Lekkie dietetyczne roladki na parze z jesiennymi warzywami czyli dynią i batatem. W towarzystwie sosu tzatziki stanowią smaczne towarzystwo. Roladki z sosem są bardzo dobre. Dzięki przyprawą nie są mdłe a aromatyczne. 1 pierś z kurczaka 1 batat mały 1 kawałek dyni wielkości batata przyprawa do kurczaka czubryca czerwona sól, pieprz 2 liście laurowe natka pietruszki olej rzepakowy 2 ząbki(...)oliwy bazylia Pierś z kurczaka kroję na trzy części i delikatnie rozbijam, posypuje przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i odstawiam na 30 minut. W tym czasie obieram batata i dynię.Warzywa ścieram na tarce jarzynowej osobno. Najpierw przesmażam dynię na oleju, doprawiam solą, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany, podlewam odrobiną wody żeby dynia zmiękła. Przekładam na talerz. Na tej samej
wesoła kuchniaJeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki(...)mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny 4 łyżki kremu czekoladowego bądź dowolnego dżemu 3 łyżki margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy
mecooksKotlet to ulubiona forma jedzenia mego syna. Jak się okazuje mimo składanych deklaracji uległ ich smakowi i aromatowi. Jadł aż mu się uszy trzęsły choć twierdził, że "on dyni nie lubi". Każdy próbujący tego dania wydawał się mile zaskoczony. Tylko niestety zapach smażonego pozostał w mieszkaniu na długo. Pomysł pochodzi z bloga Wegan Nerd , zmodyfikowałam go lekko na sposób(...)wegański. Pachnace kotlety z dyni ok 700 g dyni (najlepiej mięsistej typu hokkaido lub piżmowa) 1-2 garści bułki tartej 1 cebula 2-3 pomidory suszone z oleju 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki garam masali 1/3 łyżeczki papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego parmezanu sól do smaku olej do smażenia Dynię przekrawamy na pół i pieczemy do miękkość
Dzieje kuchennej Wiewiórymiałam przyjemności smakować wszystkich rodzajów dyni, ale kilka się zdarzyło. Z moje skromnego doświadczenia wynika, iż dynia piżmowa wykazuje się najbardziej wyrazistym smakiem. Jej dodatkowym atutem jest również kształt. Pięknie się prezentuje na talerzu w wersji faszerowanej, na którą Was teraz zapraszam. SKŁADNIKI: 1 dynia piżmowa 4 łyżki kaszy kuskus (przygotowanej w/g opakowania) 6 suszonych pomidorów w oliwie(...)plasterków bekonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ser camembert 1/2 łyżki posiekanych listków selera naciowego sól pieprz A jak to zrobić: Dynię przekroić na pól i wydrążyć pestki. Miąższ ponacinać w kostkę, nie przecinając skóry. Skropić odrobina oleju (zalewa z suszonych pomidorów), włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Wdrążyć cały miąższ, uważając aby nie uszkodzić skóry
Kuchnia w opałachgustu każdemu ! Można je podać prosto z wody lub też odsmażyć. Moje ulubione – z dodatkiem masła szałwiowego, posypane dużą ilością grana padano. Skusicie się ? Składniki (4 porcje): 1 dynia hokkaido (około 1 kg) * 1/2 kg ziemniaków 1 niepełna szklanka mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki sera grana padano – drobno startego + dodatkowo odrobina(...)zmielony pieprz, 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 jajko 1 żółtko Masło szałwiowe: 3 czubate łyżki masła, kilka listków świeżej szałwii * waga po pozbyciu się nasion: 800 g Wykonanie: Przygotuj dynię: Umyj ją i pokrój na kilka kawałków. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piecz w 200 C około 45 – 60 minut
Moja pasja smakuTeraz w okresie jesiennym stragany pełne dyni. A, że natknęłam się na zdjęcia pięknych bułeczek w kształcie dyni i bardzo mi się spodobały to musiałam je upiec. Nie chciało mi się robić puree z dyni więc starłam surową dynię i w ekspresowym tempie powstały takie oto pyszne bułeczki. Składniki: Ciasto: 270 g mąki chlebowej T750 110 g mąki orkiszowej T650(...)suszonych drożdży 125 ml mleka 1 jajko 50 g stopionego masła 100 g startej dyni 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego Do posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka orzechy pekan Ale-raj Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę chlebową, wsypać mąkę orkiszową, sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać letnie mleko, rozpuszczone letnie masło wbić jajko
Ala piecze i gotujedobry w niedzielę :) Mam nadzieję, że pogoda za oknem Wam nie straszna a zmiana czasu wpływa na Was korzystnie. Mam dla Was kolejny pomysł na jesienny obiad z wykorzystaniem dyni. Fajne rozwiązanie i dla dorosłych i dla dzieci - słodko kwaśne połączenie dyni i pomarańczy w sam raz nadaje się jesienny stół. Co potrzebujemy? 700g ziemniaków 350g mąki pszennej 2 jajka(...)szczypta soli 1/3 masła cynamon cukier trzcinowy 1/4 dużej dyni 4 słodkie - bezpestkowe pomarańcze Jak przygotować? Nadzienie do knedli : Kroimy dynię w kostkę, wrzucamy do garnka podlewamy 1/5 szklanki wody - gotujemy na małym ogniu - mieszamy. Po ok 10 minutach ponownie podlewamy 1/3 szklanki wody i przykrywamy garnek pokrywką aby nieco poddusić dynię - dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego. Do drugiego garnka
dlaSmaQdodatkiem cukru twarz już się nie wykrzywia z nadmiaru kwasu. Miałam ich w tym roku dużo. Po obdzieleniu rodziny, nadal zostało ich sporo, więc postanowiłam połączyć je z dynią. Smak i zapach są niesamowite! Składniki : 1,8 kg pigwowców (masa po usunięciu pestek) 1 kg dyni bez skóry 1,1 kg cukru Pigwa i pigwowce Pigwowce umyć i usunąć(...)nich pestki, zostawiając skórki i białe części torebek nasiennych (to naturalne źródło pektyn). Dynię pokroić w kawałki wielkością zbliżone do pigwowców. Zalać dynię i pigwowce wodą. Powinna wypełniać garnek do połowy zawartości owoców. Owoce pogotować do ich miękkości. Odstawić na trochę, by całość ostygła. Zmiksować w stojącym blenderze. Ponownie zagotować i dodać partiami cukier. Gotować do uzyskania pożądanej konsystnecji. Wkładać
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki: 1000 g miąższu z obranej dyni 500 g ziemniaków, obranych 200 g cebuli 200 g marchewki, obranej 1000 ml bulionu 1000 ml wody sól, pieprz do podania: uprażone pestki z dyni grzanki natka pietruszki wykonanie: Miąższ z dyni, ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy wodą oraz bulionem i gotujemy(...)przykryciem. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy sola oraz pieprzem. Gotową podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub grzankami i natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniazrobić z 7 ogromnymi ( jak z amerykańskiego filmu) dyniami? Przetwarzać, przerabiać i jeść :) Wyhodowane przez mojego tatę dynie przechowuję w piwnicy. A gdy mam ochotę rozkroić kolejną, muszę prosić jakiegoś rosłego mężczyznę by mi ją przyniósł do kuchni. Dynię czasem dodaję do jajecznicy albo frittaty. Robię placki, puree albo po prostu smażę na grillowej patelni i dodaję do sałatek. Dziś(...)Sałatka idealna po obżarstwie w tłusty czwartek, które przedłużyło się o cały weekend ;) Składniki na 2 porcje: ok. 8-10 liści jarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka
Bon Appetit Małgorzatymojej rodzinie krem z dyni gości tak naprawdę dopiero od roku, ale jest bardzo lubianą zupą. Dziś wersja bardzo kremowa i bardzo gęsta. Zupa została wzbogacona smakiem czosnku i kremowym serkiem również z dodatkiem czosnku i ziół. Dodatkowo przygotowałam małe ptysiaki do podania tej zupy. Nazywam je ptysiakami nie groszkiem ptysiowym bo są znacznie od niego większe. Ptysiaki wypełniłam(...)samym serkiem, który dodałam do zupy, całość świetnie się komponowała. Pestki granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kompotów owocowych. Przeważnie robione są z jednego rodzaju owoców, lub mieszanki kilku. Czy jednak wszyscy znają kompot z warzywa? - bo przecież dynia to warzywo. I okazuje się że kompot warzywny smakuje równie dobrze. Ten kompot przygotowuję jesienią, kiedy jest dostępna świeża dynia, ale swoją korzenną nutą przypomina nam już o zbliżających się(...)świętach. Uwielbiam roztaczający się w domu zapach cynamonu i goździków, a smak napoju również bardzo przypadł Nam do gustu. Korzenny kompot z dyni i żurawiny SKŁADNIKI : 300 g dyni 100 g żurawiny świeżej (może być mrożona) 4 łyżki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 8 goździków 2 łyżki octu PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Kostki dyni przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPowitanie jesieni: dynia, leśne grzyby, chrupiąca cukinia z nutą rozmarynu i pikantnym pieprzem. Smacznie, zdrowo, kolorowo. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg),2 okrągłe cukinie,200 g leśnych grzybów,100 g startego parmezanu,150 g śmietankowego serka Almette,1 szalotka,1 ząbek(...)łyżek masła,Gałka muszkatołowa,Sól,Pieprz Cayenne,Oliwa,Kolorowy pieprz i rozmaryn do dekoracji.Przygotowanie:Cukinie przeciąć na pół, wydrążyć środki, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i listkami rozmarynu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia do piekarnika wstawić również
SzczyptaSmaQprzepis wzięłam z amerykańskiej telewizji kulinarnej (którą oglądałam nałogowo będąc w Stanach). Oczywiście trochę go zmieniłam, bo np. zamiast gotowego dyniowego puree z puszki zrobiłam swoje ze świeżej dyni. Ciasto jest połączeniem tarty, sernika i ciasta dyniowego. PUMPKIN PIESkładniki na ciasto:- 300 gram mąki- 200 gram masła- 1 jajko- 1/3 szklanki cukru pudruSkładniki na masę dyniową:- 1 mała dynia(...)szklanki cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego masła)- płaska łyżeczka cynamonu- szczypta imbiru mielonegoZ podanych składników wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki.Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.Jajka utrzeć
Zgrabne GotowanieTeraz mamy sezon na dynię wiec polecam zupę krem z dodatkiem soczewicy. Jest bardzo smaczna i sycąca, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 1 szklanka purre z dyni 1 puszka soczewicy 3 szklanki rosołu 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru 0,5 łyżeczki ostrej papryki(...)Sól do smaku Prażone pestki dyni Sposób przygotowania: Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy purre z dyni oraz odsączoną soczewicę, wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą. Zupę miksujemy blenderem, przelewamy do miseczek wierzch posypujemy prażonymi pestkami z dyni
Bajeczna KuchniaThermomix przepisy. Koktajl dynia, ananas i pomarańcza. Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 300 g świeżego ananasa 200 g dyni 100 g soku wyciśniętego z pomarańczy Thermomix przepisy. Koktajl dynia, ananas i pomarańcza. Wykonanie: Ananasa obieramy ze skóry, wydrążamy twardy środek. Kroimy na plastry. Dynię obieramy ze skóry, pozbywamy się pestek, kroimy w większe części. Z pomarńczy wyciskamy(...)naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki, miksujemy czas 1 min/obr.10. The post Koktajl dynia, ananas i pomarańcza appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyPlacki serowe z dynią na słodko to moja propozycja na wykorzystanie dyni w czasie, gdy jest na nią największy popyt i podaż. Póki sezon na dynię trwa, należy maksymalnie to wykorzystać! Dorośi zazwyczaj lubią dynięi potrawy z jej udziałem, niestety nasi podopieczni nie dokońca zanimi przepadają. Dzieci natomiast lubią placki na słodko, ale jak nakłonić... Więcej The post Placki serowe(...)dynią na słodko appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekDynia, dynia, dynia… i następna zupa dyniowa, tym razem zielona, bo ze szpinakiem. Wszystkim smakowała, nawet chłopakom, chociaż myśleli, że jest to zupa z brokułem. Składniki: • kawałek dyni, ok. 3 szklanek kostki • 3 marchewki • cebula, kawałek pora • 2 garści świeżego szpinaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek zielonej pietruszki • sól, pieprz(...)smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania wrzucić umyty szpinak i posiekaną pietruszkę. Krótko zagotować. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem
To co kochamjesienna aura powoduje nie odpartą chęć ogrzania się :) Zwykła herbata może nie wystarczyć, szczególnie że bardzo często też łapie nas przeziębienie. Dzisiejsza propozycja to połączenie grzanego piwa z koktajlem. Dynia hokkaido, banan i rewelacyjne piwo w stylu witbier, charakteryzujące się posmakami kolendry i skórki curacao. Gorący koktajl pełen witamin z grupy B, beta karotenu i fosforu nasyci nas i napełni(...)chorzy. Zapraszam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: ok. 20 minut Składniki: 1 piwo w stylu witbier z browaru fortuna (dostępne w marketach i sieci żabka) 2 łyżki miąższu z dyni hokkaido bez pestek 2 małe banany obrane i pokrojone w kostkę 1-1,5 łyżki miodu Przygotowanie: 1/ Odlewamy 100ml piwa i zagotowujemy na małym ogniu miąższ z dyni. Gotujemy
Kuchnia PROzdrowotnamoże chcecie spróbować dynię na słodko? Smacznego! Składniki 1kg dyni 1 szklanka cukru orzechy włoskie wiórki kokosowe Przygotowanie Obrać i usunąć pestki z dyni, umyć i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka, wsypać cukier i przykryć. Odstawić na noc. Następnego dnia na średnim ogniu gotować około 30-40 min., aż dynia zmięknie. Udekorować orzechami włoskimi i kokosem. Podawać(...)ciepło lub na zimno. Artykuł KABAK TATLISI, czyli deser z dyni pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyWytrawna tarta rybna, z nadzieniem z dyni i ricotty, zwieńczona świeżo wędzonym łososiem. Bardzo prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, myślę że to idealne rozwiązanie dla dzieci, które nie zawsze chcą jeść ryby. Tarta z dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby(...)śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Po schłodzeniu wylep formę ciastem. MASA DYNIOWA: - 1 i 3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól - chili (jeżeli danie ma być
SMYKWKUCHNIDynia w tym roku jest dla mnie odkryciem! Oczywiście znam dynię, wiem jak wygląda i niby wiem jak smakuje ... a okazuje się , ze jednak nie wiem! Moje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe(...)pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu
Radość kipiąca uśmiechem.nadzieję, że dynia nikomu się jeszcze nie znudziła, bo mam dla Was kolejny rewelacyjny przepis na deser z jej wykorzystaniem - tartę dyniowo-pomarańczową. Dodam, że nie trzeba nic piec (jeśli oczywiście macie zamrożone zapasy puree z dyni, jak ja) , tylko wymieszać składniki, schłodzić i gotowe. Proste? Proste! :) Ale nie zapominajmy o najważniejszym, czyli smaku - tarta jest po prostu obłędna! Mamy(...)tutaj ciasteczkowy spód wypełniony przepyszną, kremową masą na bazie puree z dyni, białej czekolady, serka waniliowego i skórki pomarańczowej. Świeżo starta skórka pomarańczowa jest tutaj kluczowym składnikiem, który nadaje całości orzeźwienia i równoważy słodycz tarty. Spróbujcie koniecznie i oceńcie sami! :) Składniki: Spód: 330 g ciemnych markiz (u mnie te ) 110 g miękkiego masła Nadzienie (wszystkie składniki powinny mieć taką samą
Domowa Cookierenka AgiCzytając zachwyty wszystkich blogerek/blogerów nad dynią i ja postanowiłam coś z niej wykombinować. Szczególnie zaintrygował mnie przepis na stronie Przysmaki Karolki - uwielbiam korzenne smaki. Jednak z nieznanych mi powodów moje ciacho nie prezentuje się tak wspaniale jak u Karolki. Ale co by nie było - wygląd - jak wszyscy wiemy nie ma znaczenia - bo było pyszne! Masa jest bardzo kremowa(...)strasznie korzenna, a kruchy spód z orzechami - poezja - rozpływa się w ustach! Ciasto z dynią łatwe 25 minut plus gotowanie i studzenie pieczenie 45 minut blacha 25/35 Składniki: na ciasto * 250g maki krupczatki lub tortowej * 200g masła * 3 łyżki cukru pudru * 1 żółtko * szczypta soli * torebka cukru waniliowego * 40g zmielonych orzechów włoskich na masę * 450g miąższu dyni * 2 jajka
sierotka maRysia w kuchniclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Strona internetowa: Kuchnia Jaśka Kuronia Zupa dyniowa Jaśka Kuronia ( w moim wykonaniu) Składniki: 1.5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła(...)rondelku szklimy na 3 łyżkach oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej dynię i tymianek - wszystko smażymy ok 5 minut. Zalewamy bulionem i czekamy aż dynia zmięknie wtedy dodajemy pomidory - chwilę razem gotujemy. Dodajemy pietruszkę i wszytko razem miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki
sierotka maRysia w kuchniSpaghetti z dynią, szpinakiem i boczkiem jest kolejnym przykładem mojego kombinatorskiego umysłu - wyszło pyszne choć Ania jedząc je stwierdziła, że boczek jest zbędny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Najlepszego smaku dodaje dynia która niby smaku nie ma a jak jest w potrawie to od razu ją czuć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Spaghetti z boczkiem i dynią Składniki: 20 dag dobrego boczku 2 garści świeżego szpinaku 2 garści startej na tarce dyni (ok 1/2 kg) cebula 200 ml śmietany (użyłam 18%) spaghetti sól,pieprz, papryka słodka 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Spaghetti gotujemy al dente. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy boczek i czekamy aż trochę
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 9 płatów lasagne 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni 10 dag suszonej żurawiny 50 dag mielonego twarogu pół kostki masła opakowanie budyniu waniliowego 2 jajka 5 łyżek cukru łyżka miodu łyżka soku z cytryny kardamon, mielone goździki, imbir masło do smażenia i wysmarowania formy Sposó b przygotowania: Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy(...)maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne
Pobite gary BarbaryZapraszam na prosty, bardzo smaczny deser – tiramisu z dynią. Dobrze nasączone kawą i alkoholem, ze sporą ilością korzennych przypraw. Jest idealne na jesienne wieczory, aromatyczne, rozpływa się w ustach, po prostu pycha! Dynia dodaje ciekawego smaku. Do tego dość prosty i szybki przepis, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS . Składniki(...)500g serka mascarpone 3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam
Mała Cukierenkatyle ile się da. A już w sobotę ślub mojej przyjaciółki, teraz żyję tylko myślą o tym dniu i nie mogę na niczym innym się skupić :). Cały czas dynia, dynia, dynia. Nigdy mi się nie znudzi. Mogłabym jeść ją na śniadanie, obiad, kolację, na deser i na przegryzkę między posiłkami. Wiadomo, że w rzeczywistości długo bym tak nie wytrzymała(...)naprawdę dynia należy do jednych z moich ulubionych warzyw. Czasami weganie mają takie chwile, że muszą zjeść coś, co chociaż w małym procencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego
Be Fit Be Strongszparagowa z sadzonym jajkiem ale kiedy jest trochę czasu w zapasie, a zapasów w lodówce, można pokombinować i wtedy często wychodzi tzw. smaczne „coś z niczego”. Kiedy Franek zobaczył dynię w tej jesiennej potrawce, zapytał: mamoooo, czy to jest brzoskwinia? Powiedziałam: nie Franuś, to dynia. A w głowie pomyślałam: w sumie dlaczego nie brzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc(...)zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich
bistro mamabardziej pogańskie sposoby obchodzenia tych dwóch dni. Brytyjczycy jak wszyscy zapewne się orientują, mają swoje Halloween, pełne śmiechu, zabawy, słodkości i obrzydliwości. Domy dekoruje się budzącymi grozę szkieletami, wydrążonymi dyniami Jack-o'-lantern, pajęczynami i robalami. Dzieci przebierają się za czarownice, wilkołaki, duchy, mumie i masę innych paskudztw, by tuż po zapadnięciu zmroku wylec na ulice miast i miasteczek(...)Sernik dyniowo-fistaszkowy 150g ciastek digestive 1/4 łyżeczki cynamonu 60g masła Zagnieść wszystkie składniki na mokry piasek, ubić na dnie foremki i wstawić do lodówki. 1 szkl. puree z dyni 600g serka kremowego (typu Philadelphia) 150g cukru pudru 4 jajka 3 łyżki masła orzechowego do masy + 2 łyżki do dekoracji Dynię zmiksować z serkiem na gładko, dodając dynię po trochu
Przepysznik - BLW i nie tylkoWszyscy znają purée z ziemniaków, ale nie każdy wie, że można je przygotować także z innych warzyw, w tym z dyni. Sekretem dobrego pur ée jest odparowanie nadmiaru wody, co w najprostszy sposób można zrobić na patelni. Do przygotowania mojego purée użyłem dyni piżmowej. Ten gatunek pochodzi z Ameryki Środkowej i nieco różni się smakiem od naszej dyni(...)zwyczajnej. Polecam zwłaszcza odmianę 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. Składniki (dla 4 osób): dynia piżmowa (ok. 1 kg miąższu) 4 ziemniaki 80 g masła sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić. Warzywa zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (potrwa
W SMAKDynia tej jesieni niepodzielnie króluje u mnie w kuchni. Uwielbiam ją za ciepły, jesienny kolor, za smak i przede wszystkim za bogactwo możliwości wykorzystania. Ciasto, które z niej upiekłam jest bardzo proste, ucierane, mocno pachnące przyprawami korzennymi. Warto przygotować sobie zapasy puree z dyni. Wystarczy upiec miąższ dyni, potem zmiksować i zamrozić. Składniki:150 g masła250 g mąki1/2 łyżeczki(...)przestygnięcia. Do miski wsypujemy cukier, wlewamy masło i ekstrakt z wanilii. Ucieramy aż cukier się rozpuści. Wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy miód i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy aż się połączą. Ciasto przelewamy
Smakowity Blog Kulinarnymasła,2 żółtka,Skórka otarta z jednej pomarańczy,Szczypta soli,Masło do smarowania foremek.Krem:125 g Serka Kremowego Arla Apetina Naturalny,300 ml śmietany kremówki,2 szklanki puree z pieczonej dyni,3 łyżki cukru,3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym), 2 łyżeczki żelatyny,2 łyżki maku(...)ziarenek białego sezamu.Przygotować krem: syrop karmelowy wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać namoczoną żelatynę i cukier, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, dodać puree z dyni i serek, wymieszać, odstawić do lodówki. Żeby krem miał aksamitną konsystencję można go przetrzeć przez sitko.Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ze schłodzoną dynią, odstawić do dalszego chłodzenia.Babeczki
SzczyptaSmaQ