. Czas: 50 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 filet z indyka (opcjonalnie) 1 mała cebula 1/4 szklanki jogurtu Kika(...)będzie łatwo wchodzić w miąższ batatów. Krok 2 W międzyczasie przygotuj indyka. Pokrój go w kostkę, posól i popieprz, dopraw słodką papryką i szczyptą kminu. Rozgrzej łyżeczkę oleju na patelni i smaż mięso przez 5-8 minut aż będzie lekko przysmażone. Zdejm z patelni. Krok 3 Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, ponownie wstaw na ogień i mocno rozgrzej. Odcedź kukurydzę

Niedzielny kucharz
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami 237

zestawienie. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieć możliwość nabycia mięsa z jelenia, zróbcie ten pyszny obiad Oczywiście dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić wołowiną, gwarantuję, że także będzie smacznie. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Karkówka w sosie własnym Przepis na gulasz z jelenia na czerwonym winie Drukuj przepis(...)Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W trakcie kilka razy mieszamy mięso. 2 Kiedy mięso się zamarynuje, obsypujemy je solą, pieprzem (dość sporo przypraw) oraz mąką. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso na dużym ogniu do zrumienienia. Przekładamy je do garnka, w którym będziemy gotować gulasz. 3 Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę w pióra do zeszklenia, przekładamy

Kuchnia Bazylii
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 247

równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę z ziemniakami, bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej jagnięciny i baraniny, ale śmiało można użyć mięsa wołowego(...)plasterki. Przekładamy do miski, obficie posypujemy solą. Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Na patelni na oliwie rumienimy bakłażany z obu stron. 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cienkie plastry. Przesmażamy na patelni, na której wcześniej obsmażaliśmy bakłażany. 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno

W kuchni Katie
Makaron z sosem a'la ratatouille 216

normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną zapiekanką w prosty sos do makaronu.  To danie zachwyciło mnie swoją prostotą. Mamy tu tylko warzywa duszone na oliwie, przyprawione solą i pieprzem, ale makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku(...)czerwonej cebuli 1 marchewka 1/2 bakłażana 1 czerwona papryka 1 cukinia oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną i w miarę równą kostkę. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa w kolejności od najtwardszych, do tych najszybciej gotujących się, czyli kolejno: cebulę, marchewkę, bakłażana, paprykę i cukinię. Oczywiście nie wrzucamy wszystkiego

Chilli Czosnek i Oliwa