z dynią - 1000 przepisów (strona:12/67)

Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy 222

zbilansowana dieta wegetariańska ma dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Nie namawiam tutaj do przejścia na wegetarianizm ale jedynie do otworzenia się na większy wachlarz kulinarnych możliwości :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Składniki: puszka ciecierzycy 200 gram dyni hokkaido 60 gram tofu 6 łyżek płatków owsianych łyżeczka curry łyżeczka tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw) sól, pieprz Pulpety wegetariańskie(...)dyni, tofu i ciecierzycy Wykonanie: Całą dynię kroimy na kawałki (jak na zdjęciu powyżej) i pieczemy w piekarniku ze skórą na papierze ok pół godziny. Gdy będzie miękka wyciągamy z piekarnika, studzimy i obieramy ze skóry. Jest to dużo łatwiejsze niż obierać ze skóry surową dynię. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Formujemy kuleczki i kładziemy

Pyza i Surówka
Dynia pieczona z ziemniakami 220

Dzisiaj na moim blogu danie dla osób lubiących dynię. Zapraszam na dynię Hokkaido zapiekaną z ziemniakami.  Moja dynia pachnie czosnkiem i oregano. Czujemy w niej również lekką nutę ziół prowansalskich.  Dynia Hokkaido ma na tyle miękką skórkę, że nie musimy jej obierać. Dzięki temu zachowujemy w potrawach jej piękny, pomarańczowy kolor.  Składniki (2 porcje): 1 mała dynia(...)dużych ząbków czosnku 3 dojrzałe pomidory 1/5 szklanki oliwy z oliwek 2 czubate łyżeczki oregano płaska łyżeczka ziół prowansalskich czubata łyżka siekanych listków świeżej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na cienkie, krótkie paseczki. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy

Smak mojego domu
Zupa dyniowa z kasztanami - przepis 173

jadłam w Rzymie, orzechowe, słodkie w smaku. Dojrzałam je kilka dni temu w jednej sieciówce spożywczej. Musiałam je kupić :). Mamy teraz jesień, pora ta obdarowuję nas cudowną dynią, która jest tak wszechstronna w przygotowaniu. Połączyłam dary jesieni w aromatyczny krem. SKŁADNIKI:   1 małą dynię  ok. 200 g kasztanów jadalnych  1 małą cebulę  1 ząbek czosnku(...)nacinamy (znak X), układamy w garnku, nacięciem w dół, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok. 15 minut, po czym pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut. Dynię, przecinamy, oczyszczamy ze środka, obieramy ze skórki, tniemy na większe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir. Zalewamy ok. 1-1,5 litra bulionem warzywnym, dodajemy

Basia w kuchni
Pomarańczowa zupa z dyni! 87

Nigdy nie byłam fanką dyni, nie licząc chlebka dyniowego z pestkami z tegoż właśnie warzywa na wierzchu przypieczonej skórki. W tym roku w ogrodzie urosło nam pięć olbrzymich pomarańczowych kul. Jedna, największa, została od razu zarezerwowana na Halloween (jako świecąca dekoracja) dwie znalazły nowych właścicieli, a reszta miała zostać wykorzystana jako eksperyment kulinarny, który miał na celu jedno - poznać(...)przekonać. Cel został osiągnięty i można powiedzieć, że "dorosłam" do tego smaku, w taki sam sposób jak pokochałam kiedyś znienawidzone oliwki. Razem z mamą znalazłyśmy przepis na krem z dyni, z dużą ilością mielonego kminku, domowym majerankiem i gęstą śmietaną. Coś pysznego! A przede wszystkim zdrowego i pożywnego. Składniki na 5 porcji: 650g dyni 750ml wody 4 ząbki czosnku

Kuchnia Pani Wiosny
Mięsna tarta z dynią 166

Niewątpliwie mamy właśnie kulminacyjny punkt sezonu dyniowego! Trzeba z tego dobrobytu korzystać póki jest okazja Ja już zrobiłam zapasy dyni na zimę - kilka sztuk małych dyniek leżakuje już spokojnie w ,,spiżarce". Teraz rozkoszuję się dynią jako dodatkiem do dań mięsnych! Polecam - dynia genialnie podkręca smak mięsa! Mięsna tarta z dynią Składniki:   ok pół szklanki dyni startej na dużych oczkach(...)mielonym i czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy mięso się dobrze wysmaży wykładamy je na durszlak i odstawiamy aby ściekł z niego nadmiar tłuszczu. Smażymy przez chwilę dynię z papryką pokrojoną w paseczki. Formę wykładamy ciastem francuskim wykładamy na nie mięso wymieszane z dynią i papryką całość zalewamy sosem powstałym z wymieszania jajka ze śmietaną i startą

sierotka maRysia w kuchni
Makaron w sosie dyniowym 170

Wege piątek Dynia, dynia, dynia. Sezon na dynie trwa. Możliwe, że macie już dość tych dyniowych dań, ale już niedługo, bo w przyszłym miesiącu będzie tu bardzo egzotycznie i orientalnie. Dziś jednak jeszcze raz, już właściwie na pożegnanie sezonu dyniowego, wraz z  Gin ,  Mirabelką ,  Mopsem , Zuzią  postanowiłyśmy przygotować kluski z dynią - interpretacja dowolna. Zdecydowałam się zrobić(...)aromatyczny i lekko pikantny. Danie jest przepyszne, gorąco  wszystkim polecam! Składniki :  250g ulubionego makaronu (np. muszelki, u mnie kokardki) 2 ząbki czosnku 2 szalotki kubek pure z dyni kubek bulionu warzywnego 1 czubata łyżka serka Philadelphia duża szczypta pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy szczypta szałwii szczypta gałki muszkatołowej świeżo zmielony czarny

Codzienne Gotowanie
FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru 157

Kolejny bezglutenowy wypiek. Tym razem z dynią! Purée robiłam po raz pierwszy w życiu i w sumie żałuję, że tak późno. To dziecinnie proste! Posłużyły mi przepisy znalezione w internecie. Było tego wiele i właściwie niewiele różniły się od siebie, więc nie będę podawała źródła. W każdym razie najważniejsze, że wyszło. ^^  I na dodatek bez białego cukru! Jako zdrowe(...)może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam! Składniki : na keksówkę 30 x 12 x 8 1,5 szklanki purée z dyni (ja użyłam dyni zwykłej) 200 g suchej kaszy jaglanej szklanka wody + szklanka mleka (do gotowania kaszy) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki płynnego miodu 2 jajka

Kuchnia Ellie
Pierogi z nadzieniem z dyni! 165

Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzsiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! Do dzieła! SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - 300 g mąki(...)takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza.  Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 15 min. Ciasto formujemy na okrągłe blaty, z którego będziemy wycinać pierogi. FARSZ Z DYNI NA PIEROGI: - 250 g miąższu z upieczonej dyni piżmowej [(zwykła dynia kulinarna się nie nadaje, użyj dyni Green lub Hokkaido); dynię kroimy na "ósemki", usuwamy gniazda nasienne, i pieczemy

SMYKWKUCHNI
Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem - przepis 140

Jeżeli nie macie pomysłu na szybką ale wykwintną kolację to ten przepis jest w sam raz. Danie proste jak omlet a jednocześnie zaskakujące swoja formą i nazwą. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Składniki (na 6 muffinów) ok. 200 g dyni 1 papryka 3 garści świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3 jajka 2 ząbki czosnku pieprz i sól(...)Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Wykonanie Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, tak jest łatwiej i szybciej. Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy

Pyza i Surówka
Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem. 136

blogu ukaże się przepis na pyszne śniadaniowe (i nie tylko) placuszki dyniowe. Oryginalny przepis pochodzi ze strony  Kwestia Smaku , a ja wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Placuszki z pieczonej dyni 250-300g pieczonej dyni 2 łyżki maślanki 2 jajka 2  łyżki oleju roślinnego  2 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka cynamonu   mała szczypta soli trzcinowy cukier puder** Ulubiony dżem, powidła, owoce Pieczoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera wraz z maślanką, jajkami, olejem, cukrem, cynamonem i solą. Blendujemy przez kilka minut na gładką masę. Następnie przelewamy masę do dużego naczynia i dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko

Zawsze głodna!
Krem z dyni z dodatkiem cydru 134

Jesienią uwielbiam jeść gęste zupy-kremy. Sycące i rozgrzewające, idealne na zimne wieczory. Dziś zaproponuję Wam moją wersję zupy z pieczonej dyni. Jest szybka w przygotowaniu (o ile wcześniej przygotujemy bulion i pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni  700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka(...)ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię z czosnkiem i papryczką gotujemy ok 15-20 minut w bulionie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy cydr i przyprawy i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut. Najlepiej

Zawsze głodna!
Zupa z dyni na mleku kokosowym 106

dyni najczęściej robi się zupę krem, ale bez blendera też można przygotować z niej pyszną zupę, na dodatek o orientalnym smaku. Jeśli ma mieć bardziej jednolitą konsystencję, wystarczy użyć tłuczka do ziemniaków. Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać. Spośród warzyw i owoców uprawianych(...)Polsce dynie są jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który ma właściwości przeciwutleniające. Związek ten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc nie traci swych właściwości podczas gotowania. Dynia piżmowa 'Muscat de Provence' Składniki (na 4-5 porcji): 1,5 kg dyni 'Muscat de Provence' 200 ml mleka kokosowego 1 cebula cukrowa świeży lub suszony imbir 3 goździki 1/2 łyżki

W SMAK
Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 175

Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka(...)buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek Przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 134

kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremuciasteczka amarantusowe110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa60g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju(...)małe kwadraciki. Miąższ obrać ze skórek oraz z błonek. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać masło, wrzucić skórkę oraz miąższ pomarańczy, smażyć ok 10-15 minut, następnie dodać dynię. Smażyć, cały czas mieszając, przez kilkanaście minut. Dynia powinna zmięknąć wtedy należy ją rozdusić durszlakiem. W tym czasie doprowadzić mleko do wrzenia i gorące pomału ciągle mieszając wlać do dyni

CoolinarniePL
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 235

Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie risotto czyli ryż z dynią SKLADNIKI300g dyni400 g ryżu1 l bulionu warzywnegopor lub cebulanać pietruszkipapryczka chilioliwaz oliweksól4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię(...)skóry i pokroić w grube kostki.  Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię i podsmażyć chwilę. Dodać pół szklanki wody, sól , dusić pod przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną dynię zmiksować  mikserem ręcznym na papkę.  Do garnka o szerokim spodzie lub głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania