oraz korpus, czyli porcję rosołową. Jeśli nie wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję: zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I) naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet, że każdy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!królować! Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie :) Cokolwiek dodamy, z czymkolwiek to połączymy - zawsze wychodzi idealnie! Dzisiejsze połączenia - tuńczyk i szpinak, zapiekane w musie z dyni - może nie są typowe, ale na pewno wspaniale współgrają. Musicie spróbować! Na początek krótko o tym jak przygotować dynie: kroimy ją ćwiartki, ósemki - jakiekolwiek kawałki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Uwielbiam jeść warzywa nie tylko do obiadu. W lato często robię surówki ze świeżych warzyw. W jesienne dni często zapiekam warzywa w piekrniku. Są przepyszne i niejednokrotnie mogą zastąpić kolację. Ostatnio upiekłam sporą porcję warzyw. Znalazły się tam dynia hokkaido, czerwona cebula, cukinia, bakłażan, papryka czerwona. Całość dobrze przyprawiłam i posypałam oregano oraz ziołami prowansalskimi. Pieczone warzywka podałam z dipem(...)wrzucić do miski. Doprawić je solą, pieprzem i papryką ostrą, skropić oliwą z oliwek i posypać suszonym oregano i ziołami prowansalskimi. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC około 25 - 30 minut do momentu, aż będą miękkie. Jogurt wymieszać z serem feta i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa podawać
Zakątek rozkoszy kulinarnychwpływem gorącego powietrza) można wykorzystać do ciasteczek podobnych do szyszek z preparowanego ryżu i do panierowania, a także jako wypełniacz mas mięsnych i warzywnych przy nadziewaniu makaronu czy zapiekanych warzyw. Kilka z tych mąk bez problemu znajdziecie w pobliskim sklepie – to z pewnością mąka ziemniaczana, gryczana i kukurydziana. Nie są drogie. Ich koszt to około
Karo in the Kitchensmaczne potrawy, wszyscy takie lubi zwłaszcza jak je ktoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :) Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie
SzczyptaSmaQwchłonie. Ryż gotować mieszając przez 15 - 18 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ryż wymieszać, zestawić z ognia, dodać parmezan i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wkładać kolejno warstwę ryżu następnie warstwę jabłek z boczkiem a następnie plastry sera srebrzysty lazur. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Zapiekać risotto przez 5 - 10 minut
Mama GotujeNasza wersja zupy cebulowej - zupa krem z ziemniakami gotowana na wywarze z wędzonego żeberka. Nieco inna niż popularna zupa cebulowa zapiekana z żółtym serem i grzanką na wierzchu. Wilczkowa rodzinka nie przepada za jedzeniem cebuli w piórkach stąd miksowanie było konieczne :) Rozgrzewająca, o bardzo fajnym smaku karmelizowanej cebuli. Zapraszam! 1 kg cebuli 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedużej misce mieszamy warzywa i mięso z kaszą kuskus (wrzucamy całą zawartość patelni razem z sosem powstałym z oleju i mięsa i sokami z warzyw) - przekładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy śmietanę z pietruszką - polewamy tak powstałym sosem kaszę z warzywami. Na wierzch zapiekanki układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Całość zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniszklanki, aby w razie potrzeby dodać go później. Całość zmiksować w garnku blenderem na jednolita masę. Dodać śmietanę oraz jogurt i jeszcze raz zagotować. Podawać w towarzystwie grzanek zapiekanych w piekarniku z masłem i czosnkiem granulowanym
Grunt to przepis!pierogi inspirowane kuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi (!), ręcznie siekane i z prawdziwym żółtym żółtkiem od kury pierzastej
Right Behind The KitchenMożna posypać risotto na talerzu natką pietruszki i odrobiną parmezanu. Smacznego! Polecam również: risotto z grzybami leśnymi risotto po mediolańsku risotto z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami
potrawyregionalnewielka, żeby wyjadać go łyżeczką ze słoika. Uważam go za interesujący i podkreślający smak element wielu potraw. Między innymi świetnie pasuje do babki piaskowej (zamiast margaryny/masła), sałatki jarzynowej, zapiekanego kurczaka, czy też jako zestaw z serem i ketchupem na kanapkę. Niestety, wszyscy dobrze wiemy, że jest stworzony głównie z tłuszczu i powinniśmy spożywać go jak najmniej, a nawet
Be Fit Be Strongpogotować na małym ogniu ok. 10 minut (wszystkie składniki farszu zostały wcześniej poddane obróbce termicznej, więc długie gotowanie nie jest potrzebne). ----------- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem Sałatka z pak choi Zapiekane wegetariańskie gołąbki
Weekendy w domu i ogrodziezupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Lekko solimy. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem. Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki(...)dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temp. 185 o C. Gdy ser się rozpuści całość przykrywamy folia aluminiową i pieczemy pod przykryciem. Pycha. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewymnie :) Dopiero po powrocie z dynią makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko
Chilli Czosnek i Oliwa