temu trafiłem w restauracji na klasyczną pizzę cztery sery z nieklasycznym dodatkiem - gruszką. Połączenie smakowało mi na tyle, że zastanawiałem się jak będzie smakować danie w odwrotnych proporcjach - gruszka zapiekana z serem pleśniowym typu rokpol. Dodatek małej ilości imbiru do każdej gruszki podkreśla smak i odświeża kubki smakowe. Nawet jeśli połączenie wydaje się wam nietypowe to warto spróbować
Milion SmakówKuchnię polską" Ewy Aszkiewicz, która od lat leżała u mojej mamy. Kiedyś ją pożyczyłam i już nie oddałam :) Tym razem moją uwagę przykuł przepis na makaronowe kokardki zapiekane z musem jabłkowym. Danie jest bardzo proste do przygotowania a połączenie smaków rzadko już dziś spotykane. I ten waniliowo-cynamonowy zapach
Milion Smakównieodłączny składnik jesieni kiedy śliwki królują na straganach a chłodne desery na bazie lodów są wypierane przez te na ciepło. Na blogu znajdziecie już przepis na klasyczny wariant zapiekanych śliwek. Dziś propozycja nieco lżejsza ale za to nie ustępująca smakiem - śliwki dosładzamy miodem a kruszonkę przygotowujemy bez dodatku mąki - na bazie płatków owsianych i cukru trzcinowego. Niebo w gębie
Milion Smakównależę. Zwłaszcza w sezonie gdy brakuje świeżych warzyw warto pokusić się o przygotowanie czegoś smacznego z jej wykorzystaniem bo dostarczy nam wielu cennych fitoskładników. Poniżej znajdziecie przepis na brukselkę zapiekaną z kaszą jaglaną i żółtym serem, którego dodatek przyjemnie urozmaica surowy warzywno-kaszowy smak
Milion SmakówDzisiaj zapraszam Was na pyszny, szybki obiad z piekarnika. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 30 minut. Zapiekane piersi z kurczaka pod serową, aromatyczną kołderką i chrupkie ziemniaczki z sałatą, to doskonała propozycja, która powinna posmakować każdemu. Do przygotowania piersi użyłam serka kremowego o smaku pesto i rukoli firmy Arla Apetina. Wzbogacił on znacząco moją potrawę, nadając całości niepowtarzalnego, aromatycznego charakteru
Słodkie okruszkiPierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki
Bulliougotowane a potem smażone na maśle lub gotowane worku do pieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis
Ostra na Słodkolepiej. Jak co sobotę wybraliśmy się na działkę moich rodziców aby odpocząć po intensywnym tygodniu. Na kolację zjedliśmy tam przepyszną wiosenną tartę z botwinką, ogórkiem, rzodkiewkami i serem feta. Zapiekaną ze śmietanką i podaną z delikatnym sosem jogurtowym. Niebo w gębie! Poza tym, że jest pysznie to jeszcze zdrowo :) Botwina jest bardzo cennym źródłem błonnika, zawiera dużo kwasu foliowego
Mienta blogWykonanie banalnie proste, a smak i aromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią. Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól
Kuchenne aromatyAromatyczna i soczysta karkóweczka, właśnie z karkówką zapiekaną w piekarniku ostatnio bardzo dużo eksperymentuję. Jest o wiele lepsza niż smażona tradycyjnie, bardzo miękka i rozpływająca się w ustach. Składniki 1 kg karkówki 8 dużych cebul 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób Karkówkę po opłukaniu należy pociąć na plastry około 2 centymetrowe. Każdy
Kuchenne aromatyDoprawiamy solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos, wrzucamy suchy makaron, dosypujemy 100 g startego sera i mieszamy, tak aby sos dokładnie otulił makaron. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C. Po około 40 minutach (makaron ma być al dente) posypujemy zapiekankę pozostałym serem i zapiekamy jeszcze około 3 minuty, aż ser się rozpuści
Kuchenne aromatybazylią. Sparzone pomidory bez skóry zredukować do konsystencji gęstego sosu, doprawić solą i ziołami prowansaldzkimi. Paprykę szczelnie wypełnić farszem i umieścić w naczyniu żaroodpornym wraz z sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem około 20 minut, następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać kolejne 10 minut do zarumienienia się skórki papryki. Smacznego
MarciochaKucharzyDziś zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno
My Culinary Artprawdziwego łasucha przystało, nie mogłabym ominąć jednego z moich ulubionych przepisów, mianowicie białych kiełbasek zapiekanych w cieście francuskim! Super proste i super pyszne :) Jesteście gotowi na tą smakowitą podróż po autostradzie podniebienia?! :) No to zapinamy pasy i jedziemy! Co Nam trzeba: - 0,8 kg białej kiełbasy (najlepiej mniejsze kiełbaski) - kminek (wedle uznania bo nie każdy lubi) - 1 opakowanie ciasta
upichconaoraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy do ugotowanego wywaru. Podgotowujemy 15 minut. Wlewamy porcję zupy do miseczki, na górę kładziemy porcję chleba i posypujemy startym serem żółtym, zapiekamy 15 minut. Po zapieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem. Pycha
upichcona