zapiekane - 3000 przepisów (strona:82/200)

Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 182

dente - o ile można to tak określić :) Obgotowane wystudzić i pokroić w średnio grube plastry.Boczek pokroić w cienkie plasterki.Zapiekankę można przygotować w jednej, większej formie do zapiekania. Ja użyłam mniejszych, pojedynczych.Formę (lub foremki) wyłożyć plastrami boczku.Na boczku w podobny sposób ułożyć plastry ziemniaków, a na nie mięso. Na mięso resztę ziemniaków i przykryć kolejną warstwą mięsa(...)część zakwasu. Ilość powinna być odpowiednia do ilości zapiekanki i tego, jak ciasto ułożymy składniki.Taką mieszaniną zalać zapiekankę.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie), to wystarczy 10-12 minut. W przypadku większych czas ten powinien być odpowiednio dłuższy - do około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szwajcarska zapiekanka serowa 273

masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego dużego lub kilku mniejszych), polewamy sosem serowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 141

cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze(...)st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet jest w wersji do smarowania, więc kiedy będzie wystudzony proponuję zalać go cienką warstwą roztopionego gęsiego smalcu, który doda mu smaku, zabezpieczając jednocześnie przed wysychaniem i przedłuży jego trwałość

Smakowity Blog Kulinarny
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 121

się ze mnie naśmiewał, że takie rzeczy to tylko ja kupuję...Przytargałam zakupy do domu, i zaczęłam się zastanawiać, co z tym cudem zrobić. Myślałam o zupie, jarmużowych chipsach, zapiekanych jajkach... Aż w końcu na blogu Kuchennymi drzwiami znalazłam przepis na chlebek do odrywania. Jak tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie właśnie jarmużowy debiut w mojej kuchni.Mi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cobbler - co to takiego? 2940

obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację. Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka 293

odrobinę pozostawić do dekoracji), sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Mieszanką zalać dokładnie kaszę gryczaną.Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę i posypać nią zapiekanką po wierzchu.Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 25 - 30 minut.Zapiekankę podawać posypaną pozostałą częścią natki pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to porcja

Gospodyni Miejska
Kotlety mielone z cukinii 141

masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Kotelty podawać na ciepło do obiadu (u mnie z surówką z buraków z jogurtem i zapiekanymi ziemniakami), na zimno na kanapki lub jako przekąskę na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masa na kotlety nie może być rzadka. Jeśli taka jest, należy ją zagęścić sporą ilością bułki tartej

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 203

solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek, ogórki i cebule.Na boczek z warzywami(...)wylać sos.Zapiekankę włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Zapiekanka jest mocno chrzanowa, a więc i ostra. Można złagodzić jej smak dodając mniejszą ilość chrzanu ze słoiczka.Ja używam boczku w plasterkach, gdyż dobrze się mi go kroi w kosteczkę.Można zwiększyć ilość

Gospodyni Miejska
Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie 201

Był pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to kwestia 30 minut. Najlepszy "fast food" to zdrowy fast food! Rukola i suszone pomidory to połączenie, które ostatnio bardzo przypadło mi do gustu. Lekko ostry smak rukoli i niezwykły aromat pomidorów świetnie

peanutbuttermonster
598. Naleśniki zapieczone w kremówce. 231

naleśniki z serem, duszonym jabłkiem i rodzynkami zapieczone pod śmietankąTe naczynko jest idealne wielkością właśnie do takich zapiekanych naleśników.To teraz sprzątanie czas zacząć, jednak zdecydowanie wolę tą cześć kiedy trzeba pokrzątać się po kuchni :PSkładniki:porcja naleśników(u mnie 3) twaróg do nadziania( u mnie z kostki i sernikowy 2:1)duszone jabłkorodzynki30ml śmietanki1/2 jajkałyżeczka budyniu waniliowegoaromat

More food, love and dreams
641. Suflet, nie suflet? 171

Ricottowy suflet naleśnikowy z truskawkami**w środku i potem jeszczeZastanawiam się tak nad jego nazwą, bo czy jest on sufletem, czy może zapiekanymi naleśnikami?Trochę inaczej zrobiony niż te typowy suflet naleśnikowy, ale robiłam z pamięci, więc nie do końca pamiętałam, jak to było dokładnie :PTruskawkowy szał trwa dalej

More food, love and dreams
646. Zapieczona kokosowa jaglanka. 127

Kokosowa jaglanka* zapiekana pod czekoladową, budyniową kołderką; truskawki*z dodatkiem domowego mleczka kokosowegoKompletnie nie fotograficzne, ale, ta skorupka budyniu na wierzchu, pod którym znajduje się ten płynny *.*Dzisiaj robię sobie rest day, bez szkoły, nauki, obowiązków. Szkoda tylko, że znów pada

More food, love and dreams
731. Zapieczona jaglanka. 135

kasza jaglana zapiekana z gruszką i jagodami; płatkami migdałowymi oraz cukrem trzcinowym podana z kokosowym jogurtem naturalnym**jogurt naturalny + mleczko kokosoweSkomplikowana w nazwie, a banalna w wykonaniu.Zalatany dzisiaj dzień trochę, i trochę nauki przede mną, ale przynajmniej lektura już przeczytana

More food, love and dreams
Granola 113

Granola to zapiekana mieszanka płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna…Składniki:400 g płatków owsianych1 szklankę orzechów włoskich1/2 szklanki płatków migdałowych1/2 szklanki suszonych moreliłyżkę suszonej żurawinykilka suszonych daktyli3 łyżki miodu2 łyżeczki cynamonu1 łyżkę masła1 łyżeczkę cukru waniliowegoPrzygotowanie:Morele, daktyle, orzechy posiekać i dokładnie

Oryginalny smak
Moussaka (musaka) 314

Moussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka

Oryginalny smak