Świetny pomysł na weekendowe śniadanie dla dwojga – jajka zapiekane w pomidorach. Uwielbiam rozpływające się żółtka, więc poniższe danie bardzo przypadło mi do smaku. Warto dodać, że po upieczeniu łatwo zdjąć skórkę z pomidorów. Składniki na 2 porcje: 2 duże pomidory 2 jajka sól, pieprz świeża bazylia do dekoracji Pomidory umyć, osuszyć i odciąć kapelusze. Delikatnie za pomocą noża i łyżeczki wyjąć miąższ (uwaga – nie można uszkodzić spodów pomidorów!). Wydrążone pomidory przyprawić solą oraz piep... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Dwudziestopięciolatka, która uwielbia zapach drożdżowego ciasta i ... kawy! Próbuje zdrowo się odżywiać i prowadzić aktywny tryb życia :)