się, że warsztaty obejmą swoim zakresem kuchnię włoską, a będzie je prowadził przesympatyczny Wojtek Lewandowski Po wstępnych uprzejmościach, powitaniu i oprowadzeniu nas po showroomie przez przedstawicieli marki Gorenje, zabraliśmy się do dzieła. Wspólnymi siłami przygotowaliśmy: sałatkę z pieczonych buraków z serem gorgonzola i orzechami włoskimi, pstraga z grzybami i szynką parmeńską, risotto milanese z szafranem podane z osso-buco
karmelowyW obec tegorocznego wysypu grzybów nie można przejść obojętnie. Lasy obrodziły w największe skarby, aż się prosząc o ich wykorzystanie w kuchni. Jednym z najlepszych sposobów
Food SquareTego typu "risotto" pojawiło się już w innej wersji na blogu ( z królikiem ), jednak żeby zademonstrować Wam, jak podatne na zmiany jest to danie, zdecydowałam się wstawić kolejny przepis. Zaznaczę, raz jeszcze, że to przepis studencki, resztkowy, a nazwa "risotto" to tylko luźne określenie, bowiem z prawdziwym włoskim przysmakiem nie ma nic wspólnego. :) (function(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); "RISOTTO" Z KACZKĄ I BOBEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie kaczka) - pół świeżej czerwonej papryki - ugotowany wcześniej bób lub bób z puszki - pęczek szczypiorku
Życie zamknięte w smakuUwielbiam szybkie i proste dania obiadowe, które można przygotować w 30 minut. Takie jest wła ś nie risotto, którym chciałam się z Wami podzielić. Kremowe risotto z kawałkami białej kapusty idealnie łączy si ę z intensywnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej. Dodatek świeżego rozmarynu dopełnia smak dania i sprawia, że nabiera(...)bardziej wyrazistego charakteru. Polecam Wam serdecznie :) **** Adoro tutti i piatti facilmente realizzabili in mezz’ora. Uno di questi è proprio il risotto che voglio qui proporVi. Oltre ad essere particolarmente cremoso, il risotto si caratterizzerà per il suo sapore deciso, frutto della contemporanea presenza della verza e del prosciutto di Parma. A dare quel pizzico di sapore in più
La grande e la piccola cuocaKuchnia włoska to jedna z tych moich ulubionych. Aromatyczny parmezan, chrupiące szparagi i delikatne, rozpływające się w ustach risotto... Można się rozmarzyć! Składniki: 80 gram ryżu Arborio 8-10 szparagów, gotujemy 4-5 minut w osolonej wodzie, wcześniej odrywając zdrewniałe końce 50 gram parmezanu 300 ml bulionu lampka białego wina 1 szalotka sól, pieprz oliwa z oliwek
Mango PapajaRisotto może stanowić świetną zakąskę, ale też dane główne. Kremowy ryż o pełnym smaku rozpływa się w ustach, jednocześnie nie tracąc swojej struktury. Połączenie krewetek z
Pociąg Do KuchniRisotto to ja już robiłam chyba ze wszystkim i wczoraj stwierdziłam że nie, jeszcze szpinaku nie wpakowałam do risotto. Stąd dzisiejsze danie, pyszne, aromatyczne, kremowe, idealne
Moje Małe CzarowaniePrzepyszne, delikatne i kremowe risotto z zielonymi warzywami. Z dużą ilością groszku, fasolki szparagowej i cukinii oraz posiekaną, świeżą bazylią tajską co sprawia, że danie staje
Mango PapajaMoje popisowe danie czyli risotto w połączeniu z cukinią i brokułem to nieco odświeżona wersja tego dania, w sam raz na wiosenny obiad! Do tego świetnym
Mango PapajaPyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na
Mango PapajaŚmiało mogę powiedzieć, że risotto to moje popisowe danie. Wystarczy odpowiedni ryż, lampka wina i kilka dodatkowych składników by uzyskać całkiem niebanalne a pyszne danie
Mango PapajaTo risotto wyszło tak wspaniałe (nie waham się użyć
Kuchnia PrezydentowejZabieram Was znów w kierunku północnych Włoch na przepyszne Risotto. Jest tam ono dokładnie tak samo popularne jak pasta na południu. Trudno się dziwić – zarówno
Ostra na Słodkomałe porcje lub 2 duże): 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 duża posiekana cebula 200 g ryżu arborio 1/3 posiekanej bulwy kopru włoskiego lub 1/2, jeśli jest nieduża 2 łyżki naci kopru włoskiego (lub zwykłego) garść suszonych grzybów leśnych -namoczonych przez noc, obgotowanych przez min. 15 minut i pokrojonych w grubą kostkę 125 ml wina białego wytrawnego(...)grubą kostkę UWAGA: Przez cały czas przygotowywania risotta nie przestajemy mieszać potrawy! Smażymy na średnim ogniu od początku do końca. 1. Z naci kopru odłożyć 2-3 gałązki do dekoracji, resztę grubo posiekać i odstawić. Na dużej patelni o grubym dnie lub dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, cebulę i koper włoski i zeszklić, dodać ryż, podsmażać, mieszając, aż ryż będzie biało
Kuchnia PrezydentowejCześć ! W dni takie jak dziś – gdy nie mam siły długo stać w kuchni, przygotowuję risotto. Zaglądam do lodówki i łączę spontanicznie ze sobą ulubione składniki. Zawsze z tej spontaniczności wychodzi pyszny obiad, którym warto się z Wami podzielić. Także zapraszam na risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem. Ps. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów. Poza sezonem – tych(...)Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj kolendrę lub natkę pietruszki, posyp tartym parmezanem. Smacznego ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu
Moja pasja smaku