Dynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam. Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną w talarki cebulę, posiekane ząbki czosnku i małe pieczarki. Jeśli pieczarki są większe przekroić na mniejsze kawałki. lekko obsmażyć i wrzucić wszystko na dno naczynia w którym(...)oregano. Dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki, ale nie jest to konieczne. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie , muszą być prawie miękkie. Śmietanę wymieszać z puree z dyni, natką pietruszki i posiekaną suszoną chilli. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na mięso i pieczarki. Na górę rozłożyć ugotowane ziemniaki i przekrojone na pół. Piec zapiekankę w nagrzanym
Kuchnia Pokoleńroku po raz pierwszy kupiłam i zastosowałam w kuchni dynię. Wcześniej nie wiedziałam jak się do niej zabrać i co z niej przyrządzić.Pierwsze podejście było nieśmiałe i po prostu upiekłam dynię z innymi warzywami w piekarniku. Tym razem postanowiłam zrobić coś bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami(...)Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Składniki: pół opakowania makaronu tagliatelle mały kawałek dyni kilka plasterków szynki długo dojrzewającej typu parmeńska, szwardzwaldzka lub serrano kilka plasterków sera koziego cebula szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy gałka muszkatołowa bazylia sól, pieprz Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Wykonanie
Pyza i SurówkaWprawdzie sezon na dynię już się zakończył, a ja to puree z dyni przygotowałam jakiś czas temu, ale zwyczajnie zapomniałam dodać je na bloga. A ostatnio przypomniałam sobie o słoikach właśnie z tym puree, które mam zamiar wykorzystać, wypróbować postanowiłam dodać również mój sposób na puree. Przyznam szczerze, że robiłam je pierwszy raz i troszkę czasu i pracy mi zajęło(...)uważam, że było warto. Konsystencja wyszła idealna, a i kolor piękny. W ogóle nie żałuję, że natrudziłam się tyle czasu. Mam już w planach upieczenie rogalików z dynią Poza tym nie wiem czy wiecie, ale dynia jest niezwykle zdrowa, dlatego warto ją jeść! Składniki (wyszły u mnie 4,5 słoika 300ml): - 2,5 kg surowej dyni; - 2 łyżki brązowego cukru
dom-agi.plszaleństwo w kuchni. Dlatego dzisiaj pomysł na coś bardzo dobrego i słodkiego. Placuszki dyniowe z dodatkiem konfitury z malin lub brzoskwiń Pyszności ! Składniki: – 200g puree z pieczonej dyni* – 2 jajka – 2-3 łyżki cukru – 2 Łyżki oleju – 1 1/3 szklanki mąki pszennej – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli – do podania(...)opcjonalnie: cukier puder, konfitura z malin lub brzoskwiń Przygotowanie: W misce wymieszać ostudzone puree z dyni z jajkami, 2 łyżkami oleju i cukrem. Przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Wszystko mieszamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Placuszki smażymy na złoty kolor z każdej ze stron. Placki podawać posypane
I LOVE LIFESezon na potrawy z Dyni w pełni ! Dynia jest skarbnicą wartości odżywczych. Jest bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Do tego wszystkiego jest pozbawiona sodu i niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal ! ). Co więc można z niej stworzyć? Na przykład Dyniowe Gnocchi ! :) Składniki: jedna średniej wielkości dynia 10 średnich ziemniaków mąka(...)pszenna 4 łyżki mąki ziemniaczanej jedno jajko oliwa z oliwek 3 łyżki masła rukola marynowana dynia rozmaryn sól ser podpuszkowy np. Gran Biraghi Przygotowanie: Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy ją na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozmarynem. Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie
Taste TherapySezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza(...)halloweenowe słodycze.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 szklanki mleka0,5 szklanki puree z dyni25 g drożdży50 g masła1 jajkoNajpierw przygotowujemy puree z dyni. Kroimy dynię na kawałki o grubości około 1 cm, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 15-20 min, dynia powinna być zupełnie
CiastkozercyPęczotto ze szpinakiem, dynią i łopatką wieprzową Macie ochotę na pyszne smaki jesieni na talerzu ? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was. Pęczotto ze szpinakiem i dynią i łopatką wieprzową. Pęczotto jest pyszne, zdrowa kasza, fajne dodatki i mamy cały obiad gotowy. Moje jest z dodatkiem białego wina i masła. Pęczotto czyli inaczej kaszotto a wszysto wzięło się(...)risotto, nazwa zależy od składnika głównego tak naprawdę. A co dodacie do tego składnika głównego to już tylko wasza inwencja. Pęczotto ze szpinakiem, dynią i łopatką wieprzową 1,5 szklanki kaszy pęczak 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wina wytrawnego 2 szklanki wywaru z warzyw ( u mnie zalałam wrzątkiem 3 łyżki warzyw suszonych ) 60 dkg łopatki
Kuchnia na wzgórzuDynia to bardzo zdrowe warzywo, które warto wykorzystywać w swojej kuchni. Oprócz walorów zdrowotnych jej największą zaletą jest wszechstronność. Można z niej wyczarować pyszne dania, jak i desery. U mnie w domu dynia n ajczęściej występuje w pysznej i sycącej pikantnej zupie z mlekiem kokosowym. Bardzo lubię też domową kawę Pumpkin Spice Latte, która idealnie(...)rozgrzewa w chłodniejsze dni. W dzisiejszym wpisie postawiłam na dynie w słodkiej odsłonie. Przygotowałam korzenny deser z nasionami chia o smaku dyni, który będzie idealny na jesienne dni :). Dyniowy deser chia Składniki: 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki 2 łyżki nasion chia 2 łyżki purée z dynii 1 łyżka cukru lub innej substancji słodzącej szczypta soli
wegujemyDynia w occie jest doskonała do mięs i kanapek. W związku z tym, że trwa na nią sezon, warto to wykorzystać i zrobić przetwory na zimę. Swoją drogą wiedzieliście, że jest aż 20 gatunków dyni? Wśród nich są gatunki ozdobne. Pestki dyni są źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Składniki : dynia- w sumie dowolna ilość Zalewa : 1 szklanka octu 10% garść goździków(...)ziaren ziela angielskiego 5 szklanek wody 10 łyżek cukru Przygotowanie : W dużym garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli. Dynię umyłam , obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Do garnka ze wrzącą wodą wrzuciłam dynię i podgotowałam minutę. Następnie wyjęłam ją cedzakiem i przełożyłam do miski. W drugim garnku zagotowałam składniki zalewy. Dynię przełożyłam do wyparzonych słoików. Zalałam zalewą. Mocno dokręciłam słoiki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDynia to wspaniałe i smaczne warzywo, które doskonale rośnie także w polskich warunkach klimatycznych. Dynia może być spożywana bez problemu przez każdego, niezależnie od problemów trawiennych czy autoimmunologicznych . Z dyni można też zrobić smaczne ciasteczka – bezglutenowe, bez zbóż, nabiału, orzechów i jajek. Ciasteczka dyniowe dozwolone przy chorobach autoimmunologicznych (np. Hashimoto ) – przepis: purée z dyni – 2 szklanki ( przepis(...)ziemniaczana lub mąka ararutowa – ⅔ szklanki olej kokosowy – ⅓ szklanki wiórki kokosowe – ½ szklanki miód – ½ szklanki cynamon – 2 łyżeczki imbir – ¾ łyżeczki goździki – ⅔ łyżeczki Purée z dyni można zrobić świeże, jak ma się dynię, ale przez cały rok można używać zamrożonego wcześniej. Bardzo wygodnie jest zrobić zapasy na cały rok, kiedy jest sezon na dynie i kiedy
PaleoSMAKCzyli złote nitki w towarzystwie słodkiego miąższu dyni zanurzone w kokosowym sosie – ten opis bardziej oddaje naturę tego dania. I choć można by pomyśleć, że to po prostu zwyczajny makaron z dynią, zapewniam, że danie jest bardziej zaskakujące niż może się wydawać. Uwielbiam wszystkie rodzaje dyni za ich wspaniały smak i wszechstronne możliwości wykorzystania w kuchni, jedynie muszę przyznać(...)zniechęca mnie nieco perspektywa jej obróbki, krojenia i obierania grubej skóry. Dlatego najczęściej wybieram dynię hokkaido o nieco mniejszych rozmiarach i cieńszej skórce. To znacznie ułatwia sprawę. Składniki: spora garść orzechów włoskich 400g miąższu dyni 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy curry ¼ szklanki (50ml) warzywnego bulionu 1 szklanka (200ml) gęstego mleka kokosowego 1 łyżka soku
Roślinna - blog wegańskiDynię odkryłam...rok temu. Gotuję od wielu lat, ale dopiero rok temu odkryłam to wpaniałe warzywo Wcześniej nawet nie wiedziałam jak smakuje. Zakochałam się od razu :) Bo jak nie zakochać się w warzywie, z którego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach(...)kurczak w kremowym sosie z dodatkiem dyni. Jeśli raz spróbujecie-zakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka
Zawsze głodna!Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana dość rzadko, ale można ją spotkać. Smakiem różni się nieco od dyni zwyczajnej. Mi najbardziej smakuje pieczona w piekarniku - miąższ robi się wtedy miękki, nieco maślany. Po przekrojeniu na pół i usunięciu nasion, w dyni powstanie miejsce na farsz. Ja zrobiłem go z cebuli i imbiru. Składniki (dla 2 osób(...)niezbyt duża dynia piżmowa 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 50 g masła świeży imbir wielkości kciuka 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 żółtka nieco tartego parmezanu sól i pieprz Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół i usunąć z niej nasiona. Ostrym nożem naciąć miąższ dyni w kratkę, uważając
W SMAKpychotka. Dla mnie porównywalny z hummusem z bobu, który był również znakomity. Przepis ze strony Jadłonomii (jak i pozostałe hummusy). Choć niektórzy u mnie podchodzili bardzo sceptycznie do dodatku dyni do hummusu, to efektem końcowym byli bardzo pozytywnie zaskoczeni.Dla mnie jest to smak bajeczny, proponuję dodać olej z pestek dyni, który nadaje całości lekko orzechowy posmak- pycha, pycha, pycha! Idealny(...)sody oczyszczonej- 3/4 szklanki pasty tahini- 3 ząbki czosnku- 2 łyżeczki ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki- sok z 1/2-1 cytryny- szklanka puree z dyni*- sól- ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody- chili (nie trzeba)* puree z dyni:Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię umieszczamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
Smaczne ZdroweCiasto, które na pewno nie przypomina, upiornych potworów czy popularnych ostatnio ciast cmentarzy, ale nawiązujące do Halloween ponieważ ma w sobie dynie, która nieodzownie wiąże się z Halloween. Na pewno przypadnie do gustu dzieciom, które mają największą „frajdę” z tego obrzędu. P.S.nie popełnijcie tego błędu co ja, czyli nie wycinajcie kształtów z ciepłego ciasta, musi ono być(...)zimne wtedy kształt foremką dyni bez problemu się wykroi i będzie ładnie się prezentował po upieczeniu. mus z dyni (ekspresowy) Do przygotowania musu użyłam dyni, która w całości ważyła 1400. Wydrążyłam miąższ, który oddzieliłam od pestek i włókien, miąższ podzieliłam na małe kawałki i wstawiał do mikrofalówki na 10 minut, gorący mus odstawiłam do przestudzenia, następnie zmiksowałam na gładką masę
RAROSSA