Lekkie dietetyczne roladki na parze z jesiennymi warzywami czyli dynią i batatem. W towarzystwie sosu tzatziki stanowią smaczne towarzystwo. Roladki z sosem są bardzo dobre. Dzięki przyprawą nie są mdłe a aromatyczne. 1 pierś z kurczaka 1 batat mały 1 kawałek dyni wielkości batata przyprawa do kurczaka czubryca czerwona sól, pieprz 2 liście laurowe natka pietruszki olej rzepakowy 2 ząbki(...)oliwy bazylia Pierś z kurczaka kroję na trzy części i delikatnie rozbijam, posypuje przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i odstawiam na 30 minut. W tym czasie obieram batata i dynię.Warzywa ścieram na tarce jarzynowej osobno. Najpierw przesmażam dynię na oleju, doprawiam solą, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany, podlewam odrobiną wody żeby dynia zmiękła. Przekładam na talerz. Na tej samej
wesoła kuchniaJeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki(...)mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny 4 łyżki kremu czekoladowego bądź dowolnego dżemu 3 łyżki margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy
mecooksKotlet to ulubiona forma jedzenia mego syna. Jak się okazuje mimo składanych deklaracji uległ ich smakowi i aromatowi. Jadł aż mu się uszy trzęsły choć twierdził, że "on dyni nie lubi". Każdy próbujący tego dania wydawał się mile zaskoczony. Tylko niestety zapach smażonego pozostał w mieszkaniu na długo. Pomysł pochodzi z bloga Wegan Nerd , zmodyfikowałam go lekko na sposób(...)wegański. Pachnace kotlety z dyni ok 700 g dyni (najlepiej mięsistej typu hokkaido lub piżmowa) 1-2 garści bułki tartej 1 cebula 2-3 pomidory suszone z oleju 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki garam masali 1/3 łyżeczki papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego parmezanu sól do smaku olej do smażenia Dynię przekrawamy na pół i pieczemy do miękkość
Dzieje kuchennej Wiewiórymiałam przyjemności smakować wszystkich rodzajów dyni, ale kilka się zdarzyło. Z moje skromnego doświadczenia wynika, iż dynia piżmowa wykazuje się najbardziej wyrazistym smakiem. Jej dodatkowym atutem jest również kształt. Pięknie się prezentuje na talerzu w wersji faszerowanej, na którą Was teraz zapraszam. SKŁADNIKI: 1 dynia piżmowa 4 łyżki kaszy kuskus (przygotowanej w/g opakowania) 6 suszonych pomidorów w oliwie(...)plasterków bekonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ser camembert 1/2 łyżki posiekanych listków selera naciowego sól pieprz A jak to zrobić: Dynię przekroić na pól i wydrążyć pestki. Miąższ ponacinać w kostkę, nie przecinając skóry. Skropić odrobina oleju (zalewa z suszonych pomidorów), włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Wdrążyć cały miąższ, uważając aby nie uszkodzić skóry
Kuchnia w opałachgustu każdemu ! Można je podać prosto z wody lub też odsmażyć. Moje ulubione – z dodatkiem masła szałwiowego, posypane dużą ilością grana padano. Skusicie się ? Składniki (4 porcje): 1 dynia hokkaido (około 1 kg) * 1/2 kg ziemniaków 1 niepełna szklanka mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki sera grana padano – drobno startego + dodatkowo odrobina(...)zmielony pieprz, 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 jajko 1 żółtko Masło szałwiowe: 3 czubate łyżki masła, kilka listków świeżej szałwii * waga po pozbyciu się nasion: 800 g Wykonanie: Przygotuj dynię: Umyj ją i pokrój na kilka kawałków. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piecz w 200 C około 45 – 60 minut
Moja pasja smakuTeraz w okresie jesiennym stragany pełne dyni. A, że natknęłam się na zdjęcia pięknych bułeczek w kształcie dyni i bardzo mi się spodobały to musiałam je upiec. Nie chciało mi się robić puree z dyni więc starłam surową dynię i w ekspresowym tempie powstały takie oto pyszne bułeczki. Składniki: Ciasto: 270 g mąki chlebowej T750 110 g mąki orkiszowej T650(...)suszonych drożdży 125 ml mleka 1 jajko 50 g stopionego masła 100 g startej dyni 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego Do posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka orzechy pekan Ale-raj Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę chlebową, wsypać mąkę orkiszową, sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać letnie mleko, rozpuszczone letnie masło wbić jajko
Ala piecze i gotujedobry w niedzielę :) Mam nadzieję, że pogoda za oknem Wam nie straszna a zmiana czasu wpływa na Was korzystnie. Mam dla Was kolejny pomysł na jesienny obiad z wykorzystaniem dyni. Fajne rozwiązanie i dla dorosłych i dla dzieci - słodko kwaśne połączenie dyni i pomarańczy w sam raz nadaje się jesienny stół. Co potrzebujemy? 700g ziemniaków 350g mąki pszennej 2 jajka(...)szczypta soli 1/3 masła cynamon cukier trzcinowy 1/4 dużej dyni 4 słodkie - bezpestkowe pomarańcze Jak przygotować? Nadzienie do knedli : Kroimy dynię w kostkę, wrzucamy do garnka podlewamy 1/5 szklanki wody - gotujemy na małym ogniu - mieszamy. Po ok 10 minutach ponownie podlewamy 1/3 szklanki wody i przykrywamy garnek pokrywką aby nieco poddusić dynię - dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego. Do drugiego garnka
dlaSmaQdodatkiem cukru twarz już się nie wykrzywia z nadmiaru kwasu. Miałam ich w tym roku dużo. Po obdzieleniu rodziny, nadal zostało ich sporo, więc postanowiłam połączyć je z dynią. Smak i zapach są niesamowite! Składniki : 1,8 kg pigwowców (masa po usunięciu pestek) 1 kg dyni bez skóry 1,1 kg cukru Pigwa i pigwowce Pigwowce umyć i usunąć(...)nich pestki, zostawiając skórki i białe części torebek nasiennych (to naturalne źródło pektyn). Dynię pokroić w kawałki wielkością zbliżone do pigwowców. Zalać dynię i pigwowce wodą. Powinna wypełniać garnek do połowy zawartości owoców. Owoce pogotować do ich miękkości. Odstawić na trochę, by całość ostygła. Zmiksować w stojącym blenderze. Ponownie zagotować i dodać partiami cukier. Gotować do uzyskania pożądanej konsystnecji. Wkładać
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki: 1000 g miąższu z obranej dyni 500 g ziemniaków, obranych 200 g cebuli 200 g marchewki, obranej 1000 ml bulionu 1000 ml wody sól, pieprz do podania: uprażone pestki z dyni grzanki natka pietruszki wykonanie: Miąższ z dyni, ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy wodą oraz bulionem i gotujemy(...)przykryciem. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy sola oraz pieprzem. Gotową podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub grzankami i natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniazrobić z 7 ogromnymi ( jak z amerykańskiego filmu) dyniami? Przetwarzać, przerabiać i jeść :) Wyhodowane przez mojego tatę dynie przechowuję w piwnicy. A gdy mam ochotę rozkroić kolejną, muszę prosić jakiegoś rosłego mężczyznę by mi ją przyniósł do kuchni. Dynię czasem dodaję do jajecznicy albo frittaty. Robię placki, puree albo po prostu smażę na grillowej patelni i dodaję do sałatek. Dziś(...)Sałatka idealna po obżarstwie w tłusty czwartek, które przedłużyło się o cały weekend ;) Składniki na 2 porcje: ok. 8-10 liści jarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka
Bon Appetit Małgorzatymojej rodzinie krem z dyni gości tak naprawdę dopiero od roku, ale jest bardzo lubianą zupą. Dziś wersja bardzo kremowa i bardzo gęsta. Zupa została wzbogacona smakiem czosnku i kremowym serkiem również z dodatkiem czosnku i ziół. Dodatkowo przygotowałam małe ptysiaki do podania tej zupy. Nazywam je ptysiakami nie groszkiem ptysiowym bo są znacznie od niego większe. Ptysiaki wypełniłam(...)samym serkiem, który dodałam do zupy, całość świetnie się komponowała. Pestki granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kompotów owocowych. Przeważnie robione są z jednego rodzaju owoców, lub mieszanki kilku. Czy jednak wszyscy znają kompot z warzywa? - bo przecież dynia to warzywo. I okazuje się że kompot warzywny smakuje równie dobrze. Ten kompot przygotowuję jesienią, kiedy jest dostępna świeża dynia, ale swoją korzenną nutą przypomina nam już o zbliżających się(...)świętach. Uwielbiam roztaczający się w domu zapach cynamonu i goździków, a smak napoju również bardzo przypadł Nam do gustu. Korzenny kompot z dyni i żurawiny SKŁADNIKI : 300 g dyni 100 g żurawiny świeżej (może być mrożona) 4 łyżki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 8 goździków 2 łyżki octu PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Kostki dyni przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPowitanie jesieni: dynia, leśne grzyby, chrupiąca cukinia z nutą rozmarynu i pikantnym pieprzem. Smacznie, zdrowo, kolorowo. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg),2 okrągłe cukinie,200 g leśnych grzybów,100 g startego parmezanu,150 g śmietankowego serka Almette,1 szalotka,1 ząbek(...)łyżek masła,Gałka muszkatołowa,Sól,Pieprz Cayenne,Oliwa,Kolorowy pieprz i rozmaryn do dekoracji.Przygotowanie:Cukinie przeciąć na pół, wydrążyć środki, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i listkami rozmarynu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia do piekarnika wstawić również
SzczyptaSmaQprzepis wzięłam z amerykańskiej telewizji kulinarnej (którą oglądałam nałogowo będąc w Stanach). Oczywiście trochę go zmieniłam, bo np. zamiast gotowego dyniowego puree z puszki zrobiłam swoje ze świeżej dyni. Ciasto jest połączeniem tarty, sernika i ciasta dyniowego. PUMPKIN PIESkładniki na ciasto:- 300 gram mąki- 200 gram masła- 1 jajko- 1/3 szklanki cukru pudruSkładniki na masę dyniową:- 1 mała dynia(...)szklanki cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego masła)- płaska łyżeczka cynamonu- szczypta imbiru mielonegoZ podanych składników wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki.Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.Jajka utrzeć
Zgrabne Gotowanie