DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To
Martyna CooksDYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To
Martyna CooksDziś mam dla Was przepis na risotto z dynią. Danie to kocham. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. To co ? Skusicie się ?! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu
Moja pasja smakuwłoskiej kuchni orzotto to danie przypominające risotto (a jakżeby inaczej!), w którym główną rolę pełni kasza jęczmienna perłowa. Polski odpowiednik orzotto o dźwięcznej nazwie kaszotto obił mi się o uszy parę razy, ale zaczarował dopiero wtedy, gdy kaszotto z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem przygotowała moja teściowa :) Kasza jest na tyle uniwersalna, że znajduje zastosowanie w każdej kuchni - od słodkich(...)Dodatkowo, mam bardzo ważny powód do kaszomanii - mój Luby trenuje kolarstwo i zbliża się koniec sezonu, więc power w postaci glikogenu i rozszerzenia naczyń krwionośnych bardzo mu się przyda :) Włoskie orzotto - polskie kaszotto Składniki ok. 100g kaszy (u mnie pęczak, gdyż perłowej nie dostałam :( ) ok. 10 dużych pomidorów suszonych w oleju kostka twarogu wędzonego dymem naturalnym 1 cebula 2 średnie
VegUlkaSKŁADNIKI (4 porcje) 320 g ry ż u 150 g ugotowanej ciecierzycy 100 g szpinaku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1
La grande e la piccola cuocaJednym z nim jest risotto. Jesienią najczęściej robię je z dynią. Dziś w wersji z chrupiącym boczkiem i szałwią. Było pysznie ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki
Moja pasja smakuSKŁADNIKI 250 g ry ż u 300 g grzybów 2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40 g masła
La grande e la piccola cuocaCześć! Risotto to danie, które zawsze poprawia mi nastrój. Dziś za oknem szaro i deszczowo więc postanowiłam zrobić risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem. To danie, które dzięki dodaniu pomidora – przywołuje lato. Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy
Moja pasja smakuCześć! Risotto to danie, które zawsze poprawia mi nastrój. Dziś za oknem szaro i deszczowo więc postanowiłam zrobić risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem. To danie, które dzięki dodaniu pomidora – przywołuje lato. Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy
Moja pasja smakurisotto z kurkami. Danie z serii „w prostocie siła”. Niby nic a jednak foodgasm jednym słowem. Musicie spróbować ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki
Moja pasja smakujest risotto. Dziś mam dla Was propozycję z kurczakiem. Danie wyszło obłędnie ! Sposób na przygotowanie kurczaka tzn ugotowanie go z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu podpatrzyłam w książce What Katie Eat – w przepisie na risotto z gotowanym kurczakiem, oliwą z białymi truflami i estragonem. Mój przepis trochę skromniejszy ale wcale nie gorszy Pamiętaj: Ryż musi być włoski
Moja pasja smakuprzyprawiania risotto, jeśli stwierdzisz że wolisz więcej rozgrzewających przypraw. Do przygotowania risotto najlepiej sprawdzi się specjalny ryż do risotto, są one dostępne w większości marketów. Sama użyłam ryżu odmiany arborio, możesz również wykorzystać ryż carnaroli. Gotowe risotto możesz również zamrozić w szczelnie zamykanych pojemniczkach przeznaczonych do mrożenia żywności lub w woreczkach strunowych do mrożenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Risotto dyniowe(...)głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Obiad Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 30 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 210 kcal Jesienne risotto z dynią hokkaido. Dyniowe risotto z marchewką i kurczakiem. Kremowe i rozgrzewające danie z ryżem, idealne na jesień. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 1/2 niedużej dyni hokkaido 1 1 marchewka
ProstePesto.plPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto
Martyna CooksPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto
Martyna CooksPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto
Martyna Cooks