włosy - 568 przepisów (strona:26/38)

Tajemniczy Pan Kot. I rabarbarowy kompot. 232

Chwilę przysiadłam na ogrodzie. Wystawiłam spragniona słońca głowę ku niebu, rozpuściłam włosy.. Tak, tak, te moje krótkie kosmyki, ha ha ha! Poniosło mnie.Ekhm, wracając do opowieści. Siedziałam na chłodnej, soczyście zielonej trawie, pieszcząc dłońmi jej młode kępki, aż tu nagle... Szur, szur. Szur, szur. Coś szwaszczy w krzakach.Czekam, nieruchomo. A tu, proszę. Pan Kot.Majestatycznie kroczy przed siebie, dumnie

W kuchni Karmel-itki
Niebo płacze, czuję się dzieckiem. 234

się dzieckiem. Mam ochotę tulić wszystkich,bawić się z kotem sąsiadów, tańczyć po pokoju i obracać się, niczympięcioletnia dziewczynka. Próbowałam zaczesać sobie dwa pędzęlkina głowie, ale mam zbyt krótkie włosy. Założyłam dwie różne skarpetki, koszulkę na lewą stronę. Upaćkałamsię śniadaniem, rozlałam kawę z mlekiem i stłukłam ulubiony kubek mamy.A potem, jak mały zbieg, uciekłam do swojego azylu, rozkręciłam radioi

W kuchni Karmel-itki
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 284

kilkudniowym załamaniu pogody, typowym zresztą tegorocznego czerwca,nareszcie zagościło w moim mieście słońce. Wielka złocista gwiazda zawisła naniebie. Promienie paliły ramiona, ale delikatny wiatr jednocześnie łagodził ichbrutalność. Rozwiewał włosy i ganiał papierki po ulicy. Tato...Dwudziesty trzeci czerwca dobiega końca.Ale święto dla Ojców nadal trwa! I powinno trwać na okrągło, cały rok.Głowa rodziny, priorytetowa postać w domu

W kuchni Karmel-itki
VII World Bread Day. - CHLEB PEŁNOZIARNISTY DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. 198

Zapach świeżego chleba roznosi się po mieszkaniu, wypełnia wszystkie zakamarki. W sercu robi się cieplej na samą myśl domowego pieczywa.Zmierzwione włosy, ręce oblepione ciastem, podłoga i szafki przysypana cienką warstewką mąki, niczym ziemia wczesną zimą.Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy.Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa.Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY

W kuchni Karmel-itki
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 172

wolno kury i kaczki. Zielone łąki, złote od zbóż pola i pracujący na nich rolnicy. Wyobrażam sobie, jak promienie słońca kłują mnie delikatnie, jak letni wiatr bawi się moimi włosami. Słyszę muczenie krów, a w oddali brzęk metalowego wiadra. Czuję zapach świeżego mleka, a tym samym wiem już, że do właśnie co upieczonego chleba idealnie pasuje chłodna maślanka. Albo

W kuchni Karmel-itki
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 176

całego serca. Na dodatek owa pasta to potężny zastrzyk witamin z grupy B, o czym również wspomina Laura. Zawarty w drożdżach cały zestaw pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy,  paznokcie, spękane usta. Dba o nasz układ nerwowy. Drożdże zawierają w sobie olbrzymią ilość niezbędnych dla naszego organizmu minerałów: żelazo, fosfor, potas, chrom (dba o poziom glukozy we krwi

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 508

Odwiedziła mnie Babcia. Starsza Pani mojego wzrostu, o białych jak mleko włosach i bystrych oczach.Przytuliła mniedo siebie, a w spracowanych przez lata dłoniach, trzymała torbę ze świeżym rabarbarem. Zebranym specjalnie dla mnie.- Upieczmy coś, co Ty na to, Babciu?Nie pamiętam, kiedy ostatnio razem we dwie panowałyśmy w kuchni.Było to dawno temu, kiedy jeszcze miałam niewiele

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 181

Skład: miody spadziowe zawierają w porównaniu do miodów nektarowych więcej grup związków azotowych, mineralnych, enzymów  i substancji antybiotycznych. Zawierają 4-9 razy więcej biopierwiastków, czyli mikroelementów, zapobiegającym wypadaniu włosów,  łamaniu się paznokci. Biopierwiastki wpływają na koncentrację, zapobiegają tworzeniu się zmarszczek.   Wskazania: ma działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, łagodzi kaszel. Zalecany przy chorobach dolnych dróg oddechowych [ zapalenie oskrzeli

W kuchni Karmel-itki
BARSZCZ WIGILIJNY. 333

Dzwoneczki brzęczą gdzieś w oddali. Słychać śmiech przepełniony niewinną, dziecięcą radością. Z kominów buchająkłęby dymu, którym pachną włosy. Niebo upstrzone setkami gwiazd zwisa nad ludzkimi głowami. Czuć w powietrzu magię. BARSZCZ WIGILIJNY. / wersja udomowiona wg mojej Mamy; / 1 l zakwasu buraczanego 1 l wywaru warzywnego 2 ząbki czosnkususzony majeranek liść laurowy 3 ziarenka zielasól  świeżo zmielony czarny pieprzsłoik

W kuchni Karmel-itki
RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. 236

różowej krasie, w bucikach na obcasie, z rozpuszczonymi blond włosami, chadza swymi ulubionymi trasami po królewskim parku. Ptaki śpiewają radośnie, wiwatują słonecznej wiośnie, a uśmiech z jej twarzy nie znika. Pierzaste obłoki na niebie, a ona tańczy i wiruje. Patrzy gdzieś przed siebie, myśli nad tym, co czuje. Jej serce wyrywa do przodu, pędzi do księcia z sąsiedniego grodu

W kuchni Karmel-itki
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. 224

Kontynuuję poszukiwania wiosny. Termometru słupek podnosi mnie na duchu. Promienie słońca łaskoczą policzki. Lekki wietrzyk porywa kosmyki włosów. Szalik, rękawiczki, grube czapy? Odchodzą w zapomnienie, smutne i niespełnione krótką zimą. Kurtki puchowe i grube zagrzewają już swoje ulubione miejsca w szafach, kozaki wypastowane, lśniące i rumiane ustawiają się w równych rządkach. Uf, już po porządkach! Wiosna może przyjść. ZUPA

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. 218

talerzu, a za oknem słońce. Idzie wiosna pełną parą! Słychać wszędzie ptasie śpiewy radosne, koniec z zimą plugawą i szarą. Kolorowe ubrania wyciągam już z szafy, balerinki i obcasy.Rozpuszczone włosy rozwiewa ciepły wietrzyk. Na taką pogodę każdemu humor się polepszy!Kiedy robiłam tę zupę, zupełnie nie wiedziałam, co robię. Zdałam się na instynkt i chęć skosztowania czegoś zupełnie innego

W kuchni Karmel-itki
MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 180

wciągasz nitkę makaronu i momentalnie przenosisz się tysiące kilometrów od domu. Wyobraźnia buzuje, szumi w uszach, cierpną dłonie, a Ty widzisz jedynie tamten świat. Smukłe, niskie Chinki w czarnych włosach biegają po wiosce, mężczyźni w swych bambusowych kapeluszach ciągną osły i bydło. Gwar, pędzące riksze, a wszędzie ten charakterystyczny zapach chińskiej kuchni. Dziś i ja przenoszę się do Azji

W kuchni Karmel-itki
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 194

Zrzuca z siebie czarne pantofle, ażurowy sweterek i elegancką sukienkę. Rozpuszcza zwinięte w kok włosy i daje wiatrowi możliwość do zabawy. Słońce ogrzewa rozluźnioną już twarz, zmarszczka na czole, świadcząca o ogromnym skupieniu gdzieś zniknęła. Tak, to już koniec. Witajcie po tej jakże długiej przerwie!Matury za mną, zaczynam więc nadrabiać zaległości w blogowaniu, a przede wszystkim smacznie wkraczam

W kuchni Karmel-itki
Blog Komórkowy 204

prawie wszystko :) Mam nadzieję, że wiedza przez Was zdobyta po przeczytaniu tego postu nie zaważy na Waszym zainteresowaniu blogiem Blondynki :) Ps.Czasami u fryzjera aż korci mnie aby zmienić kolor włosów, na ciemniejszy, ale wtedy przestałabym być blondynką, która gotuje. Tak więc wciąż jestem blond i nadal będę prowadzić ten blog. Kiedyś przez chwilę zdarzyło mi się być brunetką

Blondynka Gotuje