gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam
Jem więc JestemPosiekać. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę, zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę. Doprawić do smaku, wymieszać. Formę żaroodporną posmarować olejem. Łyżka nakładać i formować kotleciki (u mnie 6 szt.). Zapiekać ok 20 minut w temp. 180 stopni. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać starty ser, doprawić pieprzem. Kotleciki polać sosem, zapiekać jeszcze
Smakołyki Asigałązek 6 łyżek parmezanu Filety dorsza solimy i pieprzymy i obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Układamy w naczyniu do zapiekania. Miąższ dyni ubijamy tłuczkiem na pure, mieszamy z serkiem, masłem, tymiankiem i połową parmezanu. Wykładamy je na usmażona rybę. Wyrównujemy i posypujemy reszta parmezanu. Zapiekamy ok 20 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryoliwek aż się zarumieni. Na naleśniki nakładamy szpinak (u mnie bardzo duże porcje) i kurczaka, zawijając w rulonik. Tak przygotowane naleśniki wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej masłem i zapiekamy pod pierzynką z białego sosu, pełnego aromatycznej gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu. Przygotowanie sosu: do garnuszka wlewamy śmietankę, podgrzewamy, a następnie dodajemy serek. Mieszamy do rozpuszczenia, tak aby nie powstały(...)grudki. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy dużą ilością białego pieprzu, gałki muszkatołowej i szczyptą soli. Naleśniki zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego Ania
Ania i Marcin gotująśniadanie miło zjeść coś ciepłego, odkurzyłam, więc moje kokilki i dziś będzie coś ciepłego i pysznego! W zasadzie wszystko co tylko lubicie możecie zapiekać w tej masie jajecznej- u mnie dzisiaj paróweczki, pomidorki cherry, szyneczka... SKŁADNIKI: 3 jajka 1/3 szkl. mleka 5 pomidorków cherry 2 parówki Berlinki 3-4 plastry ulubionej szynki 6 plastrów szynki parmeńskiej 3-4 plastry sera(...)kawałki, ser i szynkę na drobne paski, pomidorki na ćwiartki, wszystko wymieszać, wlać do kokilek, posypać serem i szczypiorkiem, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika zapiekać 10-15 min. z termoobiegiem (do zrumienienia
Kuchnia Beatynajbardziej wybrednego smakosza. Bataty faktycznie są w tym kremie wyczuwalne, a przyprawy nadają mu nieco afrykański charakter. Zjedliśmy z apetytem i z pełnym przekonaniem polecamy. „Kociołek z karkówką cielęcą zapiekany w piecu” podany został atrakcyjnie, z ciekawą celebracją i bez długiego oczekiwania, co warto podkreślić. Danie pachnące, dobrze skomponowane i naprawdę smaczne. Dodatki także świeże i ładnie podane. Jednym
Smaki EwySzybki i mało pracochłonny obiad. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia do zapiekania i poczekać, aż się upiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje(...)oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia
e-PrzepisyKulinarnebardzo kleiste. 3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon oraz kisiel i całość dokładnie mieszamy(...)spód ciasta kończy się zapiekać przygotowujemy bezę. Trwa to około 3 minuty. Białka ubijamy mikserem. Gdy są ubite dodajemy powoli cukier, nie przerywając ubijania. Masa zrobi się gęsta i błyszcząca. Po 15 minutach wyciągamy podpieczony spód ciasta. Wykładamy na niego jabłka, a następnie bezę. Na wierzchu ciasta rozkładamy pozostałą część ciasta. Zimne ciasto nie będzie się już lepić do rąk
Smak mojego domuPrzedstawiam dziś niezwykle łatwy i szybki przepis na kurczaka w stylu tajskim. Najpierw obsmażony w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie zapiekany w przepysznej glazurze z masła orzechowego, pomarańczy i chilli, a na koniec podany z prażonymi orzechami ziemnymi – rewelacja! Polecam wszystkim zapracowanym, a lubiącym dobrze i smacznie zjeść. Zapraszam:) Scroll down for recipe in English Szybki kurczak
karmelowypełnej łyżeczce cukru i soli. Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu. Średni kalafior, jeśli nie chcecie go zapiekać tylko wykorzystać jako główne danie lub dodatek do obiadu, wymaga około 20-25 minut gotowania na średnim ogniu. Sprawdźcie widelcem czy jest ok. Prawidłowo ugotowany ma być al dente – leciutko(...)pożądanego stanu miękkości w piekarniku, pod serem i gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy w głębokim rondelku. Masło rozpuszczamy, gdy zacznie skwierczeć – wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i chwilkę razem smażymy mieszając – chwilę, dosłownie minutę – zasmażka
Karo in the KitchenNajłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty 2. Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną. Obiad w 20 minut. 3. Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową 4. Delikatny jabłkowo-miodowy omlet z cynamonem 5. Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light
Słodkie okruszkiMięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy 10 do 15 klopsików (w zależności od tego jak duże mamy naczynie do zapiekania). Do każdego gniazda wkładamy po jednej kulce lekko dociskając. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany, wodę, majonez, przecier pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron(...)posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200st. Pieczemy pod przykryciem około 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy tak długo, aż wierzch będzie zrumieniony, a sos gęsty
Gotowanie moimi oczamiPomysł na szybki i smaczny obiad - papryki zapiekane z mięsem mielonym i ryżem. Lubię dania, które "same" przygotowują się w piekarniku, dlatego pieczone papryki bardzo przypadły mi do gustu :) Oczywiście wierzch papryk możecie posypać startym, żółtym serem. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 szklanka wywaru warzywnego 1/4 szklanki surowego ryżu kilka papryk 1 mały
UgotowaćPolecam Wam dzisiaj przepis na pyszną,soczystą i aromatyczną karkówkę zapiekaną z warzywami. Składniki: 80 dag kakrkówki 3-4 marchweki 2 cebule 1/2 kg ziemniaków główka czosnku 2 łyżki musztardy rosyjskiej sól,pieprz przyprawa do karkówki Karkówkę pokroić w grube plastry,przyprawić według uznania i ostawić co najmniej na 2 godziny(u mnie mięso marynowało się całą
Niespełnione zdolności kulinarnePyszne danie, uwielbiam takie zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko. Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również(...)mięso, równomiernie rozlać. Ostatnia warstwa to znowu ziemniaki z cukinią, obsypać solą i oregano. Piekarniki nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze 30-40 minut, ale w wyższej temperaturze – 220 C. Ziemniaki muszą się lekko przyrumienić i oczywiście muszą być miękkie. Smacznego
Kuchnia Pokoleń