włoskie risotto - 500 przepisów (strona:31/34)

Kokosowo- szafranowe risotto z roladką drobiową w szynce parmeńskiej 128

Zazwyczaj już drugiego dnia Świąt nie mogę dłużej patrzeć na pierogi, na barszcz, na paszteciki i sernik. Wówczas przychodzi mi ochota na coś mocno wytrawnego, lekkiego

Mango Papaja
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 216

warzywem bardzo popularnym w krajach Morza Śródziemnego, szczególnie wśród Francuzów i Włochów, ale również jest stosowana w kuchni Grecji i Hiszpanii. Można ją spotkać na przykład na pizzy, w risotto, w zupach albo jako warzywny dodatek do dań.  Początki jej popularności sięgają ponoć czasów Wiszących Ogrodów w Babilonie, skąd następnie rozprzestrzeniła się na Bliski Wschód i wschodnią Europę. Inne(...)śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem, kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi przepisami odsyłam do strony The New York Times. Sama nie mogę się doczekać, aż przetestuję te przepisy i pokaże

Chilli Czosnek i Oliwa
Szpinakowe Risotto 109

W okresie jesieni, zimy i wiosny bardzo często korzystam z mrożonych warzyw. Wiem, że są teraz najlepszą i najzdrowszą opcją gdyż są zamrażane w kilka godzin

Gotowanie...to proste !
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem 262

Rosotto to tradycyjne włoskie danie, ale ja przygotowałam je na polski sposób :) Z bogactwem leśnych grzybów, marchewką i jarmużem, które smacznie skomponowały się z ryżem. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki grzybów leśnych 1 marchewka 1 szklanka ryżu parboiled 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki jarmużu 2-3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz czarny mielony Grzyby pokroić i obgotować w lekko(...)całkowicie odparuje. Powinno to trwać ok 20-25min. Pod koniec należy dodać grzyby i doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Można zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem risotto jeszcze ok 5min. Wtedy ryż „dojdzie”. Smacznego :) Jarmuż należy umyć i oskubać z łodygi, a następnie drobno posiekać. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , DANIA

https:KKuchniaMniam
Risotto z melonem, chili i tymiankiem 152

W klasycznym połączeniu melona z szynką parmeńską ten drugi składnik zamieniłam na szczyptę chili i wyszło przepyszne połączenie. Słodkawy ryż o ostrym posmaku jest doskonałą propozycją

Bazując na smaku
Falafel z ciecierzycy i marzenie o byciu kimś innym 117

typowego polskiego obiadu. Można podawać z samą surówką, własnymi bułeczkami / polecam przepis na moje proste i szybkie bułeczki – wpis klik / lub z ryżem zrobionych z ziołami jak na risotto. Nam falafel z ciecierzycy smakuje z sosem, jedzony rękami, pychota! FALAFEL Z CIECIERZYCY SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli(...)garści, jeśli wolicie więcej – nie ma problemu. Dorzucamy 1 łyżeczkę sody, 2 łyżki kaszy kukurydzianej i 2 czubate mąki pszennej. Mieszamy. Teraz formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie przyklepujemy lub zostawiamy w formie kuleczki / bez różnicy/. Obtaczamy w kaszy kukurydzianej. Smażymy z obydwóch stron w głębokim oleju rzepakowym. Zawsze kładziemy na gorący tłuszcz. Falafel z ciecierzycy doskonale

W Kawiarence
Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese 175

Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese czyli pyszna wołowina z kościa z dziurą. Tak! ossobuco oznacza dosłownie kość z dziurą. Goleń wołowa po mediolańsku

Pociąg Do Kuchni
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 196

bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Krokiety gryczane w sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka Kucharska   DYNIA, GRZYBY, TOPINMBUR - RISOTTO autorka: garnkofilia z bloga Garnkofilia Makaron kukurydziany z brukselką i zieloną soczewicą w sosie pomidorowym autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Spaghetti z pesto z buraków i jarmużem autorka(...)algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty MAKARON Z PIECZONĄ DYNIĄ autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Dyniowo-batatowe rösti z jajkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Gotujemy wywar drobiowy w szybkowarze 173

dodaję do nich różnorakie warzywa i zioła. Czasem dolewam też białego wina dla podkręcenia aromatu i nadania winności. Dobry, esencjonalny wywar to idealna baza do sosów, zup czy też risotto.  Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości i mrożę z zamiarem wykorzystania przy najbliższej okazji. Wywar ten ugotowałam z kawałkami mięsa, pozostawiając je do samego końca, dla osiągnięcia maksymalnie(...)część 2 duże marchewki, potnij na kawałki o długości ok. 3 cm 1 pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz jak cebulę do rosołu - opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm 150 g małych pieczarek brązowych lub białych, opłucz

Szybko Szybkowar
Risotto cebulowe z selerem naciowym 168

Przepis, który dostosowałam do swoich potrzeb, stąd: klik! Pychotka!:) Jeśli macie ochotę obejrzeć jakiś film, a nie wiecie jaki, to polecam Połów szczęścia w Jemenie . Bardzo

Corner With Recipes
Szafranowe risotto z batatem i miętowa pierś kurczaka 156

Składniki: 100 gram ryżu Arborio 2 szklanki bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/3 łyżeczki szafranu 1/2 dużego batata garść startego parmezanu 300 gram piersi

Mango Papaja
Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku 165

Ossobuco (dosłownie “kość z dziurą”) to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne(...)Wyjmujemy mięso z garnka i wstawiamy w ciepłe miejsce. Sos gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia, żeby zgęstniał. Mięso przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy gremolatą. Podajemy z risotto

Smakowity Blog Kulinarny
20 przepisów na obiad jesienią! 159

dobrej jakości makaron, wybierzcie ten włoski robiony z mąki durum. Mięso mielone, powinno być bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory, mogą być świeże, ale o tej porze roku, sprawdzą się włoskie pelati z puszki. Sprawdzona mieszanka ziół włoskich i starty parmezan. Ten obiad(...)bądź z dodatkiem aromatycznych przypraw. Unikam ciężkich i gęstych od mąki sosów. Dzisiaj polecam Wam przepyszną łopatkę w ciemnym sosie. WIĘCEJ 11.  SPAGHETTI AGLIO OLIO. KUCHNIA WŁOSKA Ale pysznie! Typowe włoskie danie! Włochy kocham całym sercem. Uwielbiam beztroskich i ciągle uśmiechniętych Włochów krzyczących: "Bella, Bella!". Gdybym tylko mogła odwiedzałabym ten kraj jak najczęściej. Italię kocham przede wszystkim za architekturę

SMYKWKUCHNI
Kuchnia włoska. Warsztaty w Instytucie Sztuki Kulinarnej 200

Warszaty prowadzili: Alfredo i Leonardo. Była to porywająca przygoda z gotowaniem w towarzystwie dwóch najprawdziwszych Włochów. Było wspólne gotowanie poprzez naukę, śmiech i wiele cennych uwag.  Uwielbiam język włoski. Jest dla mnie jak muzyka. Gotowałam w przemiłym zespole sześciu osób, a dyrygentami naszego zepsołu byli wlaśnie Alfredo i Leonardo.  Powyżej podaję link do Instytutu. Pownieważ możecie tam znaleźć(...)wodą. Ostawic i obrać ze skórki. Pietruszkę posiekać wraz z ząbkiem czosnku, zetrzeć ser na płatki. Wymieszać z bobem, doprawić solą i pieprzem, skropić octem. Wlać oliwę według upodobania. Risotto ze szparagami Serdecznie dziękuję   MASALA Smaki Świata   za możliwosć nauki gotowania. Za wspaniałą atmosferę i prowdziwą lekcję kulinarną

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania