zapiekane - 3000 przepisów (strona:82/200)

731. Zapieczona jaglanka. 146

kasza jaglana zapiekana z gruszką i jagodami; płatkami migdałowymi oraz cukrem trzcinowym podana z kokosowym jogurtem naturalnym**jogurt naturalny + mleczko kokosoweSkomplikowana w nazwie, a banalna w wykonaniu.Zalatany dzisiaj dzień trochę, i trochę nauki przede mną, ale przynajmniej lektura już przeczytana

More food, love and dreams
Granola 129

Granola to zapiekana mieszanka płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna…Składniki:400 g płatków owsianych1 szklankę orzechów włoskich1/2 szklanki płatków migdałowych1/2 szklanki suszonych moreliłyżkę suszonej żurawinykilka suszonych daktyli3 łyżki miodu2 łyżeczki cynamonu1 łyżkę masła1 łyżeczkę cukru waniliowegoPrzygotowanie:Morele, daktyle, orzechy posiekać i dokładnie

Oryginalny smak
Moussaka (musaka) 337

Moussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka

Oryginalny smak
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 336

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam !Składniki:1 kg ziemniaków400g mielonej wieprzowiny1 cebula2

Oryginalny smak
Śliwki pod migdałową kruszonką 175

Śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką, czyli crumble ze śliwkami. Pyszny i prosty deser, który najlepiej smakuje podany na ciepło. A w towarzystwie lodów śmietankowo-waniliowych to uczta dla podniebienia…Składniki na 5 kokilek o średnicy 9 cm:11 duuużych śliwek 4 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodkie są śliwki)duża szczypta cynamonu1 łyżka maki ziemniaczanejKruszonka:2/3 szklanki mąki70

Oryginalny smak
Śniadaniowy pudding czekoladowy z kaszy jaglanej 261

oryginalny smak możemy sięgać po kaszę jaglaną zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej, tak więc świetnie sprawdzi się w kremowej zupie marchewkowej, ale też jako pyszne nadzienie do zapiekanych gruszek. Bliższe mojemu sercu zdecydowanie są jej słodkie aranżacje stąd pomysł na dzisiejszy pudding. Standardowo- przyrządzenie tej potrawy mieści się na poziomie zagotowania wody na herbatę, a mimo

peanutbuttermonster
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake 423

tarce mozzarelli 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść średniej wielkości naczynie do zapiekania. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale odcedź je chwilę przed momentem osiągnięcia al dente. Przelej go zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu  trochę(...)Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wmieszaj pieczarki i smaż, aż odparują ich soki, około 10 minut. W dużej misce lub już bezpośrednio w naczyniu do zapiekania wymieszaj makaron, kurczaka, pomidory, szpinak, serek śmietankowy i cukier, po czym posyp całość serem. Piecz przez 15 minut bez przykrycia, aż ser się roztopi, po czym włącz funkcję grilla

karmelowy
Kalafior pod beszamelem. 177

odcedzić na sicie. Dlaczego mrożony ?, ponieważ na pewno ma lepszy smak niż ten z puszki, a poza tym oczywiście ma piękny zielony kolor. Na dno naczynia w którym będziemy zapiekać wlać kilka łyżek sosu beszamelowego. Kalafior, pieczarki i groszek wymieszać i rozłożyć na beszamelu. Posypać częścią posiekanych orzechów i polać pozostałym beszamelem. Ser mozzarella zetrzeć na tarce ( na łezce(...)rozłożyć równomiernie na całej powierzchni beszamelu. Posypać resztą orzechów. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC.  i zapiekać około 25 minut

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 267

czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska,  albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego, czy też stołu wiejskiego,  jest zamówienie fontanny

Kulinarny karnet Christophera
Jabłka w słoikach na zimę 526

lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)SKŁADNIKIJabłka dobre do rozpieku - u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta- około

Moje Kuchenne Rewelacje
Jesienna kolacja ;-) 132

Zapiekany Camembert z borówką i winnym jabłkiem

SMYKWKUCHNI
Ryby 163

czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla  Pstrąg łososiowy Pstrąg łososiowy z koperkiem i czosnkiem Pstrąg łososiowy z tymiankiem Smażona tołpyga Zapiekana rybka z warzywami

Aga w kuchni
Pieczona pierś z indyka w śmietanie. 384

kawał mięcha lecz ja jestem odwrotnego zdania, bo jeżeli umieć go poprawnie zamarynować i upiec, to będzie niesamowicie soczysty i smaczny. Dziś właśnie prezentuję przepis na pierś z indyka zapiekaną w śmietanie, czosnku i rozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam! Składniki: Pierś z indyka (1,5 kg)400 g śmietany

Kuchnia Łukasza
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 208

trochę o "branży" ;)Nasza degustacja zaczęła się tradycyjnie - od przystawek. Na stole pojawiły się talerze z bruschette miste, czyli chrupiące kromeczki z pomidorami, pastą z oliwek i grzybów oraz zapiekana cykoria z sałatą rzymską i szynką parmeńską pod beszamelem.Chrupiące kromeczki były naprawdę chrupiące ! Pasty smacznie, aromatyczne, a pomidory wyśmienicie doprawione.Cykoria również skradła moje podniebienie, choć nie wszystkim

kolorowotorcikowo
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 174

najbardziej smakowała ta ostatnia, grzyby fajnie komponowały się z pieczywem i były odpowiednio doprawione.  Jako druga przystawka na stole pojawiły się cykorie zawinięte w szynkę parmeńską, zapiekane pod beszamelem. Tej propozycji nie ma w karcie - została przygotowana specjalnie dla nas. Czy skradła moje serce? Niestety nie do końca, chyba jednak wolę cykorię na świeżo, tu było tego wszystkiego

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania