kiedy chcemy „posprzątać” lodówkę ;) Dziś mam dla Was przepis na taki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo sycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI(...)parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona – 1 szt * cebula – 2 szt * miękkie pomidory – 3 szt * bulion warzywny – 200 ml * śmietana słodka 18% – 125 ml * sól, pieprz, papryka słodka, chili – do smaku * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, zasypujemy czubatą
Ostra na SłodkoŁyżeczka bazylii Szczypta chili Farsz do takiej pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek 200g żółtego sera 3 parówki Oregano Łyżeczka masła Łyżka oleju Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była zbyt ciepła bo zabijemy drożdże i pizza nie urośnie. Na blat wsypujemy mąkę(...)patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy parówkami i pieczarkami. Wierzch obsypujemy żółtym
Kolizje Smakówmiędzy czasie obieramy cebule i kroimy na piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do marchewki. Dokładamy cały słoiczek przecieru pomidorowego oraz kiełbasę i parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Gotujemy, aż marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo zrobi się papka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego.Wersja wegetariańska: Nie dodajemy kiełbasy(...)parówek. Bigos będzie miał wówczas delikatniejszy, ale równie pyszny smak
Kolizje SmakówDogi to jedna z popularniejszych i najprostszych dań typu fast food uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Tradycyjna, amerykańska przekąska składa się jedynie z bułki, gorącej parówki lub kiełbaski oraz sosów (majonez, ketchup). Domowe Hot-Dogi możemy wzbogacić o dodatki w postaci dowolnych, ulubionych warzyw - wtedy fast food nabierze wartości odżywczych i stanie się zdrowszym daniem niż ten klasyczny.Domowe Hot-Dogi(...)Składniki:ok. 4 bułki do hot dogów (np. z tego przepisu na domowe bułeczki do hot-dogów)ok. 4 parówki dobrej jakości (sprężyste, jędrne, z dużą zawartością mięsa)lub cienkie kiełbaski do hot-dogówdowolne warzywa:sałatapomidory,ogórki,cebuladowolne sosy:ketchup, majonez, musztarda, sos czosnkowy itp.Domowe Hot-Dogi - Sposób przygotowania:Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż nie docinając do końca. Wykładamy wszystkie
Słodka Stronaśniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych) 4 jajka 3 parówki Cebula 2 pomidory 200gram żółtego sera (może być gouda) Pęczek szczypiorku Masło Nastawiamy wodę na jajka i gotujemy je na twardo. Następnie bierzemy się za bułki, przekrajamy je na pół(...)bułki dwudniowe, gdyż są bardziej suche i łatwiej je wydrążyć. Wnętrze bułek smarujemy masłem. Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę parówkę. Smażymy około 3 minut. W tym czasie gotujemy wodę i sparzamy pomidory wrzątkiem. Obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie napełniamy nasze bułki
Kolizje SmakówWielkanoc. Nie wymaga dużych przygotowań, a wygląda niezwykle efektownie. Smakuje również wyśmienicie. Zapraszamy zatem do gotowania! Czas przygotowania około: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 parówki 4 jajka 1 papryka 1 cebula ze szczypiorkiem Sól, pieprz Nieco masła Najpierw obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z parówką. Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy(...)dość grube i mniej więcej równej wysokości na całym przekroju. Jeśli zostały nam w środku plastrów jakieś pozostałości z wnętrza papryki to usuwamy je nożem. W misce mieszamy cebulę, parówki i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej papryki i lekko dociskamy, by przylegały do patelni. Powoli wlewamy do nich przygotowaną masę. Tutaj może pojawić
Kolizje Smakówdoskonała przekąska zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Danie to ma nieco mniej kalorii niż tradycyjne grzanki, a pozostaje równie smaczne. My do przygotowania naszych grzanek użyłyśmy parówek z indyka, ale jeszcze lepsza byłaby chuda wędlina z drobiu. Warzywa możemy dodawać według upodobań i tworzyć własne kompozycje. Ilość porcji: 2Czas rpzygotowania: 10 minut + 15 minut pieczeniaSkładniki: 4 kromki chleba(...)ciemnego ( my miełyśmy słonecznikowy) masło ziołowe papryka dwa parówki z indyka cebula mozzarella light Kromki chleba cieniutko smarujemy masłem. Na to układamy pokrojone parówki, nieco papryki i cebulki. Na całość nakładamy pokrojony w plastry ser. Możemy doprawić według uznania. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w temp 180 stopni, najlepiej na termoobiegu. Zajadamy ciepłe i chrupiące
Kolizje Smakówdodatkiem pomidora i szczypiorku? Bomba witamin, pierwiastków i białka. Nic, tylko zajadać! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji : 3 Składniki: 4 jajka Kilka pomidorków koktajlowych (około 10) 2 parówki z indyka Cebula Szczypiorek Nieco masła Sól, pieprz Na patelni rozpuszczamy nieco masła. Kroimy cebulę w piórka i podsmażamy chwilę na maśle. W tym czasie pomidorki rozkrajamy na cztery kawałki, szczypiorek(...)siekamy, a parówki kroimy w kostkę. Do cebuli dodajemy parówkę, czekamy aż się zarumieni i wrzucamy pomidorki. Smażymy krótką chwilę by pomidorki się nie rozpadły. Zmniejszamy ogień i dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy szczypiorek. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Czekamy aż jajka się zetną w zależności od upodobań, słabiej lub mocniej. Podajemy na ciepło z grzankami
Kolizje Smakówczego chcieć więcej?:) Ilośc porcji: 4 Składniki: Na ciasto: 300g mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170ml wody 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru Farsz: 4 parówki z indyka Kilka plasterków salami Cebula prażona 400g żółtego sera Puszka groszku Ketchup lub sos pomidorowy 2 banany Przygotowanie potrawy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy(...)oliwą. Ciasto musi być lekko ciągnące i lepkie. W razie konieczności zwiększamy ilość wody lub mąki. Następnie odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy parówkę i salami lub dowolny inny mięsny składnik na który mamy ochotę. Groszek odsączamy z wody. Żółty ser trzemy na tarce. Po upłynięciu 30 minut odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy
Kolizje Smakówbardzo proste i szybkie danie na sylwestrową noc dla najmłodszych. Gwarantuje, że dzieci będą zachwycone formą potrawy i będą zajadać ją ze smakiem. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 parówki 2 kromki chleba tostowego 2 duże plastry żółtego sera ( lub mniejsze tak by pokryły chleb) Łyżka masła Dodatkowo: Ketchup Z parówek obcinamy końcówki. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy(...)nich oczy, usta oraz nacinamy końcówki. Parówki gotujemy na ciepło. Chleb tostowy smarujemy masłem z jednej strony i podsmażamy na patelni. Kiedy staną się chrupkie obracamy je na drugą stronę, kładziemy ser i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na średnim ogniu, aż ser się stopni. Chleb tostowy kroimy na cztery kawałki, a na każdym układamy małą ośmiorniczkę. Jeśli zrobimy to póki
Kolizje SmakówChcesz zaskoczyć swą drugą połowę z rana? Myślę, że taka pożywna niespodzianka dostarczy energii i pozytywnych emocji na resztę poranka :). Składniki - jajko - parówka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy(...)przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) Z góry dziękuję. Wykonanie Ostry nóż wbić w parówkę ok. 3 cm przy jej końcu i naciąć wzdłuż aby powstały dwa długie „ramiona”. Następnie uformować z parówki serce, składając końce „ramion” razem i spinając je wykałaczką. Tak przygotowane serce przełożyć na rozgrzany olej. Do wnętrza wbić jajko
Świat Smakugłodówce napomknął. Hmm, jak go znam długo to nie potrwa. Póki co wrzucam śniadanie z soboty. Takim się raczyliśmy. Bo teraz to tylko woda i marchewki będą ;) jajko parówka kromka chleba pełnoziarnistego żółty ser w plastrach liść sałaty pomidor ogórek zielony Parówkę przekroiłam wzdłuż, nacięłam jeszcze po długości i wygięłam na kształt serducha, którego końce spięłam wykałaczką. Podsmażyłam(...)jednej strony. Przewróciłam na drugą, a następnie delikatnie wbiłam w środek "foremki" jajko. W tym czasie zrobiłam tosty z chleba i sera. Całość podałam jak widać: jajko sadzone w parówce na liściu sałaty na serowym toście z mini sałatką pomidorowo- ogórkową oprószoną pieprzem i solą. I kawa. Z mlekiem koniecznie. Voila! Serdecznie zapraszam Was do akcji, której motywem przewodnim
bastalenatakimi jak ta, bo to typowo angielski kiałbasiany pudding. A oni to się raczej między sobą tłukli na potęgę. Do ropuszek w dziurze podejście #2, wersja wzbogacona ;) 6 parówek, mogą być też cienkie kiełbaski2 pomidory1/2 cebuli pokrojonej w krążkiszklanka mąkiniepełna szklanka mleka2 jajka1/4 szklanki startego żółtego sera2 łyżki suszonych pomidorów w oliwiełyżeczka solitymianek (wg uznania)2 łyżki oliwy Parówki(...)tacy do zapiekania i wstawiłam na 15min. 200st. do piekarnika. W tym czasie przygotowałam ciasto: połączyłam mąkę, mleko, jajka, tymianek, sól, dodałam starty ser i suszone pomidory. Wymieszałam. Kiedy parówki się podrumieniły, wyjęłam tacę i zalałam je przygotowanym ciastem. Na wierzchu ułożyłam krążki cebuli i całość zapiekłam jeszcze przez ok. 30min., do zarumienienia i lekkiego napuchnięcia ciasta
bastalenaLekkie i puszyste babeczki z warzyw, również mrożonych. Bardzo sycące. Mają bogaty smak, doskonale smakują na ciepło, podane z dipem chrzanowym lub czosnkowym. Parówki można z powodzeniem zastąpić szynką konserwową lub całkowicie z nich zrezygnować, tworząc wersję bezmięsną. Do wykonania zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Składniki: mrożone warzywa: fasolka szparagowa, kalafior, cukinia - po ok. 200 g puszka(...)groszku konserwowego 1 duże jabłko 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 5 parówek z szynki 100 g wyraźnego w smaku sera - użyłam kawałka parmezanu i małego oscypka 4 jaja 100 ml mąki - pszennej lub bezglutenowej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatowej, 3 łyżki koperku suszonego Mrożone warzywa rozmrozić
Ze smakiem bez glutenu