Sezon grillowy już się rozpoczął, z tej okazji zapraszam na pyszne szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :) Składniki na 9 szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki(...)oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony pieprz do smaku CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN CZAS SMAŻENIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą. Kurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm (potrzebujemy 27 kostek). Wkładamy do marynaty, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeżeli planujemy wieczornego grilla, kurczaka najlepiej
My Culinary ArtKurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podanie piersi z kurczaka. Głęboki grzybowy aromat świetnie pasuje do delikatnego mięsa i kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników i mamy coś innego niż zwykle. Smak sosu i nadzienia będzie zależał od użytych grzybów – najlepiej użyć mieszanki różnych gatunków: podgrzybków, borowików, maślaków, kurek itp. Jeśli nie przepadacie za grzybami leśnymi można użyć(...)tych hodowlanych np. suszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć
Poezja smakuSałatka winogronowa z kurczakiem to jedyna sałatka w mojej rodzinie, która na pewien czas przebiła klasyczną sałatkę jarzynową. Słodkie, różowe winogrona, majonez z rodzynkami oraz złocista kukurydza tworzą świetną, choć nietypową mieszankę, w której każdy składnik jest ważny. Dodatek kurczaka sprawia, że sałatka jest syta i może stanowić po prostu danie kolacyjne. Warto spróbować – w końcu jest to ulubiona(...)sałatka mojej babci. Niemal zawsze gości na rodzinnych imieninach, urodzinach, parapetówkach czy na sylwestra.Sałatka winogronowa z kurczakiem:pierś z kurczaka (podwójna)ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka)ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej)1 puszka kukurydzymajonez lightodrobina soku z cytrynygarść rodzynkówcurry w proszkusól morskaświeżo mielony pieprz Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką curry
Poezja smakuDziś przedstawiam przepis na proste, łatwe i bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka zapiekane w pomidorach wraz z bakłażanem, cukinią i dużą ilością ziół. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPiersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami(4 porcje)Składniki:4 łyżki oliwy z oliwek(...)serca posól, pozostaw go tak na 30 minut, po czym opłucz pod zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami.Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem.Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż kurczaka skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minuty do ładnego zarumienienia, po czym odwróć
karmelowyPrzepis na pikantne skrzydełka z kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce i aromatycznej marynacie, to świetny pomysł na przekąski nie tylko karnawałowe! Te doskonałe, pikantne skrzydełka sprawdzą się na każdą imprezę jako pyszna i aromatyczna przekąska dla gości. Nasze skrzydełka imprezowe otoczone są panierką z płatków kukurydzianych i smażone w głębokim tłuszczu. Skrzydełka są pikantne i bardzo soczyste w środku oraz(...)super chrupiące na zewnątrz. Chrupiące skrzydełka smażone to pomysł na dość proste w wykonaniu, niedrogie i wyjątkowo pyszne danie z kurczaka. Wystarczy pikantne skrzydełka zamarynować, następnie obtoczyć w panierce i usmażyć. Z czym podać pikantne skrzydełka z kurczaka? Tak przygotowane skrzydełka świetnie smakują z keczupem, sosem czosnkowym oraz sosem BBQ. Znakomitym dodatkiem do nich będą też z pewnością chrupiące frytki
Kuchnia Na WypasieCurry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc świetnie podkręci nasz metabolizm) oraz bardzo zdrowa. Kolendra oraz imbir mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Kolendra pomaga oczyścić organizm z toksycznych metali, ma działanie bakteriobójcze(...)stosowaniu powoduje niedobór witaminy B1, więc należy uzupełniać dietę w tę witaminę. Imbir natomiast jest świetny przy przeziębieniach, łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, ułatwia trawienie, poprawia koncentrację. Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym to idealne danie na chłodne i deszczowe dni. Poprawi nam nastrój, rozgrzeje i rozprawi się z przeziębieniem. Składniki laksy: (6 porcji) 1 kurczak (najlepiej zagrodowy, z wolnego
Moja Delicjapotrawie to, że do przygotowanej ryżowej bazy możemy dodać ulubione składniki i w efekcie za każdym razem otrzymamy nieco inne danie. Moja dzisiejsza propozycja to risotto z kurczakiem i cukinią. Do przygotowania 4 solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki(...)smażenia dwie łyżki masła sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszankę ulubionych ziół (w tym przypadku łyżeczkę bazylii i cząbru, odrobinę rozmarynu i kminu rzymskiego) Na początek przygotowuję cukinię i kurczaka. Cukinię kroję w półplasterki o grubości około 1 cm, skrapiam oliwą- cukinia nie powinna w niej pływać, ale jednak dobrze żeby każdy kawałek był nią pokryty. Kurczaka kroję na mniejsze
PichceniomaniaCałość stawiamy na małym ogniu i rozpuszczamy, mocno podgrzewając. Do gorącego masła z przyprawami dodajemy posiekane listki świeżego rozmarynu. Zdejmujemy mieszankę z ognia i rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C. Kurczaka oczyszczamy, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Pod skórkę na piersiach i na udach kurczaka, delikatnie ją oddzielając od mięsa, powoli, tak żeby nie podziurawić skóry – wkładamy po kilka półplasterków cytryny(...)Kominek na formie zabezpieczamy nakładając na niego kawałek folii aluminiowej. Kurczaka smarujemy od środka rozpuszczonym masłem i nakładamy go na formę, sadzając go elegancko na kominie i ziemniakach. Całego kurczaka dokładnie smarujemy pędzelkiem masłem z czosnkiem, cytryną i ziołami. Lekko smarujemy z wierzchu warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc
Karo in the KitchenKurczak przyrządzany na wszelakie sposoby, przez swoją uniwersalność, umiłowany przez wiele osób. Moje małe córki zazwyczaj jadają go pod postacią kotlecików. Zdarza się, że każde inne mięso ma nazwę "kurczaka", wiem wtedy, że mięso będzie zjedzone. Dlatego dbam o to, aby zaopatrzyć się w zdrowy drób. Wystarczająco innej chemii jest już dookoła. Kurczak świetnie komponuję się z warzywami, one nadają(...)smaku, aromatu, koloru. Już nie raz pisałam, że uwielbiam kolorowe dania, a jeśli mogę, to połączyć ze zdrowym smakiem, cóż więcej pozostaje. Gotować i zajadać. SKŁADNIKI: podudzia z kurczaka 5 szt (według naszych potrzeb) 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę 2 pomidory świeże 4-5 ząbek czosnku 1 czerwoną cebulę olej rzepakowy
Basia w kuchniKurczak po andaluzyjsku albo po prostu kurczak po hiszpańsku, to kurczak z bakłażanem, pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Kurczak po andaluzyjsku może być podawany samodzielnie, z ryżem, z wybraną kaszą albo z bagietką. Składniki: 2-4 piersi z kurczaka 2 duże pomidory albo 1 puszka(...)opcjonalnie 1-2 czerwone papryki przyprawy: oregano (1 łyżka), bazylia (garść), papryka słodka (1-2 łyżki), chili (0.5- łyżeczki), sól,pieprz – do smaku 1-2 łyżki oliwy Wykonanie: Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, odstawić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek poszatkować, boczek pokroić w drobną kostkę. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, połówki
Pociąg Do KuchniWitam po wakacjach, przez dwa miesiące troszkę Was zaniedbałam, więc zaczynam to nadrabiać :) Na początek proponuję soczystą pierś z kurczaka, duszoną z warzywami. Polecam to danie, jest pyszne i zdrowe. Zasmakuje Wam na pewno. Szczerze polecam mrożonkę z tego marketu KLIK jest tania i bardzo dobrej jakości. Przypominam też o konkursie(...)wygrania pyszne sosy :) KLIK :) 2 piersi z kurczaka Marynata: *ilość przypraw dostosowana do własnych upodobań Przyprawa do kurczaka (złocista) Cebulka liofilizowana kupuję w KLIK Czosnek granulki Imbir Chilli Zioła prowansalskie Pieprz bałkański Pieprz cytrynowy Olej smakowy-cytryna bazylia Sos sojowy ciemny Sos Worcester Warzywa mrożone (mieszanka chińska
Takie tam pichcenieDomowy burger z kurczakiem i mozzarellą to chrupiąca, lekko zarumieniona bułka posmarowana musztardą, przełożona grillowaną, soczystą piersią z kurczaka, świeżymi listkami szpinaku i plasterkami mozzarelli. Świetna na ciepło, ale ze smakiem ją zjemy również zabraną do pracy lub szkoły. Smakosze rukoli mogą z powodzeniem zastąpić nią świeże listki szpinaku. Składniki: (4 porcje) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka(...)mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g sera mozzarella w kulce garść świeżego szpinaku lub rukoli 4 łyżki ulubionej musztardy 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem) Przygotowanie: Przygotować marynatę do kurczaka: Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą
Moja DelicjaPieczony kurczak jest jednym z prostych i rzec można samo przygotowujących się obiadów. Wystarczy wcześniej go zamarynować, ułożyć w naczyniu i włożyć do piekarnika - który resztę wykona już sam :) Tak się składa, że ostatnio gościły u mnie pieczone pałki z kurczaka, które przygotowałam w innej niż klasyczna odsłona. Zostały upieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki. Jak smakowało danie ? Koniecznie(...)przekonajcie się sami :)) Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki SKŁADNIKI : 5 pałek z kurczaka 100-150 g brokuła 1 garść czerwonej porzeczki marynata: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól morska pieprz do smaku 50 ml oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE : Pałki z kurczaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOdpowiednio przygotowana i krótko grillowana pierś z kurczaka smakuje naprawdę genialnie! Dzięki wielogodzinnemu marynowaniu calutkie mięso przesiąka smakiem i aromatem przypraw i nabiera wspaniałej struktury. Wielokrotnie eksperymentowałam z marynatami do kurczaka na grilla i w wyniku tychże eksperymentów powstały moje trzy ulubione marynaty - biała, żółta i czerwona. Czyli ziołowo- czosnkowa, orientalna- shoarma i pikantna- paprykowa. Każda z nich jest pyszna(...)wyjątkowa na swój sposób. Biała jest niezwykle delikatna i aksamitna, żółta pachnie orientalnym curry, a czerwona swoim ognistym kolorem mówi sama za siebie :) Kurczaki tak szybko zniknęły z rusztu, że niestety nie wszystkie udało mi się sfotografować. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych. SKŁADNIKI
DefinicjaSmaku