Składniki: 6 cienkich parówek dobrej jakości (u mnie Berlinki , z indyka); 2 duże cebule; 400 g makaronu (u mnie kokardki); 500 g przecieru pomidorowego; 1 szklanka wody z gotowania makaronu; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/2 łyżeczki suszonej bazylii; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Szczypta białego cukru; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Dodatkowo/do oprószenia po wierzchu: 4 łyżki startego(...)żółtego sera; Drobno posiekana natka pietruszki. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek, pokroić w cienkie plasterki. Cebule obrać, drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Zachować szklankę wody z gotowania
Gospodyni Miejskajakiś czas możemy sobie sprawić taki Dzień Dziecka. Typowym przepisem tego typu jest corn dog, czyli amerykański fast food na patyku, który je się zwykle na meczach. To parówka (hot dog) pokryta ciastem kukurydzianym lub obtoczona w płatkach kukurydzianych (corn) i smażona w gorącym tłuszczu. Raczej nie jest to zdrowe danie, ale za to ile radości! Ja mam sentyment(...)baru i ich ulubionych daniach, które specjalnie dla nich przygotowuje główny bohater grany przez Kaoru Kobayashiego. Jednym z nich są właśnie corn dogi. Składniki na 6 sztuk: 3 parówki 6 plasterków żółtego sera szczypta czarnuszki 150 g mąki 150 ml mleka szczypta rozmarynu jajko 100 g pokruszonych płatków kukurydzianych pół litra oleju ryżowego do smażenia 6 patyczków do szaszłyków
Ugotowane pozamiatanepopełniam kolejny wpis terenowy. Nie ważne czy jesteście na biwaku, pikniku, plaży, działce czy nad jeziorem tak jak ja. Jedna z najprostszych opcji to szwedzkie hot dogi czyli bułka, parówka, sałatka szwedzka (taka z ogórków w słoiku) i ketchup. Parówki mają to do siebie, że aby były zdatne do spożycia, nie muszą być ugotowane. Dla naszego komfortu wystarczy, że będą(...)ciepłe. Bierzemy czarny garnek, wkładamy do niego parówki i owijamy wszystko folią spożywczą. Wystawiamy na słońce, promienie grzeją w garnek, a folia, która wpuszcza je do środka, nie pozwala uciec nagrzanemu powietrzu. Po niedługim czasie parówki są już ciepłe. Działa to w podobny sposób, za pomocą którego ludzie czasem pieką psa w samochodzie lub nawet dziecko. Składniki: - jakaś parówka
Kryzysowa Książka KucharskaGotowane parówki wzbudzają we mnie odrazę. Ta forma jest o niebo smaczniejsza. Proporcje na 4 parówki = 8 małych parówek, czyli 16 placuszków. 8 małych parówek 1 szklanka kefiru 1 szklanka mąki 1 1/2 łyżeczki kminku 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Kefir, mąkę, jajko i przyprawy wymieszać na jednolitą masę trzepaczką. Ewentualnie można dodać 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia. Do masy dodać kminek i wymieszać równomiernie. Na patelni rozgrzać olej. Z parówek ściągnąć folię i przekroić wzdłuż na pół. Każdą parówkę oblepiać w cieście z każdej strony i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać na ciepło np. z sosem pomidorowym. marcelina
Czerwony Gupikmiło rozpocząć dzień? Oczywiście do dobrej kawy :) I równie dobrego śniadania :) Takimi sercami z parówek na pewno zaskoczycie swoją drugą połówkę :) Bardzo szybko się je przyrządza a efekt - sami widzicie :) W końcu przez żołądek do serca, nieprawdaż? ;) Składniki: parówki (dowolna ilość) - ja użyłam tych od Nove jajka (po jednym jajku na każdą parówkę) sól, pieprz Z parówek zdjąć osłonkę. Przeciąć(...)więcej jak 3/4 wysokości. Następnie dwa końce wywinąć na zewnątrz, złączyć i spiąć wykałaczką. Powstałe serca podsmażyć z jednej strony na patelni. Następnie je obrócić, a do środka każdej parówki wbić jajko. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, żeby jajko nie rozlało się poza pole parówki. Zmniejszyć ogień i przykryć. Smażyć tak długo, aż jajko się zetnie. Przed podaniem wyjąć wykałaczki
My simple kitchenFaszerowane parówki to świetny pomysł na przekąskę lub ciepłą kolację. Parówki w tym wydaniu smakują wyśmienicie, ja robiłam bez cebulki ale ich smak jest niepowtarzalny. Polecam spróbować są łatwe i szybkie w wykonaniu na pewno nie pożałujecie:) Przepis podpatrzony tutaj (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI : 7 parówek, 1 ogórek konserwowy, 1 średnia cebula jeśli ktoś lubi, 100 g żółtego sera(...)PRZYGOTOWANIE: Ser żółty kroimy w małą kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę i ogórka kroimy w małą kostkę. Ser, ogórka, cebulę i ketchup mieszamy ze sobą. Z parówek usuwamy osłonki i nacinamy je wzdłuż ( można delikatnie wyciąć rowek wzdłuż parówki , żeby zmieściło się więcej farszu). W środek kładziemy porcję farszu. Parówki zapiekamy około 10 minut w 200 stopniach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJajka i parówki... duet w sam raz na śniadanie (oczywiście nie tylko). Warto czasami "zaszaleć" i z banalnych produktów zrobić coś mniej banalnego (a przynajmniej ciekawie wyglądającego). Idealne na śniadanie, kolację, a także na obiad w ramach jajka sadzonego. Robi się prosto, lecz trochę dłużej niż zwykłe jajko sadzone. Tak podane jajka i parówki zaciekawią na pewno każdego :) Składniki(...)jeden taki krążek/koszyczek): 2 parówki + kilka wykałaczek 2 jajka sól, pieprz, zioła (wszystko do smaku) olej do smażenia Parówki obieramy z flaczka i nacinamy tak jak na zdjęciu (ważne żeby nie naciąć za bardzo, żeby potem nam parówka nie pękła). Końce parówek łączymy wykałaczkami i smażymy z obydwu stron na wysmarowanej tłuszczem patelni do zarumienienia. Następnie wbijamy jajka
Jedzeniomanianajlepsze pomysły powstają z braku pomysłu na obiad... ;) Zastanawiając się z moim lubym, co by tu przetrącić z okazji obiadu i nie mając żadnego pomysłu, zaczęliśmy żartować, że parówki. No i jak to w naszej kuchni, przeszliśmy od żartów do czynów - parówki, ciasto francuskie, ser i sos trafiły do mojego zakupowego koszyka, a następnie na kuchenny blat(...)sposób powstała smaczna i sycąca przekąska, która z powodzeniem zastąpiła obiadek. Parówki możecie zastąpić mini kabanosami, wtedy wyjdzie Wam 2 razy więcej takich smakołyków i możecie je podać w trakcie imprezy. Potrzebne nam: - 2 opakowania ciasta francuskiego - 8 dużych lub 16 małych plastrów sera żółtego - keczup - 8 parówek - olej po posmarowania ciasta - zioła prowansalskie Przygotowanie: Każdy płat ciasta dzielimy
W poszukiwaniu inspiracjiprzepis zawsze się sprawdza, wtedy gdy mamy mieć gości, a mało czasu na dłuższe siedzenie w kuchni. Przepyszne danie i bardzo wciągające. ;-) Składniki: 10 cienkich parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 plastrów sera żółtego. keczup lub sos do polania gotowych parówek Sposób wykonania: Parówki obrać z folii i przeciąć na pół, tak aby powstało 20. Ciasto(...)francuskie podzielić na 20 prostokątów. Na każdym prostokącie kłaść połowę plasterka sera a na to parówkę. Zrolować ciasto wraz z parówką i lekko docisnąć końce ciasta tak, aby ser nam nie wypłynął podczas pieczenia. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej parówki zawinięte w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj na śniadanko polecam zapiekane parówki z serem, bo śniadania nie muszą być nudnym posiłkiem 😉 Parówki podane w ten sposób to również idealny pomysł na szybką przystawkę na imprezę. Idealnie smakują z grzankami lub bagietką! Składniki: parówki - bez folii :) kilka plastrów żółtego sera zioła prowansalskie słodka lub ostra papryka (w proszku) Przygotowanie: Kratkę w piekarniku wyłóż papierem do pieczenia. Parówki(...)żółty ser (pokrojony w paski lub starty na tarce). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 8 -10 min. - opcja grill. Po 5 minutach otwórz piekarnik i parówki posyp przyprawami - grilluj kolejne 3-5 minut. PS. Jeżeli parówki będą formą przekąski to każdą z nich przekrój wcześniej na 2-3 części
Alutka-GotujeLeczo parówkowo- pieczarkowe jest bardzo szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil i mamy ciepły, pożywny posiłek na chłodne wieczory lub jako danie obiadowe. Do lecza wykorzystałam parówki na dzień dobry z szynki, które otrzymałam od Henryk Kania . Parówki na dzień dobry z szynki zawierają aż 93% mięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie(...)zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki. Składniki: * 5 parówek na dzień dobry z szynki * 6-7 większych pieczarek * 1/4 czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 2 łyżki masła * sól i ostra papryka do smaku * pół łyżeczki majeranku * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * woda Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle
Zrób to smacznieZastanawiam się czy też macie też ten sam problem w identyfikacji czy to parówki czy serdelki. Do tej pory nie wiem. Kiedyś myślałam, że grube to serdelki a cienkie to parówki. Chyba się myliłam bo i te grube też bywają nazywane parówkami. Mimo problemu z nazewnictwem dzisiaj przedstawiam pastę parówkową ( czy serdelki czy parówki nie ma znaczenia ) na kanapki(...)śniadania pasowała idealnie. Składniki: 2 grube parówki 1 spora łyżka majonezu light ½ małego pęczka szczypiorku Pieprz Wykonanie: Parówki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy mikserem/ blenderem. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem. Mieszamy. Szczypiorek siekamy i umieszczamy w paście. Ponownie mieszamy lecz delikatnie. I już można smarować kanapki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyCzyli parówki w cieście smażone w głębokim oleju lub frytkownicy. Wszystko by było fajnie gdyby nie to że dla mojego męża 200 ml mąki to to samo co 200 g więc musiałam mu udowodnić że tak nie jest. Za sprawą jego błędu musiałam podwoić pozostałe składniki i wyszła nam nieziemska ilość ciasta więc w ruch już poszły dodatkowo pieczarki, krążki(...)Składniki podaje dla naszej wielkiej michy ciasta. Składniki (ciasta z tych składników i tak zostanie więc spokojnie można w ramach upodobań zwiększyć liczbę parówek, pieczarek lub cebuli) patyczki do szaszłyków 250 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 4 jajka 400 ml mleka 2 łyżeczki soli 8 łyżek cukru 2 łyżki proszku do pieczenia olej 10-12 parówek
Piekielna Kuchnia PatiPana Męża udziału. Wczorajsze ćwiczenia relaksacyjne przy wyrabianiu Drożdżówki z dżemem truskawkowym i kruszonką , okazały się skuteczne tylko połowicznie i stan rozdrażnienia w stosunku do małżonka nadal trwa. Parówka-serce w towarzystwie jaja sadzonego - oto romantyczny związek doskonały! :) Składniki na porcję dla 1 osoby - wyłącznie dla Pani Żony, bo Pan Mąż nie zasłużył... : 1 parówka 1 jajko 1 łyżka(...)oleju rzepakowego sól, pieprz - do smaku Parówkę obrać z osłonki. Przeciąć wzdłuż w jej połowie, z jednej strony zostawiając nie nacięty koniec ok 1,5 - 2 cm. Wygiąć końce parówki na zewnątrz, formując kształt serca. Spiąć wykałaczką. Na rozgrzanym oleju i średnim ogniu chwilę podsmażyć parówkę z jednej strony. Odwrócić i wbić ostrożnie do środka jajko - uważać, aby żółtko się
Grunt to przepis!alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał tu .Wyszły pyszne. Gorąco polecam zamiast kanapek, świetnie się sprawdzą na wycieczkach, piknikach. Z podanych składników spokojnie wyjdzie o 1-2 hot dogi(...)oleju 300 ml ciepłego mleka Dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżka mleka do posmarowania hot dogów sezam lub mak lub sól gruboziarnista i przyprawy typu oregano, bazylia Nadzienie 5 parówek (ja użyłam z Lidla z szynki wieprzowej) 5-7 plasterków sera 10 cienkich pasków papryki po łyżeczce na każdego hot doga kukurydzy konserwowej ketchup lub koncentrat pomidorowy Robimy
Piekielna Kuchnia Pati