zapiekane - 3000 przepisów (strona:95/200)

Nogi kurczaka z tarniną 116

garście tarniny z nalewki, 200 ml wody, Nogi kurczaka natrzeć solą i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso umyć, osuszyć. Na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć garść owoców, na nich ułożyć nogi kurczaka. Przykryć resztą owoców. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 1/2 godziny wlać wodę, przykryć i piec kolejne

królestwo garów
Ryż zapiekany z jabłkami 177

masłem, posypać kaszą manną. W naczyniu układać warstwami 1/3 porcji ryżu, 1/2 jabłek, 1/3 ryżu, pozostałe jabłka i ryż. Każdą porcję jabłek posypać cynamonem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Zapiekać 20 minut bez przykrycia.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Łopatka pieczona z czosnkiem, rozmarynem i marchewką 175

część czosnku , ułożyłem na tym mięso. Dołożyłem resztę marchewek, czosnku i to co zostało z marynaty. Całość oblałem 2 łyżkami miodu, przykryłem i piekłem półtora godziny. Ostatnie 10 minut zapiekałem bez pokrywki, aby płyn odparował a mięso się zrumieniło. Po przestudzeniu podałem mięso na zimno

R'n'G Kitchen
Żeberka z kapustą z żurkiem 127

ziela angielskiego, sól, cukier, tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi) Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania z grubym dnem, u mnie żeliwna gęsiarka, rozgrzać tłuszcz. Żeberka pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć

królestwo garów
Zapiekanka gołąbkowa 130

osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą

Kuchcik gotuje
Grzanki z chleba z salami, serem brie i pomidorami 128

pieprzu czarnego mielonego Kromki posmaruj masłem cienko! Teraz posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem, na nim poukładaj plasterki salami (cienkie) , a na salami brie. Na brie poukładaj plastry pomidora i zapiekaj 15-20 minut w 200° termo obieg, kontrolując co jakiś czas, aby za mocno się nie przypiekły. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Cannelloni alla chili con carne . 151

podsmażamy , wlewamy gotowy sos boloński i chwilkę gotujemy , następnie połowę wykładamy na chili con carne , następnie wykładamy drugą warstwę rurek i znowu zalewamy mięsnym sosem . Wierzch posypujemy startym parmezanem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45/ 50  minut aż rurki będą miękkie . Upieczone cannelloni posypujemy starty parmezanem i smarujemy Remuladą duńską z Folwark . Żaroodporne naczynie wybierzcie takiej wielkości

Sama słodycz i szczypta chili
'Caprese' na ciepło z buraczkami 143

studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości około 0,5cm. Mozzarellę również kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno na nakładkę plasterki buraka i sera. Zapiekamy w 190 stopniach C do rozpuszczenia sera. Gorące buraczki z mozzarellą przekładamy na talerze. Dodajemy rukolę, całość skrapiamy oliwą z oliwek , doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posypujemy

Pyry na Gaz
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką 132

którą wkładamy kiełbasę. Nacieramy schab solą i pieprzem, oprószamy papryką. W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy schab i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Schab przekładamy do naczynia do zapiekania, na wierzchy i z boku układamy śliwki. Naczynie przykrywamy. Pieczemy przez 90 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  Przez ostatnie 20 min dopiekamy schab bez przykrycia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
pyszne klopsiki w sosie pomidorowym:Airfryer hd9240/30 507

nagrzaniu /jest sygnał/ klopsiki włożyć do kosza i ustawić 12 minut w przepisie z książeczki jest aby klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego, dać pomidory, wstawić do kosza i zapiekać, ja nie mam jeszcze takiego rozmiaru naczynia więc sos przygotowałam w rondlu SOS POMIDOROWY: cebulę z czosnkiem pokroić, posypać cukrem i na oleju zrumienić, wlać sok pomidorowy, 1 szklankę wody, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladki w Dwóch Smakach: Toffi i Kawowy - Pomysł 169

wcześniej. Ups, zagalopowałam się. Wracamy do foremek. Produkty tej firmy towarzyszą mi już od kilku lat i jakoś się zniszczyć nie chcą. Poważnie. Serduszkową (Monamour)foremkę od 3 lat zapiekam, mrożę, zaparzam itd. i co? I nadal jest taka sama jak w dniu, w którym ją rozpakowałam, więc wiem, że i ta forma świątecznych czekoladek pozostanie ze mną na bardzo

Blondynka Gotuje
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 172

Dziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię

Jem więc Jestem
Papryka faszerowana. 112

gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki, zieloną cebulkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, przyprawami i serem - nakładamy do papryki na końcu posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pierś z kurczaka na kukurydzy. 105

drugiej ostrą papryką mieloną. Kukurydzę smażymy na odrobinie masełka razem z cebulą, posypaną oregano i bazylią. Usmażoną kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym, na nią wykładamy kurczaka, posypujemy zieloną cebulką. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Mintaj w panierce z płatków żytnich. 138

pieprzymy i posypujemy papryką z obu stron. Jajko roztrzepujemy, płatki mieszamy z tymiankiem oraz czosnkiem. Filety moczymy w jajku i obtaczamy w płatkach. Układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut (po 15 minutach obracamy na drugą stronę). Podajemy z sałatką z ogórków i pomidorów oraz z ziemniaczkami* (można z ryżem lub kaszą): Ogórek

Moje-pitraszenie