zapiekane - 3000 przepisów (strona:88/200)

Lekki sernik z nasionami chia i żurawiną na spodzie z daktyli 148

wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby zmiękły. Po upływie czasu daktyle odlewamy z wody, następnie miksujemy z wiórkami kokosowymi i mąką kokosową. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Spód zapiekamy w rozgrzanych piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko

Truskawkowa Fiesta
Prosta zapiekanka makaronowa 166

starte sery oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch można posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut

Monia miesza i gotuje
Kurczak z ryżem 219

Potrawy z kurczaka są bardzo lubiane. Nic dziwnego, mięso to jest lekkostrawne, niskokaloryczne i dietetyczne. Przyrządza się go szybko, nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz nadziewania. Dzisiaj prezentuje kurczaka w połączeniu z ryżem i warzywami. Jest to danie delikatne, ale można nadać mu pikanterii dodając papryczkę chili w postaci świeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam ze względu

Kulinarne przemyslenia
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 118

wkrótce) Ze względu na dużą odporność na temperatury (można w nim zamrażać do -20 stopni i piec w temperaturze do +300 stopni ) doskonale pełni  rolę ramekinów (kokilek do zapiekania). Możemy więc przygotować w nim mini brownie, crème brûlée albo małe świąteczne ciastka piernikowe (przepis wkrótce) - takie w sam raz na trzy kęsy.   Ciastka piernikowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekana ryba z warzywami i ryżem :) 147

solą i szczyptą tymianku.  Teraz wysyp mrożone warzywa, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Ponownie oprósz solą i przyprawami.  Całość polej oliwą z oliwek (ok. 2-3 łyżki). Zapiekaj w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę i wstaw jeszcze na chwilę do piekarnika, aby się rozpuściła.  Więcej

Zdrowie na języku :P
Tarta z krewetkami 179

bardzo krótko. Jeżeli używamy krewetek surowych należy je smażyć do czasu, aż uzyskają pomarańczowy kolor.  Jeżeli kupimy krewetki gotowane, nie trzeba ich już obsmażać. Krewetki będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe.  Polecam! Inspiracja  tutaj Składniki  na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone

Stare Gary
Burrito z kurczakiem. 192

pokroić na paski wzdłuż piersi i doprawić . Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony ,do zezłocenia . Na tortilli kładziemy roszponkę ,gorącego kurczaka ,sos , ser tarty i awokado .Zwijamy i zapiekamy na opiekaczu . Smacznego

Ladylaura.
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 168

przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu, rewelacja! Moją drugą propozycją jest garnek z serii Selection marki Ambition . Pomijając fajny, klasyczny wygląd

karmelowy
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 1984

mięso od kości, więc kości należy powyciągać i wyrzucić. – Polać resztą wina, dodać pokrojoną kiełbasę (najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki) i zapiekać jeszcze przez 2 godziny. Kiedyś wkładałam kiełbasę od razu z innym mięsem, ale długie pieczenie sprawiało, że znikała w bigosie, po prostu rozpływała się

To co kocham
Zupa gołąbkowa 145

gołąbki, prawda? No właśnie. Ehh tylko kto ma czas na gotowanie ryżu czekanie, aż ostygnie bo przecież gorącego nie wymieszacie.. i do tego jeszcze formowanie! Ohh, a czas zapiekania w piekarniku?! To dopiero ochota przejdzie. Bywają dni, że i je zrobimy- zasycając się. Jednak mam dla was alternatywę. Jednogarnkowe płynne gołąbki ! Tak, dobrze czytacie. Zupa gołąbkowa to super sprawa

Garnkowe fanaberie
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 145

mniejsze i większe okazje! Dziś mam dla Was przepis wyjątkowy, ponieważ stworzony specjalnie na konkurs HENDI , który oceniał będzie mistrz nad mistrze – sam Kurt Scheller. Ulubione policzki zapiekałam w fantastycznej marynacie/syropie, która jest taką moją „popisówką” na specjalne okazje! Do tego kasza gryczana niepalona prażona z cydrem i bulionem z suszonych grzybów, puder w pietruszki i fantastyczne

Ostra na Słodko
Dorsz – ryba, którą warto gościć na stole 170

była smakowita i zdrowa. Jedno jest pewne – sposobów jest mnóstwo, każdy z nas może więc znaleźć coś dla siebie. Świeże ryby możemy z powodzeniem grillować z ziołami lub zapiekać. Dobrze smakują również smażone na niewielkiej ilości tłuszczu i skropione cytryną. Jeśli nie przepadamy za rybami ościstymi zdecydujmy się na filet z dorsza. Dzięki temu przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa

Codogara
Gołąbki z innej bajki 153

ciasno w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem), na spód którego ułożyć pokrojone drobniej masło.  Przykryte naczynie wstawić do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika (grzanie góra/dół) i zapiekać 25-30 minut. Jak podawać?: Możemy tradycyjnie podawać z sosem pieczarkowym (świetnie pasuje), albo z sosem ze świeżych pomidorów (również będzie pyszne), albo, co też ja uczyniłam… Poszaleć odrobinę

gutfut
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #7 Sernik straciatella z malinami 54766

momentu kiedy zobaczymy, że składniki się połączyły. Wtedy wrzucamy do masy posiekaną czekoladę i mieszamy ją delikatnie szpatułką. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, a na dnie kładziemy naczynie do zapiekania wypełnione wodą (można ten element pominąć, ale dzięki temu sernik jest delikatniejszy i bardziej kremowy, poprzez parującą parę wodną). Masę sernikową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i układamy na niej

Relaxtime
Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts 269

kromki masłem i odwróć stroną bez masła do góry. Na 2 kromkach rozsmaruj marmoladę cebulową, na nią połóż boczek i figi. Posyp serami i przykryj kromkami masłem do góry. Zapiekaj w opiekaczu do ładnego zarumienienia i rozpuszczenia się sera lub podsmaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Smacznego! English version Fig, bacon and cheese toasts (2 servings) Ingredients: 4 slices

karmelowy