Bób myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy kozieradkę. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 st. C,tyle alby bób przeszedł czosnkiem. /inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniakukurydzianą , justa_kitchen Zupa jarzynowa z brokułami i kapustą , PatK Letni, lekki obiad z młodym groszkiem , PatK Sałatka ziemniaczana z boczkiem , anna.dwojaczna Młode czerwone ziemniaki zapiekane w mundurkach , wypiekanki Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki , Monika Ziemniaki z nadzieniem serowo – ziemniaczanym , lucynako Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki , Badylarka
Eksperyment sobotninabrałam ochoty na sorbet, tym razem samodzielnie przygotowany, w domu. Owoce, zwłaszcza owoce leśne świetnie smakują mi w połączeniu z winem, najlepiej białym, półsłodkim. Niedawno przygotowałam pyszne owoce zapiekane w różowym winie, ale na blogu jest więcej przepisów z leśnymi owocami i innymi deserami na lato: 11 przepisów z owocami leśnymi Desery na lato Sorbet jeżynowy
Moja smaczna kuchniadalej ;) Maliny i jagody też się pojawiły. Na straganach taki wybór owoców, że czasem trudno się zdecydować na co mamy ochotę. Zapiekane owoce zawsze stanowią dobrą opcję na deser. Czy to pod kruszonką czy też w z niewielką ilością kruchego ciasta tak jak tu. Do tego o tej porze roku owoce są tak słodkie, że całkowicie zrezygnowałam z dodawania
Mienta blogLetnia, zdrowa propozycja deseru zapiekanego w kokilkach. Jeśli masz ochotę na coś w stylu FIT to serdecznie polecam! Deserek jest prosty w przygotowaniu, nie zajmuję więcej niż 30 minut. Zadowoli niejednego łasucha :D Ja zajadałam się nim na świeżym powietrzu (jak zresztą widać na zdjęciach) Składniki: (na 4 porcję) 80 g kaszy jaglanej, np. Owocowy
Nastoletnie WypiekanieDzisiaj szybki obiad, ale bardzo dobry. Lubię makaron , bo można z niego wyczarować cuda. Ostatnio robiłam muszle zapiekane (przepis) , a dzisiaj makaron z boczkiem w sosie. Oczywiście makaron możecie wybrać inny ja zrobiłam świderki, bo taki znalazłam w mojej magicznej szafce. Składniki: 400 g makaronu świderki 200 g pieczarek 1 duża cebula 150 g boczku 1 szklanka śmietany (dałam
O kuchni z uczuciemziemniaki w słoiku, ale nie o tym chcieliśmy pisać. Bardzo popularną formą podawania ziemniaków, jako dodatku do mięs, ryb itp. jest „Rosmarin-Kartoffel”, czyli nic innego jak zapiekane ziemniaki z rozmarynem. Warto spróbować i być może zaskoczyć rodzinę innym sposobem podania ziemniaków. Przepis Składniki: Ziemniaki świeże gałązki rozmarynu oliwa z oliwek sól pieprz czosnek Specjalnie nie podajemy
KasiaiKrzysiu.plmoże nie tak do końca, bo Pascal korzenie ma francuskie, ale nie czepiajmy się szczegółów ;) Jeżeli macie dość typowego schabowego w jajku i bułce, spróbujcie tego, mniam! SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI oraz SAŁATA Z MUSZTARDĄ DIJON I BIAŁYM OCTEM WINNYM Składniki na schab: - 6 plastrów schabu - 150 gram pieczarek - oliwa z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie schabu
Życie zamknięte w smakujakiś. Superszybki, superłatwy i supersmaczny deser - ot, cała prawda o tym daniu. Z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Słodycz karmelu, odrobina kwasowości owoców, sycąca ricotta... Czegóż więcej chcieć od życia? ZAPIEKANA RICOTTA Z KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI Składniki: - 500 gram ricotty - 4 brzoskwinie świeże (ja użyłam z syropu takie ) - 25 gram masła - 85 gram cukru pudru - 2 jajka - 1 cytryna
Życie zamknięte w smakudodajemy pokrojone w kostkę i plasterki produkty, pietruszkę siekamy. Cebulę i paprykę możemy wcześniej podsmażyć ( ale nie musimy ). Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy startym serem i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 o C. Podajemy z ketchupem. SMACZNEGO. W przepisie napisałam mięso ewentualnie kiełbasę - wszystko zależy od tego co mamy
Smaki Ewyvegetą i odstawiamy. Pomidory parzymy i usuwamy skórkę. Kaszę kuskus na chwilę zalewamy osolonym wrzątkiem i odcedzamy. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i vegetą. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno warstwę cukinii, pomidory które lekko solimy i przyprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem. W dalszej kolejności układamy kaszę kuskus, mięso mielone i cebulę. Całość powtarzamy. Na koniec posypujemy tartym(...)serem i zapiekamy przez godzinę w 180 o C. Podajemy z ketchupem. SMACZNEGO
Smaki Ewyszklanka mleka Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Tłuszcz do wysmarowania naczynia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki. Ser ścieramy na drobnych oczkach ( można zmiksować ). Naczynie do zapiekania nacieramy kawałkiem czosnku, smarujemy margaryną. Na dno kładziemy ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Sypiemy część sera i kilka wiórków masła. Czynność powtarzamy(...)zużycia wszystkich produktów. Na koniec wlewamy 1 szklankę mleka. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 185 o C. Podajemy z sałatą. SMACZNEGO
Smaki Ewyprzez minutę smażymy. Wlewamy bulion, zagotowujemy, od czasu do czasu mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek ( naczynia ), kładziemy grzanki na zupę, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku. Zapiekamy aż ser się przyrumieni. SMACZNEGO
Smaki Ewycebulę kroimy na kawałki. Rozdrabniamy również kurczaka. Wszystkie warzywa razem z kurczakiem łączymy, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu z zapiekania umieszczamy połowę makaronu, skrapiamy oliwą, nakładamy ½ wymieszanych warzyw z kurczakiem. Przysypujemy tartym serem, ponownie kładziemy makaron, warzywa i ser. Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około
Smaki Ewy