Kolejny raz zapraszam do słonecznej Sycylii. Arancini, przystawka, przekąska...podstawą jest ryż (arborio, niestety, z innym nie wyjdzie), dodatki to: mozzarella, szynka parmeńska, mielone mięso, pieczarki
Kopystką po garachskrzydełek 1 szkl ryżu 1 cebula kawałek (fenkułu) kopru włoskiego (ok 80 g) pół czerwonej papryki 4-5 pieczarek kawałek pora ok 10 cm oregano majeranek sól pieprz szczypta chili szczypta lubczyku szczypta mięty pół szkl białego wina 2 szkl rosołu tłuszcz do smażenia Skrzydełka umyć, i przeciąć na wszystkich zgięciach. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu(...)cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać posiekane warzywa, podlać winem i rosołem, wsypać ryż, przyprawy do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wody by risotto nie było zbyt suche. Pod przykryciem zostawić jeszcze
Gotowanie jest łatwejedzą lub prowadzą dietę.Przepisy były przygotowywane wraz z dietetykami, co zapewnia zbilansowaną i zróżnicowaną dietę oraz niskokaloryczność wielu dań. Dania pochodzą z wielu stron świata (kuchnia brytyjska, włoska, francuska, azjatycka i wiele innych). Z tą książką ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski koszt(...)wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry.Ale
WojnaNaSmaki.plwesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa pochodzi z włoskiej kuchni i wymaga trochę czasu. Ja robiłam ją dwa wieczory. Pierwszego przygotowałam masę ryżową i farsz, drugiego zrobiłam kule i je usmażyłam. Inspiracja stąd. Świetna sprawa :) Składniki(...)łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto): W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i poczekać, aż będzie szklista. Wtedy dodać ryż i chwilę podsmażać razem z cebulą. Wlać pół szklanki bulionu i poczekać, aż ryż go wchłonie
Pasja SmakuTo, że w szparagach jestem zakochana bez pamięci wiecie, trąbię o tym wszem i wobec, a w sezonie trudno mi się powstrzymać, aby w ciągu
Mango PapajaTa piękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże
Mia Cucina Sofietaryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami, solą i koperkiem. Formujecie klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażycie na oliwie na rumiany kolor. Odkładacie na ręcznik papierowy. Brokuł dzielicie na różyczki i gotujecie w osolonej wodzie 5-6 minut. Odcedzacie. Czosnek siekacie drobno, wrzucacie na sporą patelnię(...)zalewacie sosem serowym, pieprzycie według uznania. Wkładacie do piekarnika na max 20 minut. W tym czasie gotujecie ryż (ok 200 g), tak jak lubicie. Szymon i Rafał robią risotto z czosnkiem i cebulą, podlane białym winem i garścią kopru dodaną na koniec. Wyjmujecie zapieczone klopsiki z piekarnika, podajecie z ryżem i ulubionym winem. Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKwina. Swoim doskonałym smakiem może uwiecznić dania z sałat, makaronów czy mięs. Jest doskonały do warzyw i owoców, np. gruszek lub jabłek. Starty parmezan idealnie nadaje się do zup, risotto, spaghetti. źródło: smakizycia.pl WARTOŚCI ODŻYWCZE W parmezanie mamy mnóstwo wzbogacających nasz organizm witamin i minerałów. Począwszy od fosforu, magnezu, sodu, wapnia, cynku, aż na witaminach(...)dodatkowe kilogramy, sportowcom i osobom starszym. Ser ten doskonale odżywia bez obciążenia układu trawiennego. Wszystkie podane wartości są określane dla sera Parmezan. Piszę o tym dlatego, ponieważ wielu producentów włoskich produkuje coś na kształt sera parmezan, podpisując jedynie swój wyrób jako „Ser typu Parmezan”, niestety ta odmiana tego sera nie ma nic wspólnego prawdziwym serem parmezan i nie zawiera tych
Gotuję Testujęstylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna w smaku. Liście są kruche aczkolwiek główny nerw trochę twardy podobnie jak w jarmużu. Czarna kapusta właściwie ma ciemnozielony, matowy kolor, który(...)gołąbki z młodej kapusty , a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję je w sosie kurkowym. Głąbki z czarnej kapusty również przyrządziłam nietypowo, bo użyłam gotowej mieszanki na risotto. Ugotowałam więc ryż prawie tak jak gotuję kaszotto czy risotto. Farsz na gołąbki jest bardzo aromatyczny, bo naturalne produkty firmy The Green Woodpecker trill zawierają mnóstwo przypraw i suszonych grzybów
codojedzeniaserek już powszechnie dostępny u nas w Polsce, jakby jednak nie było go w sklepie można zastąpić serkiem śmietankowym) 3 łyżki oliwy pęczek zielonych szparagów prosciutto (jest to rodzaj włoskiej szynki, jakbyśmy jej nie znaleźli można zastąpić szynkami długo dojrzewającymi np. szwarcwaldzką) dowolne sery (my użyłyśmy radamera a na to mozzarelle w kostce by się ładnie ciągnęło) sól, pieprz, ulubione(...)miski na jakieś 40 minut by odpoczęło. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Wierzch pizzy: W czasie gdy ciasto nam rośnie to przygotowujemy pozostałe składniki. Serek risotta przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami np. oregano, bazylia. Można dodać nieco czosnku dla wyrazistości smaku. Mieszamy całość i odstawiamy. Czas zając się
Kolizje SmakówUwielbiam przegrzebki, często zamawiam je w restauracjach i nauczyłam się już jak należy je podać by uwydatnić ich smak a nie zabić. Po raz pierwszy
Mango Papajapotraw ze szparagami. De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym finiszem. Będzie doskonałe do risotto oraz dań z owocami morza. Z czerwonych win polecam De Stefani Plavis Merlot. Typowy merlot. Ma bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe(...)bukiecie pełnym dojrzałych owoców, suszonych śliwek, pieprzu i korzennych przypraw. Wino o mocnej, bogatej strukturze, jedwabistych taninach i eleganckim finiszu. Dobrze komponuje się z mięsnymi sosami, grillowanym mięsem i włoskimi wędlinami. De Stefani Kreda Refosco zdecydowanie najsmaczniejsze wino od tego producenta (choć wszystkie są zdecydowanie godne polecenia). Wino o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych owoców, suszonych śliwek i fiołków
królestwo garówDo tej pory słyszałam wiele dobrego o muszlach św. Jakuba zwanych inaczej przegrzebkami ale nie miałam możliwości ich spróbowania. Tym razem udało mi się zakupić mrożone
Moje Małe Czarowaniezeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach z kuchni włoskiej „Amore Mio”, które poprowadził sam Karol Okrasa Warsztaty zorganizował Lidl , gdzie od trwa właśnie tydzień włoski, który wg. naszych informacji zostanie wydłużony do 2 tygodni. Cieszy mnie to przeogromnie, gdyż uwielbiam te ich włoskie produkty! Przyznam się szczerze, że jechałam na te warsztaty z duszą na ramieniu(...)gotowania:) Po wstępnych powitaniach i nauce przyrządzania potraw przystąpiliśmy do dzieła. Takim też sposobem powstały przepyszne dania: Peperonata i caponata, suszone pomidory z medalionami wołowymi Saltimbocca z łososia i risotto Milanese z mascarpone z pesto bazyliowym Po czym zasiedliśmy do pysznej kolacji. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie
karmelowymoim blogu. :) Oferta jest bardzo szeroka, więc zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy wybierać spośród kilkunastu kategorii: » Sosy Pomidorowe » Pesto » Makarony i ryż » Polenta » Zupy i risotto » Oliwki » Przekąski » Bruschetty i kremy warzywne » Warzywa strączkowe » Przetwory owocowe i miody » Octy i oliwy z oliwek » Kawa i ciastka Wśród nich znajdują się popularne produkty takie jak przetwory pomidorowe, oliwki(...)opinia: Produkty są naprawdę godne polecenia, praktycznie wszystkie smaki trafiły w mój gust, tym bardziej, że uwielbiam pikantne przyprawy, bakłażana, ser pecorino, jeżyny, bazylię, ciecierzycę... ogólnie przepadam za kuchnią włoską (tak jak muzyką, językiem, krajobrazem... ogólnie wszystkim, co jest wytworem włoskim :)). To, czy dany produkt posmakuje, to kwestia indywidualna, tak więc musicie sami spróbować, aby się przekonać. Ja mogę
Poranek na słodko