zapiekane - 3000 przepisów (strona:29/200)

Schab z ananasem 183

już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany pod ananasem i plasterkiem sera, druga myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję zagęścić sos mąką pszenną i zabielić kremówką

Kuchenne zapiski Edyty
Zapiekanka z brokułem 146

beszamelowy podstawa, nieraz całość polewam roztrzepanym jajkiem i daje więcej sera ale o tym w innym wpisie wówczas powstaje coś al'a zapiekanka warzywna. A teraz prezentuje pyszne warzywa zapiekane z beszamelem i serem sałatkowym. Składniki 1 brokuł 1/2 opakowania marchewki z groszkiem (mrożonej) 1 garść fasolki zielonej ciętej (mrożonej) 1 mała cukinia 350-400 g pieczarek (najlepiej małych(...)przyprawami do smaku. Dorzucamy żółty ser i ciągle mieszając czekamy aż się całkowicie rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Gotowym sosem polewamy nasze warzywa.   Piekarnik wstawiamy na 180 stopni i zapiekamy 20-30 min max. 5 min przed końcem możemy posypać całość zapiekanki żółtym serem

Piekielna Kuchnia Pati
Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds 156

kuchni” autorstwa Państwa Dębskich, gdzie nazwano ją „skorzonera po rzymsku”. Polecam jako przekąskę, jak i jako dodatek do dania głównego! Scroll down for recipe in English Skorzonera zapiekana w migdałach (4 porcje) Składniki: 800 g skorzonery, umytej, obranej i pokrojonej na 8 cm kawałki 1 łyżeczka mąki 2-3 duże łyżki zmielonych na sypko migdałów 2 białka(...)miękkości i odcedź. Osusz skorzonerę papierowymi ręcznikami, obtocz w białkach, posyp migdałami i ułóż na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Wyjmij i podawaj. Smacznego! English version Black salsify baked with almonds (4 servings) Ingredients: 800 of black salsify, washed, peeled and cut into 8 cm pieces 1 teaspoon flour

karmelowy
Ziemniaczane łódeczki zapiekane z wędzonym tofu 143

przy tym bardzo sycące i rozgrzewające danie. Watro po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy różnorodność innych warzyw za bardzo nas nie rozpieszcza. Ja uwielbiam ziemniaki podane w różnego rodzaju zapiekanych formach, a we własnych łódeczkach prezentują się nadzwyczaj ciekawie. Poniższy przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, trzeba sobie jednak zarezerwować nieco więcej czasu na pieczenie ziemniaków, przy czym najlepiej(...)Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.  Uzyskaną ziemniaczaną masą napełniaj kolejno puste łódeczki i układaj na tej samej blasze, na której piekły się ziemniaki. Wstaw do piekarnika (200°C) i zapiekaj przez 10-15 minut. Gotowe! Oczywiście ziemniaczki można przygotować z wyprzedzeniem, potem wystarczy je tylko zapiec i pyszny obiad gotowy. 12 łódeczek/4 porcje

Roślinna - blog wegański
Bruschetta 94

Bruschetta to grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i czosnkiem i zapiekane. Istnieje bardzo dużo wariacji grzanki. Ja proponuję z pomidorami, fetą, czarnymi oliwkami świeżą bazylią i rukolą.  Potrzebne składniki:   kilka kromek  pszennej  bułki   oliwa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce 1/2 serka feta oliwki czarne(...)garść świeżych listków bazylii garść rukoli 2 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Bułkę pszenna kroimy na kromki, skrapiam oliwą, smarujemy rozdrobnionym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku w 200 st przez ok. 15 min. - aż powstaną złociste grzanki. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z bazylią, oregano i pieprzem (latem możemy wykorzystać świeże pomidory). Fetę

Łycha smaków
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 132

farszu. Na niego układamy połowę makaronu. Zalewamy sosem. Następnie znowu nakładamy część farszu i resztę makaronu. Zalewamy sosem. Można posypać z wierzchu tartym serem żółtym. Zapiekamy w temp. 190 st. przez 20 minut. Zapiekane penne z jarmużem jest tak pełne smaków, wilgotne i soczyste, że nie potrzebuje absolutnie żadnego dodatku! Jest idealne! :) Smacznego!! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Lasagne 157

zasmażkę. Po około dwóch minutach dolewamy powoli mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Po zgęstnieniu zdejmujemy sos z ognia. Warstwa serowa: Sery ucieramy na tarce w ilości wedle uznania. Zapiekanie: W naczyniu do zapiekania układamy następująco warstwy: sos mięsny- makaron-sos beszamelowy. powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę sosu beszamelowego posypujemy serem. Zapiekamy całość 40 minut w 200 stopniach

Wrzosowa Polana
Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym 191

jedną koło drugiej. Przygotowanie sosu: Do przecieru pomidorowego dodaję wodę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, sos jest gotowy - tak przygotowanym sosem poleję gołąbki po 35 minutach pieczenia gołąbków . Zapiekanie gołąbków : Naczynie z gołąbkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam 35 minut. Po 35 minutach gołąbki polewam sosem pomidorowym i zapiekam kolejne

Uwaga Babcia Gotuje
Zapiekanka z Mięsem Mielonym – Rozetka 169

pomidorowego 1 białko 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz 1 żółtko i 2 łyżki mleka do pomalowania rozetki przed pieczeniem użyłam foremki do zapiekania o średnicy 26 cm Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z mięsem mielonym https://www.youtube.com/watch?v=Uhj-TLoa1Vs Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski daję biały ser, olej, mleko, przez chwilę ucieram(...)majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem. Masę dokładnie wyrabiam w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym: Naczynie w którym będę zapiekała zapiekankę smaruję olejem . Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i rozwałkowuję na kształt prostokąta o wymiarach około 25 cm na 50 cm . Na rozwałkowane ciasto nakładam równomiernie farsz, pozostawiając

Uwaga Babcia Gotuje
kurczak z makaronem i brokułem zapiekamy w serowym sosie 181

kurczak zapiekany z brokułem Ta potrawa jest wprost idealna dla osób, które na zrobienie obiadu mają w domu niewiele czasu, a nie chcą rezygnować z pełnowartościowego posiłku, pełnego witamin i cennych minerałów. składniki  dla czterech osób 1 brokuł 350 g piersi z kurczaka 200 g dowolnego makaronu 100 g  sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)niego słodką śmietanę i rozbite jajko. Całość mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z brokułem.    Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy

Miód i pieprz
Prezenty po Choinkę - propozycje 150

kuchni, nie tylko do naleśników, ale do jajek, placuszków i innych fajnych dań. Wszystkie produkty nie boją się piekarnika, więc dania można przygotować nie tylko smażone, duszone, ale także zapiekane. To prezent dający radość na co dzień. INSIGNIS . Wydawnictwo, które ma na swoim koncie wiele świetnych tytułów., każdą książkę możecie kupić też w księgarniach stacjonarnych. Faceci też lubią czytać(...)wyciągnąć i umyć bez problemu miękką stroną myjki. Posiada funkcie grillowania kontaktowego, ale też opiekacza. Ja swój opiekacz do kanapek wyniosłam do piwnicy, bo ten grill ma regulowaną moc, zapiekamy w nim kanapki tworząc pyszne tosty, grillujemy mięsko, a nawet opiekamy zapiekanki, zresztą ma wiele wiele możliwości. Jest podręczny i ekonomiczniejszy, bo po co mam włączać piekarnik na 4 zapiekanki

Blondynka Gotuje
Tarta z grillowaną cukinią, jogurtem greckim i serem feta 134

Tarta, którą wymyśliłam na przyjęcie z okazji przyjazdu przyjaciółek. Bardzo delikatna, łagodna, lekka. Na bardzo kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam(...)Wylać na popieczony kruchy spód (może być ciepły). Ułożyć cukinię, ja zaczęłam układanie od zewnętrznej strony formy, tworząc coraz mniejsze okręgi jak zbliżałam się do środka. Troszkę jak płatki Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez 25 min w 190 st. aż do momentu gdy masa jogurtowa będzie ścięta w środkowej części. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, pokroić i podawać. Smacznego

moj przepis na
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 156

duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę ¼-½ kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon(...)Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę, cebulę i marchew. Smaż przez około 5 minut, do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij kiełbaski na talerz i odstaw. Włącz piekarnik

karmelowy
Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 133

kuchni :) Dzisiejsza propozycja jest mocno pomidorowa, paprykowa i czosnkowa, a całości delikatności dodaje sos beszamelowy. Takie połączenie z mięsem mielonym i makaronem smakuje wyśmienicie!  Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem    Składniki: 500 g mięsa mielonego  4 pomidory 2 papryki (zielona i czerwona) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula 16 szt. makaronu cannelloni(...)dodajemy do niego mąkę, a następnie mleko. Gotujemy do połączenia składników, często mieszając. Można skorzystać z pomocy blendera, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Danie zapiekamy w temp. 210 st. przez 30 minut. 10 minut przed końcem posypujemy startym serem żółtym. Gotowe :) Przed podaniem można udekorować zapiekankę szczypiorkiem ;) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
JESIENNA ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 141

śmietany 18% sól,pieprz zioła prowansalskie ok. łyżeczki słodka papryka- 1 łyżeczka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry obgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z cebulę, wszystko razem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy, wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką(...)papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok 20 minut, po tym czasie odkrywamy, zapiekamy do przyrumienienia sera

Z Majeczką w kuchni