oprószyć bułką tartą. Masę przełożyć do keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet w keksówkach piec około 35 minut ściągając folię 5 minut przed końcem. Kokilki zapiekać około 20 minut – tutaj również folię należy ściągnąć na kilka minut przed końcem zapiekania
Trzeci talerzobiad, kolację lub dodatek do innej potrawy. Piekielnie ostre, wciągające po prostu pyszne. Avocado zapiekane z jajkami, polędwicą i cheddarem. A jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami to wystarczy pominąć dodatek pasty z papryczek. Polecam! 2 dojrzałe avocado 4 małe jajka 2-3 plasterki polędwicy łososiowej w ziołach (gdybym akurat miała pod ręką to dodałabym chorizo, pasowałoby tu idealnie
Mienta blogpapierowym. Obtaczać w rozbełtanych jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron. Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Parmezan zetrzeć. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć plasterki bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz porwanymi liśćmi bazylii. Polać sosem, ułożyć bakłażana, sos, parmezan, mozzarellę i bazylię. Wstawić(...)śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał Michał Jancik – sommelier firmy Lidl Polska
królestwo garówmięsną, a na wierzchu szczelnie ułożyć puree ziemniaczane i porobić widelcem paseczki. Tak przygotowaną zapiekanę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut. Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu, polane np. sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Mięso mielone, wołowe można zastąpić innym gatunkiem np. drobiowym, wołowo-wieprzowym czy wieprzowym, przy czym(...)kabaczkiem. Wierzch zapiekanki można, przed włożeniem do piekarnika, posypać startym zółtym serem. Zapiekankę podawać polaną sosem pieczeniowym lub grzybowym. Gdyby wierzch zapiekanki nie przypiekł się ładnie po 25 minutach zapiekania w temperaturze 180 stopni, wówczas, po upływie tego czasu, ustawić grzałkę piekarnika na samą grzałkę górną, podnieść temperaturę do 220 stopni, zapiekankę przełożyć na wyższą półkę i tak zapiekać przez
Gospodyni Miejskazbędnych przemyśleń i rozważań. Czysto kulinarna historia. Znudziła Wam się ryba smażona w panierce, pieczona z cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy obiad? Oto on - ryba zapiekana pod śmietanowym szpinakiem. Wymaga kulinarnych umiejętności na poziomie podstawowym, niewiele zachodu i małych zakupów, a przy tym jest smaczna i zdrowa - czyli dla każdego coś miłego. Składniki (dla 2 osób(...)rozgotowany dodajemy trzy łyżki śmietany. Zagotowujemy by odparować część płynu. Po ok 20 minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Mojemu Synowi bardzo smakuje to danie, choć może nie warto się tym sugerować - to w końcu mój
Kuchnia po mojemukoktajlowymi. Kiedy warzywa się przypieką posypujemy serem żółtym i mozzarellą. Zapiekamy do rozpuszczenia sera. Gotowe. Wystarczy wyłożyć kolorową kompozycję na talerze. No cóż. Eksplozja smaku i koloru po prostu. Moi mięsożercy byli zachwyceni o dziwo - mimo, że mięsa w tym posiłku próżno szukać. Od tamtej pory serwuje im takie zapiekane warzywne obiadki regularnie, korzystając z pozytywnego nastawienia
Kuchnia po mojemuwspominaliśmy jednak się nie złożyło. Tym razem udało się zanim zniknęły ze sklepowych półek. Oczywiście najpierw zrobiłam "research" jak najlepiej je przyrządzić. Zdecydowanie najpopularniejszy przepis w sieci to szparagi zapiekane z szynką dojrzewającą pod beszamelem (przepis żródłowy) . Na pierwszy raz w sam raz - pomyślałam. Pozostało przepis wprowadzić w życie: Składniki: pęczek zielonych szparagów (12 sztuk) 6 cienkich plastrów szynki(...)wartości odżywczych. Lekko przestudzone szparagi zawijamy parami w plastry szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy kawałkami mozzarelli. Zalewamy sosem beszamelowym. Szparagi wyglądają przepięknie wg mnie w tym wydaniu. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. My zjedliśmy je wraz z młodymi ziemniaczkami w koperku. ... A niektórzy z nas - jak mój Syn zjedli same ziemniaki ;) Okazało się
Kuchnia po mojemuNaleśniki ze szpinakiem posypane żółtym serem i zapiekane robiłam już kilka lat temu. Były pyszne a ja zupełnie zapomniałam, że można je przyrządzić w taki sposób. Naleśniki okazały się nawet lepsze niż pamiętałam. Naleśniki robiłam według poniższego przepisu. Wyszło ich więcej niż potrzebowałam, ale nic nie szkodzi, posmarowane konfiturą z wiśni były pyszne. Składniki: Ciasto (około 8 dużych naleśników(...)jajka szczypta soli szczypta cukru Pozostałe: 500 g szpinaku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku g ałka muszkatołowa pieprz ½ opakowania sera feta starty ser żółty do posypania naleśników przed zapiekaniem Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. 2. Przygotować farsz: Szpinak
Mama Gotujetakie upały nie mam ochoty na ciężkie mięsne dania... Zapiekany bakłażan z serem greckim i pomidorem SKŁADNIKI: 1 duży bakłażan 2 pomidory malinowe ser typu greckiego sól, pieprz, przyprawa włoska oliwa z oliwek (np. z bazylią) parmezan, świeża bazylia Bakłażana należy pokroić w plastry ok 0,5cm, posolić i poczekać(...)goryczki. Do naczynia żaroodpornego na dno nalać niedużą ilość oliwy z oliwek. Przekładać bakłażan-ser-pomidor- posolić- przyprawić- bakłażan- ser- pomidor.... Ostatniego bakłażana oblać jeszcze raz oliwą z oliwek. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Podawać posypane startym parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego
MarciochaKucharzyLato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 2 bakłażany 1 łyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć(...)ciepłej wody. Na koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Nadziewamy farszem bakłażany i posypane bułką tartą układać na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku ok.30 min. w temp. 180 stopni. Smakują rewelacyjnie
MarciochaKucharzyleśnymi grzybami, cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego(...)przełóż do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie obgotuj w osolonym wrzątku ziemniaki przez około 10 minut i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i posyp serami. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 minut i podawaj. Smacznego! English version Baked potatoes with mushrooms and vegetables (4-6 servings) Ingredients: 2 small zucchini, cut into 0.5 cm slices
karmelowyoliwek 250 g pomidorków cherry natka pietruszki kuskus Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. W między czasie pokroić sery, mozzarellę pokroiłam w plastry a ser pleśniowy w małe prostokąciki. Po 20 minutach zapiekania na jednym kawałku ułożyć plastry mozzarelli i posypać(...)suszonymi pomidorami. Na drugim kawałku łososia ułożyć kawałki sera pleśniowego i kilka oliwek. Zapiekać jeszcze 3-5 minut aż ser się rozpuści, ser pleśniowy szybciej się rozpuszcza więc trzeba wyjąć wcześniej aby całkowicie nie spłynął. Kuskus przygotować wg przepisu i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać też nieco natki pietruszki i wymieszać. Do pomidorków można dodać
Monia miesza i gotujePyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół :) Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g surowej białej kiełbasy 3 ząbki czosnku w łupinkach 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 duża cebula pokrojona w piórka 3 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego(...)ŁATWY 1. Białą kiełbasę nakłuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 minut. Wyciągamy i odsączamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, wykładamy kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, polewamy olejem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Wyciągamy, podajemy z pieczywem i chrzanem
My Culinary Artczas przygotowania: 1 godzina Kartofel, pyra, grula, bulwa nieważne jak nazwany, ziemniak bardzo często gości na naszych stołach. Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ja zapraszam dzisiaj na ziemniaki zapiekane z cebulą. Taka zapiekanka jest świetnym dodatkiem do kotletów grzybowych lub grzybów w śmietanie, a także pieczonych ryb i mięs. Zachęcam do spróbowania, bo ziemniaki wcale nie tuczą
Pełny talerzPrzy makaronie omnomnom jednak można śmiało zaufać instrukcji na opakowaniu :) Makaron jest idealny po upływie podanego czasu. W moim przepisie czas gotowania został jednak skrócony, ponieważ całość jest jeszcze zapiekana. Dzięki temu składniki i ich faktury doskonale się mieszają tworząc wspaniałą fuzję smaków. Po upieczeniu trzeba odczekać 5- 10 minut przed pokrojeniem. Dla mnie, to czas akurat na zrobienie
Pełny talerz