rabarbar i truskawki zapiekane pod wegańską tofu-owsianką, podane ze słodem kukurydzianym ~ Dziękuję za Wasze komentarzy dot. wczorajszych zdjęć :) Na prawdę bardzo miło było mi je czytać! :* Wczoraj ogólnie miły dzień - zakończenie roku szkolnego, sesja udana... :) A żeby dobrze rozpocząć wakacje - dzisiaj i jutro zumbowy maraton w Warszawie - impereza LOVE2MOVE - może ktoś się wybiera? :D Tak więc wracam
breakfast of dreamsjeszcze jedna, fantastyczna propozycja na błyskawiczne śniadanie , które możecie przygotować w 5 minut! Tym razem stawiamy na jajka i serwuję Wam przepyszne mini omlety zapiekane z soczystymi pomidorkami koktajlowymi , mini kukurydzą i świeżym, pachnącym szczypiorkiem z własnego ogródka. Świetnym dodatkiem jest świeża roszponka i szklanka soku pomarańczowego, która to zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy
Ostra na SłodkoDorsz zapiekany w folii to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny piątkowy obiad. Poniższą rybę możecie podać, np. z młodymi ziemniakami i mizerią. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie soczysty, maślany i aromatyczny. Składniki: 1 filet z dorsza (bez skóry) cytryna sól, pieprz 1/4 kostki masła świeży koperek folia aluminiowa Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić
Ugotowaćtaką tartą jabłkową przepada mój młodszy syn i potrafi spałaszować ją w dużej części samodzielnie. Ale to chyba lepsza wersja słodkości. Domowej roboty z dużą ilością zapiekanych jabłek (zawsze to jakaś dawka błonnika, czyli włókien roślinnych) i z nie za dużą ilością cukru. Do posłodzenia można tu użyć syrop z agawy, który rozprowadzamy po tarcie po wyjęciu z piekarnika
MODA NA BIOFilet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku
Bulliojuż obiecałam pojawiły się na blogu trzy różne sposoby podania Creme Brulee z truskawkami. Były już zapiekane całe owoce, było waniliowe Creme Brulee z musem truskawkowym, a dzisiaj różowy pełno truskawkowy Creme Brulee. W propozycjach Zobacz także, na dole postu znajdziecie dwie pozostałe propozycje, o których mowa powyżej :) Każda jest pyszna, moim ulubieńcem została jednak opcja z musem truskawkowym
KreatywnePinyosłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione masło i podsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem. Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich
Jemy PijemyDawno nie robiłam sosu beszamelowego, jednak sezon szparagowy w pełni więc sos jest jak najbardziej na miejscu. Doskonały również do lasagne, zapiekanych lub gotowanych warzyw, mięs i ryb. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól biały pieprz ( ja nie dodaję gdyż nie odpowiada mi jego zapach) gałka muszkatołowa opcjonalnie sok z cytryny Rozpuścić
Jemy Pijemyoliwie. Doprawić do smaku curry, rozgniecioną kolendrą , solą i pieprzem. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dodać do ugotowanej kaszy i połączyć ze sobą. Formę do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć kaszę z warzywami. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i sera. Zapiekać w 180*C przez około 20 minut
Jemy PijemyWszyscy jedli ze smakiem, aż im się uszy trzęsły ;) I cała przyjemność po mojej stronie :) A na naszym stolę znalazły się : Carpaccio z buraka zupa pomidorowa i bakłażan zapiekany z cieciorką Link do przepisów poniżej : ://myjemypijemy.blogspot.com/2014/09/carpaccio-z-buraka-w-kolejnej-odsonie.html: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/zupa-pomidorowa-po-mojemu.html http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/09/bakazan-zapiekany-z-pomidorami-cukinia.html Trochę zawało prywatą ale mam nadzieję,że mi wybaczycie :) Uważam, że trzeba wspierać przyjaciół i dobrze
Jemy PijemyPyszne, zapiekane pory ! idealny pomysł na obiad Składniki: 4 pory, 8 plastrów wędzonego boczku, 15 dag żółtego sera, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, 1 łyżka masła, natka pietruszki, olej do pokropienia. Wykonanie: Pory dokładnie umyć, następnie odciąć zielone części a białe pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem soli i cukru przez 20 minut. Następnie pory odsączyć, owinąć każdy
Tradycyjna Kuchniasurówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza
codojedzeniaużywacie świeżej, połóżcie ją pod pomidorami, żeby nie wyschła w trakcie pieczenia) i doprawić pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i na górnej półce zapiekać ok. 10 minut (bez termoobiegu, z włączoną górną grzałką). Pod koniec pieczenia grzanki posypać tartym parmezanem i zapiekać jeszcze 1 minutę
W SMAKPodpatrzyłam u Anny , zjadł Małżon i ja z koleżankami. To przepis ze specjalną dedykacją dla pewnej wyjątkowej Asi... Bakłażany zapiekane z pomidorami 500 g bakłażanów 2 puszki pomidorów krojonych parmezan do podania sól, pieprz, suszone oregano, cynamon 2 dojrzałe pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku masło klarowane do smażenia, lub oliwa Na tłuszczu szklimy pokrojoną w piórka
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszna propozycja na obiad lub kolację - kalafior zapiekany pod serowym beszamelem, posypany serem żółtym i płatkami migdałów. Ja z córcią zajadałyśmy się nim bez żadnych dodatków, mężowi dodałam trochę mięska więc też był zadowolony :) Inspiracją był dla mnie przepis Jamiego Olivera z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie". SKŁADNIKI: 1 duży kalafior lub 2 mniejsze Beszamel: 2 ząbki czosnku
Kto ugości moich gości?