zapiekane - 3000 przepisów (strona:79/200)

Kurczak po marokańsku 434

czasie spłukałem sól wodą, a bakłażana posmarowałem niewielką ilością oliwy. Piekarnik z włączonym termoobiegiem ustawiłem na temperaturę 160 stopni i umieściłem w nim bakłażana, skórą do góry. Bakłażana zapiekałem przez pół godziny, po tym czasie odwróciłem go miąższem do góry i zapiekałem jeszcze przez 5 minut.Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojoną w kostkę cebulę

Wyprawy kulinarne
Szpecle – Spätzle 146

Niemiec i kuchni tyrolskiej. To niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko.” A smak? Spróbujcie sami. To bardzo proste danie. Korzystałam z tego przepisu

mojewypiekiinietylko
Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami 172

Cebulę można dać surową lub też zeszkloną na patelni - jak kto lubi. Dodać żółtko oraz garść startego żółtego sera. Wszystko wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania (18x25) wysmarować masłem. Makaronowe muszle nadziać farszem z ricotty i suszonych pomidorów. Ułożyć w naczyniu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać

Monia miesza i gotuje
Frittata con zucchine (z cukinią) 139

Składniki:1 duża cukinia4 jajaząbek czosnku 2-3 łyżki oliwysól, pieprzlistki bazyliiWersja do zapiekania w piekarniku w naczyniu na tartę: Umytą cukinię ścieramy  na tarce i odstawiamy na sito żeby puściła zbędny sok. Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy(...)wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy w 200 stopniach C aż do ścięcia jajek.  Wersja do smażenia na patelni:Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy do niej roztrzepane jajka. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy listki bazylii, czosnek. Całość szybko mieszamy i przykrywamy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż jajka się zetną. Frittata z cukinią

Bon Appetit Małgorzaty
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 150

chodzi o bułgarską kuchnię to stosują spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 211

pokroić na kilka kawałków, ugotować w bulionie warzywnym.2. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku.3. Ugotowane jajka pokroić na plasterki.4. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną, układać na przemian warstwy ziemniaków, ryby i jajek. Posypać tartym żółtym serem.5. Śmietanę posolić delikatnie i polać nią zapiekankę.6. Całość zapiekać w 200 st. C przez

Kuchnia domowa Ani
Pulpety w sosie koperkowym 187

wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.Smacznego!!!Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK

Kuchnia domowa Ani
Sos beszamelowy - podstawowy 191

żaden wielki przepis. Ale podaję, bo sama, ilekroć chcę zrobić, sprawdzam proporcje - jakoś zawsze z głowy ulecą. Sos beszamelowy jest często używany do wszelkiego rodzaju zapiekanek czy zapiekanych warzyw. Na jego bazie możemy przyrządzić inne sosy , np serowy czy chrzanowyskładniki2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej2 szklanki (500 ml) mlekasólbiały pieprzgałka muszkatołowaprzygotowanieMleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło

Stare Gary
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 216

obok drugiego, zalać wrzącym rosołem.gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C  ok 40 min.Śmietanę wymieszać z mąka, zalać potrawę. Zapiekać w piekarniku ogrzanym dotemp. 200 st C ok. 20 min. Dolme podawać w naczyniu, w którym się zapiekały. Smacznego!Uwagi: Nie miałam baraniny tylko jagnięcinę , szkoda, gdyż

Stare Gary
Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur 187

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekane kanapki, grzanki, wszystko co ma w sobie dużo pysznego, ciągnącego, ciepłego sera ( pod warunkiem że nie będzie to ciepły ser z niebieską pleśnią ). Każdy kto takie rzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z serem , szynką i sosem beszamelowym lub sosem mornay

Stare Gary
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 172

miejsca, istnieje wiele dań, na które nie mogłam się zdecydować. W końcu wszyscy (po lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette (więcej o raclette tutaj). Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro. A że znam się

Kitchens Alphabet
Lasagne.... warzywne 244

pomóc.Kolejno dodajemy pieprzu ziołowego, sól oraz suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim Skworcu. Mieszamy i przykrywamy ,aż się ładnie uduszą. Odkładamy na bok. Smarujemy naczynie do zapiekania masłem. Następnie robimy sos pomidorowy. Gotujemy wodę i dodajemy do niej koncentratu pomidorowego Dworski, bazylię.Dosypujemy Karahi Chicken Masala od Skworcu- jest to przyprawa o wszechstronnym zastosowaniu, ta konkretna mieszanka(...)ryckiem.Gotujemy wodę na lasagne. Można układać surowe płaty, ja swoje lekko podgotowałam, jeden płat siedział we wrzątku nie więcej niż minutę. Potrzebowałam raczej platycznego lasagne. Bierzemy naczynie do zapiekania wysmarowane masłem i nalewamy trochę sosu pomidorowego na dno, układamy płaty lasagne. Nastęnie dajemy sos, grillowaną cukinię oraz ser.Na to mieszankę warzywną oraz sos.Przykrywamy płatami lasagne.Teraz dajemy sos i mieszankę

Z Kuchni Do Kuchni
Żeberka w ketchupowej glazurze 120

sadzicie, ale ja uważam że żeberka to jedno z najlepszych mięs. Dobrze przygotowane są smaczne, soczyste i co ważne można je zrobić na wiele sposobów. Ostatnio robiłam zapiekane na kapuście kiszonej a teraz wymodziłam w ketchupie. Duszone żeberka są po prostu pyszne a takie bardzo nam smakowały.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 166

puree. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do zrumienienia wierzchu. Jeśli wkładamy do naczynia mięso gorące to nie trzeba się martwić czy będzie ciepłe po zapiekaniu… Jeśli przygotujemy mięso/ puree dzień wcześniej to w czasie zapiekania powinno bąblować przy brzegach naczynia. Można również piec przykryte folią aluminiową i po około 30 minutach zdjąć folię

UgotujmyTo.pl
Tortilla meksykańska z kurczakiem 189

cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro lub na słodko – w zależy od upodobań i planu czym chcemy je wypełnić.Największą zaletą tortilli jest to, że pasuje

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania