z parówkami - 964 przepisów (strona:21/65)

Wszystkie chwyty dozwolone czyli zapraszam na śniadanie z jajem 209

głodówce napomknął. Hmm, jak go znam długo to nie potrwa. Póki co wrzucam śniadanie z soboty. Takim się raczyliśmy. Bo teraz to tylko woda i marchewki będą ;)  jajko parówka kromka chleba pełnoziarnistego żółty ser w plastrach liść sałaty pomidor ogórek zielony Parówkę przekroiłam wzdłuż, nacięłam jeszcze po długości i wygięłam na kształt serducha, którego końce spięłam wykałaczką. Podsmażyłam(...)jednej strony. Przewróciłam na drugą, a następnie delikatnie wbiłam w środek "foremki" jajko. W tym czasie zrobiłam tosty z chleba i sera. Całość podałam jak widać: jajko sadzone w parówce na liściu sałaty na serowym toście z mini sałatką pomidorowo- ogórkową oprószoną pieprzem i solą. I kawa. Z mlekiem koniecznie.  Voila! Serdecznie zapraszam Was do akcji, której motywem przewodnim

bastalena
Na zdrowie! Skål! I toud in a hole 181

takimi jak ta, bo to typowo angielski kiałbasiany pudding. A oni to się raczej między sobą tłukli na potęgę. Do ropuszek w dziurze podejście #2, wersja wzbogacona ;) 6 parówek, mogą być też cienkie kiełbaski2 pomidory1/2 cebuli pokrojonej w krążkiszklanka mąkiniepełna szklanka mleka2 jajka1/4 szklanki startego żółtego sera2 łyżki suszonych pomidorów w oliwiełyżeczka solitymianek (wg uznania)2 łyżki oliwy Parówki(...)tacy do zapiekania i wstawiłam na 15min. 200st. do piekarnika. W tym czasie przygotowałam ciasto: połączyłam mąkę, mleko, jajka, tymianek, sól, dodałam starty ser i suszone pomidory. Wymieszałam. Kiedy parówki się podrumieniły, wyjęłam tacę i zalałam je przygotowanym ciastem. Na wierzchu ułożyłam krążki cebuli i całość zapiekłam jeszcze przez ok. 30min., do zarumienienia i lekkiego napuchnięcia ciasta

bastalena
Babeczki warzywne z parówkami 159

Lekkie i puszyste babeczki z warzyw, również mrożonych. Bardzo sycące. Mają bogaty smak, doskonale smakują na ciepło, podane z dipem chrzanowym lub czosnkowym.  Parówki można z powodzeniem zastąpić szynką konserwową lub całkowicie z nich zrezygnować, tworząc wersję bezmięsną. Do wykonania zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Składniki: mrożone warzywa: fasolka szparagowa, kalafior, cukinia - po ok. 200 g puszka(...)groszku konserwowego 1 duże jabłko 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 5 parówek z szynki 100 g wyraźnego w smaku sera - użyłam kawałka parmezanu i małego oscypka 4 jaja 100 ml mąki - pszennej lub bezglutenowej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatowej, 3 łyżki koperku suszonego Mrożone warzywa rozmrozić

Ze smakiem bez glutenu
parówki w cieście francuskim... 121

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 5 sztuk, cebula 1 większa, pieczarki 5 sztuk, oregano - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ser żółty 10 dag, kmin rzymski - ile potrzeba ciasto francuskie pokroić na 5 porcji, z parówek dobrej jakości usunąć osłonki, ser pokroić na 5 porcji na każdej porcji ciasta położyć parówkę, dodać pokrojone pieczarki z cebulą, porcę sera

W Mojej Kuchni Lubię
sos musztardowy do parówek... 178

kostka rosołowa 1 sztuka, woda zimna 3/4 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, musztarda sarepska 3 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, natka pietruszki 2 łyżki, parówki cienkie 10 sztuk, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - do wyboru w garnuszku stopić masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę lekko złocistą mieszając łyżką do zasmażki włożyć kostkę rosołową, musztardę, wlać(...)zimną wodę, przyprawę w płynie i różgą dobrze mieszać doprowadzając do zagotowania, gotowac z 2 minuty mieszając na koniec dodać śmietanę 18%, natkę pietruszki, wymieszać i krótko zagotować parówki cienkie bez osłonek z indyka osobno ugotować sos z parówkami podać z tłuczonymi ziemniakami i np. buraczkami zasmażanymi, obiad na szybko, gdy gotujemy ziemniaki robimy sos - smaczne, sycące danie obiadowe............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przekąski na imprezę czyli jak sprawnie przygotować przyjęcie 331

zawsze znikają w pierwszej kolejności. Możesz przygotować je w wersji tradycyjnej na maśle, z dodatkami umieszczonymi na płasko lub w wersji fit (jak na zdjęciu poniżej) z bułki-parówki, serka naturalnego, powbijanymi warzywami i szynką/łososiem i kiełkami. Serek naturalny bardzo podkreśla smak warzyw. Najważniejsze, by kanapki były niewielkie. Zamiast zwykłego chleba możesz użyć chleba tostowego. Kanapeczki ze swojskim smalczykiem(...)wyschnięciem. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Zapiekanki domowe. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy bułka parówka, wędlina, pieczarki i ser żółty. Mając je przygotowane wcześniej wystarczy, że włożysz je do piekarnika na 10-15 minut w temp.180 stopni. Będą cudownie chrupiące. Dodatkowo, gdy zostaną, możesz

Mojewlasne.pl
Hot dog domowy 157

Dziś zachciało nam się czegoś kalorycznego czego unikamy jak ognia hihi  domowy fast-slow-food. Domyślacie się już co to ?? no tak to parówka i bułka . Składniki: mąką pszenna typ 500 -500 g drożdże świeże 30 g masło 40 g olej 3 łyżki woda ciepła 350 ml sól 2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka mleko pół szklanki jajka(...)Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( robot cykl 3 razy wałek). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i wałkujemy je na prostokąt tak jak długa jest parówka.Ciasto smarujemy keczupem i posypujemy bazylią,oregano i startym serem.Kładziemy parówkę i ciasno zwijamy na półtora raza. Hot dog kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach

Różowa kuchnia
Śniadanie na sobotę #31 133

czasu do czasu sobie coś ugotuję to nie mam serca do ładnego, albo chociaż przeciętnego układania talerza do zdjęć i przygotowywania kompozycji - patrz zdjęcia w tym poście ;)). Natomiast te parówki musiałam tutaj dodać! Same 'hot-dogi' nie są niczym innowacyjnym, na uwagę jednak zdecydowanie zasługuje pyszny sos, z jakim je podaję. Polecam zaserwować danie z dużą ilością świeżych, soczystych pomidorów(...)ogórków małosolnych. Śniadanie-ideał. Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego lub drożdżowego 10 parówek (u mnie z serem) jajko Parówki zawijać w płaty ciasta i kroić na kawałki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15 min. Podawać z sosem musztardowym. Sos musztardowy 100 g musztardy dijon

Słodkie inspiracje
Hot dog z pieczarkami 162

Wraz z narastającymi trudnościami w zakupie mięsa, a następnie z wprowadzeniem reglamentacji jego sprzedaży (28 lutego 1981 roku), zaczęto zastępować parówki innymi, łatwiej i bez kartek, dostępnymi produktami. I tak powstały hot dogi z pieczarkami . Urządzenia do hot dogów zostały, a parówek zabrakło... trzeba było czymś je zastąpić. W miejsce parówek wkładano farsz z pieczarek z dużą ilością cebuli (panie

królestwo garów
naleśniki z parówką, serem i ... 147

Brak czasu na wszystko, wymusza zrobienie czegoś szybkiego, więc brak pomysłu to też pomysł:) Takim super szybkim daniem, które zawsze smakuje są naleśniki.  Tym razem z parówką, serem i młodym szpinakiem z naszego ogródka :) Naleśniki smażymy na blady kolor, żeby móc potem odsmażyć. Zawijamy parówkę, ser i jak mamy coś zielonego, można też lekko przyprawić:) Przy okazji robimy placki(...)słodko :) dla słodziaków, bo nie wszyscy chcą na słono. Raz, dwa, trzy i danie gotowe ! Gdy nadchodzi czas powrotów i obiadów to jesteśmy przygotowani. Odsmażamy  na patelni, wówczas parówka jest gorąca, ser rozpuszczony, a placek chrupiący. Przepysznie smakują, można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce... Smacznego

chleba naszego
Schabowe z parówką i porem 130

Alternatywa dla tradycyjnego schabowego z panierką. Ja polecam wersję w porem i parówką naszą ulubioną. Roladki są  pyszne i jedne z moich ulubionych. 4 plastry schabowego 4 parówki cienkie małe 1 por duża biała część sól, pieprz papryka wędzona 4 łyżki sera żółtego startego masło klarowane Plastry schabowego rozbijam, posypuje solą, pieprzem, papryką wędzoną i odstawiam na 30 minut(...)czasie kroję por i przesmażam na maśle klarowanym. Odstawiam do przestudzenia. Na każdym kawałku schabu układam por, łyżkę sera żółtego i na to parówkę. Zwijam ciasno w roladę i zawiązuję nitką. Roladki przesmażam na maśle z każdej strony, podlewam wodą od czasu do czasu. Roladki duszę na wolnym ogniu aż będą miękkie około 30 minut

wesoła kuchnia
parówkowa przekąska... 106

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 6 sztuk, usmażone pieczarki 200 ml/słoiczek, ser żółty 15 dag, bułka pszenna 1 sztuka ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 pasków na każdym położyć na środku paska parówkę, dodać usmażone pieczarki (użyłam swoje ze słoiczka) razem z cebulką, posypać startym serem żółtym np. morskim zawinąć wokół parówki i ponacinać ciasto, posmarować

W Mojej Kuchni Lubię
Parówkowa fantazja 171

wielbicieli parówek, pizzy, ciepłych kolacji czy przekąsek to danie jest rewelacyjne! wspaniale smakuje, ładnie wygląda, proste w wykonaniu, sami spójrzcie i spróbujcie! Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka drożdży świeżych 2 łyżki letniego mleka łyżeczka cukru 4 łyżki oleju szklanka letniego mleka sól, przyprawy ulubione tak jak do pizzy - zależy czy się lubi - można bez 4 szt parówek 4 plastry(...)olej, można dosypać ulubione przyprawy, tak jak do pizzy, zagnieść ciasto w kulkę. Po podwojeniu objętości, kulkę ciasta podzielić na 4 placuszki centymetrowej grubości, posmarować przecierem pomidorowym, położyć parówki, złożyć powstałe placuszki w kształt pieroga zlepiając jak pieróg z jednej strony. Ponacinać w dwu centymetrowe odcinki nie przecinając do końca od strony złożenia, następnie skręcać na przemian każdy kawałek ciasta

kgwjanczewo
Kurkowo cukiniowa zupa 124

konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów. 20 dkg kurek 1 cukinia 1 cebula 3 marchewki 1/2 por biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 4 parówki cielęce 1 gałązka selera liście natka pietruszki sól, pieprz 3 łyżki śmietany 18 % 1 litr wywaru drobiowego Cebule kroję drobno i przesmażam na patelni na maśle klarowanym, dodaję pokrojone na plasterki(...)parówki. Warzywa obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam

wesoła kuchnia