zapiekane - 3000 przepisów (strona:100/200)

Kompot jabłkowy, smaki dzieciństwa 128

Nagrzewam go do temperatury niecałych 100 stopni. Na dolnym poziomie ustawiam dużą blachę (taką ze standardowego wyposażenia piekarnika). Blachę wykładam papierem do pieczenia, a na tym ustawiam słoiki. Wszystko zapiekam (choć to nie najtrafniejsze określenie) przez około 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików). Piekarnik wyłączam i otwieram, a jak słoiki odrobinę przestygną, wyjmuję je, ustawiam do góry dnem

Codzienna kuchnia niecodzienna
zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem 191

ugotować w osolonym wrzątku al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, serek topiony, śmietanę i doprawić. Filety rybne posolić i przyprawić.  Część makaronu rozłożyć w foremce do zapiekania (jedną lub dwie warstwy w zależności od wielkości blaszki).  Na makaronie rozsmarować szpinak. Następnie ułożyć filety rybne. Na rybie położyć kolejną warstwę makaronu.  Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Warstwowa zapiekanka makaronowa . 161

Następnie wykładamy makaron i pokrojone w plasterki obrane  awokado lekko solimy i pieprzymy. Następnie mięso , ser żółty , makaron i tak do wykończenia składników. Wierzch posypujemy startym serem .   Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Przygotowanie sosu: Bulion podgrzewamy dodajemy przecier pomidorowy , przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem , szczyptą chili. Zagotowujemy , następnie w około 1/2 szklanki wody rozrabiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 206

każdym typie kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych. Na patelni można nie tylko smażyć. Może być używana w piekarniku do 240°C, więc da się w niej także zapiekać dania bez obawy o to, że naczynie odkształci się lub stopi się rączka. Przygotowanie omletu bez przekręcania, piersi kaczki czy steku może odbyć się w jednym naczyniu, co jest bardzo

Poezja smaku
Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 129

masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem.  Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej grubości cząstki. Ułożyć w foremkach dość ciasno i w dowolnej ilości. Jabłka posypać cynamonem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzanki a'la bruschetta 146

mieszamy. Mozzarllę kroimy w kostkę i odstawiamy. Bułki kroimy w małe kanapeczki. Układamy na kratce. Na każdą kanapkę nakładamy porcję pomidorów. Następnie kilka kostek sera mozzarella. Tak przygotowane kanapeczki zapiekamy w piekarniku przez 7-10 minut w temp. ok 180 st. C. Upieczone grzanki posypujemy posiekanym szczypiorem. Zjadamy na ciepło. a'la bruschetta

Pyza i Surówka
Zapiekanka makaronowa na szybko 377

posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, przysmażyć mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać przyprawy i sok pomidorowy, pogotować ok 5 min. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera

Gotowanie jest łatwe
Gulasz i papryka faszerowana kaszą zapiekane w garnku 156

bloku Mięso pkroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić octem balsamicznym i jabłkowym oraz oliwą. Odstawić na ok pół godziny. Przygotować garnek taki w którym można smażyć, gotować i zapiekać. Na dno garnka podlać odrobinę tłuszczu, podsmażyć cebulę , dodać marchewkę pokrojonąna niezbyt drobne kawałki. Dodać mięso i smażyć , kiedy juz odparuje i nabierze koloru, podlać wodą, ok 1 szkl. Dodać przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka z cukinią mięsem i ziemniakami 123

czosnkiem niedźwiedzim ( nie musi być) dodać pokruszony ser feta i całość wylać na rozłożone uprzednio mięso. Posypać serem (u mnie były to wędzone korbacze góralskie) i szczyptą oregano. Zapiekać ok 40 min w temp 180 st Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami 142

Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa z mięsem w naczyniu. Resztę sera zetrzeć i posypać zapiekankę po wierzchu. Zapiekać ok 35-40 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Kisz z porem i pieczarkami na gryczanym cieście 88

użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min. Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać serem oraz oregano Zapiekać w temp

Gotowanie jest łatwe
Szparagi w bekonie, na kruszonym cieście, w serowej piance. 108

jajko, dokładnie rozbić przy pomocy blendera, dodać posiekane pomidory, wymieszać. Na podpieczone ciasto ułożyć szparagi owinięte w bekon, następnie oblać ubitym na piankę serkiem z jajkami i śmietaną. Zapiekać ok 25-30 min w temp 180 st z termoobiegiem

Gotowanie jest łatwe
Tarta serowa z kwiatami cukinii 104

Sery mleko, jajko i przyprawy włożyć do kubka blendera i zmiksować na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie ułożyć kwiaty cukinii i zalać masą serową, zapiekać

Gotowanie jest łatwe
Wiecie jak bąbluje tortilla?? 165

pasują zarówno do pikantnego kurczaka jak i twarożku z wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska, np. do piwa - placki kroimy w małe trójkąty, posypujemy serem i zapiekamy. Jeżeli nie wykorzystacie wszystkich tortilli możecie je zamrozić. Po odmrożeniu wystarczy na chwilę wsunąć je do piekarnika. A więc do  dzieła! Na 11-12 placków: - 4 szklanki mąki pszennej

kawawszklance
Kluski dyniowe z palonym masłem 134

najlepiej wydrążając je łyżką. Kroimy warzywo na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki i skrapiamy lekko oliwą. Posypujemy szczyptą soli, przekładamy na dużą blachę od piekarnika, nakrywamy folią aluminiową, a następnie zapiekamy w piekarniku do miękkości (ok. 40 min. w 180°C). Zdejmujemy skórkę (powinna sama odchodzić) i miksujemy miąższ za pomocą blendera na gładkie puree. Jeśli jest rzadkie (dynia była wodnista), warto

Poezja smaku