Smacznego kolorowego dnia! Smaczne i tyle. Co tu mówić. Zapiekane kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem cebulki, pieczarek, sera i parówek obłożone jajkiem sadzonym to ciekawe, syte śniadanie. Jeśli macie ochotę, wrzućcie na talerz dodatkowo pomidora, zielonego ogórka, nawet kiszonego. Składniki: 2 podłużne prostokątne kromki ciemnego pełnoziarnistego pieczywa 1 mniejsza cebula 2 pieczarki 4 plastry żółtego sera(...)parówki z szynki 2 jajka opcjonalnie: natka pietruszki / szczypior do smacznej dekoracji (użyłam natki, bo szczypioru akurat zabrakło) sól, pieprz olej Przygotowanie: Cebulę i pieczarki obierz, pokrój w talarki. Parówki pokrój w ćwiartki. Piekarnik nagrzej do 180C bez termoobiegu. Na środkowej półce ułóż gotowe kromki. Najpierw połóż na nich ser (po dwa plasterki na jedną grzankę), potem po równo
Zasmakuj KuchniSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, sos pomidorowy 4 łyżki, pieczarki 5 sztuk/średnie, cebula 1 duża, parówki 5 sztuk/cienkie, ogórki konserwowe 3 sztuki, ser żółty 10 dag, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć i przenieść na blachę z papierem do pieczenia posmarować ciasto sosem ostrym pomidorowym, na sosie rozłożyć pokrojone pieczarki rozsypać pokrojoną cebulę, posypać(...)smaku kucharkiem, położyć cienkie parówki drobiowe przekrojone na połowę poukładać między parówkami przekrojone ogórki konserwowe, położyć cienkie pastry sera żółtego (użyłam morski), brzegi ciasta zawinąć do góry, posmarowac woda i obsypać kminem czarnym piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto lekko wystudzić w chłodnym miejscu - pyszne, sycące ciasto francuskie z parówkami, z chrupiącym
W Mojej Kuchni LubięGorąca parówka w bułce z sosem, to hot dog, a jak nazwać parówkę w cieście, z serem, upieczoną w piekarniku? Nie wiem jak nazwać, ale potrafię taką przekąskę przygotować :) Wyrabiamy zwykłe ciasto z mąki, wody, jajka i soli. Obieramy parówki, kroimy ser i zieleninę. Wałkujemy ciasto, kroimy na kawałki i układamy ser, zieleninę i parówki. Zawijamy i układamy łączeniem
chleba naszegoszybko z tego co znalazłam w lodówce. Sprawdzi się jako lekki obiad, przystawka czy też kolacja. Jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 1/2 kg cienkich parówek, 1/2 kg pieczarek, 1 duża cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, ostra papryka(...)rosołu. Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek, dusić, aż cebula się ładnie usmaży. Dodać parówki pokrojone na półplasterki i zalać rosołem. Można w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Dodać przecier pomidorowy. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkościmąki pszennej Basia + mąka do posypywania, 2 łyżki oleju Nadzienie: 20 dag pieczarek, ½ cebuli, sól o'Sole, pieprz, papryka słodka w proszku, 10 dag startego sera, 5 parówek, ketchup, 2 łyżki masła Dodatkowo: rozkłócone jajko WYKONANIE Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy(...)małym ogniu aż odparują. Parówki obieramy z osłonek foliowych, każdą dzielimy na 2 równe części Ciasto : Do ciepłej wody i mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy obie mąki, sól oraz olej, wyrabiamy ciasto, podsypujemy w miarę potrzeby mąką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
słodki bratekjeszcze nie raz. Zwłaszcza, że te odgrzewane na drugi dzień były równie smaczne, mięciutkie i można było nawet zjeść na zimno, choć to jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜 Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży(...)szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300g pieczarek 12 parówek z szynki 12 plasterków sera żółtego 2 cebule czerwone ok 6 łyżek ketchupu szczypta soli 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka ziarna sezamu ziarna czarnuszki Sposób przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 10 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego ketchup Parówki przekrawamy na pół. Ciasto rozwijamy i tniemy na paski - tak aby parówki wystawały kawałek z każdej strony - smarujemy ketchupem i zawijamy tylko tyle żeby zawinąć parówkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieKocham ciasto francuskie. A parówki z serem w cieście francuskim to jedno z moich ulubionych przekąsek. W sam raz na imprezy domowe, urodzinowe, sylwestra albo po prostu jako podwieczorek czy kolacja :) Składniki: * 5 parówek * 1/4 z całego płata ciasta francuskiego * 100 g startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * siemię lniane do posypania Wykonanie: Parówki naciąć wzdłuż, nadziać(...)serem. Ciasto francuskie rozciąć na paski szerokości około 1 cm. Zawijać wkoło parówek. Posypać siemię lniane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-25 minut (aż ciasto francuskie się zarumieni
Zrób to smaczniemoże tak inna wersja tradycyjnego barszczu białego? A może zamienić pyszną wędzoną kiełbasę zamienić na drobiowe parówki? Dlaczego nie? Zaczynamy :) SKŁADNIKI: 1 butelka ok 500ml barszczu białego 5 ziemniaków 4 jajka 3 parówki drobiowe 1 cebula Ocet Pieprz, sól, czosnek Natka pietruszki Olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na rozgrzaną patelnie wlewam olej. Parówki kroję w plasterki. Cebulę(...)Ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę wrzucam do wody. Gotuję do miękkości. Solę do smaku. Następnie wlewam z butelki barszcz biały i wrzucam podsmażoną parówkę i cebulę. Dodaję przyprawy oraz 3łyżeczki octu. Jajka obieram i kroję w ćwiartki. Barszcz przelewam do miseczek i dodaję jajko. Smacznego
Gotowanie PatkiZupa serowa, kremowa podana z podpieczonymi, pysznymi parówkami Henryk Kania, jest idealna na jesienne wieczory, smaczna i sycąca. Dodatkowo podałam ją z pieczoną cukinią i papryką, wyszła super pyszna(...)masła 1 litr bulionu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka gęstej śmietany 100 g serka kremowego gouda 100 g parówek HENRYK KANIA 50 g żółtego sera żółtego, tartego 100 g pokrojonej w kostkę cukinii 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju garść grzanek
Kulinarne Fantazje MarioliDziś przepis na klasyk mojego dzieciństwa, który z odpowiednimi dodatkami został wyniesiony na kolejny level pyszności! Mniam! :) Oryginalnie były to parówki zawijane w naleśniki i smażone jak krokiety, podawane z ketchupem. Ja dodałam do nich kilka ulubionych składników i wyszło coś niesamowitego. Po reakcji Dominika na to, co będzie na obiad widziałam, że nie jest tym faktem zachwycony(...)puściły wodę. Przykrywamy na chwilę pokrywką i dajemy im zmięknąć. Po chwili zdejmujemy pokrywkę, dodajemy zioła, sól i pieprz. Smażymy całość do całkowitego odparowania płynu. Krokiety: 4-5 parówek ok. 200 g mozzarelli w wiórkach marynowane papryczki jalapeño 250 g pasty z suszonych pomidorów (ok. 1 słoiczek) bułka tarta do panierowania 2 jajka do panierowania olej do smażenia Parówki przekrawamy
Cooking Monsterwłaśnie to ananas zmienia całą postać rzeczy i pozornie "jednosmakowy" szaszłyk staje się przekąską wykwintną i nad wyraz smaczną. Gwarantuję Wam, że dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia(...)pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii Skworcu patyczki na szaszłyki Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój na kawałki. Z parówki usuń folię, również pokrój. Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i potnij na wstążki wzdłuż najdłuższego brzegu. Zacznij od wstążki z ciasta, nabij na wykałaczkę i przeplataj
Z Kuchni Do KuchniMoje dziecko od walentynek wszystko chciałoby w kształcie serduszka. Robiłam mu już taką pizze, potem ciasteczka i jeszcze śniadanie z parówką i jajkiem. Zachwycony był, bo parówki uwielbia ( nie wiem czemu ), no i jajko też zje. Musiałam mu tylko z obu stron podpiec, bo żółtko musi być ścięte konkretnie, żeby zjadł ;)) Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: parówka jajko troszkę masełka(...)wykałaczka Parówkę ugotowałam, rozkroiłam (nie do końca), zawinęłam w kształt serduszka, spięłam na końcu wykałaczką i przełożyłam na patelnię, na której wcześniej rozgrzałam dosłownie odrobinkę masła. Jajko wybiłam i przelałam w środek serduszka. Smażymy do momentu, aż jajko nam się zetnie. Ja smażyłam z obu stron
kruche babeczkiSezon grillowy w pełni, proponuję coś innego niż kiełbasa, karkówka czy szaszłyki a mianowicie... parówki. :-) Ale nie byle jakie, bo owinięte boczkiem, nadziane korniszonem i serem. A jeśli nie przepadacie za grillowaniem - zróbcie je w piekarniku. 6 parówek 6 plasterków wędzonego boczku 3 plastry sera 2 ogórki konserwowe keczup 1. Ser kroimy w podłużne, dość cienkie paski. Ogórki przekrawamy(...)wzdłuż na pół, również kroimy w paski. 2. Każdą z parówek nacinamy wzdłuż. W środek wkładamy kawałki ogórka konserwowego i sera. Każdą parówkę owijamy plastrem wędzonego boczku. 3. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut lub grillujemy do zarumienienia. Podajemy polane keczupem, z grzankami
Szefowa kuchniParówki w cieście drożdżowym robię bardzo często na kolację chociaż mogą zastąpić i obiad. Najlepsze z keczupem, sosem czosnkowym lub jako dodatek to barszczyku. Te, które nie zjemy mrożę a po rozmrożeniu odgrzewam w mikrofalówce. Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 5 łyżek oleju 3 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 8 parówek(...)wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części (kulę ciasta dzielę na 4 potem na 8 a ostatecznie na 16 części). Zrobić długi pasek z ciasta, rozwałkować go i owinąć wokół parówki (przekrojonej na pół wzdłuż). Parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub majerankiem. Pieczemy w 180 st. C ok. 25 min. na złoty kolor
Cukiernia Pychotki