KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z
Martyna Cooksczosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szkl. białego wytrawnego wina 3 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego 400 g. obranej marchewki 100 g. obranej dyni duża garść pokruszonych orzechów włoskich 3-4 gałązki tymianku cytrynowego 1 łyżeczka masła 3 łyżki drobno startego parmezanu pieprz trochę skórki otartej z cytryny Marchewkę pokrój w większą kostkę, ugotuj do miękkości. Odcedź i jeszcze(...)wymieszaj, dopraw pieprzem. Gotuj, aż ryż będzie miękki i większość bulionu zostanie wchłonięta. Na koniec dodaj masło i parmezan, wymieszaj delikatnie, przykryj pokrywką i odczekaj minutę lub dwie. Podawaj risotto od razu
Delicious Placezabawy w kuchni. Włoskie menu przygotował Wojtek Lewandowski, i pod jego kierownictwem dzielnie szykowaliśmy pyszne dania. Na początek sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą - rewelacja następnie - Sandacz po friulijsku, czyli ryba z szynką parmeńską i borowikami (Friuli Wenecja Julijska to nieduży region w północno-wschodnich Włoszech ze stolicą w Trieście). Na koniec risotto z giczą cielęcą
Stare Garygulasze warzywne, pilawy i risotta, dlatego pojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często w mojej kuchni. Patelnia Taurus wykonana jest z bardzo trwałego odlewanego aluminium, który dobrze przewodzi ciepło. Co dla mnie ważne, ma odporną na temperaturę rączkę , dzięki czemu można jej używać w piekarniku do 240 st. C. Na takiej patelni przygotujecie więc tradycyjną włoską frittatę , francuski deser tarta
Chilli Czosnek i OliwaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Kupiłam w Lidlu boczniaki królewskie. Mają długie jędrne nogi, małe kapelusze i wyglądają inaczej niż popularne boczniaki ostrygowate, dostępne w …
My Blueberry Cornerwszystkich restauracji festiwalowych wybrałam osterię Bellanunę (ul. Moniuszki 4), czyli rodzinną restaurację we włoskim stylu. Z decyzji jestem bardzo zadowolona. Tak przedstawiało się menu festiwalowe: Przystawka: s ałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej Danie główne: r isotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza Deser: t rzy tajemnice dobrego smaku(...)całkowitego rozpuszczenia. Tyle wrażeń w jednym daniu! Co do dania głównego: rewelacja! I ten kolor… obłędny. Danie było podane na gorącym talerzu, dzięki czemu szybko nie stygło. Risotto dodaję do mojej (niekończącej się) listy dań-inspiracji i spróbuję kiedyś przygotować. Dodam jeszcze, że obsługa w osterii na bardzo wysokim poziomie. Dokładnie wie, kiedy podać posiłek, a kiedy jeszcze poczekać
Qlinarnie i QlinarnieJakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na spaghetti z pesto z buraków . Pomysł na danie cieszące podniebienie a jednocześnie oko swoim pięknym soczystym kolorem
La grande e la piccola cuocaW mojej kuchni nie istnieje takie pojęcie jak nuda na talerzu. Kreatywnie podchodzę do tematu jedzenia, a codzienne potrawy urozmaicam niecodziennymi połączeniami. Konkurs z serkiem
Mango Papajawiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż, masło, cebula, wywar/rosół, niekiedy białe półwytrawne wino, czas. Ja zawsze używam dodatkowo oliwy i coś zielonego - tu akurat szczypiorek. Wiele osób zastanawia się w jakich proporcjach przygotowywać risotto. Wydaje mi się, że najlepszy efekt osiągniemy kiedy mamy pół(...)risotto miało kremową konsystencję oraz posiekany szczypiorek. Gdy masło roztopi się, całość delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć ryby. Doprawiamy ewentualnie solą, koniecznie świeżym pieprzem. Cała potrawa ma mieć taką konsystencję na talerzu, że gdy poruszymy delikatnie talerzem, ryż "rozleje się" powoli w stronę jego rantów . Gdy jest zbyt zwarty, dolejmy odrobinę wywaru warzywnego. Łączymy tym samym dorobek kuchni włoskiej
Right Behind The Kitchenwłoskiej W moim domu uwielbiamy buraki, ale pesto też jest na topowej liście! Postanowiliśmy połączyć smaki, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Tak powtało nasze autorskie pesto buraczane, które świetnie trafia w nasze kubki smakowe. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. My najczęściej dodajemy do hamburgerów ( w krótce dodam przepis ), ale pasuje też do śledzi, jajek, na kanapki, do risotta
kuchniabellissima.wordpress.comDanie godne mistrzów było na mym stole. Polecam pokusić się o ugotowanie takiego cuda a potem delektowanie się smakiem i delikatnością dania. Homara kupiłam ugotowanego i
Moje Małe Czarowaniesans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Risotto z botwinką i kozim serem Składniki – 2 porcje: Ryż arborio Uncle Ben's – 200g Marchewka – 1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny(...)cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki
Kuchnia Bon Appetitfikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywną zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych(...)Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v Dżemy (46 g cukru na 100g produktu
Mia Cucina Sofietaweekendu. Danie mega szybkie i mega smaczne. 20 min i obiad gotowy. Składniki 400 g makaronu tagliatelle 250 g ricotty 60 g orzechów pistacjowych 60 g orzechów włoskich 1 garść świeżej bazylii 2 łyżki startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu(...)czasie przygotowujemy pesto: Orzechy razem z bazylią miksujemy w Benderze. Następnie dodajemy sól, pieprz i oliwę. Ponownie miksujemy. Do całości dodajemy starty parmezan, blendujemy ponownie i mieszamy z serem risotta. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. Pesto mieszamy z gorącym makaronem, podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchen