Parówki w cieście francuskim zna chyba każdy. Osobiście najczęściej wybieraną przeze mnie wersją ich przygotowania jest ta, gdzie ciasto francuskie kroimy na paseczki i owijamy parówkę. Nie dość, że ładnie się prezentują, to jeszcze ten sposób jest dosyć podzielny. Moja dzisiejsza propozycja, jest może nieco bogatsza składnikowo, jednak z jednego płata ciasta francuskiego przygotujemy zaledwie 4 parówki. Dodatek w postaci(...)musztardy nieco zaostrza smak całości. 1 op. ciasta francuskiego 4 plastry sera np ementaler 4 cieniutkie plastry wędzonego boczku 4 łyżeczki prażonej cebuli (opcjonalnie) 4 parówki musztarda ketchup 1 żółtko – opcjonalnie Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 4 prostokąty (powinny być nieco dłuższe od parówek). Na każdy prostokąt kładziemy plaster ementalera oraz plaster boczku (ser powinnien być mniejszy od ciasta
Smaki Na TalerzuDawno nie było parówek w cieście drożdżowym..część zrobiłam tradycyjnie tylko parówka w środku, a do tego sosik do wyboru.. .remulada lub sos barbecue ..a część też z parówką, ale ciasto posmarowałam sosem barbecue , posypałam serem żółtym i dopiero położyłam parówkę.. 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyzki oleju 1 jajko(...)łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży parówki ser żółty sos barbecue remulada Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko .Pokroić w paseczki ok 2-3 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.[ewentualnie posmarować ciasto
Moje domowe kucharzenieDomowa alternatywa dla hot-dogów ze stacji paliw czy marketu – chrupiące, puszyste ciasto z nutą oregano, do tego ketchup, musztarda i dowolne warzywne dodatki. Parówki w cieście to szybka, tania i smaczna przekąska, a jeśli kupicie parówki z szynki, nie będziecie mieć wyrzutów sumienia, że jecie tzw. „junk-food”. Dobry pomysł na jakiekolwiek przyjęcia lub do zagryzania podczas pracy(...)pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie wyciągamy je z miski i porcjujemy na 6 w miarę równych części. Najłatwiej będzie lekko uformować ciasto w duży prostokąt o szerokości równej długości parówki i pociąć go na 6 węższych prostokątów. Na każdym z nich, na środku, kładziemy po parówce i owijamy je ciastem, dokładnie sklejając miejsce złączenia ciasta (można pomóc sobie kroplą wody
Nerds KitchenMając na myśli parówki, mam na myśli nie pierwszy lepszy twór napotkany w sklepie z 20 % MOM-u, a Parówki z szynki z linii Maestro Henryk Kania , które zawierają 93% mięsa z szynki, nie zawierają w sobie fosforanów, ani glutaminianu sodu. Takie parówki możemy spokojnie spożywać na wspólne śniadania z rodziną, a także na szybkie śniadania, zapewne(...)bardzo często zdarza się Wam, tak samo jak mi, że nie macie czasu na żmudne przygotowywanie kanapek. Moją dzisiejszą propozycją jest podanie parówek w wersji nieco zajmującej więcej czasu niż ich podgrzanie, ale za to bardzo smacznej i na prawdę wartej zachodu. Parówki wychodzą przepyszne, wzbogacone chrupiącymi i ciągnącymi składnikami. Ach! Co to było za śniadanie!? :D Potrzebujemy
MamaOskarkarodzaj pieczywka ze względu na nieskończony niemalże wachlarz możliwości nadzienia - przez to nigdy się nie znudzi! Do tej pory praktykowałam już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym(...)Mini-chlebki nadziane salcesonem Buła z parówką na drugie śniadanie Dzisiejszy eksperyment to połączenie mąki pszennej i żytniej , oraz dodanie do ciasta ciemnego, aromatycznego piwa porter oraz miodu . Do tego ulubiona parówka , ser żółty , ananas i szczypta cebulki prażonej . Całość zwieńczona solidnym chlupem Ketchupu Premium od FOLWARK - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej
Grunt to przepis!dawno poza wiekiem szkolnym. Tornistra do pracy nie dzierży. Ale drugie śniadanie ze sobą nadal chętnie zabiera! A co najbardziej pasuje na drugie śniadanie? Oczywiście, że pożywna buła z parówką ! Temat buły smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi(...)pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Dziś prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane nieśmiertelną parówką , pieczarkami oraz żółtym serem . Intrygującego posmaku dodają
Grunt to przepis!Parówki i ciasto na pizzę mój syn mógłby jeść każdego dnia, ale takiego połączenia codziennie się przecież nie da ! Postanowiłam mu coś wykombinować i 2 w 1 przygotować. Ciasto na pizzę wyrobiłam, ser pokroiłam, parówki poukładałam, przypraw dodałam, ciasto złączyłam i piekarnik na 200 ° C nastawiłam. Po upieczeniu w paski pokroiłam i ketchup dołożyłam. Dzieci po pasku zjadały(...)tylko się oblizywały, bo to co chciały, to miały :) Składniki: 5 szt. parówek Nove z serii Natura, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka suszonej bazylii. 100 g sera żółtego, ciasto: 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, ¼ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, 100 ml ciepłej wody, ponadto: mąka do podsypania, 1 łyżka startego sera żółtego. Przygotowanie: Ciasto
Moniki SmakołykiParówki otulone w ciasto francuskie. Tylko 3 składniki, a jakby się uprzeć i pominąć białko to nawet i dwa. Oczywiście można zadać sobie więcej trudu i sklepowe ciasto francuskie zastąpić domowym (pisałam o tym tutaj ). Takie przekąski sprawdzą się rewelacyjnie podczas imprezy. Moja rodzina uwielbiam parówki w takim wydaniu, tak samo, jak ostatnie sakiewki . Zamiast 8 tradycyjnych parówek można(...)użyć 16 małych, nie będzie trzeba ich wtedy przekrawać na pół. Polecam! Składniki: (na 16 sztuk) 1 op. ciasta francuskiego (275 g) 8 parówek 1 białko do posmarowania Przygotowanie: Parówki przekroić w pół otrzymując 16 mniejszych paróweczek (równie dobrze można użyć kupnych mini parówek). Ciasto francuskie rozwinąć z papieru, pokroić na długie paski o szerokości ok. 1 cm. Paseczki nawijać
Nastoletnie WypiekanieTaką wersje krokietów po raz pierwszy jadłam u mojej teściowej. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem parówki z naleśnikami. Kto jeszcze nie jadł, polecam spróbować. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki : 2 jajka 7 łyżek mąki 200 ml mleka (4/5 szklanki) 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Farsz(...)parówki 2 ogórki konserwowe (60 g) 1 papryka konserwowa (70 g) 6 plasterków sera żółtego Panierka: 2 jajka bułka tarta sól Przygotowanie: Ciasto na naleśniki: Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto i piec 6 naleśników. Ugotować parówki. Pokroić ogórki, paprykę i ugotowane parówki w słupki o długości 10 cm. W naleśniki wyłożyć po plasterku
KuchniaWeDwoje.plIdealny pomysł dla dzieci. Zwijane parówki w cieście francuskim są przepyszne, u mnie zniknęły naprawdę szybko. Wnuki pokochały to danie i prosiły o dokładkę, a teraz kiedy tylko przyjadą do mnie w odwiedziny pytają o Faraona :D Są szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo PYSZNE(...)CZAS: 1-30 min -PORCJE: 4 Jeśli przepis Wam się podoba, komentujcie :D Szybkie faraonowe parówki 4-5 parówek cienkich 1/2 opakowania ciasta francuskiego garść szczypiorku 1 plasterek sera żółtego keczup roztrzepane jajko Najpierw nacinamy parówkę, z jednej strony na środku do środka parówki wzdłuż, a po bokach po troszku
Gotuję TestujęKapuśniak z parówką to moje jedno w wielu ulubionych dań z dzieciństwa. Mama zawsze podawała je z kromką chleba posmarowaną masłem. Kapuśniak z parówką może być samodzielnym daniem lub też przystawką. Kapuśniak z parówką można w fazie końcowej doprawić pomidorami – uzyskacie pomidorowy kapuśniak z parówkami. Składniki na: Kapuśniak z parówką jedna średniej wielkości główka... Read More The post Kapuśniak(...)parówką appeared first
Magiczny GarnekZapiekane parówki z serem i śliwką, zawinięte w boczek to ciepła przekąska niejednej imprezy z czasów PRLu. Szybko można je przygotować, odstawić i czekać na odpowiedni moment, kiedy to trzeba wstawić je do piekarnika. Można wstawić wszystkie naraz, albo dawkować emocje ;) Jest tylko jedne małe ale... kiedyś parówki były inne.... parówki, śliwki wędzone (suska sechlońska), ser żółty, boczek wędzony, wykałaczki(...)Parówki przeciąć w poprzek na pół (mamy jeść bez talerzyka, więc kawałki nie mogą być duże). Naciąć w środku wzdłuż. Ser pokroić w troszkę grubsze plastry a następnie w paski wielkości otworów w parówce. Kawałek sera i śliwkę włożyć w nacięcie w parówce. Zawinąć boczkiem, spiąć wykałaczką. Końce parówki naciąć na krzyż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówOstatnio w poszukiwaniu halloweenowych inspiracji kulinarnych natknęłam się na zdjęcia parówkowych ośmiorniczek. A że w lodówce miałam kilka parówek - od razu spróbowałam je zrobić w domu. W sobotę rano takie oto stworki pojawiły się u nas na śniadanie;) Składniki: kilka parówek garstka goździków łyżka oleju rzepakowego pieprz (opcja) Przygotowanie: Przygotowanie ośmiorniczek jest bardzo proste i naprawdę szybkie. Parówki (wybieramy(...)wysokiej jakości) przekroić tak, aby powstały ok. dziesięciocentymetrowe kawałki. Jeśli parówki są dłuższe (moje były), trzeba pokroić je na trzy części - odmierzyć po 10 cm od końcówek, wtedy powstanie jeszcze kilkucentymetrowy kawałeczek na środku. Kawałki parówek kładziemy na desce do krojenia, zostawiamy ok 3 cm i kroimy resztę wzdłuż na pół, następnie na 4 i na 8 części - tak powstaną
Kulinarne Inspiracjesmażąc jej na oleju, maśle czy innych tłuszczach sprawiamy, że staje się bardziej delikatna, lżejsza i mniej kaloryczna :) Można wzbogacić ją różnymi dodatkami, np. pomidorami, szczypiorkiem, wędliną czy właśnie parówką. Ale ale :D Parówka, którą użyłam to parówka sojowa chili od Polsoja . Nadała potrawie pikanterii i wzbogaciła o kolejną porcję białka :) Mimo, że parówka to nadal zdrowo i lekko :) Składniki(...)łyżki mleka - 2 jajka - sól - parówka chili Polsoja Parówkę pokroić w talarki. Jajka rozbić i rozbełtać z mlekiem, dodać parówkę. Wylać na patelnie, ciągle mieszając, aż do ścięcia się jajek. Uwaga! Nie należy zbyt długo jej smażyć, ponieważ stanie się sucha i twarda, a taka nie jest już smaczna :) Można podać z warzywami i szczypiorkiem
Zdrowie na języku :P