czosnku - świeży rozmaryn lub tymianek - sól morska Ziemniaki umyj, wyszoruj. Natnij nożem. Ułóż na blaszce, polej obficie oliwą, posmaruj masłem, oprósz solą. Całe naczynie nakryj szczelnie folią aluminiową i zapiekaj ziemniaki razem z roladą przez 1,5 godziny w temp. 180°C, zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 15 -20 minut aby się zrumieniły. Roladę podawaj z ziemniaczkami. Świąteczna rolada(...)Polecam gorąco! Jest przepyszna! Wskazówki : - Do dekoracji mięsa użyj: owoców granata, kaki lub winogrono. - Do nadzienia użyj, jak podano w przepisie suszonych grzybów, to one spotęgują doznania smakowe - Do zapiekania rolady wykorzystaj keksówkę, dzięki czemu rolada nabierze idealnego kształtu - więcej inspiracji znajdziesz na https://uk.maille.com/blogs/ recipes Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIaromatyczne. Oczywiście jeśli chcecie to zaserwujcie sobie danie na obiad, też będzie pysznie. Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku i jaj. Ilość zjedzonych porcji zależy oczywiście od możliwości zjadającego. Zapiekamy i zajadamy się? Szpinak zapiekany pod jajem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieistotne zastrzeżenie jest takie, że ziemniaki i jabłka doprawiliśmy zdecydowanie „po swojemu”, łącznie z tym że przyrządzamy je na bulionie warzywnym. Również białą kiełbasę przyrządzamy w niekoniecznie standardowy, bo zapiekany i mocno doprawiony sposób. Warto też pamiętać, że polska „biała” nie tylko będzie różniła się od jej niemieckiej wersji, charakterystycznej zresztą raczej dla południa niż północy Niemiec. Będzie bowiem(...)margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-217 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-217 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kiełbasę obtaczamy w przyprawach... ...i zapiekamy przez ok. 1h Pokrojone warzywa Ziemniaki z cebulą podsmażamy i dusimy... ...po 15 min. dodając jabłka i przyprawy Boczek z dodatkową cebulą podsmażamy Hete bliksem Post Hete bliksem pojawił się
Kulinarna PokusaPrzepis na kolejny omlet bez mąki, ale tym razem nie jest smażony tylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska(...)kozieradki Nagrzać piecyk do 190 stopni - termoobieg Szpinak poszarpać na kawałki Boczek, szynkę i cukinię pokroić w kostkę Wszystkie składniki wymieszać i doprawić Przełożyć do naczynia żaroodpornego Zapiekać 20 minut Smacznego
Szczęśliwa kuchniasolę. Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa”, z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry zapiekane . Według książki proporcje na 4-6 osób: 1 kg świeżych fląder, 40 g masła, 1 cebula, 3 grzyby suszone, natka pietruszki (ja użyłam 2 łyżki posiekanej natki(...)skórą – tuszki. Grzyby ugotować w jak najmniejszej ilości wody. Grzyby, cebulę, połowę masła, natkę, bułkę włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dnie rozłożyć połowę masy, na której ułożyć ryby. Ryby z wierzchu posmarować pozostałą masą. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówłyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki(...)sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Zwinąć wszystko w roladkę. Postępować tak z resztą płatów makaronu. Do formy do zapiekania wlać połowę sosu pomidorowego. Na nim ułożyć makaronowe roladki łączeniem do dołu. Wszystko polać resztą sosu pomidorowego. Obłożyć plasterkami mozzarelli. Jeśli zostały nam paski cukinii - udekorować nimi danie. Włożyć do piekarnika
Posadzone i zjedzoneposiekanego miąższu cukinii dodać ryż, kukurydzę, fetę i kurczaka. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać łyżkę oliwy i dobrze wymieszać. Napełnić farszem cukiniowe kieliszki równo z brzegami. Naczynie do zapiekania natłuścić pozostałą oliwą i ułożyć w nim ciasno cukinię. Powinno wyjść około 8 kawałków. Przykryć folią aluminiową (lub pokrywką) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 1 godzinę(...)minut przed końcem zapiekania zdjąć przykrycie i nałożyć na każdy cukiniowy kieliszek starty żółty ser. Podawać na ciepło lub zimno
zadanie-gotowaniesmakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie , czy też Grecką Tartę Dionizosa z cukinią w roli głównej, ale przepisów z cukinią jest na moim blogu zdecydowanie więcej
SMYKWKUCHNIminut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 500 g pieczarek (8 - 10 sztuk(...)doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy
My Chcemy Jeśćmogę nie wspomnieć zupełnie oddzielnie o towarzyszącym dziś głównemu daniu- zapiekanym w oliwie z czosnkiem pomidorkom San Marzano. Stały się one gwoździem programu i przyćmiły na wstępie same żeberka do których je podałam. Wszyscy rwali bagietkę rękami na strzępy i zanim zabrali się na poważnie do żeberek, maczali jej kawałki w ciepłej aromatycznej oliwie i miękkich upieczonych pomidorkach. Takie(...)naczyniu lub aluminiowej podłużnej foremce. Polać pomidorki oliwą i posypać gruboziarnistą solą Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć bokiem noża i wrzucić w oliwę do pomidorków. Wsatwić na nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min. Podawać gorące z chrupiącą ciabattą, bagietką lub domowym chlebem z chrupiąca skórką. Najlepiej smakuje gdy kawałkiem pieczywa rozgniata się kolejno pomidorki, macza w ciepłej oliwie nabierając całą
Sztuka gotowania w/g SamiryDzisiaj prezentuję przepis na pyszne zapiekane bułeczki. Takie bułki możemy z powodzeniem zabrać na majowy piknik, jako przekąskę. Zazwyczaj podaję je obficie polane keczupem. SKŁADNIKI: 4 bułki kajzerki, 200g pieczarek, 150g Szynki z Wędzarni Hańderek , 1 cebula, 1 pomidor, 60g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę obieram(...)robiąc wgłębienia. 3. Wgłębienia w bułeczkach wypełniam podsmażonymi pieczarkami, szynką i pomidorem. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser żółty kroję w paski. Ser układam na wierzchu bułeczek. Bułeczki zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiowocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie sprawdzą się także jabłka czy gruszki, które są przepyszne właśnie na ciepło, pod kruszonką. Zachęcam do wypróbowania przepisu na zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi . Crumble z owocami leśnymi Składniki: 500 g mieszanki(...)owoców leśnych kruszonka, przepis na kruszonkę Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wsypujemy owoce. Całość posypujemy równomiernie kruszonką. Tak przygotowane owoce, wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C i zapiekamy, aż kruszonka zezłoci się i owoce puszczą sok. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno z lodami lub mrożonymi jogurtem z oddatkiem miodu
Moja smaczna kuchnianastępnie odkładamy je do całkowitego wystygnięcia (najlepiej upiec je dzień wcześniej). Przed podaniem odcinamy wierzchy chlebów, wydrążamy je, smarujemy w środku roztrzepanym białkiem (środek nie będzie przemakał), chwilkę zapiekamy w 180 stopniach, wypełniamy pokrojoną białą kiełbasą ( najlepsza jest domowa biała kiełbasa ), można też dodać ugotowane jajka, na koniec wlewamy gorący żurek. Smacznego A gdy nie mamy domowego chleba do żurku(...)szybko namoknie. Odcinamy wierzch wydrążamy jego środek (nie wyrzucajcie go można z niego przygotować na przykład panierkę lub zagęścić sos! Środek wydrążonego chleba smarujemy białkiem z jajek, a następnie zapiekamy przez ok. 10 minut w 180 stopni C. Chlebek będzie chrupiący, będziemy mieć też gwarancję, że nie przemoknie. Chleb zapiekamy tuż przed podaniem żurku na stół, wypełniamy tym co mamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwracamy do zapiekanek makaronowych! Uwielbiam je! Pozwalają na wyczarowanie z "niczego" czegoś pysznego! Tym razem przygotowałam zapiekankę z jarmużem i mięsem mielonym pieczoną w sosie moooocno pomidorowym! Skusicie się? :) Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym Składniki na farsz: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 250 g świeżego jarmużu 1 cebula 4 ząbki czosnku przyprawy: sól himalajska(...)naczyniu żaroodpornym. Podana ilość farszu wystarcza na przygotowanie około 32 muszli. Całość zalewamy dokładnie sosem - każda muszla musi być zanurzona, aby mogła się w piekarniku dogotować. Muszle zapiekamy w temp. 180 st. przez 30-40 minut. Gotowe! Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany pod ananasem i plasterkiem sera, druga myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję zagęścić sos mąką pszenną i zabielić kremówką
Kuchenne zapiski Edyty