klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne 10-15 minut aż ser się dokładnie roztopił
Kuchnia Prezydentowejrówno miernie pomidory i mozzarellę. Odstawiam na 5-10 minut do lodówki, przed podaniem posypuję pieprzem z młynka, układam listki świeżej bazylii i polewam sałatkę oliwą. Najlepiej smakuje z zapiekaną czosnkową bagietką
Kuchnia Prezydentowejktórą uwielbia), argentyńskim stekiem średnio wysmażonym (sam osiągnął niemal perfekcję w przyrządzaniu!), półmiskiem mięs (często zamawia) a sushi... Przyznam, że spodziewałam się nawet duszonej karkówki, indyjskiego curry rybnego, klopsików zapiekanych a nawet jajecznicy na boczku! Doprawdy wszystkiego, ale nie tego! Wiecie, jak brzmiała jego odpowiedź...? - Twoje pierożki leniwe... - powiedział po 20-tu sekundach ze słodkim uśmiechem. Moje zdziwienie było
Kuchnia Prezydentowejprostej i szybkiej potrawy, którą zaproponowała Paulina - to danie z jej rodzinnego domu. Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Ryba z warzywami i sosem sojowym, podana z zapiekaną z ziołowo-czosnkowym masłem pszenną bułką niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu, co dwa kęsy wykrzykując: "Ale to dobre
Kuchnia Prezydentowejzawierałoby choćby najmniejszą z nich. Zresztą to samo tyczyło się pozostałych rodzajów stworzeń z rodziny "owoce morza". Co mnie przekonało? Tapas w najlepszej restauracji hiszpańskiej, w jakiej byłam. Krewetki zapiekane w czosnku i i chili pachniały tak pięknie, że nie zawahałam się spróbować, potem zjeść resztę, a następnego dnia kupić i powtórzyć ten smak w domu. Od tamtej pory
Kuchnia Prezydentowejwdzięcznym materiałem o wielu możliwościach; dawały się nadziewać niemal wszystkim, można było zrobić kilka sztuk i nawet w razie niepowodzenia dawały się zjeść. Największym powodzeniem cieszyły się jajka zapiekane w skorupkach, pamiętam, że robiąc je pierwszy raz byłam pewna, że nie wyjdą, a całe nadzienie zostanie na patelni. ;) Oczywiście nic takiego się nie stało, jajka wyszły pyszne
Kuchnia Prezydentowejpoza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki
Kuchnia Prezydentowejbyła zbyt ścięta, a ser nie roztopił się. Następnie zdjąć z patelni na zimny talerz. 3. Piekarnik nagrzać do temp. 190°C. Naczynie, w którym będą zapiekały się muszle, wysmarować oliwą. Muszle nadziewać mieszaniną jajeczną, wyrównując powierzchnię łyżką i układać w naczyniu. Zalać sosem i posypać startym parmezanem. Zapiekać 30-40 minut. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejpotem dopiec potrawę w piekarniku. Wreszcie mogłam przygotować prawdziwą włoską frittatę - tu wersji ze szparagami i kozim serem. Jajka smażymy, aż zetną się od spodu, następnie układamy ser i zapiekamy omlet w piekarniku nastawionym na górną grzałkę. Frittatę możecie zjeść na śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie pikniku. Jeżeli nie macie w domu(...)się od spodu, ale z góry będzie jeszcze płynna. Na wierzchu frittaty ułóż szczyty szparagów oraz pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż wierz frittaty się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwafantastyczny słodki owoc, który można wykorzystać na różne sposoby, dlatego też w najbliższym czasie zamieszczę kilka potraw czy też słodkości zawierających właśnie gruszeczki. Będą to między innymi gruszka zapiekana w sosie miodowym, tarta, muffinki czy danie mięsne z gruszkami
Kuchenne WariacjeDzisiaj mamy dla Was smaczny przepis na kurczaka zapiekanego w zupie cebulowej z pieczonymi ziemniaczkami. Kiedy przygotowywaliśmy to danie, nasz kolega Łukasz z Invertstudio (a tu jego fejsik ) nakręcił dla nas filmik dlatego też poniżej tylko jedno zdjęcie niemniej jednak mamy nadzieję, że realizacja Łukasza będzie dużo ciekawszym elementem graficznym/multimedialnym tego wpisu – choć ostateczny smak i tak będzie
Kuchenne WariacjeDzisiaj zapraszamy Was na prosty przepis z książki Juli Child „Gotuj z Julią” , której recenzję mogliście ostatnio przeczytać na naszym blogu Składniki: - 1 brokuł
Kuchenne WariacjeDzisiaj coś dla miłośników kuchni włoskiej i makaronów – nadziewane conchiglioni i zapiekane w piekarniku Składniki na nadzienie: - 300 g świeżego szpinaku - 250 g sera ricotty - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo
Kuchenne Wariacjepapryka, oczyszczona i pokrojona w plasterki 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki sól i mielony pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka
karmelowySłodko-słony barszczyk z węgierek – zupa mojego dzieciństwa. Klasyczna pamuła pochodzi z Podkarpacia i jest robiona z suszonych śliwek z cynamonem, goździkami i miodem, a podawana z zapiekanymi ziemniakami. Ale z mojego rodzinnego domu znam ją w tej właśnie postaci, i taka mi smakuje J Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty