Kuchnia włoska wywodzi się z biednej, chłopskiej kuchni, a w rzeczywistości to prawdziwa skarbnica smaków, pomimo iż kojarzy się nam głównie z pizzą i spaghetti to tak naprawdę kryje w sobie mnóstwo dań, kojarzonych z danym regionem. Słynne risotto pochodzi z Lombardii, Piemont pachnie gęstą zupą na bazie anchois i warzyw. Umbria to królestwo spaghetti, a Marche lazanii. Natomiast matką
Słodki Kompromismiastami do których są połączenia lotnicze z Lublina. Ja wybrałam Risotto alla milanese z Mediolanu. Gotowałyśmy na Moście Kultury. Oczywiście gotowałyśmy je bez użycia soli jako przyprawy. Sól bowiem była w dodatkach, przyprawach. U mnie sól była z bulionu wołowego, sera grana padano oraz z suszonej szynki włoskiej. 200g ryżu Arborio lub Vianole 1litr wywaru wołowego 1 mała cebula
królestwo garówEsa wszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z
pichcisztozawsze wychodzi coś pysznego. Dzisiaj postanowiłam połączyć typowe włoskie danie z typowo polskimi smakami i wyszło naprawdę ciekawie. Mój narzeczony stwierdził, że "niebo w gębie" i, że chce jeszcze, niestety więcej nie było. Następnym razem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dwie porcje 2 małe białe cebule 1/2 szklanki ryżu do risotto garść suszonych prawdziwków około 20 cm dobrej jakościowo kiełbasy
Delusional TrineJesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to wszystkim znana masa z kaszy manny, w tym wypadku z dodatkiem dyni, wzbogacona aromatem pomarańczowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi.I tak, gotowana, aromatyczna masa dyniowa zamknięta warstwą herbatników, polana czekoladą smakuje genialnie- mimo niewielkiego
Kraina Miodem PłynącaSezon na szparagi w końcu się rozpoczął! Cały rok czekam na ten moment. Uwielbiam zielone szparagi w każdej postaci. Tym razem postawiłam na risotto. Danie jest
PatiGotujeRyż uwielbiam pod każdą postacią, w gołąbkach, kotletach, na słodko, zapiekany, czy taki jak dziś duszony w formie potrawki.Przepis nie różni się od tego na typowe
Gosia gotujeFine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków Fine Dining Week trwa ! a my opowiemy Wam o naszych odwiedzinach w restauracji Włoska. Fine Dining Week to przedsięwzięcie kilkunastu restauracji z Krakowa i Warszawy, i jak czytamy w informacji prasowej – Restauracją fine diningowe tworzą pełne, wielowymiarowe i wielozmysłowe doświadczenie. Filarami współczesnych restauracji fine diningowych są m.in(...)restauracji Włoska gdzie menu było pyszne, pełne smaków. Przywitane zostałyśmy przez obsługę z uśmiechem, zaproszono nas do stolika gdzie czekało na nas menu wieczoru, pięknie przewiązane sznureczkiem wraz z kwiatkiem lawendy. W ciągu chwili pojawiło się pytanie co wybieramy na początek jako poowitalny kieliszek Prosecco czy kieliszek Martini. Wybrałyśmy bąbelki czyli pyszne Prosecco. Potem truflowe risotto, dobre aczkolwiek
Kuchnia na wzgórzuszafce był ryż do risotto. Długo się nie zastanawiałam, co z tego powstanie. Całość zwieńczyłam serową nutą. Gdyby nie ten ser, to danie byłoby zdecydowanie mniej kaloryczne. Jednak bez niego, to już nie jest ten sam smak, dlatego nie pomijajcie go. Raz na jakiś czas można zgrzeszyć, szczególnie dla włoskiej kuchni. Składniki na 2-3 porcje: 200g ryżu arborio
Fabryka pomysłówO jakże pyszne to było danie, kremowy ryż, pachnące grzyby a rezultat taki że zapach w całym domu i każdy chciałby choć trochę pokosztować. Risotto to
Moje Małe CzarowanieRóżowe risotto jest risottem buraczkowym. Zacząłem przyrządzać je bez konkretnego przepisu, jedynie z wyobrażeniem wyglądu i smaku jaki chcę osiągnąć. Oczywiście, bazowy przepis na risotto jest stały i daje trochę czasu, by rozejrzeć się po kuchni w poszukiwaniu składnika, który nada daniu ostateczny smak. Można nawet nie znaleźć, a risotto i tak będzie dobre jeśli podstawowe składniki są najwyższej jakości(...)łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie
zadanie-gotowaniePrzeglądałam stare karty pamięci ze zdjęciami i wpadły mi w oko moje ulubione talerze, które dostałam od Patrycji zupełnie bez okazji. Na tych samych talerzach podałam
Mango PapajaKURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z
Martyna Cooks