Tydzień temu na warsztatach kawowych w ramach obiadu poczęstowane zostałyśmy pyszną zupą. Była ona zrobiona z dyni, marchewki z nutą pomarańczy. Po powrocie postanowiłam przygotować podobną w domu. Co prawda mąż oznajmił, że nie będzie jadł żadnych "gerberków", ale mi i córce bardzo ona smakowała. Kremowa, gęsta, aromatyczna, iście jesienna, mimo pięknego żywego koloru. Polecam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKakaowy jaglany krem dyniowy z daktylami;ricottą i gruszką; gorzką czekoladąSkładniki:65g kaszy jaglanej 150g pure z dyni hokkaido 2 łyżki kakao (lub po prostu według uznania)ok. 1/3 - 1/2 szklanki mleka/wody*cynamonłyżeczka kawy rozpuszczalnejcoś do posłodzeniaszczypta solikilka daktyliKaszę prażymy i zalewamy ok 1/3 szklanki wody, solimy i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia się płynu. Następnie miksujemy
More food, love and dreamswiórkami kokosowymi Ps. Wczorajszy post też został uzupełniony o przepis ;) Przepis:40g mąki (pełnoziarnista + pszenna 3:1)20g mąki kokosowejłyżka wiórek kokosowych60ml mleczka kokosowego/mlekajajko100g puree z dyni hokkoidoszczypta cynamonu, solicoś do posłodzenia1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejMąkę i resztę suchych składników przesiewamy. Mokre miksujemy w drugiej miseczce. Łączymy obie miseczki i smażymy na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsSkładniki (na dwie porcje): 100 gram puree z pieczonej dyni 1 banan 1 gruszka, obrana i pozbawiona pestek 70 ml mleka- u mnie 0,5%, świetnie sprawdzi się mleko roślinne 2-3 łyżki syropu klonowego W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy całość na mus. Przed podaniem polewamy całość syropem klonowym. Gotowe
Mango PapajaJesień za oknem to idealny czas na ciepłe rozgrzewające obiady, czyli najczęściej gulasze. Dzisiaj proponuje gulasz z dynią, obowiązkowym składnikiem kuchni październikowej. Jednocześnie chciałam wam przedstawić dwa produkty na które natrafiłam 2 tygodnie temu podczas jarmarku ekologicznego w Katowicach, mianowicie olej rzepakowy i przyprawa warzywno-owocowa marki Green Spoon. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na dynie trwa, a z nim czas na szybkie, pyszne, kolorowe dania. Tym razem curry, czyli danie, które robi się mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę to, co się ma w domu. Jest aromatyczne i po prostu pyszne. Polecam. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmimo że nie wygląda za apetycznie dzięki swojemu buremu kolorowi, jednak smakuje naprawdę dobrze. Dodatek chrupkich pestek sprawia że zupa nie jest taka jednolita w swojej fakturze. Zamiast pestek dyni można dać pestki słonecznika podprażone albo płatki migdałów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJuż raz przedstawiałam Wam przepis na puree z dyni . W poprzednim przepisie gotowałam dynię, w tym natomiast wykorzystuję pieczoną dynię. Różnica w tych puree jest taka, że z gotowanej to puree wychodzi bardziej płynne, natomiast puree z pieczonej dyni jest bardziej zwarte. To można wykorzystać to kremów, do ciast, bez obaw, że „rozwodni” nam efekt końcowy. Uwielbiam(...)piękny kolor i szeroki zakres zastosowań, a przepis jest banalny Składniki: 1 średnia dynia; Wykonanie: Dynię obrać (przy dyni hokkaido nie trzeba obierać, ja miałam inną dynię), wyciągnąć pestki, pokroić w kostkę 3 cm, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec dynię, aż będzie miękka (mi to zajęło około 40 minut), czasem mieszając, przykryłam dynię folią, żeby
dom-agi.plZupa z każdej odmiany dyni smakuje nieco inaczej. Tym razem zrobiłem ją z 'Blue Ballet'. Po pierwsze, skusił mnie jej wygląd - ma niebieskawą, pokrytą lekkim nalotem skórkę i intensywnie żółtopomarańczowy miąższ. Po drugie, jej skórka jest bardzo cienka i nie trzeba jej usuwać przed gotowaniem. Składniki: ok. 1,5 kg dyni masło dwie średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku(...)łyżce na talerz 1 łyżka kurkumy 1 łyżka curry 1/2 łyżki wędzonej słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku pestki dyni i śmietana kremówka do przyzdobienia Przygotowanie: Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać dynię, wymieszać i podsmażać chwilę razem. Wlać mleko i bulion, dodać przyprawy i drobno posiekany
W SMAKDynia na surowo jest bardzo smaczna i wcale nie trzeba jej wcześniej marynować np. w soku z cytryny, aby zmiękła. Do sałatki użyłam odmiany, która najlepiej nadaje się na zupę. Chrupiące paski dyniowe połączyłam z delikatną w smaku roszponką, kremowym serem pleśniowym camembert i miodowym dressingiem. Dla kontrastu sałatkę posypałam posiekaną, suszoną papryczką chilli. W wersji mięsnej świetnie pasować(...)tutaj będzie średnio wysmażony stek. Dynia króluje jesienią, nie może więc zabraknąć jej w naszych daniach! Zachęcam do skorzystania z innych, dyniowych przepisów: Koktajl z pieczonej dyni Koktajl z pieczonej dyni Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
Moja smaczna kuchniaDynia lubi curry. Jeśli Wy również, i jeśli lubicie dynię, koniecznie musicie spróbować tego dania! Bardzo aromatyczny sos z dyni, twarogu, cebuli i czosnku doskonale pasuje do makaronu i jest pełnowartościowym obiadem lub kolacją. Składniki dla 2 osób: 300 g makaronu (świderki, penne itp.) 400 g filetu z indyka 400 g surowej, obranej dyni 200 g twarogu (lub serka śmietankowego(...)płaskiej łyżeczki curry duża szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku W czasie przygotowywania sosu dyniowego gotujemy makaron. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Filety z indyka kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę soląc ją odrobinę. Dodajemy czosnek. Po minucie do cebuli dodajemy
Trzeci talerzNadeszła jesień, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Na szczęście mam dobre duszyczki dookoła siebie, psiapsiółki, które wspomagają mnie np. zawożeniem czy odbieraniem Córci z
Dzieje kuchennej Wiewiórydyniowo-cynamonowy serniczek* nadziany kajmakiem z polewą kajmakową*budyniowyA co znalazłam dzisiaj na targu? Milka OREO!! Nawet nie wyobrażacie obie mojego zacieszu gdy ją zobaczyłam :P
More food, love and dreams