Dużą rolę odgrywa tu rodzaj dyni ja wybrałam Hokkaido o intensywnym kolorze i pysznym smaku. Składniki: 1 mała dynia ( 700 g grubo startej dyni) 1 l bulionu (ja użyłam wołowego, bo taki miałam z wczoraj ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła straty surowy ziemniak przyprawy; sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka Sposób(...)przygotowania: Oczyszczamy dynię z pestek, małym nożykiem pozbywamy się środka ( miąższu). Następnie obieramy ze skóry ( tu potrzebny jest dobry nóż lub obieraczka) Najlepiej pokroić dynię na mniejsze kawałki wtedy łatwiej jest obierać. W większym garnku rozpuszczamy masło wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, po 5 minutach dodajemy startą na dużych oczkach dynię ( lub kroimy ją na mniejsze kawałki) oraz ziemniaka. Wlewamy bulion
Kukuleczkiniedziele, ale nie mogłam się już doczekać ;) Zupa krem wyszła tak smaczna, że nie możecie czekać już na nią ani dnia dłużej ! Tym bardziej w sezonie na dynie ! Koniecznie szybko wypróbujcie ten przepis ! Co potrzebujemy ? -Połowa dyni - ok. 2,5kg -250 ml piwa - 1/2 szklanki wody - 2 czubate łyżki miodu -pół główki czosnku ok.5 ząbków -3 łyżki przyprawy(...)pieprz -bulion ( ok. 2 garści mrożonej włoszczyny z dużą ilością marchewki;) + opiekana na palniku cebula) -jogurt grecki -gałązka rozmarynu - sok z jednej cytryny Jak przygotować ? Dynię obieramy z skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do brytfanki/ formy. Piwo podgrzewamy i roztapiamy w nim miód, dodajemy wody. Zalewamy tym roztworem dynie, dodajemy 2 pokrojone ząbki czosnku
dlaSmaQPowidło z dyni i pomarańczy Składniki : 2 kg dyni 2 kg jabłek 2 szt. pomarańcza 1 cytryna 2 szklanki cukru 1 szklanki wody 2 szt. pektyny ( może to być np.dżemix ) Sposób wykonania : Dynię umyć,obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.Wsypać do garnka,wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż będzie miękka(...)Mieszamy co kilkanaście minut. Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia,studzimy i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkami,obieramy kroimy na kawałki,wsypujemy do garnka wlewamy pół szklanki wody i prażymy aż będą miękkie. Gdy ostygną mielimy w maszynce tak jak dynię i mieszamy razem z dynią. Pomarańcze gotujemy całe z skórką około
Przepisy i porady kulinarneKremowa zupa dyniowa...Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego(...)mnie śmietankowy);1 litr zimnej wody;Natka pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować
Gospodyni MiejskaBułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni oraz czarny sezam. Bułki urosły całkiem ładnie :) Składniki: bezglutenowy miks uniwersalny/chlebowy 500 g dynia świeża lub mrożona 100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól(...)łyżeczka olej 1 łyżka pestki dyni, słonecznika 1/2 szklanki czarny sezamsiemię lniane mielone 3 łyżki1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie:Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą
głodny alergiktarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu(...)wejdzie do brytfanny Toscana. Wysmaruj całą brytfannę masłem , ja uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany smak, nie przypala się i się idelanie do tego nadaje. Pokrój niedbale dynię, tak aby każdy kawałek zawierał skórę. Dynia będzie duszona pomiędzy paprykami, gdyby nie miala skóry, cała by się rozlazła. Z każdej papryki odetnij czapeczkę, oczyść w środku z gniazd nasiennych
Z Kuchni Do KuchniAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni) 2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka(...)łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól.Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny
Moje Kuchenne RewelacjeWierzcie mi, że te bułeczki są przepyszne! Osobiście je uwielbiam, a mój 16 miesięczny syn również je kocha. Dzięki puree z dyni, bułeczki są nie tylko pyszne, ale również delikatne i długo zachowują swoją świeżość. Ja moje bułeczki upiekłam w formie tortowej o średnicy 28 cm, ale możecie również wykorzystać formę prostokątną lub zrobić osobne bułeczki układając je w dużych(...)około 10 bułek. SKŁADNIKI 25 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 jajko 80 g masła 200 g puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu WYKONANIE Do miseczki wlać mleko, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Następnie wsypać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić
Passions hobbies lifeJesień w pełni i choć, w tym roku, wyjątkowo kapryśna, w kuchni niezmiennie zachwyca ciepłymi, soczystymi kolorami. W październiku w dalszym ciągu króluje intensywnie pomarańczowa dynia i szybko korona z głowy jej nie spadnie, bo choć przyjdą przymrozki, zapas dyni można przechowywać dosyć długo i w pełni korzystać z jej dobrodziejstw… a jest z czego, bo warzywo to wzmacnia(...)zastosowaniu, można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw, zaczynając od śniadaniowych, przez dania obiadowe i lunchowe na deserach kończąc. Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być pełne smaku i mocno rozgrzewać, placuszki są z dużą ilością aromatycznych przypraw. Niczym nie ustępują plackom ziemniaczanym i myślę, że bez problemu, podobnie
Fitsweet.meniedawna należałam do osób, które nie doceniały walorów zdrowotnych i smakowych dyni. Teraz to się zmieniło i jadłabym ją w każdej postaci, a ponieważ jest to warzywo bardzo uniwersalne, można je serwować na słodko i na słono. Gulasz ten to takie leczo, gdzie zamiast cukini jest dynia. Smakowo(...)wizualnie wyszedł bardzo dobry. Polecam dla niedowiarków, że dynia może być dobra! Składniki: • 1 kg dyni • po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej • 5 ziemniaków • 2 cebule • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1 pęto kiełbsy cienkiej, u mnie toruńska • sól, pieprz, papryka słodka i ostra • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • pęczek natki pietruszki • kilka
To co kochamrozgrzewa jesienną porą jak gęsta i gorąca zupa, pachnąca cynamonem. U mnie powstała taka zupa na bazie dyni z pomidorami i jabłkiem. I nie jest to ostatnia zupa dyniowa tej jesieni. Kiedyś dynia mogła dla mnie nie istnieć, teraz przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby, ale i tak najbardziej(...)smakują mi zupy. Wkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo-dyniowa. A dzisiaj dla bardzo głodnych polecam do mojego kremu dyniowego dodatek w postaci ryżu lub kaszy jaglanej. Składniki : • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • 1 puszka pomidorów w puszce • 2 jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamzmielonych orzechów 90 g mąki pszennej MASA SEROWO-DYNIOWA / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g tłustego twarogu 250 g mascarpone 300 g purée z dyni Hokkaido * (mała o intensywnie pomarańczowym miąższu) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy 1 płaska łyżeczka cynamonu ¹⧸₃ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka cukru(...)jajka * PURÉE Z PIECZONEJ DYN I: dynię myjemy, kroimy w dużą kostkę , układamy na blaszce i pieczemy około 40-60 minut (w zależności od soczystości i wilgotności dyni) w temperaturze 200℃ (bez termoobiegu). Studzimy i dokładnie blendujemy ze skórką( tylko, jeśli używamy dyni hokkaido). W razie potrzeby rozrzedzamy stopniowo dodając przegotowaną wodę lub jeśli puree jest zbyt rzadkie delikatnie
cool and mintyPlacki dyniowo-ziemniaczane Placuszki z dyni i ziemniaków to chyba jedno z ulubionych dań właśnie z dyni :) można do nich użyć dyni w sezonie lub mrożonej. Placuszki dyniowe Składniki: 3 większe ziemniaki ok. 1/2 kg dyni 1 duża cebula 1 jajko lub 2 jeśli są malutkie mąka ok 2-3 łyżek w zależności od konsystencji(...)ciasta 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia pieprz, sól placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym Przygotowanie: Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Jeżeli warzywa puściły zbyt dużo wody , odlewamy ją i lekko je odciskamy. Czosnek wycisnąć i dodać do dyni i ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą
Aromatyczne PodróżeMakaron w sosie z dyni duszonej w mleku z mascarpone i z podsmażoną szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) To jest mój kulinarny hit tego miesiąca ! Zdjęcie niestety nie oddaje tego jak niesamowicie smaczne było to danie. Jedząc doznawałam kulinarnego orgazmu. Mega kremowy i delikatny, lekko słodkawy sos przełamany wyraźnym smakiem podsmażonej i chrupiącej szynki parmeńskiej. Niebo w gębie. Zachęcam wszystkich(...)spróbowania ! Składniki: 80g makaronu 150g mrożonej dyni (lub świeżej w sezonie) 50ml mleka 3 plasterki szynki parmeńskiej 2 czubate łyżeczki mascarpone (50g) sól i pieprz Przygotowanie: Na suchą patelnię wrzuć pokrojoną lub porwaną na kawałeczki szynkę parmeńską. Podsmaż ją lekko, aby było chrupiąca i aby wytopił się z niej tłuszcz. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Podsmażoną
Moja Michaprzygotować w zwykłym, szerokim garnku. Ja skusiłam się na odświętny gulasz wołowy gotowany na kwaskowatym soku z granatów, przyprawiony daktylami, które zagęszczają sos i nadają mu słodki smak. Dodatek dyni może nie jest konieczny, ale doskonale tutaj się odnajduje. Całość jest niesamowicie aromatyczna, korzenna, o bardzo głębokim smaku. Uwielbiam takie dania. Wołowinę polecam przesmażyć na gęsim smalcu – nie jest(...)rozwiązanie dietetyczne, ale smak… mmmm…. zdecydowanie warto czekać te trzy godziny, aż tażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów
Poezja smaku