stron. Nadmiar oleju po smażeniu odsączamy na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewypozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin ( można na noc pozostawić w lodówce ). Po tym czasie obtaczamy w mace i podsmażamy na patelni z olejem. Wykładamy do naczynia do zapiekania. Na patelni po smażeniu karkówki przesmażamy startą marchewkę i seler. Podlewamy bulionem i dodajemy trzy spore łyżki chrzanu. Warzywami z bulionem zalewamy karkówkę i wstawiamy nagrzanego piekarnika(...)Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy do miękkości przez około 1 godzinę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js
Smaki Ewysztuk ) Oregano Sól Pieprz Kilka listków świeżej bazylii vegeta Wykonanie: Cukinię myjemy ( nie obieramy ), kroimy na plasterki około 1 cm, posypujemy vegetą i grillujemy. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania. Na cukinię wykładamy lekko pokrojone pomidory z puszki, oliwki przekrojone na połowę. Posypujemy solą, oregano i kilkoma posiekanymi listkami bazylii oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W drugim naczyniu wybijamy(...)jajko, dodajemy mleko, pozostały sok z puszki pomidorów i na koniec pokruszony twaróg. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Rozmieszaną masą zalewamy cukinię z pomidorami. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 o C. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Smaki Ewycytryny 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Łyżeczka masła ( najlepiej klarowanego ) Wykonanie: Każdego fileta kroimy wzdłuż na dwa kawałki. Przyprawiamy solą i otartą skórką z cytryny. Układamy w naczyniu do zapiekania, tak aby w środku pozostawić miejsce na szpinak. Na patelni odparowujemy szpinak. Doprawiamy go ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, rozkruszoną fetą ( około 1 łyżki ), pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Możemy(...)również dodać odrobinę soli ( według gustu ). Przygotowany szpinak wykładamy na pozostawiane miejsce miedzy pstrągiem. Pstrąga posypujemy niewielką ilością pokruszonej fety i kawałkami masła klarowanego. Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 O C przez 20 minut. SMACZNEGO (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Smaki Ewyłyżki siekanego szczawiu Sok z cytryny Sól Pieprz Szczypta cukru Dodatkowo 2 łyżki tartego żółtego sera Wiórki masła 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę z cytryny. Zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Do naczynia dodajemy śmietanę, jogurt, mąkę, ketchup oraz zioła: cząber, pietruszkę, 2 łyżki(...)koperku, mieloną kolendrę, majeranek i posiekany szczaw. Doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Po zamarynowaniu ryby zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem i wiórkami masła. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 o C. Przed podaniem dodatkowo posypujemy koperkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyjeżeli mięso lepi się do rąk wystarczy zwilżyć ręce wodą ). Na patelni rozgrzewamy olej ( ok. 2 łyżek ) obsmażamy szaszłyki z każdej strony a następnie układamy w naczyniu do zapiekania. Warzywa których nie wykorzystaliśmy do szaszłyków, drobno kroimy, umieszczamy w garnku. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przygotowanym sosem zalewamy szaszłyki. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy
Smaki Ewyblogu znajdziecie już przepis na jabłkowe crumble zapiekane pod chrupiącą kruszonką z płatków owsianych i miodu. Będąc na wyjeździe wakacyjnym nastawionym na zwiedzanie musiałam opracować bardzo szybkich śniadań :) Tak właśnie powstała propozycja, którą dziś Wam przedstawiam. Crumble w wersji śniadaniowej to wasza ulubiona granola, orzechy, płatki owsiane lub orkiszowe z cynamonem, kawałkami soczystego jabłka - u mnie odmiana Gold
Chocolate Muffin BlogJeśli macie nadmiar ugotowanego makaronu to nie wyrzucajcie go. Dodajcie kilka składników i zróbcie taki pyszny zapiekany makaron. Ale uwaga - patelnię wstawiamy do piekarnika dlatego musi mieć metalową rączkę. I uważajcie przy wyjmowaniu jej z piekarnika aby się nie poparzyć, bo wiadomo rączka będzie bardzo gorąca. Danie szybkie i łatwe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniRyż zapiekamy ze świeżą morelą Morele to taki rodzaj owocu, który w kuchni spotykamy z reguły w suszonej postaci. Warto więc wykorzystać ten krótki czas, kiedy możemy cieszyć się świeżą morelą, i używać jej jak najczęściej. Składniki dla czterech osób 1,5 szklanki ryżu 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 1 kg moreli 25 g masła(...)połowę ugotowanego ryżu. Na warstwę ryżu kładziemy przesmażone morele, przykrywamy kolejną warstwą ryżu, a na wierzchu kładziemy kawałki masła. Naczynie wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy, przez 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na talerze, posypując każdą porcję cynamonem
Miód i pieprzściemniały i były nadal apetyczne Dodajemy do nich jajko , jogurt grecki, pieprz , majeranek,sól, gałkę i dokładnie mieszamy . Następnie dzielimy na połowę i jedną część wykładamy do naczynia do zapiekania , wysmarowanego olejem -ugniatamy . Drugą część użyjemy za chwilę . Pieczarki siekamy , cebulkę obieramy i także siekamy drobniutko , wszystko podsmażamy na złocisty kolor , dodając mięso mielone , solimy , doprawiamy pieprzem i smażymy ciągle(...)mieszając około 6 minut . Po tym czasie , wykładamy farsz na warstwę ziemniaków i przykrywamy odłożoną porcją utartych ziemniaków -lekko ugniatamy , smarujemy olejem . Wkładamy do piekarnika , przykrywamy górę folią i zapiekamy około 60 minut w temperaturze 160 C . Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię , żeby wierzch ładnie się zezłocił ( około 10 minut ) . Gotowe , wspaniała odsmażona na drugi dzień z patelni..z mizerią
Ogrodnik w podróżyPoprzedni rok obfitował w mojej kuchni w cukinię. Jedliśmy ją pod każdą możliwą postacią. A to zapiekana, a to faszerowana, a na kolację bułeczka z dżemem z cukinii. Najczęściej przygotowywałam krem z cukinii, możecie go zobaczyć w ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato
Codzienna kuchnia niecodziennatymczasem uwinęła się z obiadem w godzinie. Danie wyszło jej tak samo dobre jak moje. Więc skoro potrafi taką zapiekankę zrobić 16-latka to i wy z łatwością przygotujecie zapiekane bakłażany na obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikżaroodpornego, następnie podsmażone pieczarki i na wierzch wlać sos. Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż sos zrobi się lekko rumiany. sznycle z karkówki zapiekane w sosie
O kuchni z uczuciemOwoce zapiekane pod kruszonką czyli crumble to idealny deser dla leniwych łasuchów. Pyszny, owocowy z chrupiącą kruszonka a do ego sam się robi. Składniki: (na 4 porcje) jagody (świeże lub mrożone) opcjonalnie 4 łyżeczki dżemu jagodowego 2 łyżki masła 2 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego 2 łyżki wiórków kokosowych mąka pszenna Sposób przygotowania: W kokilkach
Pyry na Gazarbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchnia