Nietypowe, bardzo smaczne i szybkie risotto z soją. Alternatywnie polecam ryż podsmażyć na masełku z dodatkiem wina wytrawnego i wywaru z rosołu (wg tradycyjnej włoskiej receptury) Składniki: 1 ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła 1 cebula 1 opakowanie mrożonych warzyw 2 pomidory 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki oleju ½ puszki soi 1 łyżeczka sosu sojowego Papryka Chilli w proszku sól
Tradycyjna KuchniaPieczarkowe risotto Grzybów w tym roku jak na lekarstwo , a w zasadzie wcale więc , nie ma nadziei na risotto ze świeżymi borowikami , czy kurkami , które tak
Ogrodnik w podróżyKuchnia Szwajcarska jest zaczerpnięta z kuchni włoskiej, niemieckiej i francuskiej. Moją propozycją na deser jest ciasto z ryżu używanego to tradycyjnej i znanej dla wszystkich potrawy Risotto. #MyVictorinox Składniki: - 300 g ryżu Arborio - 1,75 l mleka - 0,25 l wody - 150 g cukru - 5 jajek - skórka z dużej pomarańczy lub dwóch małych - 3 łyżki likieru pomarańczowego
Kulinarne życiezasadzie tytuł powinien brzmieć risotto z biedronki bo przepis zaczerpnęłam z gazetki promocyjnej „ITALY”. Gotowałam kiedyś tagliatelle z ich przepisu i wyszło super więc teraz też postanowiłam spróbować bo wszystkie składniki bardzo lubię. I tym razem się nie zawiodłam. Polecam. Dla dwóch osób proponuję tylko zrobić z połowy porcji(...)wyszło jak dla pułku wojska – połowa zamrożona czeka na zachciankę . Składniki: 300 g ryżu risotto 2 gruszki (ja dałabym 3) 50 g masła pół posiekanej cebuli litr bulionu kieliszek białego wytrawnego wina 100 g gorgonzoli (ja dałam pikantnej) 40 g pokruszonych orzechów włoskich 100 g sera Grana Padano Wykonanie: Na połowie masła zeszklić cebulę. Dodać ryż i kilka minut
Mama z miastaDziś mam dla Was prawdziwą encyklopedię kuchni włoskiej, bo książka Jamie gotuje po Włosku to ponad 400 stron i aż 130 przepisów na dania tej uwielbianej na całym świecie kuchni. Są tutaj przepisy na antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. Autor przez(...)włoskich Nonn (babci), bo to one gotują najlepiej korzystając z tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu ta książka to nie tylko zbiór przepisów ale opowieść o tym co we włoskiej kuchni jest najważniejsze. Dzięki pięknym zdjęciom przenosimy się do słonecznej Italii i możemy poznać bogactwo smaków płynącą z kolorowych, niepowtarzalnych przepisów. Są tradycyjne włoskie receptury
Cynamonowe szczęściePonieważ jak wiecie już pewnie, kocham risotto miłością pierwszą, jak tylko zobaczyłam to kalafiorowe zaraz musiałam je przygotować. Jest pyszne, kremowe, wykwintne i bardzo szybko znika
Moje Małe CzarowanieDzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią się gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat.Składniki:200 g małży400 g ryżu do risotto Arboriookoło 1 litra bulionu warzywnego1/2 szklanki białego wytrawnego wina2 łyżki oliwy
Oryginalny smakkurczakiem), con frutti di mare (z owocami morza). Nazwa potrawy wiąże się z jej podobieństwem do pomarańczy. W języku włoskim arancia, to pomarańcza. Arancini z pieczarkami. Składniki na ok. 16 szt.: - 1,5 szklanki ryżu arborio-kleista odmiana ryżu do risotto (ja wykorzystałam pozostałość ryżu do temari sushi - 3 szklanki bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 – 3 łyżki oliwy
mojewypiekiinietylkowłoskie menu. Włochy to nasz ulubiony zakątek na Ziemi, a większość włoskich przepisów spełnia wszystkie nasze wymagania – są proste, pyszne i niedrogie! Było tylko jedno utrudnienie – jakiś czas temu założyliśmy sobie że makaron będziemy jedli maksymalnie raz w tygodniu. Włoska kuchnia jest jednak tak bogata, że nawet z takim ograniczeniem mieliśmy w czym wybierać! Przepisów na włoski tydzień(...)zapiec. 5 Zapiekanka trafiła do pieca. 6. Zaczęliśmy przygotowywać składniki do risotto. 7 W międzyczasie gotowe były kurczak i bulion. Rosół trafił do risotto. Z mięsa zrobiliśmy pulpety 8 Przygotowaliśmy składniki do sosu pomidorowego i do minestrone. 9 Zapiekana gotowa. Pulpety idą do pieca. 10 Minestrone jest gotowe. Risotto dochodzi. Pulpety podlewamy sosem pomidorowym i wstawiamy na chwilę do pieca
Niedzielny kucharzT ak naprawdę ten przepis powinien się nazywać risotto z sokiem z groszku cukrowego albo z esencją groszku cukrowego, ponieważ zamiast gotować ryż ze świeżym groszkiem
Food SquareZostały mi z tamtego roku suszone smardze i postanowiłam je wykorzystać do zrobienia risotto. Smardze suszone są jeszcze bardziej aromatyczne niż świeże i dlatego risotto wyszło
Moje Małe Czarowaniewewnątrz danego stanu, zarejestrowane i produkujące wino zgodnie z określonymi przepisami federalnymi. System ten wzorowany jest (choć nie do końca) na europejskich systemach apelacyjnych, takich jak francuski AOC lub włoskie DOC. W Stanach Zjednoczonych jest 207 apelacji z których ponad 134 w Kalifornii. W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona ton winogron(...)Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu: Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse Chardonnay, Sonoma 2012 Wente Chardonnay Livermore 2013 Zrazy zawijane
królestwo garówchęci jej spróbowania 😋 Cykoria sałatowa, czerwona cykoria, Cichorium intybus a po włosku: Radicchio jest, niestety mało u nas znanym i jeszcze mniej popularnym warzywem. A szkoda. Z chrupiącą konsystencją i przyjemnie gorzkawym smakiem może być niezwykle wszechstronnym składnikiem wielu potraw. Na myśl przychodzi risotto lub lasagne , nie mówiąc już o ciastach i naleśnikach w wersjach wytrawnych. Dziś zaproponuję(...)zdoła przekonać do cykorii nawet największych sceptyków. Do dzieła więc... Składniki: 300g Spaghetti (przyjmujemy 100g makaronu na osobę) 1 główka cykorii sałatowej ( Radicchio ) 250g pora (tylko biała część) 70g włoskiej Pancetty (można ew. zastąpić surowym, wędzonym boczkiem) 6 łyżek oliwy extra vergine 150ml wody 25g migdałów (obranych) 35g Parmigiano Reggiano DOP (startego) 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz
Pasta Po PolskuMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Wspaniałe, pełne smaku risotto. Wpadłam na ten pomysł z nadmiaru działkowych warzyw – pomidorów i cukinii. Najczęściej robię makarony po … Przeczytaj
My Blueberry Corner