komponuje się cielęciną, uzupełniając jej delikatną strukturę. Dla osób nie jedzących mięsa, zostały przygotowane dwa dania „bezmięsne” : tortellini ze szpinakiem (podobno bardzo dobre) na warzywach duszonych oraz mozzarellę zapiekaną z warzywami. Krem z białej czekolady ze świeżymi owocami – nie za słodki, dobrze zrównoważona słodycz kremu z kwasowością owoców, coś co w deserach bardzo lubię. Do niego wino
królestwo garówwegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad. Farsz można przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy nadziać nim papryki i zapiec
Kuchnia Elliewybrać się na jakiekolwiek zakupy. Szperając po szafkach, na głowę spadła mi makaronowa muszelka z niedomkniętego opakowania i niczym Pomysłowemu Dobromirowi w głowie zaświtał mi ten oto pomysł na zapiekany makaron. Na szczęście znalazłem jeszcze jakieś ostatki warzyw, niedokończony serek mascarpone i otwartą pastę pomidorową. Danie wyszło całkiem całkiem, o czym sami możecie się przekonać. Rzadko kiedy mam okazję
Food SquareSzynki Bajońskiej wytwarzanej według tradycyjnej receptury oznaczonej prestiżowym znakiem chronione oznaczenie geograficzne, która dojrzewała w dolinie Adour przez 9 miesięcy - Château Saint-Corbian Saint-Estèphe Cuvée Prestige 2012 Do zapiekanych małży z pietruszką i czosnkiem (produkt mrożony)- Muscadet Sèvre et Maine sur lie Vieilles Vignes 2014. Do klasycznych nadziewanych ślimaków z nadzieniem ziołowo-czosnkowym (produkt mrożony) - różowe
królestwo garówOstatnio wprost nie mogę się oprzeć czekoladowej magii. Ta niebywała słodkość ciągle "chodzi" za mną. Ostatnio była zapiekana nutellowa owsianka , a dziś zapraszam Was na karmelowo-czekoladowe placuszki z kawałkami bananów. Idealne na śniadanie, słodki obiad czy deser, a nawet (tak jak w moim przypadku) kolację. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki 6 kostek czekolady
Słodkie okruszkisera. Następnie wrzucić wymieszane ze sobą warzywa (paprykę, ogórki i kukurydzę) i również posmarować je sosem. Na wierzch wysypać równomiernie resztę sera. Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros powinna być zapiekana w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 170C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego! :) The post Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeryżowy placek Danie które dziś przedstawiam jest swego rodzaju kulinarną hybrydą, nie jest to już zapiekany ryż, bowiem dodałem do niego jaj i proszku do pieczenia. Lecz nie jest to jeszcze typowy placek, bowiem zamiast ryżowej mąki użyłem ugotowanego ziarna ryżu. Spytać można skąd wziąłem takie cudactwo. Otóż odpowiedz jest trywialnie prosta, danie narodziło się, ładnych kilka lat temu
Miód i pieprzCebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z burakami. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: 1/2 ziemniaków 1/2 cebuli 1/2 buraków 1/2 sosu śmietanowego Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Wierzch posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut
e-PrzepisyKulinarnesolimy , pieprzymy , posypujemy siekanym boczkiem . Układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej łyżką masła . Ścięte wierzchołki układamy obok i układamy na nich po kilka paseczków żółtego sera, przydadzą jako czapeczki . Zapiekamy około 6-10 minut z termoobiegiem w temp. około 160 C, w zasadzie czas pieczenia regulujemy w zależności jak miękkie jajo lubimy – my lubimy lejący środek . Po tym czasie
Ogrodnik w podróżycytryny Oliwa Sos 100 - 150 ml śmietany słodkiej 18% 2 łyżki masła Sól Dodatkowo Świeża rukola Wykonanie: Z pstrąga usuwamy ości, opłukujemy i osuszamy. Ryby umieszczamy w naczyniu do zapiekania ( najlepiej na papierze do pieczenia ) skrapiamy oliwą, solimy i ścieramy na pstrąga wcześniej sparzona i wyszorowaną skórkę z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy w piekarniku
Smaki Ewycukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Ratatuja z bobem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa
Moja smaczna kuchniabardzo mi posmakowało. Upiekła Ona warzywa w piekarniku z oliwą, masłem i ziołami i podała mi z sosem z serka białego i śmietany. Zaskoczył mnie smak tych warzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych
Pyza i SurówkaCukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką. Tak przygotowaną cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i napełniamy czubato farszem. Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam z termoobiegiem. Smacznego
Smak mojego domuWcześniej nie jadłam pierogów w takim wydaniu, ale pomyślałam, że skoro zapieka się naleśniki, to czemu nie pierogi… Nawet pierogi kupione w markecie w tej wersji będą o wiele smaczniejsze. Składniki: pierogi z mięsem 200 g passaty pomidorowej duża cebula łyżka masła sól, pieprz cayenne 150 g sera żółtego Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle(...)Chwilę dusimy. Pierogi ( najlepiej takie z drugiego dnia, a przynajmniej przestygnięte, nie od razu z gotowania) układamy w naczyniu żaroodpornym, na nie wylewamy sos i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut
e-PrzepisyKulinarneserowo-śmietanowy: 15 dkg startej mozzarelli 2 łyżki gęstej śmietany 18% szklanka zachowanego wywaru łyżka masła łyżka mąki sól i pieprz do smaku dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania pęczek natki pietruszki Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko przyrumienic. Zalać wywarem, mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Dodać starty ser i śmietanę. Zagotować. Piekarnik nagrzać(...)Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zalać sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać przez
Maślane ciasteczko