włoskie risotto - 500 przepisów (strona:9/34)

Risotto z borowikami, brązowymi pieczarkami i tymiankiem 111

poczułam niesamowity zapach suszonych borowików i koncentratu z grzybów leśnych to musze przyznać, że nabrałam ogromnej ochoty na danie, które wyeksponowałoby ten niezwykły aromat. Zdecydowałam się na klasyczne włoskie danie, czyli risotto. Do borowików dodałam brązowe pieczarki, tymianek, a całość wykończyłam Grana Padano... ambrozja! I fantastyczna propozycja na świąteczny lub wigilijny stół, jeśli lubicie nieco zaszaleć i urozmaicić klasykę. 😊 Risotto

Cooking Monster
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 107

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Podgrzewanie, mieszanie i pilnowanie, aby nic się nie przypaliło, to jedna z najbardziej nielubianych kuchennych czynności. Ale przygotowanie idealnego risotto czy doskonałego włoskiego deseru panna cota bez tych czynności możliwe nie jest. Podobnie, jak podsmażanie (urządzenie posiada funkcję saute ) cebuli lub drobno posiekanego czosnku, imbiru czy pasty curry do potraw indyjskich

Cztery Fajery
Risotto z cukinią i parmezanem 121

Podczas ostatniej wycieczki do Włoch dostaliśmy w prezencie włoski ryż do risotto. Po powrocie pomysł na obiad był więc oczywisty :D A ponieważ zaczyna się sezon na cukinie, to ona została drugim bohaterem tego dania.  Jest to potrawa, przy której musimy uzbroić się w odrobinę cierpliwości, ponieważ ryż musi powoli chłonąć bulion i nasiąknąć jego aromatem. Ale zapewniam

HealthyCreations
Risotto z groszkiem cukrowym i krewetką 152

już kolejny pomysł na szybkie, pyszne i pożywne danie kuchni włoskiej jakim jest risotto. Tym razem na patelni wylądował groszek cukrowy, zwykły, mrożony i ukochane krewetki. Polecam serdecznie to pożywne danie. Risotto z groszkiem cukrowym i krewetką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Halibut pieczony w papilotach z risotto cytrynowym z cukinią 142

Kremowe risotto z dodatkiem cukinii i skórki cytryny oraz białej papryki podane z haibutem pieczonym na plastrach cukinii i cytryny to zdecydowanie letnia propozycja, która idealnie

Mango Papaja
Risotto Ze Świeżymi Kurkami 126

Risotto teraz u mnie króluje. Uwielbiamy je i dlatego musiało się pojawić z pysznymi, świeżymi kurkami. Zapach był nieziemski i już podczas przygotowywania ślinka nam ciekła

Gotowanie...to proste !
Risotto ze schabem i chilli 184

Risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy nie chcemy gotować czegoś skomplikowanego, długo z wyszukanych składników. Risotto to prosta, włoska kuchnia, to dobry początek pysznego dnia. Ryż, mięso, wino, 20 minut i obiad gotowy. Zapraszam. Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cytrynowe risotto z grillowanym łososiem 118

Kocham risotto – w każdej postaci, podobnie jest z cytrynami. A cytrynowe risotto z grillowanym łososiem to najlepsze połączenie pod słońcem! Tym razem w wykonaniu mojego

Pasja Smaku
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 125

Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym, czyli Zucchine ripiene di carne con sugo di pomodoro Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską? Pizza, makaron, czy risotto? Wszystkie te dania są niewątpliwie pyszne, jednak chciałabym zaproponować Wam inne bardzo włoskie danie, które nie zalicza się do żadnej z wymienionych kategorii. Pierwszy raz tak przyrządzonej cukinii spróbowałam prawie 10 lat temu

Pełny talerz
Risotto z sosem pomidorowym 134

Risotto z sosem pomidorowym Zimno za oknem, chciałoby się zjeść coś ciepłego, pożywnego nie jak zwykle zupę czy ziemniaki. Wybór padł na risotto. Danie to jest

zielonacukinka
Krótka historia risotto 153

Danie, które znamy jako risotto – jedna z wizytówek kuchni włoskiej – pochodzi ze średniowiecza, czyli z czasu gdy na tereny Półwyspu Apenińskiego trafił ryż. Przeczytaj jaka jest historia risotto. Legenda głosi, że sprowadził je Marco Polo , wprost z Chin. Tyle że to nieprawda, ponieważ Chińczycy nie znają tak podawanego ryżu. Przywieźli go ze sobą arabscy kupcy, którzy(...)czasie utrzymywali stałe stosunki handlowe z Genuą i Wenecją. Z czasem okazało się, że włoska ziemia doskonale nadaje się do uprawy niektórych odmian tego zboża. Z czasem zaczęło się ono coraz częściej pojawiać na tamtejszych stołach. Za ojczyznę risotto uważany jest Mediolan. To właśnie tam krzyżowały się kulinarne tradycje Włoch i Hiszpanii, ponieważ miasto przez cztery wieki było pod hiszpańskim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z kwiatami cukini 207

Dziś na kolację proponuję lekkie i bardzo smaczne risotto z kwiatami cukini.  Przepis jest bardzo prosty i zaręczam, że w 20 minut możecie wyczarować pyszne

Mia Cucina Sofieta
Włochy: Risotto alla milanese 144

kurczaka, zapiekanego pod grubą warstwą sera. Bardzo lubię tę wersję, jest właściwie samowystarczalna i ryż podany w ten sposób jest moim faworytem. Zaczęłam jednak miesiąc włoski i wypadałoby podać też tradycyjny przepis na risotto, z dodatkiem białego wina i szafranu. A zatem jest, oto on, przepis na kremowy ryż pochodzący z północy Włoch, jest to jedyny region w tym kraju(...)arabskich kucharzy przygotowujących pilaw, którego baza - ryż podsmażany i rozmiękczany bulionem z dodatkiem szafranu - wygląda bardzo podobnie jak w risotto. Baza jest zwykle ta sama, wersje risotta różnią się natomiast przede wszystkim dodatkami i jest ich tyle ile włoskich pań domu, każda ma coś swojego, prywatny sekretny składnik, który sprawa, że jej risotto jest unikalne. Z dodatkiem krewetek, małży

Przepysznik - BLW i nie tylko
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 142

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam was na recenzję książki – Ilustrowana szkoła gotowania, Kuchnia włoska krok po kroku . Jak bym miała opisać ją w jednym słowem, powiedziałabym, że jest wspaniała! Jest to książka która samymi zdjęciami zachęca nas do gotowania. Wydana jest w twardej oprawie, z mnóstwem zdjęć prezentujących krok(...)indeks, z którym bez problemu znajdziecie szukane przez was potrawy. Taka książka to idealny przewodnik, encyklopedia po kuchni włoskiej, z recepturami na najlepsze przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu. Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki tej książce mogę poszerzyć swoją wiedzę, lepiej ją poznać, ucząc się przy

Marta Gotuje
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 116

aromatyczna. Bardzo łatwo ją przyrządzić. Risotto z kaszy zrobi każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy tego nie robił. Czas : 30 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji: 2 duże Risott w starym, mediolańskim dialekcie oznacza miszmasz , mieszanina , mieszanka . I prawdopodobnie od tego słowa wywodzi się nazwa risotto, a nie od słowa riso , czyli po włosku ryż. Trop mediolański o tyle wydaje(...)właśnie w Mediolanie potrawa została najprawdopodobniej wymyślona. Risotto alla milanese jest najbardziej znanym daniem w kategorii risotto. Na Mediolan wskazuje fakt, że do przyrządzania risotto używa się ryżu o krótkich ziarnach, arborio albo carnaroli, które bardzo dobrze wchłaniają wodę, a są to odmiany ryżu najbardziej rozpowszechnione w rejonie stolicy Lombardii. Dzisiaj w risotto ryż coraz częściej zastępowany jest kaszami. Niektórzy

Niedzielny kucharz