zapiekane - 3000 przepisów (strona:45/200)

Piersi z kurczaka z serem brie, zapiekane w sosie paprykowym. 164

Jeśli przejadły Wam się tradycyjne kotlety z kurczaka to proponuję przygotowanie piersi w takiej wersji nadziewane serem brie i zapiekane w Ostrym sosie paprykowym Roleski . Powiem Wam że wyszły kruche i soczyste. Zapraszam do wypróbowania, nie zajmują dużo czasu w przygotowaniu :)   Składniki : 6 pojedynczych piersi z kurczaka ( możecie zrobić mniej ) domowa vegeta do smaku, pieprz 1 duży serek

Sama słodycz i szczypta chili
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 194

gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam

Jem więc Jestem
Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarella 273

się rozmrozi. Doprawić do smaku - solą, pieprzem, czosnkiem, chilli i bazylią. W większej misce wymieszać ugotowaną kaszę z przygotowanym na patelni szpinakiem i cukinią. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać startym serem mozzarella i bazylią. Zapiekać ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Kuchnia Ellie
Kapusta pekińska i kalafior zapiekane pod mięsem i serem - zapiekanka kalafiorowa. 159

jogurtem greckim, dodać do nich przyprawy, by masa była pikantna i wyraźna  smaku. Masę jajeczną połączyć z kapustą. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie do zapiekania posmarować cienko masłem. Najpierw ułożyć kalafiora, oprószyć go pieprzem, następnie pomiędzy przerwy powkładać kapustę, dokładnie wszystko ścisnąć by zapiekanka po upieczeniu była zbita. Na to położyć mięso z piersi i całość(...)posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i zapiekać 45 minut. Jeżeli ser zacznie się przypiekać, to można na samym końcu nakryć naczynie. Wyjąć, kroić po 10 minutach aż zapiekanka przestanie wrzeć. Zajadać ciepłe. Ps. Im pikantniejsza zapiekanka, tym lepiej smakuje. Smacznego! Instagram i Facebook

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 161

gotowania/pieczenia zawiniętą częścią do dołu. Gotowanie gołąbków : Naczynie do gotowania wyłożyć liśćmi kapusty (wierzchnimi lub tymi które się podarły). U mnie było to naczynie od wolnowara, gołąbki można także zapiekać/gotować w naczyniu żaroodpornym (ceramicznym lub żeliwnym), a nawet w garnku z grubym dnem na palniku. Ponieważ wszystkie składniki zostały wcześniej poddane obróbce (za wyjątkiem jajka w farszu), gołąbków(...)dałam im jakieś 2-2,5 godziny, w piekarniku ustawionym na 170-180 stopni powinno wystarczyć im 45-60 minut, lub nieco więcej, aż kapusta będzie miękka. Naczynie do zapiekania powinno być przykryte. Czas pieczenia zależy także od wielkości gołąbków - moje były malutkie, ponieważ miałam małą kapustkę ;)  Przygotowanie sosu : Gdy gołąbki się gotują/pieką spokojnie można przygotować

Codzienne Gotowanie
Focaccia z karmelizowaną cytryną, rozmarynem i pieprzem 166

pomysł upieczenia focacci na słodko, wpadłam przeglądając zdjęcia na Instagramie. Wpadła mi w oko własnie taka inna niż standardowo, z cytrynami. Tylko, że tam zapiekane były świeże cytryny, ja postanowiłam je lekko skarmelizować. Same cytrynki nie są miękkie lecz delikatnie chrupkie. Podczas pieczenia oddają ciastu swój aromat i smak.  Składniki: focaccia: 400 g mąki pszennej (użyłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZAPIEKANE KOTLETY SCHABOWE (PRZEPIS MAMY) 500

Recepturę na zapiekane kotlety schabowe dostałam od mojej Mamy, Felicji. Danie bardzo przypadło do smaku naszej rodzinie, więc przygotowałam je na Nowy Rok. Kotlety można usmażyć dzień przed zapieczeniem. Potrawa sprawdzi się na święta, karnawał, wesela, domowe przyjęcia, czy komunie. Gorąco polecamy! Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego

Przepisy Aleksandry
Owoce pod kruszonką z orzechów 92

odżywiać, z korzyścią dla naszego organizmu? Warto wreszcie pomyśleć o sobie, swoim samopoczuciu oraz zacząć dbać o to co znajduje się na naszym talerzu. Poniżej przepis na przepyszne owoce zapiekane pod orzechową kruszonką. Jest smacznie, jest zdrowo i kolorowo. Składniki (na 2 porcje): 1 banan 1 jabłko 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone lub z syropu) sok wyciśnięty

Mango Papaja
Risotto z drobiem, z perliczką 126

posiekanym jałowcem, rozmarynem. Następnie dodać pokrojone niezbyt drobno mięso, wlać bulion i dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem. Przełożyć do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Śmietanę wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Polać śmietaną ryż, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż ser i śmietana(...)się lekko zrumieni. Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach. Zamiast perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt uboczny rosołu z perliczki. talerz

królestwo garów
Kotlety z fasoli mung 124

bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy.  Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min.      Kotlety można zjeść z sałatką lub burgerze

Łycha smaków
Zapiekany łosoś z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu 109

łososia: 1 łyżka oleju ryżowego sok z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy,  sól 2 ząbki czosnku  Przygotowanie:   Łosoś dokładnie myjemy,przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią rybę i posypujemy sezamem. Łososia zapiekamy przez 20 min w 200 st.  Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy

Łycha smaków
Kotlety z brokuła i kaszy jaglanej 99

dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, cząber, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę  i dokładnie mieszamy.  Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne

Łycha smaków
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną, tofu i musem z buraka 95

Bakłażany przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na 5 min., następnie płuczemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem kokosowym (ok. 0,5 łyżki) i zapiekamy 10- 15 min w 180 st. (aż będą miękkie).  Na patelni z olejem kokosowym podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu, następnie dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy(...)buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym.  Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez 10 min. w 180 st.  http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html

Łycha smaków
Pasztet z batatów i z kaszy jaglanej 128

amarantusa 2 jajka 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka kopru 1 ostra papryczka chili pieprz, sól ziołowa  Przygotowanie: Bataty, marchewkę i pietruszkę  dokładnie myjemy, zawijamy w folię i zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., następnie pozostawiamy no ostudzenia. Kaszę jaglaną gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.  Bataty   marchewkę i pietruszkę  obieramy ze skórki(...)pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, orzechy włoskie (również pokrojone), koperek, natkę pietruszki. Całość mieszamy, dodajemy mąkę oraz jajka.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Kotlety z botwinki i kaszy jaglanej 141

szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.  Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotleciki możemy zjeść w burgerze lub z wiosenną sałatką z pomidorów

Łycha smaków