zapiekana ciabatta z papryką, świeżą bazylią i tofu wędzonym ~ Kto powiedział, że kanapka musi być bułką rozkrojoną na pół z ułożonymi na niej dodatkami? :) Nie dość, że w powyższej wersji wygląda ciekawie to i od razu jakoś fajniej smakuje :) PRZEPIS /1 porcja/ ~1 duża bułka ciabatta, ok. 100g ~70g tofu wędzonego Polsoja + sól (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest(...)pięć plastrów, posypać przyprawami. W każde rozcięcie bułki włożyć kawałek papryki, następnie dwa listki bazylii i plaster tofu. Włożyć bułkę do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C i zapiekać ok. 5-10 minut. Smacznego
breakfast of dreamsdwoma naczyniami żaroodpornymi do przetestowania. Przez owy wyjazd właśnie mogłam wypróbować je dopiero niedawno. Naczynia, które otrzymałam są ceramiczne, mają po 500 i drugie 1050ml. Ceramiczne naczynie do zapiekania 500ml Ceramiczne naczynie do zapiekania 1050ml Wielofunkcyjne naczynia żaroodporne nadają się zarówno do zapiekania, podgrzewania i podawania! Pyszne potrawy prosto z piekarnika mogą trafiać już bezpośrednio na stół. Piękny design naczynia
breakfast of dreamsoryginalniejszej wersji ;) Wygląda ciekawie, a smakuje pysznie ;) Czasami taka odmiana jest potrzebna ;) Kanapka w dodatku jest w wersji wegańskiej ;) Musimy tylko upewnić się, że bułka nie zawiera składników odzwierzęcych. ZAPIEKANA CIABATTA Z WĘDZONYM TOFU, PAPRYKĄ I BAZYLIĄ przepis autorski // 1 porcja ~1 duża bułka ciabatta, ok. 100g ~70g tofu wędzonego + sól (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest już lekko(...)pięć plastrów, posypać przyprawami. W każde rozcięcie bułki włożyć kawałek papryki, następnie dwa listki bazylii i plaster tofu. Włożyć bułkę do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C i zapiekać ok. 5-10 minut. Smacznego! :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie? Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na FANPAGE CHILI
chili & sugarwpisania) przed mną. Wspominałem jakiś czas temu ( tutaj ), że dostałem fajne gifty od AleDobre.pl . Wśród tych dobroci była również musztarda dijon , której użyłem do dzisiejszej potrawy. Zrobiłem mianowicie ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem - czyli tak jak w tytule. A przepis podpatrzyłem na mniammniam.pl . Swoją drogą fajna strona, polecam. 1,5 kg ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania(...)minut. Często mieszamy, bo łatwo się przypala. Na koniec dodajemy musztardę i delikatnie całość mieszamy. Ziemniaki przekładamy do naoliwionego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 30 minut, aż spora ilość sosu odparuje, a ziemniaki się ładnie przyrumienią. Smacznego :) Dodam na koniec, że ja robiłem to w garnku rzymskim , który również dostałem od AleDobre.pl
Marder&Marder Manufactureidą coraz szerszym krokiem, ostatni dzwonek aby zaplanować Wielkanocne menu. Jajka królują u mnie pod każdą postacią, uwielbiamy je, dziś zostawiam Wam propozycję na przystawkę w formie zapiekanych jajeczek w orzechowej panierce, na świąteczny stół ale nie tylko! Składniki: 4 jajka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 4 łyżki żółtego sera(...)oczkach, wlać zimne mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać Masą oblepić każde jajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem. Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać a 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180*c. Podawać jako przekąska na zimno
Wanilia i KardamonWłaściwie "z grilla" , to zbyt wielkie słowo. Zapiekane na grillu - dużo lepsze. Większą część dania przygotowujemy jednak w kuchni. kilka średnich ziemniaków (u mnie na tę ilość farszu 6 sporych, po 2 "na głowę") 150g świeżych pieczarek mieszcząca się w dłoni kostka wędzonego boczku 1 duża cebula pieprz, sól olej do smażenia masło folia aluminiowa Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)czasu do czasu mieszając razem zasmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz nakładamy do ziemniaków, po czym każdy smarujemy odrobiną masła i zawijamy w folię aluminiową. Zapiekamy na grillu do zrumienienia skórki, u mnie trwało to około kwadransa. Jednak z fajniejszych, sycących przekąsek grillowych tego lata
Kuchenna Kontrrewolucyamięso przejdzie przyprawami, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Układamy na nim mięso i na niedużym ogniu podsmażamy z każdej strony, aż będzie rumiane. Gotowe przekładamy na naczynie do zapiekania. Na tłuszczu, na którym podsmażaliśmy kurczaka, szklimy cebulę, po czym zasypujemy ją gałką muszkatołową, pieprzem cytrynowym oraz łyżeczką imbiru. Cebulę z przyprawami dobrze ze sobą łączymy. Obrane ziemniaki kroimy(...)dorzucamy je do patelni, gdzie przyprawiamy je według uznania suszonym oregano. Mieszamy całość tak, by składniki się połączyły, nie dopuszczamy jednak, by pomidory się rozpadły. Mięso w naczyniu do zapiekania zasypujemy ziemniakami z cebulą i pomidorami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy w nim mięso przez około 25 minut - pół godziny. Po upieczeniu ziemniaki i mięso posypujemy posiekanym koperkiem
Kuchenna KontrrewolucyaKleftiko - twór na pewno efektowny, ale czy wart włożonej w niego pracy, tego już pewna nie jestem. Wiele źródeł podaje, że mięso (które powinno być koźliną) można zapiekać także w pergaminie, co ułatwiłoby i przyspieszyło całą sprawę. Ja pokusiłam się jednak o efekt, który da się również zjeść - domowej roboty, greckie ciasto filo; niby żadna filozofia, ale jak dla mnie(...)podwójna ilość, w stosunku do ilości sakiewek.) Na każdy kwadrat kładziemy drugi (może być mniejszy), by po włożeniu do środka farszu, nie porwało się dno. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy płat ciasta smarujemy roztopionym masłem, nakładamy na nie odpowiednią ilość mięsa, marchewki z groszkiem oraz ziemniaków. Na wierzch układamy plaster
Kuchenna KontrrewolucyaŁopatka nie jest drogim mięsem, a w przeciwieństwie do innych wieprzowych wariantów, ma odpowiednią ilość tłuszczyku, który świetnie się zapieka. W moim dzisiejszym przepisie nie ma wielu składników, bo takie obiady ostatnio smakują nam najlepiej. Całości dopełnia surówka z pomidorów z dymką, w sosie winegret. :) 0,5kg mięsa z łopatki 0,5kg ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego(...)Całość przesmażamy przez około 5 minut, po czym dokładamy posiekany/przeciśnięty przez praskę/otarty na tarce czosnek i ponownie mieszamy. Przesmażamy jeszcze minutę i przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Na tłuszczu, który pozostał na patelni podsmażamy pokrojone w półtalarki ziemniaki. Powinny lekko się podsmażyć, ale nie zrumienić. Gotowe przekładamy do tego samego naczynia, co mięso i wszystko razem mieszamy
Kuchenna KontrrewolucyaZapiekanka wiejska Zapiekany camembert Zapiekanka drwala Bogracz Gulasz cygański
Passions hobbies lifeukładamy na nim farsz (około łyżki) zawijamy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu ;) sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy, a następnie posypujemy sezamem zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut aż będą złociste. Farsz nr 2 - po chińsku Składniki: 400-450g mieszanka chińska puszka tuńczyka w sosie własnym papier ryżowy (ilość zależy(...)układamy na nim farsz (około łyżki) zawijamy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu ;) sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy, a następnie posypujemy sezamem zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut aż będą złociste. Farsz nr 3 na słodko z bananem Składniki (na około 2 sajgonki): 0,5 banana 3/4 szklanki mleka około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsamo co „ziemniaki zapiekane”. Wiele osób postępuje bowiem w ten sposób, że najpierw podgotowuje obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki przez np. 15 minut w wodzie, a potem zapieka je z przyprawami w piekarniku. Czy można tak robić? Oczywiście, jeśli tylko ktoś tak lubi. Ja jednak wychodzę założenia, że ziemniak jest albo pieczony, albo gotowany – nie zaś coś pomiędzy
Kulinarna PokusaPrzepis na pyszne naleśniki z farszem z pieczarek i kurczaka, zapiekane w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi ok 12 sztuk. Składniki: Naleśniki: 2,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 300 g piersi z kurczaka 450 g pieczarek cebula 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Ponadto: 150 g sera żółtego mały kubek(...)naleśniki nakładamy po sporej łyżce farszu, zwijamy w rulony i układamy na blaszce. Ser żółty ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną i koncentratem. – taką mieszanką polewamy naleśniki. Zapiekamy je w piekarniku przez ok 20 min w temp
e-PrzepisyKulinarnepełnej krasie! ;) Ten pyszny owoc idealnie współgra z warzywami, w tym sezonie na pewno powrócę do niego przy kolejnych grillowych odsłonach aczkolwiek teraz zapraszam na bakłażana faszerowanego i zapiekanego z oscypkiem, jest moc! ;) Co potrzeba: ( dla 4 faszerowanych łódeczek) - 2 duże gruszki miłosne - 2 oscypki - 8 pieczarek - natka pietruszki - oliwa z oliwek - 2 małe pomidory lub 1 duży(...)ziołowego, pół łyżeczki pieprzu oraz łyżkę kuminu. Dolewamy 40ml wody i dusimy 5 minut. Połówki bakłażana wykładamy do naczynia żaroodpornego, uzupełniamy o farsz, posypujemy startymi na dużych oczkach oscypkami. Zapiekamy 45 minut w temp 200 stopni. Podajemy z natką pietruszki
upichconaproduktów z rondelka Kochani, ponad rok temu w moje ręce trafił rondel Ballarini linii Granitium i przeszedł naprawdę setki prób z różnymi potrawami, słodkościami i myty był wiele razy, zapiekany i nawet rączka się nie poluzowała, a powłoka nadal spełnia swoją funkcję jak na początku. Co więcej nic nie odprysnęło, jak chcecie mogę Wam go nawet pokazać. Sami zresztą
Blondynka Gotuje