zapiekane - 3000 przepisów (strona:73/200)

Makaronowe gniazdka z jajkami 156

środek gniazdek ostrożnie i powoli wbijamy surowe jajka. Na koniec oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką   Naczynia żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż białka się zetną

Taste Therapy
Recenzja SUPERŻYWNOŚCI Davida Wolfe’a, dietetyczna zapiekanka 163

duży jogurt naturalny 2 jaja sól, pieprz rozmaryn Ugotuj kaszę gryczaną i jęczmienną osobno w wodzie, z dodatkiem oleju lub masła. Nagrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Umieść w nim kaszę gryczaną. Następnie wymieszaj pomidory z puszki z przecierem pomidorowym i ziołami prowansalskimi i wylej je na kaszę gryczaną. Połóż oliwki. Na oliwkach ułóż warstwę kaszy(...)jęczmiennej, wymieszanej z czosnkiem. Na kaszę jęczmienną wylej jogurt wymieszany z jajami, doprawiony sola i pieprzem. Na sam koniec posyp zapiekankę suszonym rozmarynem. Zapiekaj przez ok. 30 minut. This casserole has been our hit recently. It’s delicious, very easy to make, healthy and satiating. You can use up some leftovers from the previous day, e.g. buckwheat or rice

Qlinarnie i Qlinarnie
Bakłażan zapiekany z pieczarkami 150

Kolejny przepis z serii pokrój i włóż do piekarnika(: Pyszny bakłażan zapiekany z pieczarkami, cebulą oraz czosnkiem. Do tego podpieczony ser feta i oliwki Składniki (2 porcje, dla lubiących zjeść więcej 1 ) 1 bakłażan 1 cebula 5 - 7 pieczarek 1/2 sera feta 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe  oliwki ostra sproszkowana

Pora na pora i pomidora
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 162

Następnie połącz wystudzoną kaszę z serem żółtym, mąką, przyprawami i ziołami (jeśli trzeba, wymieszaj rękami, ma wyjść gęste ciasto). W misce wymieszaj jaja z jogurtem naturalnym. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem, ułóż w nim kaszę, wylej masę jajeczno-jogurtową i ułóż na wierzchu wędzony twaróg, różyczki brokułu i kawałki suszonych pomidorów. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez

Qlinarnie i Qlinarnie
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 169

lecz zrobić coś prostego. Może nie będzie zbyt efektowne, ale też i nie będzie udziwnione :) Tak po prostu i zwyczajnie, jak lubię :) Zapraszam na pyszną wołowinę z patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.  Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka rybna z ryżem 148

ewentualnie delikatnie przemieszać ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem i zalać całą zapiekankę. Piekarnik nagrzać  do temperatury 180 o C. Całość zapiekać 30 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1)        W przypadku ryb mrożonych ważne jest aby pozbyć się jak najwięcej ilości wody w przeciwnym razie trafi(...)naczynia i zapiekanka wyjdzie wodnista. 2)       Ryż można być jedynie podgotowany, dzięki czemu podczas zapiekania może pochłoną nadmiar wody z ryb Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
ZAPIEKANE TRUSKAWKI W KOGLU-MOGLU 115

truskawek pokrojonych na ćwiartki 2 zółtka 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru brązowego A jak to zrobić: Umyte i pokrojone truskawki ułożyć w naczynkach do zapiekania. Żółtka ubić z cukrami na puszystą i jasną masę (kogel-mogel). Truskawki zalać przygotowaną masą i zapiekać 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do lekkiego zarumienienia się wierzchu deseru

Kuchnia w opałach
Zapiekanka warzywna. 91

Pozostałe warzywa pokroić w kawałki podobnej wielkości. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu dodając sól i cukier. Dodać posiekany czosnek i rozmaryn, chwilę poddusić. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Po kolei podsmażyć wszystkie warzywa i przekładać do formy do zapiekania. Doprawić solą, pieprzem z kolendrą, chilli. Wlać około 100 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Młoda kapusta duszona z jagnięciną 118

stron na rumiano. Przełożyć na talerz. Dymkę podsmażyć na tłuszczu z obsmażania kotletów. Przełożyć na talerz. Kapustę przepłukać, odcisnąć. Podsmażyć na patelni po mięsie i dymce. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć na dnie połowę kapusty, następnie cebulki, mięso, przykryć resztą kapusty. Oprószyć zmielonym zielem angielskim i pieprzem. Wlać bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około(...)minut. Ja przygotowałam w małych jednoosobowych naczyniach do zapiekania.   zastawa

królestwo garów
Fasola wrzawska 144

Wrzawach zaczęła się do spotkania z przedstawicielami producentów. Mieliśmy przyjemność spróbować kilku dań z fasolą wrzawską w roli głównej: zupa fasolowa pasztety z fasoli (z grzybami i wiśniami) zapiekane ziemniaki z fasolą sałatki z fasoli  Dania wykonane były na miejscu a przygotowały je Panie ze Stowarzyszenia producentów fasoli tycznej „piękny Jaś” we Wrzawach. Wszystkie dania wspaniałe

królestwo garów
Tatar po francusku 105

jako coś oczywistego. Tu zaskoczeniem dla mnie był ketchup, który okazał się całkiem „niegłupim” dodatkiem do doprawienia mięsa.  No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi i z sałatką. Polecam czasem w takiej formie podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Bistro Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni . Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy

królestwo garów
Bacalhau à Brás 150

mieszając około 2 minut. Podawać z oliwkami. Bacalhau à Brás to dosyć treściwe danie:  są ziemniaki, jest jajko, mięsisty w swojej naturze dorsz, a to wszystko jeszcze razem zapiekane, zintegrowane. Do tego dania szukałabym w pierwszej kolejności wina portugalskiego, bo lokalne zawsze najlepiej smakuje z lokalnym. Można do tego wyboru podejść na dwa sposoby: przeciąć ciężką strukturę tego

królestwo garów
Małże zapiekane pod ciastem francuskim 116

posiekany czosnek, posiekaną trawę cytrynową oraz listki limonki, dusić razem około 2 minut. Wlać sok pomidorowy i dusić aż sos zgęstnieje. Wlać wino, zagotować. Sos przelać do formy do zapiekania, włożyć mule, posypać natką pietruszki lub kolendrą. Ciasto francuskie rozwałkować tak, aby było trochę większe od formy do zapiekania. Rant formy posmarować rozmąconym białkiem. Całość przykryć ciastem. Wstawić do piekarnika

królestwo garów
Mozzarella w szynce serrano, z pomidorami suszonymi i kaparami zapiekana 94

plastrze szynki ułożyć połówkę mozzarelli, na niej ułożyć łyżkę posiekanych pomidorów i łyżkę posiekanych kaparów. Przykryć druga połówka i zawinąć w szynkę. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Zapieczoną mozzarellę układać na talerzu, udekorować smażoną szynką i smażonymi kaparami. Sos, który wytworzy się podczas zapiekania wylać.  * najlepiej

królestwo garów
DROBIOWE ROLADKI Z JARMUŻEM 150

łyżki, na wierzch układamy plaster sera. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami

Z Majeczką w kuchni