zapiekane - 3000 przepisów (strona:27/200)

Plasterki cukinii zapiekane z serem. 151

ciepło. Wyśmienicie smakują jako dodatek do ryżu. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Plasterki cukinii zapiekane z serem. is a post from: moda na bio The post Plasterki cukinii zapiekane z serem. appeared first on moda

MODA NA BIO
Kalafior faszerowany 139

Witam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano   WYKONANIE: kalafior włożyć

Kuchnia Beaty
Figi zapiekane z miodem i orzechami 178

Figi zapiekane z miodem i orzechami spotkałam po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Od siebie dodałam płatki owsiane, które ładnie się karmelizują z miodem. Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Z kilku składników możemy wyczarować smaczny i niecodzienny smakołyk. Składniki (na 4 porcje) 4 duże dojrzałe figi 4 łyżki miodu 4 łyżki posiekanych orzechów 4 łyżki(...)przygotowania Orzechy drobno siekamy. Figi myjemy i nacinamy na krzyż ale nie do końca. Rozsuwamy nieco ćwiartki owocu aby powstało coś na kształt koszyczka. Układamy w małych kokilkach do zapiekania. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. W nacięcie wsypujemy płatki owsiane z orzechami i polewamy łyżka płynnego miodu. Zapiekamy 8-10 minut w 180 stopniach

Pyry na Gaz
Mało obiektywna recenzja - Karczma Obrochtówka Zakopane. 190

m.in. "naleśniki ze szpinakiem zapiekane z serem". Brzmi ciekawie, a głodny turysta, czekając na nie ponad pół godziny, spodziewa się świeżego placka z nadzieniem szpinakowym i to wszytko zapiekane z serem w jakimś piecu na przykład. Nic takiego. Naleśniki były odsmażane na patelni z wcześniej zapieczonym serem, gdzie nawet nie pofatygował się ktoś wydający danie, by je "odświeżyć

BaRepas
Zapach kawy i Quiche ze szpinakiem 156

udało. Nie byłam przekonana co do wielkości mojej foremki, ale okazało się, że porcją najadły się nawet 4 osoby. Quiche wygląda pięknie, w całym domu roznosi się błogi zapach zapiekanego ciasta... Mmm... nawet kręcący nosem przeciwnicy szpinaku nie mogliby się oprzeć! ;)Przepis zaczerpnięty ze znalezionego wycinka z gazety:)Składniki ( na 6 porcji):CIASTO:200 g mąki(...)zeszklą, dodaj szpinak i podsmażaj jeszcze ok. 2 minuty. Dodaj śmietany, jajka i połowę startego sera. Dopraw gałką muszkatołową , solą oraz pieprzem. Ciastem wylep natłuszczoną tortownicę, foremkę do zapiekania bądź ( jeśli jesteś szczęśliwą posiadaczką , jak ja;) ) silikonową formę na tartę. Do środka wlej farsz i posyp górę resztką sera. Zapiekaj 40-45 minut w 180 stopniach. Quiche smakuje równie

Gotowanie to kochanie
Jak dobrze być dziewczyną i klasyczny deser z truskawkami z lekkim twistem 172

się nie cieszyć z bycia dziewczyną...?Jako dziecko zajadałam się koglem moglem. Później Babcia, przerażona widmem salmonelli, przestała ucierać mi jajka. Jako osoba dorosła, odkryłam rozwiązanie idealne - kogel mogel zapiekany. Najlepiej z dużą ilością owoców - mniam. Na blogu Wolna kuchnia znalazłam niezwykle intrygujący dodatek do klasycznej receptury - czerwony pieprz. Ponieważ uwielbiam takie eksperymenty, czym prędzej ruszyłam(...)słodkie truskawki, delikatna jajeczna pierzynka i pobudzająca nuta pieprzu, który sprawia, że deser nie jest mdły, a na języku zostaje przyjemnie ostry smak. Koniecznie musicie takie połączenie wypróbować!Truskawki zapiekane w koglu moglu z czerwonym pieprzemSkładniki:(na 2 porcje)150 g truskawek2 żółtka2 łyżki cukruziarenka z 1/2 laski wanilii1/2 łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzuTruskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
20 najlepszych przepisów z serami! 536

znajdzie coś dla siebie!Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarelląDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaDynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankamiFrittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego seraGrillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oreganoMakaron orzo z liśćmi szpinaku i serem

Moja smaczna kuchnia
Test produktów Emako. 159

dostałam możliwość przetestowania ich asortymentu.  Nie byłabym sobą gdybym wybrała coś,  co nie było w kategorii „Akcesoria kuchenne”.  Od zawsze chciałam powiększyć swoją kolekcję naczyń do zapiekania. Z lekką nutką sceptycyzmu, że cokolwiek odstanie od ścianek foremek i choć w kilku procentach będzie tak praktyczne jak moje wypraktykowane we wszelkich możliwych sytuacjach blachy wybrałam niedrogie, ale urzekające(...)naprawdę starannie zapakowany i zabezpieczony na czas transportu. Zamówione rzeczy były u mnie na 3 dzień. Gorąco zachęcam do rozpoczęcia Waszej przygody z EMAKO. Ceramiczne naczynie  żaroodporne do zapiekania mini  Idealne na porcję dla jednej osoby, lub jak w tym przypadku do kawy dla dwóch osób.  Wygląda pięknie, elegancko.... Wspaniale się prezentuje! Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania

Malinowe Pocałunki
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 171

smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym(...)zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź

Taste Of My Day
Restauracja Filmowa 206

przekładany owocami i polany sosem toffi, niestety kelner poinformował mnie, że obecnie karta jest w "przebudowie" i może mi zaoferować albo talerz lodów podanych ze świeżymi owocami albo maliny zapiekane w koglu-moglu. Wybrałam maliny(...)Przedziwny deser, wcześniej nigdy o takim nie słyszałam. Po otrzymaniu deseru uderzył mnie jego zapach, bardzo ładny zapach!Maliny na środku były zimne (nie wiem czy taki był zamysł). Zapiekany kogel-mogel był za to cieplutki i puszysty. Osobiście nigdy nie zdecydowałabym się na taki deser, jednak moja druga połówka była zachwycona! I tak w końcu mój deser stał

Emcia Pichci
Kalafiorowe gratin 192

opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 200 g sera, np. Gruyere, startego 75 g okruchów wczorajszego chleba naczynie do zapiekaniaPrzygotowanie: Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Duże naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i odstaw na bok. Różyczki kalafiora ugotuj na parze (5-7 minut) w specjalnym naczyniu lub w metalowym sitku umieszczonym nad garnkiem z gotującą się wodą, odcedź(...)przełóż do przygotowanego naczynia do zapiekania.  Przygotuj beszamel. Duży rondel rozgrzej na średnim ogniu i roztop w nim masło. Dodaj mąkę i dobrze razem wymieszaj (ja używam trzepaczki), powstałą zasmażkę podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Teraz zacznij dodawać mleko – małymi porcjami, cały czas mieszając sos trzepaczką, aby pozostał gładki. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem, chilli, tymiankiem

Chilli Czosnek i Oliwa
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 251

Następnie cały czas mieszając powoli wlewamy mleko połączone z wodą. Doprowadzamy całość do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy ser pleśniowy, mieszamy i odstawiamy.Formę do zapiekania można lekko przesmarować olejem (ja zawsze zapomnę). Na dnie wykładamy 1/2 podsmażonych polędwiczek, na nich wykładamy połowę przygotowanych warzyw, zalewamy połową sosu beszamelowego i posypujemy połową startego żółtego sera. Następnie(...)kawałki mięsa, reszta warzyw, wykładamy ugotowane i odsączone z wody kawałki brokuła, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy resztą startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekamy na termoobiegu do lekkiego zrumienienia sera, ok.30 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 185

zielonych szparagów. Kupiłam i przez dwa dni modziłam co by tu z nimi zrobić. Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a mianowicie szparagi w szynce parmeńskiej i parmezanie, zapiekane w cieście francuskim.  Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki(...)parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem.  Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa.  Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2 szparagi

Mia Cucina Sofieta
Zapraszam na dynie 141

wiec początek weekendu, który zapowiada się wspaniale.  Poza tym w mojej kuchni powstały kolorowe, pełne słońca i optymizmu dania. Jednym z nich pragnę się podzielić już teraz. Zapiekany mus z dyni z chrupiącą skórką z parmezanu to idealna przekąska. Ciepła i słodkawa.  Właśnie uświadomiłam sobie, że w tym sezonie jest to pierwsze danie z dyni, które prezentuje(...)liczba tych jadalnych zdobyczy była tak mocno ograniczona. Pocieszam się, że ciągłe mam jeszcze jedną, cudowną dynie, która grzecznie czeka na balkonie aż przyrządzę z niej coś pysznego. Zapiekana pianka z dyni składniki 500 g dyni 1 cebula 250 ml bulionu 150 ml śmietany 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz  1 łyżka oliwy z oliwek masło

Przysmaki Karolki
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 570

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym , to doskonałe połączenie smaków i aromatów w jednym, pysznym daniu. Idealny pomysł na pachnący obiad lub śniadanie wielkanocne na ciepło. Ale pieczona biała kiełbasa z sosem chrzanowym sprawdzi się też jako danie na co dzień. Do podstawowych składników można dodać na przykład ziemniaki, jajka lub makaron i przygotować sycące domowe jedzenie z piekarnika(...)Jeśli użyjemy świeżo startego chrzanu, będzie jeszcze mocniejszy, ale i jednocześnie najbardziej aromatyczny. Białą kiełbasę nacinamy z jednej strony w szyszkę lub na skos. Sos przekładamy do naczynia do zapiekania (u nas 25 x 15 cm). Na wierzch układamy kiełbasę stroną naciętą do góry. Oczywiście jeśli wolisz możesz kiełbasy nie nacinać i zapiec zanurzoną w sosie. Ostateczny wybór należy

Kuchnia Na Wypasie