grubość około 0,5-1 cm (ja użyłam wałka). Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy masa się ochłodzi i zetnie, wykrawamy z niej kółka za pomocą małej szklanki. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim wycięte kółeczka, powinny delikatnie na siebie zachodzić. Pomiędzy kółka wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury(...)Szynkę włoską podsmażamy na osobnej patelni, tak aby była chrupiąca. Na końcu dodajemy ją do sosu. Po upieczeniu kluseczek polewamy je przygotowanym sosem i wszystko posypujemy gorgonzolą i mozzarellą. Zapiekamy jeszcze około 10 minut. Podajemy bezpośredni po upieczeniu
Mania Gotowaniaceramiczny z pokrywką o pojemności 700 ml. Garnuszek okazał się bardzo przydatny w mojej kuchni, gdyż do tej pory posiadałam jedynie duże naczynie żaroodporne oraz małe naczynka do zapiekania. Garnek jest idealny do zapiekania różnych rzeczy, upiekłam w nim m.in. ziemniaki oraz przygotowałam zapiekankę ryżową z warzywami i kurczakiem. Świetny będzie też do przygotowania śniadania dla dwóch osób. Poza
Fabryka pomysłówmałe grzybki z pięknym żółtym kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam
Symfonia SmakówLeniwe, dokładnie przygotowane, ciepłe śniadanie? Marzenie każdego, szczególnie w tygodniu. Najłatwiejszy sposób? Wstawić do piekarnika i pod prysznic! Do miseczki wrzucamy na spód masełko, a następnie
Brzuszki ŁakomczuszkiSardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam
Brzuszki Łakomczuszkiżeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił nam pięknie delikatnym smakiem i nakarmił wszystkie głodomorki.Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się nie tylko na zupę czy sałatkę. Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBób dusimy w sosie na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aż do zagęszczenia śmietanki - przed samym układaniem warstw "lasagne" - delikatnie podgrzewamy. Formę do zapiekania natłuszczamy dość grubą warstwą masła. Dwa płaty lasagne, stanowiącą podstawę namaczamy ok.5 minut we wrzątku ( tak aby nie stykały się ze sobą i nie skleiły) - zapobiegnie to twardości makaronu
Symfonia Smakówdzień... Łosoś w papilotach z pieczonymi ziemniaczkami porcja dla dwóch osób Będziemy potrzebować: 2 filety z łososia (wielkość wedle zapotrzebowania, nasze były naprawdę duże i stąd również taki czas zapiekania) 6 niewielkich ziemniaków dobrej jakości masło cytryna przyprawy: sól morska, świeżo mielony, kolorowy pieprz, suszony tymianek) Mój łosoś niestety posiadał ości, a ja nie zjem ryby, która ma ości. Jest(...)sprawie. To nie zajmuje dużo czasu, a uważam, że warto się tym zająć. Następnie każdy filet z łososia układamy na sporym kwadracie skropionej oliwą aluminiowej folii spożywczej (takiej do zapiekania), oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy na bok (można do lodówki). Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Każdą połówkę nacinamy głęboko w poprzek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ratunku obiadkupiłabym najchętniej wszystko po kolei nie zważając na fakt, że mam ograniczone możliwości konsumpcyjne;) Ostatnio kupiłam czarną porzeczkę, agrest i brzoskwinie i nie mogłam przejeść, toteż pomyślałam o jakimś zapiekanym daniu, żeby zużyć w inny sposób niż na surowo. A ponieważ dawno nie robiłam crumble, a nigdy z takim zestawem owoców, więc zapaliłam się do takiego śniadaniowego pomysłu:) Czytaj
Zdrowa Kuchnia Sowymogą być pomysłem na obiad. U mnie powstały właśnie na niedzielny obiad, ponieważ nie miałam ochoty na zwykłe kotlety, a także nie miałam czasu na zabawę w faszerowane i zapiekane filety. Składniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach 1 cebula 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz zioła prowansalskie chili Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, podzielić
Pasja Smakukróluje na co dzień) powracam do tego przepisu. Zapach pieczonego chleba jest po prostu obłędny. To za sprawą wysokiej temperatury i czasu pieczenia. Tak samo pachnie nasza szynka wielkanocna zapiekana w chlebie. Zwykły chleb drożdżowy nie pozostawia takiego zapachu. Choćby i dla niego warto upiec ten chlebek. Smak jest również przerewelacyjny. Swój własny chlebek z super chrupiącą, grubą skórką
Smaczne ZdroweMakarony lubimy pod każdą postacią. Zarówno w wersji gotowanej jak i zapiekanej. Dzisiaj chcę Wam zaproponować spaghetti w sosie pomidorowym z klopsikami. Składniki: 0,5 kg makaron spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 2 łyżki bułki tartej Do smaku pieprz kolorowy Kamis sól morska Kamis suszone pomidory z czosnkiem
Ala piecze i gotujemała łyżeczka farszu wystarczy do zapełnienia jednej połówki - nie zaklepujemy, powierzchnia nie ma być gładka, ponieważ wypukła fajniej się zapiecze. Wykładamy je na blasze wyścieloną papierem do pieczenia i zapiekamy je 10-15min. dalej w tej samej temperaturze. Kolejno przez chwilę studzimy je na kratce od piekarnika, aby zachować ich chrupkość. Przed podaniem posypujemy je świeżą natką pietruszki
Symfonia Smakówszczypta soli sucha fasola do obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji do zapiekania do tego kremu dodaje się się jeszcze 5 jajek utartych ze 100g cukru pudru! Kolejno wypełniony spód zapieka się w 180*C ok. 50minut. na wierzch: kilka wiśni z syropu
Symfonia Smakówgrzybami, ale ruskie dla rodziny też robię. Nie każdy lubi odsmażane pierogi, a potrzebuję przygotować obiad wcześniej, wtedy polecam obgotować pierogi w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia do zapiekania , dodać cebulkę i akurat chwilę przed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie podawać na stół. Składniki :Ciasto :* szklanka mąki pszennej* szczypta soli* 1/3 szklanki wrzątkuNadzienie :* pół kilograma ugotowanych ziemniaków(...)twarogiem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Ugotowane pierogi przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać olejem z cebulką i przykryć folią aluminiową. Na 15 minut przed podaniem ściągnąć folię i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapraszam Was na stronę sklepu.Na
Magiczne Życie Marty