Klasyczny zapiekany misz masz. No, może nie do końca, bo poukładałam składniki warstwami ;)To taki obiad, który robi się z tego co akurat pod ręką, bo został makaron z wczoraj, bo pieczarki jeszcze dzień i wylądują w koszu na śmieci. A wyrzucania jedzenia staram się unikać. Mimo tego, że gotuję dużo i często, to zakupy i posiłki planuję
bistro mamanią chwilkę czekać, ale nie wymagajmy, żeby naprawdę dobre danie, po którym czuć, że ktoś poświęcił mu należytą uwagę, pojawiało się na stole w 10 minut. Do ryby zapiekane ziemniaczki i świeża sałatka. Tu też chciałam zwrócić na coś uwagę. Ładny, świeży ziemniak, świeża sałata, zielony ogórek, majonezowy dresing. To nie jest majątek. Nie jest to też coś trudnego
W kuchni wieczoremwłasnymi ambicjami i wyobrażeniami o tym kim być powinien, a tym kim tak naprawdę jest. Można obejrzeć jeśli mamy ochotę na lekką opowieść. Z czym serwować?Cubanos (!!) - to zapiekana kanapka, której sekretem jest wolno pieczona wieprzowina podana z piklami, serem i musztardą. Jeszcze jej nie robiłam, ale od kiedy obejrzałam film mam ją cały czas z tyłu głowy
W kuchni wieczoremjeszcze ceny - placek 14, a 2 naleśniki z serem 7. Miło, co? :)Placek po CygańskuNaleśniki z serem białymPosiłek VIIPo jednym dniu odpoczynku od zamentu restauracji ( tego dnia zjedliśmy Zapiekane bakietki żytnie z sałatą i dodatkami z parówką wieprzową, tak zwane Hot Dogi - tylko, że na stancji bo mimo wszystko barom po reportażu nie ufamy w tym zakresie :). Chcąc potwierdzić
Słodkie Przyjemnościpracy, chociaż pracą tego nazwać nie mogę :) Ale popołudnie będę mieć wolne i będę szykować na pewno jakiś deser. Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście, co podacie na podwieczorek, to polecam zapiekane naleśniki. Fajne popularne danie, lekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!"Składniki600 g mąki300 ml mlekawoda2 łyżki cukru waniliowegołyżeczka masła3 jajkadodatkowo:2 łyżki kakao3 łyżki cukru
Słodkie Przyjemnościmoże nie do końca lenistwie. Czas powoli zabierać się za jego całkowite ogarnianie :) Ale oczywiście chętnie, małą chwilkę spędzę w kuchni. Przygotuję szybki letni deser do popołudniowej lemoniady. Truskawki zapiekane w koglu-moglu to klasyczny, szybki deser do przygotowania w pięć minut. Zamiast truskawek można użyć oczywiście inne sezonowe owoce. Sama słodycz! Zapraszam, częstujcie się :) "Składniki:1/2 kg truskawek4
Słodkie Przyjemnościkońca i w końcu mogę, kolokwialnie pisząc, zasiąść przy garach.Rosół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki-50g masła-100g przesianej maki-50g cukru brązowego -mascarpone
BaRepasczasie spłukałem sól wodą, a bakłażana posmarowałem niewielką ilością oliwy. Piekarnik z włączonym termoobiegiem ustawiłem na temperaturę 160 stopni i umieściłem w nim bakłażana, skórą do góry. Bakłażana zapiekałem przez pół godziny, po tym czasie odwróciłem go miąższem do góry i zapiekałem jeszcze przez 5 minut.Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojoną w kostkę cebulę
Wyprawy kulinarneNiemiec i kuchni tyrolskiej. To niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko.” A smak? Spróbujcie sami. To bardzo proste danie. Korzystałam z tego przepisu
mojewypiekiinietylkoCebulę można dać surową lub też zeszkloną na patelni - jak kto lubi. Dodać żółtko oraz garść startego żółtego sera. Wszystko wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania (18x25) wysmarować masłem. Makaronowe muszle nadziać farszem z ricotty i suszonych pomidorów. Ułożyć w naczyniu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać
Monia miesza i gotujeSkładniki:1 duża cukinia4 jajaząbek czosnku 2-3 łyżki oliwysól, pieprzlistki bazyliiWersja do zapiekania w piekarniku w naczyniu na tartę: Umytą cukinię ścieramy na tarce i odstawiamy na sito żeby puściła zbędny sok. Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy(...)wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy w 200 stopniach C aż do ścięcia jajek. Wersja do smażenia na patelni:Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy do niej roztrzepane jajka. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy listki bazylii, czosnek. Całość szybko mieszamy i przykrywamy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż jajka się zetną. Frittata z cukinią
Bon Appetit Małgorzatychodzi o bułgarską kuchnię to stosują spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego
Bon Appetit Małgorzatypokroić na kilka kawałków, ugotować w bulionie warzywnym.2. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku.3. Ugotowane jajka pokroić na plasterki.4. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną, układać na przemian warstwy ziemniaków, ryby i jajek. Posypać tartym żółtym serem.5. Śmietanę posolić delikatnie i polać nią zapiekankę.6. Całość zapiekać w 200 st. C przez
Kuchnia domowa Aniwody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.Smacznego!!!Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK
Kuchnia domowa Aniżaden wielki przepis. Ale podaję, bo sama, ilekroć chcę zrobić, sprawdzam proporcje - jakoś zawsze z głowy ulecą. Sos beszamelowy jest często używany do wszelkiego rodzaju zapiekanek czy zapiekanych warzyw. Na jego bazie możemy przyrządzić inne sosy , np serowy czy chrzanowyskładniki2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej2 szklanki (500 ml) mlekasólbiały pieprzgałka muszkatołowaprzygotowanieMleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło
Stare Gary