zapiekane - 3000 przepisów (strona:90/200)

Kolorowa tarta z sosem pomidorowym 136

skaleczeniem) Marchew zblanszować we wrzątku ok 4 minuty, by zmiękła w ten sposób i upiekła się równo z cukinią i papryką. Ciasto francuskie rozwinąć, wylepić nim dno naczynia do zapiekania lub tortownicę ok. 24 cm. Brzegi odciąć. Na spód wyłożyć sos, na to układać warzywa według naszej fantazji. Wierzch posypać oregano i majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC

Czerwień i błękit
Cukinie faszerowane po meksykańsku 172

małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 239

sera gouda, sól Kroimy bułki na kawałki i podpiekamy w piecu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią warzywa, które smażymy około 10 minut. Przekrojone bagietki zapiekamy w piekarniku i po 5 minutach, sypiemy je tartym serem, a kiedy się roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami

Codogara
Parówki owinięte boczkiem - na grilla i do piekarnika 210

przekrawamy wzdłuż na pół, również kroimy w paski. 2. Każdą z parówek nacinamy wzdłuż. W środek wkładamy kawałki ogórka konserwowego i sera. Każdą parówkę owijamy plastrem wędzonego boczku. 3. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut lub grillujemy do zarumienienia. Podajemy polane keczupem, z grzankami

Szefowa kuchni
Słowniański karku czuje miętę 143

sałatą, ogórkiem marynowanym i francuską musztardą była idealna. I ten aromat mięty. Mniam!  To co do mnie nie przemówiło, to miętowe "czipsy"- autorzy polecają podjeść listki , które zapiekają się razem z mięsem. Spróbujcie sami, jak dla mnie chyba zbyt dużo mięty w mięcie. I oto mamy dowód, że nawet słowiański karku może poczuć miętę. Szczególnie w maju

les mirabelles
Pyszna Pasta na Kanapki z Tuńczykiem 200

które są proste w przygotowaniu. Bagietkę kroję na kromki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę i zapiekam około 5 minut, tak żeby kromki ładnie się zrumieniły. Gotową pastę nakładam na grzanki, na górę kładę rzodkiewkę, szczypiorek, pomidora to co mam akurat w lodówce. Pasta z tuńczykiem

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese 164

groszku (może być mrożony) 100 g rozdrobnionej fety sól i pieprz olej lniany tłoczony na zimno Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Umieść kurczaka w dużym naczyniu do zapiekania, dopraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z oliwą z oliwek, skórką z cytryny, plasterkami z cytryny, cebulą, rozmarynem i estragonem. Rozłóż udka skórą do góry i piecz przez 30-40 minut

karmelowy
Pieczony boczek z fenkułem 129

miejsca na wytopienie się tłuszczu. Naciętą skórę nacieramy sporą ilością soli gruboziarnistej. **Przydatna będzie duża i wysoka patelnia, garnek z grubym dnem o dużej powierzchni lub metalowe naczynie do zapiekania. Brytfankę ustawiamy na gazie rozgrzewamy i podlewamy odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy. Wsypujemy pocięty w paski fenkuł, łyżeczkę stołową nasion anyżu lub 4-5 gwiazdek, liście laurowe, garstkę owoców jałowca

Kuba Gotuje
Ryba zapiekana w sosie koperkowym 169

ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 2. W misce wymieszać śmietanę, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę. 3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa. Smacznego!!! Źródło: Nikol od kuchni

Kuchnia domowa Ani
Kanapka caprese na ciepło 146

Sposób wykonania: 1. Bułkę przekroić, cienko posmarować masłem. 2. Na pieczywie ułożyć naprzemiennie plastry sera (mozzarella) i plastry pomidora. Lekko oprószyć suszoną bazylią. 3. Kanapki umieścić w piekarniku i zapiekać w 180 st. C do momentu, aż ser się rozpuści. 4. Podawać na ciepło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tarta grahamkowa ze szparagami 93

Śmietanę z jajkami i 2 łyżkami mozzarelli rozbijamy przy pomocy blendera razem z przyprawami. Na podpieczonym cieście układamy szparagi i zalewamy śmietaną ubitą z serem i jajkami . Zapiekamy

Gotowanie jest łatwe
Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata 188

Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do

Oryginalny smak
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 140

pół. Na upieczonym cieście rozsypujemy równomiernie mozzarellę, układamy szparagi - na przemian główką do góry i na dół. Rozkładamy połówki pomidorków, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.    Po upieczeniu posypujemy całość startym serem. Podajemy tartę pokrojoną na kwadraty. Smacznego :) Cała tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być

Moje Kuchenne Rewelacje
BROWNIE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 119

szkl kakao 1/ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta 90 g rozpuszczonego wystudzonego masła 120 ml jogurtu naturalnego lub kefiru 50 g kawałków czekolady- do zapiekania 50 g orzechów posiekanych 10 g skórki kandyzowanej Wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao, cukrami, solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopione masło, czekoladę, orzechy i skórkę. Wyrabiamy ciasto. Jest ono dość

Z Majeczką w kuchni
Ostatnia taka rozgrzewka przed wiosną 134

kromki i opiekamy je na złoto. Ser trzemy na tarce. Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku. Zupę nalewamy do żaroodpornych misek, przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i dekorujemy gałązką tymianku. Zapiekamy 5 minut- aż ser się roztopi. Jemy gorącą, popijając winem które zostało w butelce. I czujemy jak dobroczynne ciepło rozpływa się po całym ciele. Nawet po wymoczonych i wyziębniętych palcach

les mirabelles