powierzchnię. Przykrywamy i dusimy do miękkości pod przykryciem ( około 1,5 godziny ) Jeżeli posiadamy szybkowar czas duszenia skróci się do 30 minut. Gołąbki możemy też przygotować w rondlu do zapiekania ( gęsiarka będzie tutaj idealna ). Gotujemy je do pół miękkości pod przykryciem. Następie odkrywamy rondel i w 180 stopniach zapiekamy około 40 minut bez termoobiegu. Tak zapieczone gołąbki zyskują charakterystyczny
kawawszklancepieczarki ¼ kulki mozzarelli 2 razy po ½ łyżeczki oliwy ½ łyżeczki harissy/sambalu lub ostrej papryczki w innej postaci sól i pieprz Przygotuj: patelnię grillową patelnię z nieprzywierającym dnem naczynie do zapiekania Podaj z: sałatką Najpierw trzeba zająć się bakłażanem. Kroję go wzdłuż na dość cienkie, półcentymetrowe paski. Można go posolić, odstawić na 10 minut, wypłukać i odsączyć, ja jednak ten proces pomijam(...)gotowe, łączę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Składam roladki nakładając nieco farszu na paski bakłażana, posypując mozzarellą i zwijając. Układam w naczyniu żaroodpornym, tak by się nie rozpadły i zapiekam 10 minut w 180°C. Smacznego! * Korzystając z rozpylacza do oliwy zużywam dużo mniej tłuszczu, który bakłażan inaczej chłonąłby na potęgę. Aubergine rolls Level of difficulty
Bazując na smakuJako inspirację polecam dania pomidorowe, które przygotowałam w ramach współpracy z marką Cirio: moussakę , kurczaka a la Stroganow , chorwackie kotleciki , pikantną zupę pomidorową i kurczaka zapiekanego w ostrym sosie
Kulinarne Inspiracjeminimalny. Dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy aż do zgęstnienia (około 3-4 minuty) mieszając. Banana obieramy i kroimy w plastry. Wykładamy pół masy ryżowej do przygotowanego naczynia do zapiekania. Na wierzch układamy połowę plasterków banana i znów warstwę masy ryżowej. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy 10 minut. Przed podaniem na wierzch zapiekanki(...)ryżowej układamy pozostałe plasterki banana. Podajemy ciepłą. Zapiekankę ryżową możemy jeść łyżeczkami bezpośrednio z naczynia do zapiekania lub pokroić i podać na talerzykach. Smacznego
Słodkie okruszkiPomysł na zapiekany camembert wypatrzyłam oczywiście w internecie. Jest to banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu i oczywiście smakowite danie! Szczególnie polecam je osobom, które lubią zapleśniałe serki;) ale także tym, którzy nie są do nich przekonani, bo dzięki tej przekąsce mogą je pokochać. Myślę, że tak podany ser doskonale
Codzienne Gotowanieplastry grubości około 0,5cm, posypać solą, zostawić na pół godziny aż puści sok, następnie dokładnie opłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować oliwą, ułożyć na blasze i zapiekać przez 30 minut. W międzyczasie przygotować mięso. W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć drobniutko posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula sie zeszkli dodać cynamon, oregano i tymianek(...)mieszać aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, bakłażana, mięso, bakłażana, mięso, bakłażana, a całość zalać sosem beszamelowym. Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać gdy danie lekko odpocznie i nie będzie bardzo gorące. Smacznego
Codzienne Gotowaniecebulą, posiekaną natką pietruszki i połową sera. Jajko rozkłócić ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Makaron zalać śmietaną i dokłądnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypać pozostałym serem, popruszyć papryką w proszku. Zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Codzienne Gotowaniedanie glowne. Dzieki temu, ze jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, z pewnoscia idealnie nada sie na te bardzo zabiegane i zapracowane dni. Przepis na te cudowne zapiekane tortille podpatrzylam jakis czas temu u brata K. Byly one tak cudowne, ze zaraz po powrocie przygotowalam je u sibie, a teraz postanowilam sie nimi z Wami podzielic. Skladniki
Codzienne Gotowaniefaszerowane. Tym razem w nieco w innym stylu, a mianowicie - faszerowane skorupki. Farsz oparty jest na pieczarkach, a cały jest mocno doprawiony, wręcz pikantny. Tuż przed podaniem jajka są zapiekane z żółtym serem, dobrze smakują z kleksikiem keczupu ;) Są na prawdę pyszne, gorąco polecam:) Składniki : 6 jajek ugotowanych na twardo 200g pieczarek 1-2 cebule 2 ząbki czosnku
Codzienne Gotowaniemną to danie przygotowały: Mops i Pela . Chwilę się zastanawiałam co by tu przygotować, ponieważ już wcześniej robiłam frittatę z pieczarkami oraz pieczarkę zapiekaną z jajkiem , trzeba było wymyślić coś innego, a jednocześnie fajnego, smacznego i pożywnego. Mój wybór padł na babeczki/omleciki z pieczarkami i szczypiorem. Jest to fantastyczne danie, idealne na śniadanie, na przekąskę
Codzienne GotowanieGruszki zapiekane pod delikatną dyniową polentą*, z pekanami i miodem *z ubitym białkiem,trochę chyba nie potrzebnie w tym przypadku i lepiej by było bez, ale też dobre, prażone pekany mi to wynagrodziły^^ Cieszę się w ten sposób pierwszym wolnym porankiem od naprawdę dawna, myśl, że nigdzie się nie śpieszę, pół dnia mogę spędzić w dresach
More food, love and dreamskabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię zapiekaną z grzybami . Kabaczek faszerowany mięsem Czas przygotowania: 90 minut Proporcja dla 4 osób Składniki: 1 duży kabaczek (ok. 40 cm długości) 800 g łopatki wieprzowej 2 cebule 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatitydokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny. pikantny kurczak zapiekany w pomidorach
O kuchni z uczuciemmięso mielone. Dodać przyprawy oraz posiekane pomidory wraz z sokiem. Gotować całość około 5 minut. Podgotowane ziemniaki pokroić na plasterki o grubości 3-4 mm. Przygotować naczynie do zapiekania (ok. 15 x 20 cm). Na dno ułożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę z 1/3 ilości mięsa (polecam nakładanie mięsa łyżką cedzakową, żeby nie dostało się do farszu zbyt dużo wody(...)chwilę energicznie mieszając. Dolać lekko podgrzane mleko i dokładnie wymieszać. Powinien powstać gęsty, aksamitny sos. Dodać jajko oraz połowę startego sera. Sos wyłożyć na zapiekankę i posypać pozostałym serem. Zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 180ºC. Smakuje wyśmienicie podawana z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Źródło: kulinarne.info linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni