Gołąbki zapiekane lub gołąbki duszone na które znajdziecie przepis tutaj mogę jeść non stop. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia sól pieprz Wykonanie(...)mięsa. Doprawić solą majerankiem i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia do zapiekania, a na nich i układać ściśle gołąbki. Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi
O kuchni z uczuciemSzybka, sycąca i smaczna zapiekanka. Moja córka i zięć starają się nie jadać pszenicy. Taki mają swój styl żywienia. Ponieważ mieli nas odwiedzić to przygotowałam dla nich jajka zapiekane z pieczarkami. Smakowało, bo szybko zniknęło z talerzy. Składniki: 6 średnich ugotowanych ziemniaków w mundurkach. 3 jajka 400 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 100 g żóltego sera(...)Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka po czym dodać pieczarki . Smażyć do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i na dno ułożyć plastry ziemniaków, a następnie pieczarki. Zrobić w pieczarkach trzy dołki i w każdy wbić jajko. Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem, solą, pieprzem, papryką
O kuchni z uczuciemsosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól(...)patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety układamy w naczyniu do zapiekania. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy sos. Na patelni, na której smażyliśmy pulpety roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko energicznie mieszając zasmażkę, żeby
Rozpustne gotowanieDzisiaj kolejne klasyczne danie z ryżu na słodko. Pewnie wszyscy znacie, ale ponieważ miałam go na obiadek to na blogu powinien się znaleźć. Ryż zapiekany z jabłkami z odrobiną cynamonu. Pycha! Składniki: 400 g ryżu 250 ml śmietany (dałam 18%) 1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania naczynia 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku(...)Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem. Wszystko wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i oprószyć cynamonem. Na dnie ułożyć połowę ugotowanego ryżu, a następnie jabłka i pozostałą część ryżu. Wierzch posmarować śmietaną i zapiec w piekarniku aż śmietana się zapiecze. Podawać z kleksem śmietany ryż zapiekany z jabłkami
O kuchni z uczuciemDzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia. Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 50 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki(...)Dodać przyprawy, ketchup , wymieszać i chwilkę smażyć. Tak przygotowanym mięsem napełniać cukinię i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać wierzch startym żółtym serem. Wlać wodę tak aby sięgała do połowy cukinii Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. cukinia zapiekana z mięsem
O kuchni z uczuciemdzisiaj właśnie ta ostatnia opcja - pieczone, a dokładniej zapiekane. Zostały one otulone szynką, przybrane pomidorem i koperkiem, podane na zielonej sałacie - całość skomponowała się idealnie. Jajka zapiekane w szynce z pomidorem SKŁADNIKI : 2 duże plastry szynki - chudej np konserwowej 2 jajka 2 plastry pomidora sól koperek świeżo siekany 4-5 liści sałaty masłowej PRZYGOTOWANIE(...)Naczynie do zapiekania lub kokilkę wykładamy chudną szynką (ja użyłam szynki konserwowej). Do środka wbijamy dwa jajka uważając, by żółtko się nie rozpłynęło, doprawiamy solą, układamy dwa plastry pomidora i posypujemy szczyptami świeżo posiekanego koperku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut, aż jajka się zetną. Na talerz przekładamy zieloną sałatę, wyciągamy upieczone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisosie pomidorowym z cukinią, bakłażanem, papryką i grzybami pod warstwą sera, pyszna! Podałam z nieziemskim puree z batatów i mascarpone , polecam gorąco. Scroll down for recipe in English Karkówka zapiekana z warzywami (4 porcje) Składniki: 500 g karkówki wieprzowej, podzielonej na 4 kotlety sól i pieprz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)keczupu (ja dałam sos marinara ) 150 g startej na tarce mozzarelli (lub innego ulubionego sera) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj sporej wielkości naczynie do zapiekania (tak by plastry karkówki zmieściły się w 1 warstwie). Bakłażany i cukinię posól, włóż do durszlaka i umieść w zlewie na 15 minut. Następnie opłukaj je i osusz papierowymi ręcznikami
karmelowysię" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami drobiowymi to kliknijcie tu (udka w cytrynach) i tu (udka zapiekane z serem i pomidorem). Poniższe danie podałam z roszponką i ziemniaczanymi talarkami . Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości(...)żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią (ja najpierw piekłam pod przykryciem około 30 minut, a później zdjęłam pokrywkę i zapiekałam jeszcze 15 minut
Ugotowaćrodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac w kuchni, odkrylam ze ryba jest smaczna. Dzisiaj ze względu na to ,ze staram odżywiać się zdrowo zrobilam filety rybne zapiekane w jogurcie ,w naczyniu żaroodpornym . Wyszla bardzo delikatna i smaczna . No !! i niech mi ktos powie, ze zdrowe dania sa bez smaku . Jeżeli ktos tak uwaza niech wyprobuje dzisiejszy(...)rybe pieczemy w 160 st. C około 15 minut . Po 15 minutach wyciagamy rybe, ukladamy na niej pieczarki i polewamy całość jogurtem naturalnym . Wkladamy do piekarnika i zapiekamy 20-25 minut w 170 st. C . Tak przygotowana rybe można podac z ryzem i surowka . Smacznego PS. Czas pieczenia zalezy od grubości fileta. Jeżeli filety sa ciekie
PychaDaniawięc wystarczająco, ale zawsze możecie dać więcej. U mnie duża porcja, z 3 opakowań warzyw, zwykle przygotowuję z podwójnej wówczas jest więcej sosu, ale taka wersja jest również ok. Zapiekałam w formie o wym.24,5x15x5cm. (dł.,szer.,wys.) Składniki sosu: - 40g masła - 50g mąki orkiszowej typ750 - 250ml mleka (u mnie 3,2%) - 250ml wody - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1/3 płaskiej(...)garnek pod przykryciem na ok.5 minut. Po tym czasie warzywa odsączamy na durszlaku i przekładamy do przygotowanego sosu beszamelowego. Dokładnie mieszamy warzywa z sosem i przekładamy do formy do zapiekania. Posypujemy resztą startego (70-80g) sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekamy ok.15 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Smacznego
Smaczne Zdrowedziale warzywnym w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam wzrokiem właśnie na te małe cudeńka zwane cykoriami. Chwila zastanowienia i szybka decyzja czemu by nie spróbować! I tym sposobem powstała zapiekana cykoria otulona w szynkę w sosie beszamelowym. Składniki: 3 cykorie łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/4 l mleka gałka muszkatołowa 6 plasterków szynki sól, pieprz(...)trochu zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez ok 5 minut. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki szynki po dwa plasterki na główkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać resztą beszamelu. Zapiekać przez 30 minut w temp
W kuchennej krainiejest zbyt rzadki, to póki gorący należy troszkę zagęścić, czym? Kaszą manną błyskawiczną! Napełniamy surowe rurki nadzieniem. Ja robie to dekoratorem bez końcówki, bo ma duży otwór.Do zapiekania cannelloni,użyję po raz pierwszy brytfanny Florina ,ona jest z pokrywą, więcej o niej znajdziecie TUTAJZazwyczaj cannelloni zapiekałam w naczyniach bez pokrywy, przez co musiałam dawać więcej sosu, żeby(...)się rozpuści. Rozpuszczonym masłem opędzlowałam swoja brytfannę i po krzyku. Odstawiłam na bok. Nadziałam rurki i wlożyłam do brytfanny.Teraz zabieramy się za sos, w którym będziemy zapiekać.Uzyjemy koncentratu pomidorowego DWORSKI, musimy mieć pewność, żeby nasz sos miał idealny smak, nie może być absolutnie kwaśny!Do rondelka włóż kawałek masła, roztop. Dwie łyżki koncentratu pomidorowego DWORSKI rozpuść w gorącej
Z Kuchni Do Kuchniprzykryciem do miękkości papryki . Zamieszaj sprawdz czy ma konsystencję farszu, wyłącz gaz i przełóż do miseczki. Następnie włóż „łódeczki” z papryki oraz cukini do naczynia do zapiekania. Cukinię faszeruj nadzieniem paprykowym, natomiast paprykę nadzieniem cukiniowym. Pokrop delikatnie oliwą z oliwek. Posyp przyprawą – suszone pomidory +czosnek niedziwedzi, ale to nie jest warunek. Zacznij zapiekać, nie zapomnij troszkę podlać wodą , która(...)warzywa będą miękkie w środku a na zewnątrz ładnie upieczone. Następnie nie wyłączaj piekarnika, wyłóż warzywa do półmiska.Odłoż na bok. i do tego samego naczynia , gdzie się zapiekały papryka i cukinia, wsyp ziemniaki, obtocz olejem, sosem , który wytworzył się podczas zapiekania warzyw. Posyp dodatkowo oregano. Troszeczkę zapiekaj. Wyłóż na talerz tak papryke cukinie jak ziemniaki, podawaj posypane ziarnami
Z Kuchni Do KuchniPyszna ryba zapiekana w sosie koperkowymSKŁADNIKI 4 filety białej ryby morskiej250g śmietany 18%3 ząbki czosnkupęczek koperku3 łyżki białego winałyżeczka(...)kurkumysól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEFilety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami,frytkami lub ryżem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepozostało mi nic innego, jak przedstawić Wam moje propozycje na lżejsze i trochę odchudzone posiłki. A więc... z nowym rokiem - lżejszym krokiem :) Kto jest ze mną? Sola zapiekana z ziemniakami, cebulą i papryką (przepis na dwie porcje) Będziemy potrzebować: 3-4 ziemniaki (w zależności od wielkości i apetytu) 1 czerwoną paprykę 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2 duże(...)kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i odrobiną soli, a także skrapiamy olejem. Na koniec wciskamy między warzywa zmiażdżony ząbek czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące
Ratunku obiad